Jankovićevo norčevanje: Naziv častnih meščanov podelil zagovorniku tajkunizacije in zagovornici ugrabitve koroških dečkov!

Datum:

Ljubljanski župan Zoran Janković zopet razburja slovensko javnost. Naziv častnega meščana sta dobila zagovornik tajkunizacije in strokovnjak za managerske prevzeme Jože Mencinger ter zagovornica ugrabitve koroških dečkov, profesorica za “dodatke stalne pripravljenosti” in družinska prijateljica Milana Kučana, Gabi Čačinovič Vogrinčič. Vrhunec norčevanja iz slovenskih državljanov pa je bila podelitev mestnih plaket partizanskemu filmskemu zmazku Preboj in društvu Parada ponosa.

Ljubljanski župan Zoran Janković je izkoristil popustitev vladnih ukrepov tako, da je ponovno uvedel svoje drage parkirnine po Ljubljani. Njegov glasovalni stroj v ljubljanskem mestnem svetu pa se zavzema za ugrabitev paradnih slovenskih družb s strani domačih tajkunskih managerjev in zgrešene ekonomske politike ter podpira ugrabitev ubogih otrok s Koroške. Vse to predstavljata nova častna meščana Ljubljane v letu 2020: ekonomist, utemeljitelj fraze slovenski nacionalni interes ter zagovornik managerskih prevzemov Jože Mencinger ter bivša dekanja Fakultete za socialno delo Gabi Čačinovič Vogrinčič.

Dolgoletni prvi obraz ekonomije slovenskih tranzicijskih sil je med drugim trdil, da so certifikati ničvredni papirji, napovedal  je tudi bankrot Združenim državam Amerike. Prostodušno pa je priznal, da bi sam kot veliko število rdečih direktorjev osiromašil podjetje in ga nato privatiziral.

Jože Mencinger in ljubljanski župan Zoran Janković. (Foto: STA)

“Oče” slovenskega nacionalnega interesa sodeloval pri predstavitvi knjige in filma skesanca propadlega gorenjskega tajkuna Bineta Kordeža
Janković je le podelil nagrado svojemu ekonomskemu guruju, ki je s svojimi analizami in mnenji oblikoval ekonomsko politiko pod dolgoletno vladavino bivše Liberalne demokracije Slovenije. Njegove ekonomske napovedi so dolga desetletja napovedovale, da bo Slovenija uspešna država, če bo ves kapital ostal v slovenskih rokah, prav tako je vztrajno nasprotoval strukturnim reformam. S tem je sprožil domino efekt managerskih prevzemov v podjetjih Pivovarna Laško, Istrabenz, Merkur, ACH, BTC, SCT, Primorje in Vegrad ter še mnogo drugih. Večina od njih je bila med glavnimi obrazi Kučanovega društva Forum 21. Našteli smo le nekaj bivših gospodarskih šampionov, ki so zaradi ekonomskih tez Mencingerja klavrno propadla ob izbruhu finančne krize v letu 2008, slovenskim državljanom pa zapustile več milijardno bančno luknjo.

Jože Menciger ter padli skesani tajkun in bivši manager Merkurja Bine Kordež. (Foto: STA)

Jože Mencinger se je v preteklosti predstavljal javno na predstavitvah s skesancem, bivšim managerjem Merkurja Binetom Kordežem. Z njim je tudi sodeloval na predstavitvi njegovega dokumentarnega filma Do vrha in nazaj in njegove knjige Kam so izginile milijarde, kjer se je Kordež pokesal za svoje napake. Kot zanimivost lahko omenimo, da je kot strokovni sodelavec pri scenariju za dokumentarni film sodeloval sedanji direktor RTV Slovenije Igor Kadunc.

