Jankovićevemu podžupanu in nekdanjemu prvaku LDS ni uspelo: Nov predsednik Državnega sveta RS je postal podjetnik Marko Lotrič

Datum:

Potem ko državnim svetnikom v prvem poskusu ni uspelo izvoliti predsednika Državnega sveta RS, ker prav nobeden od treh kandidatov za predsednika na tajnem glasovanju ni dobil potrebne večine glasov, je bil tokrat predsednik le izglasovan. Z 21 glasovi podpore je nov predsednik postal gospodarstvenik Marko Lotrič. Kot kaže, se je pri glasovanju levi pol razbil, saj tako nekdanjemu prvaku LDS Jožefu Školču kot tudi ne Jankovićevemu podžupanu Dejanu Crneku izvolitev ni uspela. 

                   

Pred tednom dni so državni svetniki izbirali med Jožefom Školčem, ki ga je predlagala interesna skupina negospodarskih dejavnosti, Bojanom Kekcem na predlog interesne skupine lokalnih interesov in Markom Lotričem, ki ga je predlagala interesna skupina delodajalcev. Ker zadostne podpore v prvem krogu ni bilo, so izpeljali še drugi krog, kjer se je izbiralo med Školčem in Lotričem. Ker nihče ni prejel potrebne večin, to je 21 glasov državnih svetnikov, je bilo treba glasovanje za predsednika ponoviti.

Tudi na današnjem glasovanju so lahko svetniki izbirali med tremi kandidati za predsednika. Interesni skupini delodajalcev in negospodarskih dejavnosti sta na glasovanje vnovič predlagali ista kandidata, Lotriča in Školča. Pri tretjem kandidatu pa je prišlo do spremembe, saj je interesna skupina lokalnih interesov predlagala Dejana Crneka, Jankovićevega podžupana. Lotrič je dobil največje število glasov, in sicer 18, Crnek 12, Školč pa 8.

Dogovarjanja se niso izšla
Nato so svetniki izvedli še drugi krog glasovanja, ki pa je le privedel do končne izvolitve. Z 21 glasovi podpore je bil namreč izvoljen predstavnik delodajalcev Lotrič, medtem ko je njegov protikandidat Crnek prejel 13 glasov. Levi pol se je pri glasovanju razbil znotraj sebe. Štirje več so bili namreč vzdržani kot v prvem glasovanju. Čeprav so pred samim glasovanjem po naših informacijah potekala dogovarjanja, ta, kot kaže, niso bila uspešna.

Marko Lotrič (Foto: STA)

23. in 24. novembra je bil izvoljen Državni svet RS v novi sestavi. 22 predstavnikov lokalnih in 18 predstavnikov funkcionalnih interesov sestavlja 40-članski Državni svet RS. Med izvoljenimi svetniki je 17 takšnih, ki so bili na mesto državnega svetnika izvoljeni ponovno. Nov predsednik Državnega sveta Marko Lotrič vodi skupino Lotrič Meroslovje, v katero je preraslo podjetje, ki ga je leta 1991 ustanovil skupaj z ženo, poroča STA. To danes po Lotričevih besedah združuje devet podjetij v sedmih državah in zaposluje več kot 180 strokovnjakov.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

Panično poročanje ameriških medijev o poskusu atentata na Trumpa

Po poskusu atentata na Donalda Trumpa je večinske ameriške...

Delajo to, česar obtožujejo druge

Saj poznate zgodbo o tatu, ki kriči: "Primite tatu!"...