Jedrne države EU lahko mirno pretepajo protestnike, pri nas na periferiji je že obvladovanje huliganov diktatura

Datum:

V času vlade Janeza Janše so nas na evropskem parketu še posebej radi nosili po zobeh, češ, kako naj bi se pri nas teptala vladavina pravne države. Še posebej je bilo mogoče slišati veliko očitkov na račun svobode medijev. Najnovejše poročilo o stanju vladavine prava je po besedah ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon še posebej kritično. A pravi, da gre za realno oceno stanja in da je na “politične” posege v svobodo medijev, pravosodje, policijo v preteklosti že opozarjala “strokovna in civilna javnost”. Fajonova je napovedala vračanje Slovenije k jedrni Evropi, kjer sicer znajo biti precej ostrejši kot pri nas, ko gre denimo za obvladovanje protestov. 

Več kot očitno je, da v Evropski uniji le nismo vsi enaki, kot se to tako rado poudarja. V času, ko so se pričeli zoper spoštovanje covidnih ukrepov pojavljati protesti, smo bili priča marsikaterim nasilnim izpadom. Če pa smo tedaj le primerjali ukrepanje naših policistov in policistov iz Pariza, Londona, Berlina in drugod, smo lahko videli, da se pri nas vendarle ne postopa tako ostro kot v državah “jedrne Evrope”, pa nihče ne kriči, kakšen fašizem in represija se tam izvajata.

Nekdanji predsednik vlade Janez Janša je v preteklosti opozoril na obstoj dvojnih meril, ki veljajo v EU za “prvorazredne” oziroma “jedrne” in “drugorazredne” oziroma “nejedrne” države EU. Če si denimo le pogledamo posnetek enega izmed protestov na Nizozemskem v mestu Eindhoven, lahko vidimo, da je bila ena izmed protestnic deležna resnične brutalnosti s strani policije. Z vodnim topom so jo namreč zadeli naravnost v glavo, da je z obrazom udarila v betonsko steno, pri čemer jo je odnesla s hudimi obraznimi poškodbami. Če bi se to dogodilo pri nas, na Poljskem ali Madžarskem, bi v Bruslju seveda skočili v zrak, ker pa ni tako, vse potihne.

Ker pri nas pristojni organi niso ukrepali, ko so na protivladnih protestih pričeli skrajneži groziti vsepovprek, smo prišli tako daleč, da je nekajkrat prišlo do izbruha nasilja, kjer se je prestolnica pretvorila v nekakšno vojno območje, tepeža pa so bili deležni tako novinarji kot tudi policisti, ki so le opravljali svoje delo. Politkolesarji so seveda sebi v bran policijo pričeli obtoževati zaradi uporabe vodnega topa in solzivca, pri tem pa so jim pomagali še osrednji mediji. Ker je to bila voda na mlin za takratno opozicijo, se je vse skupaj še dodatno potenciralo in izvozilo v Evropo. Tam so seveda nekateri kupili zgodbo o tem, kako naj bi pri nas vladale izredne razmere, kar je resnično bizarno, saj sp drugod po Evropi postopali tudi tako oziroma v večini primerov še ostrejše.

Tudi v Nemčiji se je uporabljalo vodne topove:

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je na včerajšnji vladni konferenci povedala, da so se že lotili ukrepanja ter med drugim v znak kritike do nekdanje vlade dodala, da nesorazmerna uporaba sile do ljudi, ki so kritični do vlade, ni prava pot. Resnično ni povsem jasno, kako si ona predstavlja kot zagotavljanje javnega reda in miru? Morda zgolj s prošnjami, da se ne bi kdo počutil preveč napadenega?!

Žalostno je, da v Evropi vladajo drugačni vatli, še posebej, ko gre za države, ki naj bi bile del tako imenovane jedrne Evrope. S takšnimi sporočili namreč sporočajo, da je periferija v podrejenem položaju, bogate EU države pa si lahko privoščijo vse. S tem poročila o stanju vladavini prava izgubljajo na kredibilnosti, prav tako pa tudi EU kot celota. Se mar še kdo čudi, da narašča število kritičnih glasov o delovanja EU!?

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...