Izšla je znanstvena monografija urednika Demokracije dr. Berleca z naslovom Nacionalne države na udaru globalizacije

Datum:

Prejšnjo sredo je v organizaciji Inštituta dr. Jožeta Pučnika v frančiškanskem samostanu svetega Jakoba v Kamniku potekal pogovorni večer z naslovom Slovenija, Evropa in svet – aktualni izzivi. Na njem so spregovorili urednik Demokracije dr. Metod Berlec, sociolog dr. Matevž Tomšič ter politolog in evropski poslanec dr. Milan Zver.

                   

Za izhodišče so vzeli Berlečevo znanstveno monografijo, ki je nedavno izšla pri londonski založbi Vega Press LTD in nosi naslov Nacionalne države na udaru globalizacije, njen podnaslov pa je Pomen in vloga nacionalne države v globaliziranem svetu. Knjiga pomembno bogati slovenski družboslovni prostor s politološko-sociološkim vpogledom v nastanek narodov, držav in vpliv globalizacije na sodobne (evropske) nacionalne države.

Rezultat doktorskega študija sociologije na FUDŠ

Znanstvena monografija je nastala na podlagi Berlečeve doktorske disertacije, ki jo je uspešno zagovarjal leta 2022 na Fakulteti za uporabne družbene študije, njegov mentor pa je bil Matevž Tomšič. Pomembno vlogo pri nastanku knjige je imel tudi Zver.

Sestavni del te obsežne monografije so namreč intervjuji, ki jih je avtor opravil s poznavalci tematike, ki jo obravnava. Diplomati, univerzitetni profesorji in poznavalci mednarodnega dogajanja – dr. Božo Cerar, dr. Bogomil Ferfila, dr. Andrej Fink, dr. Ernest Petrič, dr. Dimitrij Rupel, dr. Igor Senčar, dr. Tomislav Sunić in dr. Milan Zver – so podrobno govorili o fenomenu nastanka narodov, držav, nacionalnih držav in vplivih globalizacije.

Avtor se po Tomšiču v knjigi osredotoča na tri glavne poudarke. Prvi govori o značaju globalizirane nacionalne države, pri čemer gre za različne scenarije razvoja in uresničitve. Drugi se nanaša na vprašanje multikulturnosti posamezne nacionalne države, in sicer predvsem v smislu, koliko je te lahko še “prenesejo”. Tretji se ukvarja s položajem Slovenije kot majhne države znotraj Evropske unije.

Koncept nacionalne države se sooča s številnimi izzivi

Avtor v monografiji ugotavlja, da se koncept nacionalne države v 21. stoletju sooča s številnimi globalizacijskimi in neglobalizacijskimi dejavniki, ki vplivajo na njeno delovanje – od ekonomije in svobodnega trga, tehnološke (digitalne) revolucije, mednarodnega sodelovanja, transnacionalnega povezovanja, “univerzalizacije” in standardizacije, geopolitike in s tem povezanega boja za vpliv in moč, globalne (civilne) skupnosti, kulturne globalizacije, demografije in (zakonitih ter nezakonitih) migracij do multikulturalizma, politike identitete in verskega ekstremizma.

Znanstvena monografija Nacionalne države na udaru globalizacije je s svojo obsežnostjo in preglednostjo dober politološko-sociološki priročnik za vse, ki jih zanima tematika, povezana z narodi, državami in globalizacijo.

Dr. Berlec: “Vsi ti zgoraj omenjeni dejavniki pa vplivajo na suverenost držav. Suverenost je politična neodvisnost, se pravi izvirna oblast, ki nad seboj nima nobene višje oblasti. Suverenost posameznih nacionalnih držav je danes omejena z mednarodnim sodelovanjem, mednarodnimi institucijami, razvojem znanosti, novih tehnologij, s pretokom ljudi, blaga in kapitala, pri čemer smo danes soočeni s t. i. neomedievalizmom (novo srednjeveškostjo), se pravi stanjem, v katerem je politična oblast razpršena med lokalne, nacionalne in nadnacionalne institucije, pri čemer igra pri ljudeh največjo avtoriteto še vedno država.”

Pri tem pa se je po Berlečevem mnenju treba zavedati pretiravanja z idejo, da globalizacija spodkopava nacionalno državo in da gre za “akterja”, nacionalna država pa je v tem smislu “subjekt” in ne obratno. Nacionalne države so med ključnimi ustanovami (akterji), ki so ustvarile globalizacijo in so njeni sestavni elementi.

Evropsko politiko je potrebno usmeriti v desno

Tako Tomšič kot Zver sta opozorila na stranpoti evropske politike v preteklih letih, ki so oslabile EU. Zver: “V preteklem mandatu je bilo sprejetih veliko napačnih odločitev. Med njimi dokument Fit for 55 z različnimi cilji s področja zelene politike, kmetijstva in gospodarstva, ki so pomenili izgubo evropske konkurenčnosti. Te napake je treba popraviti, kar lahko naredimo le, če bodo volivke in volivci na evropskih volitvah evropsko politiko postavili bolj na desno.

Po Zveru je ključno sporočilo knjige Nacionalne države na udaru globalizacije dejstvo, da mora Evropska unija, če želi obstajati, temeljiti na državah članicah in ne samo na državljanu, Evropskem parlamentu in volitvah. Države članice se morajo počutiti pomembne, sicer bo začela EU “pokati po šivih”. Zver prav tako meni, da se levi politiki pomena držav članic ne zavedajo, zato jim je treba na prihajajočih evropskih volitvah dati jasno sporočilo.

Cena knjige je 38 evrov. Naročite jo lahko ali prek elektronskih naslovov [email protected] in [email protected] ali po telefonu na številki 080 34 77, kupite pa jo lahko tudi v knjigarni Vseknjige.si v ljubljanskem BTC (Hala A, vhod A2).

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Na zdravnike se vrši pritisk, da pri tem morajo sodelovati…

Novomeški škof Andrej Saje se je kot predsednik slovenske...

Dve tretjini Američanov nezadovoljnih z gospodarskim stanjem države

Po anketi, ki jo je naročila medijska hiša CBS,...

Janković bi “spreminjal pravila igre” za Magnifica

Potem ko študentski pohod na Rožnik in koncert Magnifica...

[Video] Grims: Moti jo svoboda govora in moti jo resnica

Evropski poslanec iz vrst SDS Branko Grims je v luči tokratne...