Ministrica Švarc Pipan ne uživa podpore poslanske skupine SD

Datum:

Afera nakupa stavbe na Litijski v Ljubljani s strani pravosodnega ministrstva, ki ga vodi Dominika Švarc Pipan, se upravičeno ne poleže. Kar šest milijonov evrov davkoplačevalskega denarja je namreč s prodajo iztržil prodajalec. Potem ko se je med drugim izkazalo, da niso bile resnične izjave ministrice, da so angažirali uradno zapriseženega cenilca, marsikdo upravičeno pričakuje ministričin odstop, a sama na položaju še najprej vztraja. Kakorkoli, neuradne informacije nekaterih medijev razkrivajo, da ji poslanska skupina SD odreka svojo podporo.

                   

Za nove prostore sodišča je šlo vrtoglavih 7,7 milijona evra, celotna kupnina pa je bila prodajalcu nakazana že kar dan po podpisu pogodbe. Številni sogovorniki iz cenilske stroke pravijo, da se takojšnje nakazilo brez zavarovanja podjetju, ki ima slabo bonitetno oceno in vprašljivo plačilno sposobnost, brez zagotovila, da bo ministrstvo v zemljiško knjigo sploh lahko vpisalo lastninsko pravico, ne počne. A na ministrstvu, ki ga vodi Dominika Švarc Pipan, kot kaže, to počnejo drugače.

Odgovornost prelaga na podrejene, med njimi člani SD
Ker je minister odgovoren za delo ministrstva, se seveda ob razkritju posla, kjer mrgoli nepravilnosti, pričakuje ministričin odstop. A sama se, kot kaže, namerava še naprej oklepati dobro plačanega ministrskega položaja, predlagala je namreč, da se razreši generalnega sekretarja na ministrstvu, ki ga vodi, Uroša Gojkoviča, ter premesti vodjo službe za nepremičnine in investicije Simona Starčka. Gojkovič je mimogrede član SD, zato v stranki Švarc Pipanove odpor.

Kot je ministrica povedala v oddaji 24ur Zvečer, namerava ostati na mestu ministrice za pravosodje, dokler uživa podporo s strani premierja Roberta Goloba in svoje matične stranke SD. Vztrajala naj bi zato, ker želi priti zadevi, ki jo je sama požegnala s svojim podpisom, do dona. “Če se umaknem, se bojim, da se znajo nepravilnosti, če so res bile, zakriti pod preprogo. Ker trenutno največ očitkov leti na delo strokovnih služb, je to treba raziskati,” je namreč izjavila.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan (Foto: STA)

Da ministrica zaenkrat še uživa podporo premierja, kateremu mora sicer posredovati poročilo o poteku postopka, ne čudi predsednika največje opozicijske stranke SDS Janeza Janšo. Seveda. Saj je on odobril posel. Brez njega zadeva ne bi mogla ugledati potrditve na seji Vlade RS.  Končno ne gre za drobiž, ampak za skoraj 8.000.000 € davkoplačevalskega denarja,” je namreč izpostavil. 

Neuradne informacije kažejo, da ne uživa podpore poslanske skupine matične stranke
Čeprav zaenkrat stranka SD še ni podala izjave okrog podpore ministrici, je predsednica stranke SD Tanja Fajon pred dnevi dejala, da ministrica Švarc Pipan uživa njeno podporo. Slednja naj bi sicer pred novinarje stopila danes, je napovedal STA. Kot pa sedaj razkrivajo neuradne informacije Dela, ji poslanska skupina SD odreka svojo podporo. V zvezi s tem smo se odločili, da informacijo preverimo pri koalicijski stranki SD, ko odgovor prejmemo, ga seveda objavimo naknadno.

Poslanec SD Jani Prednik. (Foto: STA)

Potem ko so v največji opozicijski SDS napovedali interpelacijo zoper pravosodno ministrico, so v koalicijski Levici izjavili, da se bodo opredelili, ko bodo prejeli ministričine odgovore. Potem ko je nakup ministrstva za pravosodje pod lupo prevzel Nacionalni preiskovalni urad (NPU), so šli na ministrstvu v izvedbo notranje revizije. Kot je dejala ministrica, bo o prevzemu odgovornosti razmišljala, ko bo prišlo do ugotovitve, če je bil nakup negospodaren ali ne. A še preden je do ugotovitve prišlo, je šla ta v žrtvovanje podrejenih, kot da ne bi sama pristavila podpisa pod zajetno pogodbo o nakupu razpadajoče nepremičnine. Ministrica po navedbah 24ur sicer upa, da bosta cenitev in izmera pokazali, da nakup ni bil negospodaren.

Tanja Fajon še čaka dodatna pojasnila
Vsi si seveda želimo skupaj z ministrico zaščititi javni interes, nihče nima bianco zaupanja pri nas vnaprej, tudi posebej ne tisti, ki dela v javnem interesu. Zato, ko bomo imeli vsa ta dejstva, okoliščine dodatno pojasnjene, se bomo v stranki odločali, kako naprej. Če so se nepravilnosti dogajale, potem bomo seveda na podlagi tega ukrepali, sporočili in ve se, kaj sledi,” je stanje komentirala predsednica SD Tanja Fajon po današnjem sestanku vodstva stranke, na katerem pa ministrice ni bilo.

Predsednica SD Tanja Fajon (Foto: STA)

Na vprašanje o informacijah, da naj bi poslanci ministrici sprva podporo odrekli, pa je Fajon dejala, da je bila današnja odločitev skupna. Vodstvo stranke je imelo s poslansko skupino pogovor in “tudi poslanska skupina, tako kot vodstvo stranke, kot ministri, vsi skupaj želijo vedeti dejstva“, saj vsak dan prihajajo na dan nova. “Poslanci zelo upravičeno pričakujejo dejstva in tudi ta pogovor bo opravljen,” je dodala na vprašanje, ali so se poslanci z ministrico na to temo že srečali. Sama pa da se z ministrico ves čas pogovarja in ji je ves čas na voljo za odgovore.

S. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Nova Litijska?! Vladi se mudi z nakupom prostorov na Davčni ulici!

Smo priča novi Litijski? Golobova vlada se je po...

Čigav novi obraz bo Peter Gregorčič?

"Ponudil jim je, da bi s svojo ekipo prevzel...

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...