Kako bodo mediji ubranili dvojno povišico Golobovi vladi? Janšo so hoteli pokopati zaradi višjih plačnih razredov

Datum:

Pisalo se je leto 2020, bil je marec, nekaj dni po tem, ko je zaprisegla Janševa vlada. Po zaprisegi je popolnjevala uradniške položaje, urejala pogoje dela. Predsednik je za čas krize (epidemije, še pomnite?), uvrstil v višje plačne razrede. Enako je priporočal vsem odgovornim, ki so imeli to moč. Spletni portal 24ur, skupaj s Socialnimi demokrati, je zagnal pravi medijsko-politični kraval. Svoj “lonček” so primaknili tudi v gospodarstvu, kjer verjetno v sanjah preklinjajo dan, ko je prisegla vlada Roberta Goloba. Prav vsi našteti pa danes izvajajo kraval, a drugačne sorte. Tiste vrste, ki jim ob napovedi dvojnega povečanja plač (ne višje uvrstitve v plačni razred, kot omogoča zakon) vladne ekipe, še omogoča, da se nazivajo s skovanko “neodvisni novinar ali medij”. 

                   

Tako se je razpisal novinar POP TV Anže Božič 19. 3. 2020: “Medtem ko samostojni podjetniki, obrtniki, samozaposleni in manjša podjetja opozarjajo, da so jih vladni ukrepi za pomoč gospodarstvu skoraj povsem zaobšli, so si najvišji člani vlade zvišali plače. Neodgovorno in neprimerno v času, ko so podjetniki na kolenih, pravijo v gospodarstvu.” Mediji, politika in nevladne organizacije, tudi tiste iz gospodarstva, ki bi morale skoraj po pravilu imeti precej realen pogled nas svet, so skupaj zaigrali na isto strune.

Tudi Socialni demokrati so tistega dne povedali svoje o krizni uvrstitvi v višje plačne razrede. “Mnogi danes ne vedo, od česa bodo jutri živeli. Ekonomisti svarijo pred recesijo, projekcija padca BDP doma in v svetu je strašljiva. Nova vlada pa zvišuje plače svojim funkcionarjem. Nesprejemljivo! Solidarnost pomeni, da v času krize vlada najprej poskrbi za najšibkejše, ne zase!” Ne verjamete? Poglejte spodaj.

Svoje so, kot smo že povedali, povedali tudi v gospodarstvu. “Neodvisen” in “nepristranski” novinar Božič je za mnenje povprašal Predsednika Združenja delodajalcev in direktor podjetja Boxmark Marjana Trobiša,ki je povedal: “Neodgovorno je, da se trenutno ukvarjamo s tem, namesto da bi interventne zakone pospešeno peljali naprej in temu primerno pomagali gospodarstvu.” K temu je dodal predsednik Obrtne zbornice Branko Meh. Menil je, da “Obrtniki in podjetniki ne vemo, kaj bo jutri z nami. Ne vemo, ali bomo še imeli podjetja ali ne.”

Najboljša leta slovenskega gospodarstva
Zgornje izjave so se, milo rečeno, slabo postarale. Vlada Janeza Janše je za najšibkejše izdatno poskrbela. Izdatno je poskrbela tudi za gospodarstvo. Sprejetih je bilo 10 protikoronskih paketov, ki so gospodarstvo obdržali pri življenju med zaprtji, nato pa so jim dala odprtja javnega življenja, povečana zasebna potrošnja, ki je sledila, izjemne javne investicije, deregulacija in zmanjšanje davčnega bremena dodaten veter v jadra. Skupek teh dejavnikov nam je pričaral rekordno gospodarsko rast. Ta je bila v zadnjih mesecih Janševe vlade že 9,8-odstotna. Tudi za najšibkejše je vlada Janeza Janše izdatno poskrbela. Upokojenci, ki so z naskokom najbolj ogrožena demografska skupina so bili deležni rednih usklajevanj pokojnin, tudi izrednih in enkratnih denarnih pomoči, ki so jim lajšali življenja. V javne investicije in gradnje upokojenskih domov, kjer bodo lahko preživeli jesen življenja, se ne bomo spuščali. Prav tako ne v zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je vlada Roberta Goloba efektivno ukinila. Spuščali se ne bodo tudi v to, kako so Socialni demokrati, potem ko vladi niso mogli več očitati zanemarjanja skrbi za najšibkejše,  postali zaskrbljeni zaradi vzdržnosti javnih financ. A to je že druga zgodba, v kateri so se vnovič opekli. Naj zadostuje naslednji članek, ki smo ga spisali pred časom: [Primerjava] Koliko pomoči gospodarstvu in ljudem bo med krizo namenila Golobova vlada v primerjavi z Janševo.

Piše se leto 2023, prvo leto vlade Roberta Goloba
Roberta Goloba, nesojenega čudežnega dečka slovenske energetike, je na oblast pripeljala tudi medijska histerija, pri kateri si lahko danes POP TV in portal 24ur lastita primarne zasluge. Prispevek novinarja POP TV je bil pravzaprav eden prvih prispevkov, katerih edini namen je bil vzbujanje negativnih emocij pri volilnem telesu. V (ne)vladnih organizacijah so že beležili nadure. Protesti, v katerih se je širilo sovraštvo in pozivi k smrti bodočega predsednika vlade, so bili v polnem razmahu. Ti isti (ne)vladniki danes počivajo na lovorikah. Filip Dobranič v RTV oddajah ugotavlja, da bo nekega dne umrl in zato se mora vsak dan posebej odločiti, kaj je vredno početi. Proti levim vladam ne bo protestiral, kot proti levim vladam ne bodo pisali mediji, kot je 24ur.

Tudi takrat ne, ko predsednik vlade samovoljno razglasi, da bo sodniškemu in tožilskemu cehu zvišal plače za 600 evrov. Gasilce, ki so zahtevali dvig vseh zaposlenih za dva plačna razreda in carinike s podobno skromnimi zahtevami je preslišal. Zaradi tega bodo v protestirali. Gasilci ta četrtek, cariniki februarja. Golob bo sebi in vrhu države podvojil plače, se napoveduje. Iz 6.000 bruto na 12.000 bruto. Povišice bodo deležni predsednik vlade, predsednica države, predsednica državnega zbora in predsednika ustavnega in vrhovnega sodišča. Danes je gospodarstvo resnično na kolenih. Prejema udarec za udarcem. Kot sami povedo v izjavah za javnost, Golob ne naslavlja njihovih prošenj korektno (denimo, ne pristriže peruti trgovcem z energijo), tisto, kar gospodarstvu nameni zaradi draginje, pa je pljunek v morje.

Ali so na POP TV in ostali medijski lakaji tranzicijske levice poklicali gospodarstvenike, predstavnike sindikalnih združenj, morda vprašali ljudi na ulici, kaj menijo o Golobovi povišici samemu sebi v času, kot jim draginja in inflacija otežuje življenje kot še nikoli? Niso in tudi ne bodo.

Ne bodo poklicali, ker ne glede na to, za kaj se predstavljajo v javnosti, ne morejo uiti temu, kar v resnici so. Le še eno orodje v rokah politične levice, s katerim ohranja svoje primež nad državo in narodom.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...

Argentina: mesečna inflacija je najnižja v dveh letih in pol

Mesečna inflacija je v Argentini padla na 4,2 odstotka....