Mesec napovedal novo vojno že tako opešanemu gospodarstvu

Datum:

Minister za delo Luka Mesec je napovedal konec d.o.o.-jev ali družb z omejeno odgovornostjo. Napad na gospodarstvo? Nepoznavanje zakonodaje? Revolucionarstvo? Verbalni zdrs ministra, ki je obul veliko prevelike čevlje? Presodite sami. 

Spremembe zakonodaje je napovedal zaradi primera Marinblu. “Zakon, ki določa insolvenčne postopke, je v domeni ministrstva za pravosodje. S podjetjem Marinblu smo imeli veliko težav na ministrstvu za delo. Zato bom odprl to temo in pozval, da spremenimo zakonodajo. Zagotavljam, da bodo ljudje, ki si lastijo podjetja in kršijo zakonodajo, postali tudi lastninsko odgovorni. Tukaj je namreč srž te težave,” je dejal Mesec, minister za delo.

Podrobnosti zaenkrat niso znane. Iz izjave, ki jo je povzela RTV, izhaja, da bi se minister lotil spremembe zakonodaje, ki določa potek insolvenčnih postopkov, njegova predlagana rešitev, torej uvajanje lastninske odgovornosti v družbe z omejeno odgovornostjo (ali delniške družbe), pa posega v zakon o gospodarskih družbah.

Slovenska zakonodaja sicer že vsebuje določila, ki omogočajo poseg upnika po osebnem premoženju družbenikov, a morajo za to biti izpolnjeni pogoji iz 8. člena Zakona o gospodarskih družbah. Gre za t. i. spregled pravne osebnosti, ki je v Sloveniji opredeljen v prid upnikov in na škodo družbenikov.

Operacija uspela, pacient umrl
Kot pojasnjujejo na portalu Mladi podjetnik, je Slovenija ena izmed redkih držav, ki ima spregled osebnosti zapisan kot zakonsko normo. Slabost takšnega določila je očitna: zmanjšuje interes za investiranje v slovenske družbe predvsem s strani tujih investitorjev, saj se lahko upravičeno bojijo, da se bodo upniki ob pomoči pravosodja v primeru nasedle investicije lotili še osebnega premoženja investitorja.

Foto: Pixabay

Kot pojasnjujejo na portalu Iusinfo, lahko do tega pride le subsidiarno, torej morajo upniki najprej neuspešno poskušati poplačati iz premoženja družbe, hkrati pa mora biti dokazan naklep kršenja temeljnih pravil korporacijskega prava. “Da bi denimo družbenikom dokazali, da so družbo kot pravno osebo zlorabili za oškodovanje njenih upnikov, bi morali družbenikom dokazati, da so denimo ustanovili d.o.o., prek njega naročali določeno blago ali storitve, ki pa ga niso nikoli niso imeli namena plačati,” piše pravni portal.

Skratka, možnost osebne odgovornosti pri kapitalskih družbah že obstaja, a minister Mesec za to verjetno (še) ne ve. V vsakem primeru pa gre za napoved novega napada na ustavno zagotovljeno gospodarsko svobodo. Ta je od nastopa vlade Roberta Goloba vztrajno nazaduje, kot je razvidno iz Indeksa ekonomske svobode. Več – TUKAJ.

Posledice politik Golobove vlade je izmeril tudi Statistični urad. Marca se je razpoloženje v gospodarstvu na mesečni ravni zmanjšalo za  eno odstotno točko, na letni pa za 2,3 odstotne točke. Vrednost kazalnika “Gospodarska klima” znaša 4,3 odstotke.

Minister Luka Mesec je sicer znan po slabo premišljenih izjavah. Pred časom je denimo opisal slovenske izvoznike za ahilovo tetivo gospodarstva, čeprav so ti hrbtenica domačega gospodarstva. Napovedal je tudi gradnjo stanovanj po 7 evrov na kvadratni meter (TUKAJ) in pretvoril 81 tisoč evrov v 81 milijonov evrov (TUKAJ).

Primer: Marinblu
Minister je napovedal spremembe zakonodaje zaradi primera Marinblu. Podjetje se sooča z očitki o izkoriščanju delavcev in slabih higienskih razmerah. RTV poroča, da sta zakonca Šuštar skušala rešiti družbo pred stečajem s pomočjo prisilne poravnave in odpisom pet in pol milijonov evrov dolga. V zameno sta se morala odpovedati lastništvu družbe, nato pa sta se lastništva ponovno polastila zaradi domnevnih lukenj v stečajni zakonodaji. Sedaj sta lastnika podjetja prek podjetja Delmar.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...

Je direktor NPU na pričanju izkrivljal resnico?

Darko Muženič se je lahko vrnil na mesto direktorja...