Kaj v resnici hočejo Palestinci?

Datum:

Vojna v Izraelu je ponovno obudila debato o potencialnih rešitvah izraelsko-palestinskega konflikta. Stabilna rešitev bo v veliki meri odvisna od podpore javnosti. Žalostna resničnost je, da je med Palestinci vse manj podpore za “rešitev dveh držav” in trajni mir z Izraelom. Še več, pred zadnjim izbruhom sovražnosti so ankete zabeležile rastočo podporo terorističnemu gibanju in politični stranki Hamas ter oboroženemu boju zoper Izrael. 

“Tisti, ki podpirajo trajni mir z Izraelom, so v manjšini tudi med mlajšo generacijo,” zapišeta Pollock in Cleveland z washingtonskega inštituta za bližnjevzhodno politiko. Rešitev dveh držav podpira manj kot 40 odstotkov palestinske javnosti, ki prebiva na Zahodnem bregu, v Gazi in Vzhodnem Jeruzalemu. Podpora tovrstni razrešitvi vztrajno pada od leta 2018.

Preberite še: Hamas = ISIS

Iz ankete, narejene leta 2020, je razvidno, da je večina Palestincev prepričanih, da iz boja z Izraelom ne bo nastala rešitev dveh držav. Večina je bolj kot nastanku dveh držav naklonjena nastanku velike Palestinske države. Rešitev ene države, v kateri bi z enakimi pravicami prebivali tako Arabci kot Judi je na drugem mestu. Avtorja članka Pollock in Cleveland izpostavljata, da merjenja javnega mnenja ni znanost in spremenljivost palestinskega javnega mnenja. Rezultati poleg javnega mnenja odsevajo tudi način zastavljenih anketnih vprašanj in obdobje, v katerem so bila zastavljena. Avtorja prav tako izpostavljata, da se mnenja prebivalcev Gaze, Zahodnega brega in Zahodnega Jeruzalema pri določenih vprašanjih razlikujejo.

Izpostavljata še, da ideje o eni Palestinski državi pogosto “poganjajo” religiozni razmisleki. “Večina palestinskih anketirancev meni, da bodo sčasoma Palestinci nadzorovali skoraj vso Palestino, ker je Bog na njihovi strani,” zapišeta.

Rešitev “dveh držav”, pot do miru?
Palestinci, ki menijo, da bi rešitev dveh držav vodila v razrešitev konflikta, so v manjšini. Pollock in Cleveland navajata, da je leta 2020 le 40 odstotkov prebivalcev Gaze in 26 odstotkov prebivalcev Zahodnega brega menilo, da bi ta rešitev prinesla mir. Večina prebivalcev, nekje med 60 in 70 odstotkov, meni, da bi se konflikt z Izraelom moral tudi v tem primeru nadaljevati. Avtorja hkrati navajata tudi raziskavo z drugačnimi izsledki iz leta 2017, ki navaja, da (šibka) večina prebivalcev Gaze meni, da mora Hamas prenehati s promocijo ideje o uničenju Izraela ter da bi bilo treba izpogajati rešitev dveh držav na mejah iz leta 1967. Leta 2020 je takšno mnenje zavzelo 65 odstotkov prebivalcev Zahodnega brega. Leta 2020 je bila večina prebivalcev prepričana, da bi kontrolo nad Gazo, ki jo trenutno še vedno izvaja Hamas, morala prevzeti Palestinska avtonomna oblast, ki obvladuje Zahodni breg. Šokantno, na neki točki je med 36 in 40 odstotkov prebivalcev Gaze menilo, da bi raje živeli v Izraelu kot pa na območjih, ki jih obvladuje Palestinska avtonomna oblast ali Hamas.

Mnenje, da lahko Izraelci in Palestinci mirno sobivajo sicer pada tudi v Izraelu. “Glede na raziskavo iz marca in aprila pred zadnjim nasiljem na Zahodnem bregu le 35 odstotkov Izraelcev meni, da je “mogoče najti način, da Izrael in neodvisna palestinska država mirno sobivata”. To pomeni upad za 9 odstotnih točk od leta 2017 in 15 odstotnih točk od leta 2013,” poroča Pew Research Center.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Aktivistični levičarski norci jih v ZDA končno dobivajo po grbi

Študentski "revolucionarji" v ZDA so jih začeli dobivati po...

Fico ni več v smrtni nevarnosti

Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti,...

[Ekskluzivno] Brutalne čistke Svobodnjakov: Doktorja kemijskih znanosti vrgli na cesto

Jutri bi se moral Zvone Čadež, odstavljeni direktor URI...