Je Putina po srčni kapi zamenjal dvojnik?

Datum:

Pojavljajo se govorice, da je Putina po domnevni srčni kapi zamenjal dvojnik. Tiskovni predstavnik Kremlja Peskov je v torek govorice zavrnil, rekoč da je ruski predsednik še vedno zdrav. Na vprašanje, ali je prvega moža Rusije dejansko zadela kap in so ga zamenjali z dvojnikom, je odgovoril z nasmeškom. V preteklosti so se že krožile govorice o različnih Putinovih zdravstvenih tegobah, a jih ni bilo mogoče z gotovostjo potrditi. 

                   

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je govorice, da je predsednik Vladimirja Putina imel srčni infarkt in da ga je zamenjal dvojnik, zavrnil, rekoč da gre za lažne novice, ki pa so se sicer večkrat zaokrožile v medijih. Govorice o tem, da 71-letnik uporablja dvojnike, da bi prikril svoje slabo zdravstveno stanje, se že leta širijo po ruskih družbenih omrežjih. Zadnji takšen namig je bilo mogoče zaslediti na Telegramu, objavo pa naj bi sporočil “nekdo s Kremlja”. Neznani vir trdi, da so Putina v nedeljo zvečer našli obnemoglega v njegovi spalnici, potem ko naj bi doživel zastoj srca. Varnostni uradniki, ki so bili v Putinovi rezidenci po službeni dolžnosti, so zaslišali hrup in zvoke padanja iz predsednikove spalnice. Dva varnostnika naj bi zatem nemudoma vstopila v spalnico in zagledala na tleh ob postelji ležečega Putina ter prevrnjeno mizo s hrano in pijačo, poroča Breitbart News.

Putin naj bi se krčevito zvil, medtem ko je ležal na tleh, in zavijal z očmi. Nato naj bi ga prenesli v “posebno zdravstveno ustanovo”, zgrajeno v stanovanju, kjer naj bi bil podvržen intenzivni negi. Lastnik profila na Telegramu “General SVR”, ki je vest objavil, trdi, da je nekdanji generalpodpolkovnik ruske vojske in pogosto objavlja pod vzdevkom Viktor Mihajlovič. Njegove objave naj bi bile osnovane na dobrih povezavah s Kremljem, vendar za navedeno ni bilo podanih nobenih dokazov. Informacij ni mogoče neodvisno preveriti. Dotični profil je v preteklosti navajal še druge domnevne Putinove zdravstvene tegobe (rak, napade kašlja, bolečine v prsih, poškodbe po padcu na stopnišču, glavobole, težave z vidom, trebušne težave, otrpel jezik itd.). V začetku oktobra naj bi bil Putin tako bolan, da naj bi na pot v Peking na srečanje s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom poslal kar dvojnika, ki naj bi ga spoznali po nekoliko drugačnih ličnicah. Podobno trditev je sočasno podal tudi ruski politični analitik in teoretik zarote Valerij Solovej.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...

Zelenski: “Mirovnega vrha bi se morala udeležiti tudi Rusija”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v okviru priprave drugega...