[KADROVANJE] Šarčev izbranec za direktorja Zavoda za zaposlovanje, Mitja Bobnar, zaposlil svojega mentorja pri diplomi, padlega bankirja Marka Bošnjaka

Datum:

Kadri padle Šarčeve vlade še naprej delujejo v zakulisju. V središču obtožb o sumljivih zaposlitvah bankirjev levega gospodarskega omrežja se je po poročanju Požareporta znašel direktor Zavoda za zaposlovanje (ZRSZ) Mitja Bobnar, ki naj bi zaposlil dolgoletnega znanca, finančnika Marka Bošnjaka. Prejeli smo odgovor Zavoda za zaposlovanje, kjer so nam potrdili, da bo Marko Bošnjak dne 1.avgusta 2020 začel opravljati delo namestnika generalnega direktorja Zavoda zaposlovanje. Spodaj si lahko preberete celotni odgovor, zakaj so na ZRSZ zaposlili Marka Bošnjaka. Utajevalec davkov pri oddajanju svojega stanovanja pa je bil Bobnarju mentor pri njegovi diplomski nalogi.

Bil je ponedeljek, 27. januarja 2020 okrog desete ure zjutraj, ko je nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec vrgel puško v koruzo in odstopil z mesta predsednika vlade. Že v četrtek, 30. januarja 2020, je Šarčeva vlada za nov petletni mandat nastavila kanditata krtinje SMC in nekdanje ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ksenije Klampfer. Za nov petletni mandat na mestu direktorja Zavoda za zaposlovanje je bil izbran namreč Mitja Bobnar.

V kratkem času direktovanja na Zavodu za zaposlovanje je začel skrbeti za zaposlitev naših. Eden izmed teh je dolgoletni in pomemben član levih gospodarskih omrežij Marko Bošnjak, ki je moral lani zaradi razkrite afere utajitev davkov pri oddajanju stanovanja zapustiti funkcijo viceguvernerja Banke Slovenije. Marka Bošnjaka in Mitjo Bobnara lahko najde vsak prebivalec tega sveta v sistemu Cobiss. Leta 2000 je Mitja Bobnar diplomiral z delom “Analiza organizacijske strukture poslovnega sistema Unichem”, kot mentor diplomskega dela je naveden nekdanji padli viceguverner Banke Slovenije.

Marko Bošnjak v družbi Marjana Šarca. (Foto: Arhiv Nova24TV)

Klampferjeva ruši vlado kot predstavnica vlade v senci v Šarčevi LMŠ, a ista vlada ji vsak mesec nakaže plačo

Zaposlitev Marka Bošnjaka je razkrila celotni klobčič povezav med kadri LMŠ in Cerarjevimi fantje iz SMC. Ne glede na izdajo SMCja in prestopu v vlado v senci, v Šarčevo LMŠ, je še vedno dobro zapisana pri aktualnem ministru za javno upravo, Boštjanu Koritniku. Tako je dobila službo kot namestnica vršilca dolžnosti generalnega sekretarja na ministrstvu za javno upravo. Njen nadrejeni je Tomislav Jurman, ki je pod nekdanjo ministrico za delo v Šarčevi vladi ustrahoval in izvajal mobing nad zaposlenimi. Opravljal pa je vlogo svetovalca in šoferja takratne ministrice. Zasluge za službo Mitje Bobnara kot generalnega direktorja ZRSZ bi naj imela tudi Darja Bobnar, nekdanja sošolka in tesna prijateljica Ksenije Klampfer. Ironija je toliko večja, saj Klampferjeva v vlogi opozicije ruši vlado, po drugi strani pa ji ista vlada nakaže vsak mesec zajetno državniško uradniško plačo.

 

Ksenija Klampfer (Foto: STA)

Sporni bankir Marko Bošnjak kot vplivni član levega gospodarskega omrežja na črno kasiral najemodajalce v Grablovičevi ulici v Ljubljani

V preteklosti smo velikokrat pisali o kočljivih zadevah v katerih se je znašel Bošnjak. Ne glede, da se je v preteklosti znašel v kočljivih povezavah z nekdanjo Hypo banko, omrežjem Mire Senice si ga je slovenska javnost zapomnila po “balkanskem” oddajanju stanovanja na črno. Denar od stroškov in najemnin so mu plačevali na roko. S tem pa je oškodoval in prikrajšal slovenski proračun.

