Javnomnenjska anketa: Če bi bile v nedeljo lokalne volitve v Mariboru, bi volivci za župana znova izvolili Franca Kanglerja, Fištravcu se napoveduje boleč poraz

Datum:

Javnomnenjska anketa agencije Parsifal je pred lokalnimi volitvami izmerila utrip v drugem največjem mestu Slovenije, Mariboru. Največjo podporo, kar 25,8-odstotno, so izmerili Francu Kanglerju, daleč za njim mu sledita kandidatka LMŠ Lidija Divjak Mirnik z 9,1 odstotka glasov in aktualni župan Andrej Fištravec, ki bi pristal šele na tretjem mestu s 6,9 odstotka glasov. Med političnimi strankami na volitvah v mariborski mestni svet bi največ glasov dobila stranka SDS (22 odstotkov), sledita stranki LMŠ (12,3 odstotka) in SD (9,6 odstotka).

Pred napovedanimi lokalnimi volitvami 18. novembra je agencija Parsifal izmerila predvolilno razpoloženje v drugem največjem mestu Slovenije. Anketa se je izvajala med 11. in 15. septembrom, vanjo pa je bilo vključenih 707 anketirancev. Ta je pokazala, da se bo lokalnih volitev zagotovo udeležilo 46,3 odstotka Mariborčanov.

Večina, 46,3 odstotka (ocena 5), se zagotovo bo udeležila jesenskih lokalnih volitev. Volitev se zagotovo ne bo udeležilo 15,4 odstotka anketirancev (ocena 1). Tistih, ki še ne vedo, ali se bodo volitev udeležili, je 1,6 odstotka.

Francu Kanglerju se obeta povratek na županski stolček
Glede na javnomnenjsko anketo so ljudje naveličani dveh mandatov vstajniškega župana Andreja Fištravca in bi raje na tem mestu ponovno videli Franca Kanglerja, ki je med vsemi anketiranci prejel najvišjo podporo (25,8 odstotka), sledita mu Lidija Divjak Mirnik (9,1 odstotka) in aktualni župan Maribora Andrej Fištravec (6,9 odstotka). Neopredeljenih je 43,6 odstotka. Med tistimi, ki bodo zagotovo šli na volitve, ima najvišjo podporo (28,8 odstotka) Franc Kangler, sledita mu Lidija Divjak Mirnik (12,2 odstotka) in Zdravko Luketič (6,5 odstotka). Neopredeljenih je 34,5 odstotka.

Še bolje pa kaže Kanglerju med opredeljenimi volivci – v tej kategoriji bi mu malo zmanjkalo za zmago v prvem krogu s 47,6 odstotkov glasov. S 16,8 odstotka sledi Lidija Divjak Mirnik, Andrej Fištravec pa z 12,6 odstotka. Med tistimi, ki bodo zagotovo šli na volitve in so opredeljeni, bi Franc Kangler dobil 45,3 odstotka, Lidija Divjak Mirnik 19,1 odstotka in Zdravko Luketič 10,2 odstotka glasov.

Kako kaže strankam v Mariboru?
Agencija Parsifal je izmerila tudi podporo strankam za v mariborski mestni svet, kjer pa je razmerje moči nekoliko drugačno. Največ sedežev bi zasedla SDS (16 odstotkov), sledita stranki LMŠ (9,5 odstotka) in SD (7,7 odstotka). Neopredeljenih je 27 odstotkov. Med tistimi, ki bodo zagotovo šli na volitve, bi največ glasov dobila stranka SDS (22 odstotkov), sledita stranki LMŠ (12,3 odstotka) in SD (9,6 odstotka). Neopredeljenih je 19 odstotkov.

Peter Truden

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...