Ceritifikati ničvredni po Mencigerju, a Darko Horvat, Stane  Valant, Igor Lah se redno uvrščajo na lestvico najbogatejših v državi
Jože Mencinger je poskrbel za rojstvo pidovskih baronov. Veliko Slovencev je ob osamosvojitvi države dobilo certifikate. Ker večina ni vedela, kaj početi z njimi, so jih prodali. Nesporni zmagovalci prvega kroga slovenske privatizacije so bili pidovski baroni Darko Horvat, Matjaž Gantar, Stane Valant, Igor Lah, Branko Pavlin in Alenka Žnidaršič Kranjc, ki so v sorazmerno kratkem času pridobili kontrolo nad večino privatiziranega družbenega premoženja. Oblikovanju slovenske finančne elite levih tranzicijskih sil pa je s svojim delom bistveno pripomogel prav Mencinger.

Darko Horvat (Foto: Mediaspeed)

Menciger dolguje študentom 73 tisoč evrov, težave pa je primerjal z narkomanom, ki ne dobi droge
Utemeljitelj managerskih prevzemov v Sloveniji in njegov sin Tomaž Mencinger sta bila lastnika podjetja Delikatesa. Podjetje je zašlo v težave, med drugim je študentom dolgovalo 73 tisoč evrov. Zaradi slabega poslovanja je podjetju grozila likvidacija, zato je sinu na pomoč priskočil prav Jože Mencinger. Sam je v zadnjem trenutku prijavil 328 tisoč evrov vredno pogojno terjatev in sina rešil revizije stečajnega upravitelja. S tem, ko je Jože Mencinger 200 tisoč evrov terjatve do sinove Delikatese pretvoril v lastniški delež, je povečal svoje glasovalne pravice za količnik, ki ga določa zakon. S tem, ko je bila izglasovana prisilna poravnava, je Mencinger namreč izključil možnost stečaja, s tem pa tudi možnost, da stečajni upravitelj razveljavi vse posle, sklenjene v zadnjem letu, so poročali v preteklosti na Portalplusu.

Razlika med prisilno poravnavo in stečajem je namreč ta, da prisilno poravnavo vodi obstoječi direktor – v tem primeru Mencinger, medtem ko bi stečajni postopek vodila tretja oseba, nekdo neznan. Odgovor na vprašanje, ali je Mencingerjeva terjatev v višini 328 tisoč evrov zgolj fiktivna in ali služi zgolj prikrivanju spornega poslovanja Delikatese d.d., bo tako ostal jasen le družini Mencinger.

Jože Menciger se je ujel v lastno past, ko ga je v preteklosti novinar Portalplusa Boris Meglič spraševal o težavah podjetja Delikatesa, a Mencinger tega sploh ni ugotovil. Bančne težave podjetij pa je primerjal s pomanjkanjem droge za narkomana. “Do krize, recimo do leta 2008, so banke dajale predvsem kratkoročne kredite in te kredite v nedogled obnavljale. Po tem pa se je vse spremenilo čez noč. To je podobno, kot če je kdo zasvojen z drogo, potem pa mu drogo vzameš, po tem pa zaradi tega nastane krč. In to se je zgodilo,” je povedal Mencinger.

Elitni predstavniki leve politične, gospodarske, intelektualne, športne in zabavne struje pri Zoranu Jankoviću, ko so ga na kolenih prosili, naj vstopi v državno poitiko. To se je dogajalo v letu 2011 na ljubljanskem magistratu. (Foto: Nova24TV)

Mencinger med romarji, ki so prosili, da naj Janković vstopi v državno politiko in postane predsednik vlade
Danes v slovenski politiki velja prepričanje, da če se levičarski oblasti enkrat zgodi, da pade Ljubljana, bo padla tudi Slovenija. Leta 2011 ni mogla še enkrat pasti v roke pomladnikov, katere se prek mainstream medijev uspešno že leta krivi za vse spodletele sanje ob osamosvojitvi, čeprav je državo v skoraj 30 letih samostojnosti kar 24 let vodila levica. In jo s kratko enoletno prekinitvijo vodi tudi zadnjih enajst let. Zato je prav, da se danes znova spomnimo imen, ki so 10. oktobra leta 2011 romali k Jankoviću na magistrat in bili del zaigrane farse, v kateri je Janković naposled odprl svoje veliko srce in se odločil, da bo Slovenijo rešil pred Janezom Janšo.