Njegovo usodo je dokončno pokopalo poročilo Komisije za preprečevanje korupcije. Komisija je v postopku, za katerega ga je zaprosil Bošnjakov delodajalec Banka Slovenije, ki je trajal kar pol leta, ugotovila: “Senat Komisije za preprečevanje korupcije je na seji dne 21. 11. 2019 sprejel Ugotovitve o konkretnem primeru, v katerih je komisija ugotovila, da je ravnanje funkcionarja BS, ko ob posredovanju pojasnil in dokumentacije dne 22. 5. 2019, 23. 5. 2019 in 30. 5. 2019 ni želel razkriti posameznih listin oziroma omogočiti preverjanja izvirnosti listin ter delodajalcu podati popolnih pojasnil in informacij, s katerimi bi se nesporno in brez vsakega dvoma lahko zavrnili očitki v povezavi z domnevnimi kršitvami iz pristojnosti Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) v povezavi s pravočasnostjo napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem ter posledično plačila navedenega davka, v nasprotju s pričakovano integriteto funkcionarja, kot jo opredeljuje 3. točka 4. člena ZIntPK.”

Morebitni novi zaposleni na Zavodu za zaposlovanje finančnik Marko Bošnjak je tako od leta 2014 naprej oddajal stanovanje na črno na Grablovičevi ulici v Ljubljani. Žal ga je pokopal pohlep, ko si je ob svojih “nizkih” plačah med drugim v banki Hypo in Banki Sloveniji ni mogel urediti zakonitega oddajanja stanovanja. Če ne drugega, je lahko od črno pobranega denarja od najemnikov vsaj plačal mesečne položnice v svojem domačem gospodinjstvu. Pa še za kako pivo je ostalo.

Odgovor Zavoda za zaposlovanje o zaposlitvi Marka Bošnjaka:

Marko Bošnjak bo s 1. 8. 2020 nastopil mesto namestnika generalnega direktorja Zavoda. Glede na prejete reference iz CV, ima Marko Bošnjak veliko delovnih izkušenj in znanj, saj je deloval v več različnih organizacijah ter na različnih delovnih mestih, kot npr. v Agenciji RS za prestrukturiranje in privatizacijo, na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, A1 Slovenija d.d. ter v več bankah.

Pred nastopom dela v Zavodu je bil na delovnem mestu namestnika generalnega direktorja v Banki Slovenije, kjer je pokrival področje reševanja in sanacije bank, gotovinsko poslovanje ter centralni kreditni register prebivalstva in podjetij v Republiki Sloveniji. Pred tem je deloval v različnih mednarodnih bankah in podjetjih, kjer je vodil in usmerjal večinoma finančno računovodska področja, notranjo revizijo, informacijska področja, pravne zadeve, upravljanje s tveganji, strateško in operativno vodenje poslovanja, torej ima izkušnje in znanja tudi iz nekaterih področij, ki jih želimo okrepiti na Zavodu.

Poudarjamo tudi, da smo na Zavodu kadrovski postopek izbora vodili v skladu z veljavno zakonodajo. Po zagotovilih generalnega direktorja Zavoda Marko Bošnjak ni soavtor njegovega diplomskega dela, pač pa je bil njegov mentor.

Foto: Cobiss

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...

Ministrica se še naprej trudi razdeliti neuporabne Linux računalnike

Ministrica za digitalno preobrazbo  Emilija Stojmenova Duh bi morala...

Vlada želi davčno uničiti še eno priljubljeno obliko podjetništva

Vlada Roberta Goloba pripravlja nov predlog zakona o dohodku...

Ni služb: Švarc Pipanova, Škoficeva in Kaja Širok ostajajo na nadomestilih

Robert Golob je ta mesec prejel 6726 bruto ali...