Nuklearna katastrofa povsem realna: IAEA poziva k prenehanju spopadov v okolici elektrarne Zaporožje

Datum:

Vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Mariano Grossi je v soboto pozval k takojšnjemu končanju vojaških spopadov v okolici ukrajinske jedrske elektrarne Zaporožje. Opozoril je, da je tveganje za jedrsko nesrečo povsem realno, poroča STA. Rusi že nekaj časa nadzorujejo elektrarno, ki jo sestavlja šest vodnih reaktorjev pod pritiskom in shranjuje radioaktivne odpadke, ter jo uporabljajo kot oporišče za obstreljevanje okolice elektrarne. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek dejal, da je vsako bombardiranje tega območja brezsramni zločin, teroristično dejanje.

Vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Mariano Grossi je po poročanju BBC dejal, da je izjemno zaskrbljen zaradi poročil o obstreljevanju največje evropske jedrske elektrarne, ki jo Rusija nadzoruje od marca, osebje, ki upravlja z njo, pa je še vedno ukrajinsko. Ukrajinskemu osebju mora biti omogočeno, da pomembne naloge izvaja brez groženj ali pritiskov, je dejal Grossi in dodal, da bi moralo biti IAEA omogočeno, da nudi tehnično podporo. Ponovil je pripravljenost, da agencija v elektrarno napoti tehnično ekipo, kar sicer v Kijevu zavračajo, ker bi po njihovem prepričanju s tem dali legitimnost ruski zasedbi območja.

Kot je v soboto na omrežju Telegram zapisala družba Energoatom, ki upravlja z ukrajinskimi jedrskimi elektrarnami, sta bila v petek poškodovana skladišče dušika in kisika ter pomožna zgradba. Obstaja nevarnost požara ali uhajanja radioaktivnih snovi, so dodali. Po navedbah BBC je bilo treba ustaviti enega od reaktorjev. Ukrajinska in ruska stran se sicer medsebojno obtožujeta za ogrožanje elektrarne. Ukrajina opozarja na ruske napade, Rusija pa trdi, da jo s topništvom napada nasprotna stran.

To je še en primer ruskega neupoštevanja mednarodnih norm
Petkove stavke poudarjajo zelo resnično tveganje jedrske katastrofe, ki bi lahko ogrozila javno zdravje in okolje v Ukrajini in zunaj nje, je še dejal Grossi v izjavi in dodal, da bi kakršna koli vojaška strelna moč, usmerjena na objekt ali iz njega, pomenila igranje z ognjem s potencialno katastrofalnimi posledicami. BBC ni mogel preveriti prijavljene škode v jedrski elektrarni. “Zaradi zaščite ljudi v Ukrajini in drugod pred morebitno jedrsko nesrečo moramo vsi pustiti ob strani naše razlike in takoj ukrepati. IAEA je pripravljena,” je poudaril. Visoki predstavnik Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep  Borrell je dejal, da obsoja ruske vojaške dejavnosti okoli elektrarne. “To je resna in neodgovorna kršitev pravil jedrske varnosti in še en primer ruskega neupoštevanja mednarodnih norm,” je dejal in pozval, naj se IAEA omogoči dostop do elektrarne.

Zelenski: Bombardiranje tega področja je teroristično dejanje
Civilisti v bližnjem Nikopolu, ki leži na drugi strani reke in je še vedno pod ukrajinskim nadzorom, so za BBC povedali, da so Rusi izstreljevali rakete z območja okoli elektrarne in premikali vojaško opremo v kompleks. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek dejal, da je “vsako bombardiranje tega območja brezsramni zločin, teroristično dejanje“. Tovarna je v mestu Enerhodar na jugovzhodu Ukrajine ob levem bregu reke Dneper (ukrajinsko Dnipro). Obrambno ministrstvo Združenega kraljestva pravi, da Rusija uporablja območje za napade – izkorišča “zaščiten status” jedrske elektrarne, da zmanjša tveganje nočnih napadov ukrajinskih sil.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

V berlinskih bazenih bo zaradi migrantov potrebna posebna aplikacija

Na zunanjih nemških bazenih bodo primorani prihajajočo poletno sezono...

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...