V tej eminentni pohlevni druščini so bili Jože Mermal, Žiga Debeljak, Miran Goslar, Ranko Novak, Rajko Kenda, Igor Arih, Milan Kučan, Janez Stanovnik, France Bučar, Jože Mencinger, Mateja Kožuh Novak, Renata Brunskole, Branko Djurič – Đuro, Matjaž Kmecl, Magnifico, Zoran Predin, Mojmir Sepe, Jerca Mrzel, Iztok Čop, Svetlana Makarovič, Ana Nuša Kerševan, Lojze Ude in Marko Bulc, kot so jih našteli pri Televiziji Slovenija. Pobudo za Jankovićevo kandidaturo sta podpisala tudi Herman Rigelnik in Vesna V. Godina.

Mož gabi Čačinovič Vogrinčič je Kučanov osebni prijatelj
Gabi Čačinovič Vogrinčnič je zaslužna profesorica na Fakulteti za socialno delo. Je dolgoletna prijateljica bivšega predsednika države Milana Kučana. Njen mož je Geza Vogrinčič, ki je hitro slabe volje, če se njegovo ime pojavi v javnosti.  V preteklosti si je dvakrat po lastni krivdi umazala ime, na kar novodobna častna meščanka Ljubljane ne more biti ponosna.

V preteklosti je odmevala afera z dodatki za stalno pripravljenost, v katero se je zapletlo veliko profesorjev ljubljanske univerze. Zaradi te afere sta odletela v času Cerarjeve vlade minister za finance Dušan Mramor in ministrica za šolstvo Stanka Setnikar Cajnkar. V stalni pripravljenosti je bila tudi Čačinovičeva. Bivša dekanja Fakultete za socialno delo se je znašla tudi v predkazenskem postopku zaradi nezakonitih izplačil za stalno pripravljenost, kar smo poročali v našem mediju lanskega februarja.

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je odličen prijatelj Gabi Čačinovič Vogrinčič.(foto: STA)

A glede na njeno visoko mesto v hierarhiji levih struj in poznanstev dvomimo, da bo sodišče sploh pripeljalo postopek do konca. Na njeno strokovno znanje pa so velikokrat ponosni v stranki Socialni demokrati, ki so jo večkrat gostili na svojih srečanjih. Njeno mesto je zasidrano tudi na RTV Slovenija, kjer se vrsto let pojavlja kot avtoriteta za področje socialnega dela.

Gabi Čačinovič Vogrinčič javno povedala, da sramotna ugrabitev koroških dečkov ni bila zakonsko sporna
Njen največji temačni madež ostaja zgodba o koroških dečkih, katere je velenjski Center za socialno delo dobesedno ugrabil iz rok njunih starih staršev. To umazanijo je v svojih javnih nastopih tudi podpirala. V oddaji Dora – nedeljski pogovori na lokalni pomurski televiziji Idea TV-Kanal 10 je odgovorila, da se ne čuti nič odgovorno za tragedijo koroških dečkov. “Skrbno sem pregledala spis. Bila sem na Koroškem. In povem vam, da so na tamkajšnjem centru za socialno skrbstvo ravnali povsem prav. Ko pa se vmeša politikantstvo, postanejo otroci in stari starši zadnja skrb,” je med drugim povedala Čačinovičeva.

