Dovolj je Golobovih laži

Datum:

Razkritje obstoja sedmih pogodb med državnim podjetjem Gen-I v času vodenja Goloba in podjetjem Miloša Njegoslava Milovića je potrdilo neverjetno lahkotnost laži slovenskega premierja. Tako direktno nam ni lagal še nihče, po vsem tem pa bi moral odstopiti. Odgovornost morajo terjati tudi pristojne institucije.

“Mislim, da je čas, da tudi premier da odgovore na vsa ta vprašanja, ki jih odpirajo te zgodbe,” je dejal novinar Gašper Petovar. Razkritje obstoja sedmih pogodb med podjetjem Miloša Njegoslava Milovića in Gen-I v času vodenja Roberta Goloba potrjuje dejstvo, da je Milović Golobu poslovno bližje, kot je Golob trdil. Vsebina pogodb ostaja neznanka, kot ostaja neznanka tudi Milovićeva lokacija, ki je sodeč po Telekomovem obvestilu lociran nekje na območju 3, torej daleč izven območja EU ali Balkana.

Kot je za RTV Slovenija pojasnil novinar Gašper Petovar, poznanstvo Goloba in Milovića sega še v čase, ko je bil Golob državni sekretar, Milović pa je varoval Janeza Drnovška. Tesne poslovne vezi je Milović stkal v energetskih krogih, sodeloval naj bi z več energetskimi podjetji, med drugim pa tudi, kot je zdaj znano, z Gen-I, in sicer v času vodstva Roberta Goloba. Kot smo že poročali, Milović danes tesno sodeluje tako z Golobovo stranko Gibanje Svoboda in posameznimi ministrstvi, vse storitve naj bi opravljal brezplačno. Ministru za zdravje Danijelu Bešiću Loredanu je svetoval menjavo pisarne, Golobu je svetoval tudi pri organizaciji varovanja, naj ta ne spada več pod pristojnost policije. Toda nobeno kosilo ni zastonj in z razkritjem pogodb Gen-I je še bolj jasno, od kod je prihajal denar.

Miloš Njegoslav Milović, ki svetuje ministrom Golobove vlade glede varovanja, povezan pa je tudi z Golobom in njegovo stranko, je s svojim podjetjem VPS svetovanje sklepal pogodbe tudi z družbo Gen-I, ki jo je vodil Robert Golob, med novembrom 2013 in oktobrom 2017 je podjetje nekdanjega varnostnika Janeza Drnovška z družbo Gen-I sklenilo sedem pogodb oziroma aneksov, so s pomočjo informacijske pooblaščenke razkrili na portalu N1. Milovića je Petovar poklical za pojasnilo, vendar je iz Telekomovega pojasnila, da kliče na Območje 3 moč zaključiti, da je Milović nekje v tujini. Treba je poudariti, da je bilo Golobu v preteklosti že večkrat zastavljeno vprašanje o samem poznanstvu in vlogi Milovića v vladnih vodah, ki pa ga Golob nikoli ni želel pojasniti. Kljub njegovemu zanikanju pa je Milovićevo vlogo pri reorganizaciji poslovanja v svojem poročilu pojasnil nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav.

Vsebina pogodb ostaja neznanka
Vsebine razkritih sedmih pogodb po besedah novinarja Gen-I ne želi razkriti, enako kot ni želel razkriti vsebine pogodbe druge Golobove tesne sodelavke, nekdanje “novinarke” in danes generalne sekretarke Vesne Vuković. Tako Golob kot Vukovićeva do danes povezave in vsebine nista razkrila, je pa dejstvo, da je Vukovićeva po zmagi Golobove stranke najprej postala piarovka, danes pa je generalna sekretarka Gibanja Svoboda.

Vesna Vuković in Primož Cirman (Foto: zajem zaslona)

Da je iz javnih evidenc moč videti, da je bilo njeno podjetje ustanovljeno v Mislinji leta 2017, pojasnjuje Petovar, ki dodaja, da je med medijskimi dejavnostmi ponujala tudi montažo industrijskih strojev, trgovino na debelo z gradbenimi in rudarskimi stroji ter geofizikalne meritve. Leta 2019 je iz podjetja izstopila, lastnik pa je postal neznani Mitja Zorko, ki pa živi v isti ulici v Celju kot urednik portala Necenzurirano, dolgoletni prijatelj Vesne Vuković,Primož Cirman. Spomnimo, da je prav Cirmanova žena Petra Bezjak Cirman prav tako po Golobovi zmagi “napredovala” v direktorico vladnega Urada za komuniciranje oz. v. d. Zadnji lastnik podjetja, ki ga je ustanovila Vukovićeva, pa je prav Cirman, ki je podjetje decembra 2022 tudi zaprl.

Kot je dejal Petovar in kot smo že večkrat poudarili, je čas, da premier Golob pojasni določena odprta vprašanja, zato smo se obrnili kar neposredno nanj, in sicer z naslednjimi vprašanji:

Glede na zadnje razkrite podatke o sodelovanju Gen-I v času vašega vodstva in podjetjem VPS svetovanje d.o.o., katerega ustanovitelj je Miloš Njegoslav Milovič,  se na vas obračamo z naslednjimi vprašanji:

  • V preteklosti ste večkrat zanikali tesnejše oziroma kakršno koli sodelovanje, ki ne vključuje le vašega vprašanja o nasvetih varovanja, kot ste to trdili, danes pa je znano, da je Gen-I z Milovićevim podjetjem sodeloval leta in to v času vašega vodstva – nas zanima, ali še kar zanikate vaše poznanstvo z njim in sodelovanje, tudi preden ste postali premier?
  • Ali drži podatek, da je bilo med novembrom 2013 in oktobrom 2017 sklenjenih sedem pogodb oziroma aneksov med podjetjem Gen-I in Milovićevim VPS svetovanjem d.o.o.?
  • Ali še danes sodelujete z Milošem Njegoslavom Milovićem in na kakšen način?
  • Obstoj sedmih pogodb med VPS svetovanjem d.o.o. in državnim Gen-I je zdaj znano dejstvo, vendar vsebine Gen-I ne želi razkriti. Glede na to, da so bile pogodbe sklenjene v času vašega vodenja, sklepamo, da vi zagotovo poznate vsebino pogodb, zato prosimo vas za obrazložitev vsebine omenjenih sedmih pogodb oziroma aneksov.
  • Podobna zgodba je bila tudi zgodba s podjetjem današnje generalne sekretarke vaše stranke Gibanja Svoboda Vesne Vuković, ki je v preteklosti prav tako s podjetjem Gen-I imela sklenjeno pogodbo. Na svoje podjetje je prejela 130 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja od podjetja Gen-I, ki ste ga takrat vodili vi, in pojasnila, zakaj oziroma čemu, javnost še do danes ni dobila, čeprav je to Vukovićeva obljubila. Danes vas ravno zato ponovno prosimo za pojasnilo vsebine omenjene pogodbe.

Ker je Gen-I državno podjetje, je tudi njegovo poslovanje stvar javnosti oziroma stvar davkoplačevalk in davkoplačevalcev, ki si zaslužijo vedeti, kam odteka (tudi njihov) denar. Doslej niste podali niti enega konkretnega pojasnila o omenjenih zadevah, čeprav ste to kot predsednik vlade in nekdanji izvršni direktorja Gen-I dolžni pojasniti.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...