Jankovič – Golobova maškarada, Jenull in Jarčeva

Datum:

V torek je potekala stavka bolnikov, njen samooklicani vodja je Jaša Jenull, dejansko skrajni levi politični aktivist, sin vrhovnega državnega tožilca Hinka Jenulla, ki me je v času, ko sem bil notranji minister leta 2012/2013, pristojen tudi za tožilstvo, vedno in povsod imenoval “moj minister”, pa si mislite o tem, kar hočete. Ob njem je Teja Jarc, znamenita leva politična aktivistka, hči Srečka Jarca, visokega policijskega uradnika, ki je bil v času mojega ministrovanja na notranjem ministrstvu zadolžen za odnose s policijskima sindikatoma. In zakaj v naslovu zapis maškarada? Odgovor je precej enostaven in preprost.

Na maškaradi, tisti pravi pustni, nastopajo maškare z zakritimi obrazi in izražajo to, kar si sicer želijo, pa tega v realnem svetu ne živijo. A pri nas ni nič tako, kot je v običajnem svetu ali celo med maškarami.

Maškarada
V več mestih po Sloveniji je potekala tako imenovana stavka pacientov. Mirne duše lahko zapišem, da gre za maškarado in ne za stavko. Za tako trditev obstaja več razlogov. Pa si jih poglejmo. Stavko pacientov organizirata Jaša Jenull, skrajni levičar, pomaga mu še bolj skrajna leva politična aktivistka Teja Jarc, ob njiju se pojavlja Dušan Keber, nekdanji zdravstveni minister, še bolj znan po tem, da s pogodbami za svetovanje zdravstvenemu ministrstvu služi desetine tisočev evrov.

Nekdanji minister za zdravje Dušan Keber pravi, da sta javno in državno sopomenki. (Foto: STA)

Da bi bila maškarada še hujša, je treba povedati, da na njej sodelujejo tudi ministri in poslanci Levice (Mesec, Kordiš, Vatovec …) kot tudi poslanci Gibanja Svoboda (Pašek Šetinčeva, Bon Klajnškova in drugi), javno jo podpira tudi vodja poslanske skupine SD Jani Prednik, kar me je precej presenetilo, simbolno se s prekrižanima obližema pridružuje tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. To pa še ni vse, na protestu bolnikov sodeluje tudi sam sončni kralj, sicer predsednik vlade Robert Golob. Tudi to še ni vse, glavni organizator Jenull poudarja, da stavka pacientov ni usmerjena proti vladi niti proti zdravnikom. Proti komu torej je usmerjena?

Ste me sedaj razumeli, zakaj trdim, da je to maškarada in ne stavka. V normalnih razmerah je normalno, da neka družbena skupina protestira proti nečemu, po navadi proti odločitvam vlade ali kaj podobnega. Pri nas pa koalicijski poslanci skupaj s predsednikom vlade in Jenullom protestirajo proti samemu sebi, drugače si njihovega početja ni mogoče razlagati, saj je za stanje pravic pacientov odgovorna prav vlada in koalicija in nihče drugi.

Ve se, kdo je šef
Včerajšnja tiskovna konferenca, na kateri so nastopali predsednik vlade Robert Golob, ljubljanski župan Zoran Jankovič in zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, je povedala vse in še več o stanju v slovenski politiki. Nekaj dni pred tem so letele različne, a ostre “puščice” (besede) med Jankovičem in Bešič Loredanom. Slednji je Jankoviča obtoževal tudi tega, da namerava nekatere zdravstvene domove prodati. Znotraj poslancev Golobovega Gibanja Svoboda so bili kar navdušeni nad tem, kako Bešič Loredan secira Zorana Jankoviča.

Foto: STA

Toda po včerajšnji tiskovni konferenci Goloba, Jankoviča in Bešič Loredana, ki je bila posledica sestanka pri Golobu, zahteval pa ga je Jankovič, je spet vse na svojem mestu. Zdravstveni minister Bešič Loredan se je Zoranu Jankoviču pred kamerami opravičil kar dvakrat. Robert Golob pa je tam stal kot mumija, mimika na njegovem obrazu in pogledi z očmi pa so povedali vse in še več. Jasno je bilo, da sta se tako Robert Golob, ne pozabite, da gre za predsednika vlade, kot minister za zdravje Bešič Loredan le in samo poklonila svojemu šefu Zoranu Jankoviču. Brez njega in njegove podpore Golobovemu Gibanju Svoboda te vlade morda sploh ne bi bilo. Vse je torej na svojem mestu, ve se, kdo je šef, in to nista ne Golob in ne Bešič Loredan, ampak Zoran Jankovič. Je pa vse to dogajanje pomemben korak k odhodu ne le Bešič Loredana, ampak tudi Roberta Goloba.

Dr. Vinko Gorenak

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Kuštrina so hoteli zvleči na sestanek h Kučanu

"Jaz sem v primeru operacijskih miz javno nastopil in...

Nove obdavčitve: Za vrtno uto ali rastlinjak boste mogli plačati komunalni prispevek

Vlada Roberta Goloba oziroma ministrstvo za naravne vire in...

Po infarktu je na helikopter čakal kar uro in pol

Osebo, ki jo je zadel srčni infarkt je kar...

Vabljeni na Ritem srca – festival sodobne krščanske glasbe

Radio Ognjišče tudi letos pripravlja festival sodobne krščanske glasbe...