O vseh težavah ubogih koroških dečkov je spregovoril socialni delavec in bivši študent Čačinovičeve Franc Donko, ki je v slovenski javnosti večkrat opozarjal na nepravilnosti državnih institucij. Po besedah Donka sta dečka 30. marca 2016  zaradi gestapovskega ravnanja CSD Velenje izgubila še dedka in babico. “CSD Velenje je namreč protipravno, brez vednosti starih staršev, pri katerih sta po umoru mame bivala, koroška dečka ugrabil iz vrtca in ju namestil k neznani rejniški družini,” je zapisal Donko.

Problematično vlogo Čačinovičeve so izpostavili tudi v Gibanju za otroke in družine.
Kljub jasni sodbi Vrhovnega sodišča v oktobru 2016, da gre v zadevi koroških dečkov za nezakonite postopke CSD, je njihova odvetnica Simona Marko še vedno zagovarjala nečloveški odvzem vnučkov, za katerega ni bilo pravnega in človeškega opravičila.

Oglasila se je tudi Gabi Čačinovič Vogrinčič in je takrat pokroviteljsko dejala: “V redu, ni bilo prav, da so ju odpeljali iz vrtca, ampak sodišče pozabi, da so stari starši nepričakovano, iznenada brez opozorila nehali sodelovati s centrom za socialno delo.” Sveža častna meščanka Ljubljane se še ni opravičila ali kako drugače prevzela odgovornosti za svojo podporo nezakonitemu odvzemu koroških dečkov, pa je v preteklosti govorila, da sta babica in dedek kriva za državno ugrabitev njunih vnukov!

Zanimivo bi bilo opazovati reakcijo Čačinovičeve, če bi se njej zgodila podobna tragedija, kot se je zgodila koroškima starostnikoma. A žal sta bila dedek in babica v vlogi drugorazrednih državljanov, ki so nemočni v boju proti birokratskemu aparatu države. Žal spada bivša dekanja Gabi Čačinovič Vogrinčič med privilegirance, zato se ji ni treba bati, da bi doživela strahotno usodo obeh drugorazrednih starostnikov iz Koroške.  Nezaslišano dejanje je toliko večje, saj je pri njem še sama aktivno sodelovala. Ali se tako učijo tudi bodoči socialni delavci v Sloveniji, pa je še toliko bolj shrljivo vprašanje.

Franci Donko (Foto: Arhiv Nova24TV)

Jankovič podelil mestno plaketo za filmski zmazek upodobitve vojnega zločinca Franca Frante Severja in društvu Parada ponosa
Janković pa ni mogel brez podpihovanja svojih ideoloških zablod tudi v korist svojemu prijatelju vojnemu zločincu Francu Severju Franti. V lanskem letu je slovenska javnost mrzlično pričakovala partizanski film Preboj, v katerem so prikazali zgodovinski prikaz partizanske bitke na Menini planini. Film, ki je v lanskem letu povzročal mnogo hrupa za nič, saj se je film režiserja Dejana Baboska izkazal za zmazek, katerega so očrnili med drugim tudi ljubitelj partizanske ideologije in voditelj Studia City Marcel Štefančič mlajši. Plaketo ljubljanske mestne občine je vseeno prejel Babosek, ki velikokrat sedi ob jutranjih kavah s Francetom Severjem Frantom, Niko Tošem in drugimi v enem izmed ljubljanskih lokalov za Bežigradom.

Prizor iz filma Preboj. (Foto: Twitter)

Jankoviću pa bodo lahko posebno parado pripravili v društvu Parada ponosa, ki vsako leto organizira parado istospolno usmerjenih. Kljub pravicam, ki so jih dobili, zahtevajo vedno več. To se opazi tudi s širjenjem ideologije v osnovnih šolah preko društev, ki zagovarjajo istospolno usmerjene.

Parada ponosa. (Foto: STA)

Zato bi ob vsem tem ljubljanskega župana Zorana Jankovića vprašali, kdaj bodo na vrsto za nagrade in naziv častnega meščana prišli vsi tisti podjetniki in delavci, ki jih je izkoristil za eno največjih suženjskih akcij v gradnji propadlega projekta Stožic?

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....