Jourová pod pritiskom evropske javnosti, ker ni razkrila dokumentacije v Sloveniji

Datum:

Ali je evropska komisarka Věra Jourová vplivala na odločitev ustavnega sodišča in s tem slovenski vladi omogočila prevzem javnega zavoda RTV Slovenija?” se sprašujejo pri mediju The European conservative in dodajajo, da najvišji funkcionarji nekdaj vladajoče Slovenske demokratske stranke (SDS), vključno z evropskim poslancem dr. Milanom Zverom, menijo, da je zelo verjetno, da to drži – in da Evropska komisija to morda poskuša prikriti. 

                   

V tem tednu je urad evropskega varuha človekovih pravic, ki velja za nadzornika različnih EU institucij EU, pozval Evropsko komisijo, naj predloži dokumente v zvezi z lanskoletnim obiskom Vere Jourove v Sloveniji, ki sicer groteskno v luči celotne situacije zaseda mesto komisarke za preglednost in vrednote.

“Odločitev varuha pomeni pomemben mejnik pri napredku preglednosti institucij EU. Nepreglednost in vprašljiva usposobljenost Vere Jourove sta nesprejemljivi in se ne smeta ponoviti”, je poslanec Milan Zver povedal za The European Conservative.

Evropska komisija vidno zavlačuje
Zahteva Evropskega varuha človekovih pravic predstavlja odgovor na pritožbo, ki jo je Zver vložil prejšnji mesec. Zver v pritožbi Evropsko komisijo obtožuje, da je bila namerno nepregledna, ko je zavrnila objavo dokumentov v zvezi s srečanjem Jourove s predsednikom slovenskega ustavnega sodišča Matejem Accettom marca 2023, za katerega obstaja sum, da je utrlo pot levoglobalistični slovenski vladi, da poskrbi za odstranitev vse konservativcev iz edine javne radiotelevizije v državi.

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova in predsednik ustavnega sodišča dr. Matej Accetto. Foto: Luka Dakskobler

Mednarodni sekretar Slovenske demokratske stranke Peter Šuhel, ki meni, da je ta poteza očitno kršila ustavo, graja Komisijo zaradi radikalno različnih standardov, ki jih uporablja za nacionalne vlade, ki jim vladajo konservativci, kot je denimo Madžarska, in tiste, ki jih vodijo vlade, ki veljajo za globalistične zaveznike, kot je denimo Slovenija. “Če bi vlada nekdanjega premierja Janeza Janše naredila kaj podobnega, bi Evropska komisija takoj sprožila postopek po 7. členu,” je za isti medij komentiral Šuhel.

Evropski poslanec Zver obtožuje Komisijo, da je “namerno zavlačevala, da bi preprečila, da bi Věra Jourová odgovarjala za svoja dejanja”, preden se njen mandat maja letos izteče. Zaradi negodovanja javnosti, ki je nastalo ob skorajšnjem sovpadanju obiska Jourove z odmevno odločitvijo ustavnega sodišča, je Zver že 7. marca lani na Komisijo naslovil zahtevo za dostop do dokumentacije v zvezi z obiskom. Dva meseca kasneje se je Komisija odzvala tako, da je poslala močno redigirano poročilo o misiji Jourove, ki pa ni vsebovalo zahtevanih informacij. Zver se je na poslano odzval tako, da je nemudoma vložil vlogo za razkritje neredigiranega poročila, zapiskov s sestanka med Jourovo in Accettom, interne komunikacije v uradih Komisije o obisku in notranje komunikacije v pisarni Jourove v zvezi z obiskom.

V naslednjih devetih mesecih je Evropska komisija kar štirikrat podaljšala rok za odgovor na zahtevo po posredovanju informacij, s čimer je kršila predpise EU o dostopu javnosti do dokumentov Evropske komisije. Evropski poslanec Zver je iz tega razloga zadevo tudi posredoval Evropskemu varuhu človekovih pravic.

Urad evropskega varuha človekovih pravic poleg poziva Komisiji, naj predloži zahtevane dokumente najpozneje do 29. januarja, še navaja, da bo pregledal vse interne dokumente Evropske komisije, ki sodijo v okvir srečanja Jourove s predsednikom slovenskega ustavnega sodišča.

Zver popolnoma zavezan pridobitvi dokumentacije
V zvezi z ravnanjem Komisije je Zver povedal, da je nujno, da Evropska komisija razkrije prav vse relevantne interne dokumente, zlasti zapise v zvezi z misijo Jourove v Sloveniji. “Takšna transparentnost je ključnega pomena za razblinjenje dvomov o njenem vplivu na odločitev ustavnega sodišča. Bodite prepričani, da sem v celoti zavezan pridobitvi teh dokumentov, tudi če bo to zahtevalo sprožitev pravnega postopka proti Veri Jourovi,” poudarja evropski poslanec.

Šuhel, ki je v času prejšnje vlade zasedal mesto šefa kabineta tedanjega premierja Janeza Janše, je ob tem izpostavil hitrost, s katero se je varuh človekovih pravic odzval na pritožbo evropskega poslanca Zvera. “Resnost prekrškov s strani Jourove in Komisije je bila tolikšna, da je Evropski varuh človekovih pravic hitro posredoval, v manj kot mesecu dni je namreč podal zahtevo za objavo zadevnih dokumentov,” je Šuhel izpostavil in ob tem dodal, da takšen razvoj dogodkov nedvomno predstavlja pomembno zmago za evropskega poslanca Zvera, saj to nazorno ponazarja njegovo neomajno predanost preglednosti.

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...