Janez Janša na kongresu EPP: Padec Berlinskega zidu pred 30 leti ni pomenil konca, temveč šele začetek demokratične tranzicije

Datum:

“Naš najpomembnejši strateški izziv je demografija. Digitalna Evropa predstavlja ključ do gospodarske rasti in delovnih mest v prihodnosti. Zaščita našega, evropskega načina življenja, je temeljni pogoj za vse drugo,” je na kongresu Evropske ljudske stranke v Zagrebu med drugim povedal predsednik SDS Janez Janša.

                   

V Zagrebu poteka dvodnevni kongres največje evropske politične stranke, Evropske ljudske stranke (EPP), na katerem je več kot 2000 udeležencev iz 40 držav. Vodenje stranke, ki ima največjo politično skupino v Evropskem parlamentu, je včeraj pozno zvečer prevzel dosedanji prvi mož Evropskega sveta in nekdanji poljski premier Donald Tusk, ki je na tem mestu nasledil Josepha Daula, ki je stranko vodil od leta 2013.

Kongresa se udeležuje tudi močna delegacija SDS, ki jo sestavljajo predsednik SDS Janez Janša, podpredsednik in evropski poslanec dr. Milan Zver, vodja delegacije EPP v Evropskem parlamentu Romana Tomc, predsednik Sveta SDS dr. Anže Logar, poslanka SDS Eva Irgl, generalni sekretar stranke mag. Borut Dolanc in mednarodni sekretar stranke mag. Peter Šuhel.

Na današnji plenarni seji je delegate nagovoril tudi predsednik SDS Janez Janša.

Načrt bodoče Komisije odgovarja na ključne strateške izzive EU
Kot je v svojem nagovoru uvodoma povedal Janša, se je EU v zadnjem desetletju močno spremenila. “Finančna kriza, migrantska kriza in Brexit so oblikovali drugačno Evropsko unijo kot smo jo poznali od padca berlinskega zidu in od njene velike širitve. Velik optimizem in močno prepričanje, da bo svobodna EU, ki bo delovala kot celota, postala svetovni zmagovalec, ki bo oblikoval globalizacijo, sta zamenjala občutek negotovosti in skepticizma. Nekatere stare strukture so ponovno priplavale na površje, pojavile so se nekatere nove,” je povedal Janez Janša in dodal, da kljub vsemu, optimizem in upanje obstajata. “Velika večina evropskih državljanov še vedno verjame, da EU, če bo dobro upravljana, pomeni rešitev in ne problema,” je povedal Janša in nadaljeval, da je to upanje bistveno, saj se celotna EU nahaja pred izzivi, ki so največji v zadnjih desetletjih, če ne morda največji v celotni zgodovini EU.

Naš najpomembnejši strateški izziv je demografija. Digitalna Evropa predstavlja ključ do gospodarske rasti in delovnih mest v prihodnosti,” je povedal predsednik SDS. Po njegovi oceni je tudi zaščita našega, evropskega načina življenja, temeljni pogoj za vse drugo. “Če pademo pri tem, socialisti ne bodo imeli več ničesar, o čemer bi lahko govorili ter promovirali,” je poudaril Janša. Dodal je še, da je nova predsednica Evropske komisije vse te strateške izzive vključila v svoj program za naslednjih pet let. “To je tudi vir optimizma za naprej. Čestitam ji za ta pogum. Naša naloga je, da zberemo dovolj politične moči za izpolnitev njenega programa ter da ga v polnosti in pravočasno spravimo v življenje,” je prepričan predsednik SDS.

Zahodni del Evrope mora pomagati dokončati tranzicijo
Novo obdobje zahteva nove odgovore, nove politike in močno vodstvo. Na žalost je po zadnjih evropskih volitvah Evropski parlament zelo razdrobljen in ni več tako fokusiran ter enoten kot je bil prej. Toda to ni največji del problema. Če želimo močno in učinkovito Evropsko unijo, potem potrebujemo močne in stabilne države članice. Trenutno pa ima skoraj polovica držav članic manjšinske ali pa tehnične vlade. Nekatere izmed njih sestavljajo koalicije poražencev nacionalnih volitev. V nekaterih državah propadajo velike koalicije, ponekod so na površje priplavale nove politične sile. In ta nova realnost ne more biti upravljana s starimi koncepti in zastarelimi političnimi orodji,” je prepričan predsednik SDS.

Donald Tusk (Foto: epa)

Tudi zato je novoizvoljenemu predsedniku EPP Donaldu Tusku zaželel modrosti in veliko političnega ter osebnega poguma. “Namreč, njegov boj ne bo potekal le na enem bojišču, temveč na sedemindvajsetih in veliko bitk bo treba zmagati,” je povedal Janša in dodal, da to pomeni tudi, da “moramo spoštovati zgodovinske razlike med državami, ob tem pa se izogibati dvojnim merilom.”Nekateri od nas so bili rojeni v državah blaginje, nekateri v državah, kjer je vladala diktatura. Padec berlinskega zidu pred 30 leti ni pomenil konca, temveč šele začetek demokratične tranzicije za večji del Evrope,” je poudaril vodja SDS. Hkrati je dodal, da mora zahodni del Evrope pomagati dokončati to tranzicijo in ne obratno. “To je še posebej pomembno, ko se pogovarjamo o novih pristopnih državah članicah iz naše vzhodne soseščine pa tudi iz Zahodnega Balkana,” je poudaril predsednik SDS.

Za začetek poskrbimo za varnost
Nekatere naloge, ki so pred nami, bodo težke, zahtevne, terjale bodo veliko našega časa, nekatere naloge pa lahko naredimo hitro, če za to obstaja politična volja. Zato začnimo s temi, lažjimi nalogami. Izpolnimo naše obljube in začnimo pogajanja s Severno Makedonijo. Bolgarija, Romunija ter Hrvaška so izpolnile pogoje za vstop v schengensko območje. Naj postanejo del tega območja, s čimer se bo varnost celotne EU izboljšala,” je prepričan Janez Janša.

Ob zaključku nagovora se je predsednik SDS zahvalil dosedanjemu predsedniku EPP Josephu Daulu za podporo, ki jo je nudil Slovenski demokratski stranki pred petimi leti, ko so nam ukradli državnozborske volitve. “Joseph Daul je bil eden redkih evropskih politikov, ki v tem primeru ni bil pripravljen pristati na dvojna merila,” je povedal Janša. Zahvalil se je tudi hrvaški HDZ za gostoljubje v času kongresa ter tako hrvaški vladi kot njenemu predsedniku Andreju Plenkoviću zaželel vso srečo pri prvem predsedovanju Svetu EU.

Kongresa EPP se v Zagrebu udeležujejo tudi vodja poslanske skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfred Weber, novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, nemška kanclerka Angela Merkel, mandatar za sestavo avstrijske vlade Sebastian Kurz, poslanec stranke Naprej Italija v Evropskem parlamentu Silvio Berlusconi in mnogi drugi evropski voditelji.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...