Kako hoče Gibanje Svoboda z zvijačo preko referenduma pripeljati Slovence žejne preko vode

Datum:

V zadnjih dveh letih smo se že navadili, da Gibanju Svoboda in še posebej njenemu predsedniku ne smemo verjeti na besedo. To se je pokazalo tudi na zadnji seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, 15. aprila 2024. Tu smo lahko poprejšnji moji ugotovitvi dodali tudi, da Gibanju Svoboda ne smemo zaupati niti, ko gre za zapisane predloge.

Stranka Gibanje Svoboda je pred mesecem dni skupaj z Levico zapisala in v državni zbor vložila predlog za posvetovalno referendumsko vprašanje glede medicinske konoplje v pismeni obliki, ki so ga na seji poslanci Levice in Svobode z amandmaji v celoti redefinirali tako, da sta nastali kar dve novi popolnoma samostojni referendumski vprašanji znotraj enega referendumskega vprašanja.

Tako so morali člani odbora pozabiti na pismeni material, zaradi katerega so dejansko prišli na sejo in se začeti ukvarjati s čisto novima vprašanjema. Prav ste slišali – imeli bomo referendumsko vprašanje, ki bo imelo dve med seboj različni referendumski vprašanji in samo dva možna odgovora za in proti. Unikum v Evropi in morda tudi v svetu. “Tako delaš, ko si svoboden”, bi verjetno ponosno, neposredno v kamero dejal predsednik Vlade RS Robert Golob in potem bi zmanjkalo elektrike.

Kanabis za zdravljenje je že legaliziran
Predlog referendumskih vprašanj je terminološko nedorečen in dejansko postavlja vprašanje o uporabi industrijske konoplje, ki je pri nas legalna. Predlagatelji pa verjetno (kdo bi vedel kaj mislijo?) mislijo, da postavljajo vprašanje o kanabisu, ki ga obravnavajo mednarodne konvencije, ko se govori o zdravljenju in ilegalni pridelavi, preprodaji in uporabi kanabisa. Industrijska konoplja se že danes legalno uporablja za industrijske in prehrambene produkte, je pri nas legalizirana in o njej ne potrebujemo referendumskega vprašanja. Kanabis se že danes uporablja za zdravljenje in je v Sloveniji za ta namen legaliziran, zato o njem ne potrebujemo referenduma. Le kanabis v rekreativne namene je v Sloveniji prepovedan.

V Sloveniji je prepovedano le rekreativno uživanje marihuane. (Foto: iStock)

Torej so referendumsko vprašanje terminološko popolnoma narobe zapisali. Zato je že čisto na začetku referendumsko vprašanje v celoti nepravilno in nesmiselno, kar kaže samo, kdo stoji za tem predlogom in kaj je dejansko namen tega referenduma.

Poslanec, ki je vodil sejo, je bil zelo nespreten in očitno pod velikim pritiskom, saj se je nenehoma posvetoval, sejo je tudi neštetokrat hotel zapreti in to mu je končno po mnogih poskusih le uspelo. Nekaj pa pove tudi to, da se seje niso udeležili zunanji gostje, kar je bilo pravilo pri vseh dosedanjih obravnavah te tematike.

Fiasko, ki ne sodi v parlamentarne sobane
Odgovorov na številna pomembna vprašanja opozicije ni imel niti vodeči niti predlagatelj. Na koncu je zmanjkalo odgovorov tudi pravni službi, ki je pravilno ugotovila, da pred mesecem dni poslano vprašanje ne more biti referendumsko vprašanje. Zanimivo je bilo, da pravna služba državnega zbora ni podprla niti prvega predloga niti dodatnih dveh vprašanj. Skratka, seja je bila en sam fiasko in nekaj, kar ne sodi v parlamentarne sobane.

Foto: STA

Sedaj je, upam, tudi ostalim že popolnoma jasno, da posvetovalni referendum o konoplji, ki ima sedaj še dodatno vprašanje o konoplji za osebno rabo, nima nobene prave povezave z uporabo kanabisa, ampak predvsem željo, da se privabi na volišča levo volilno telo. Manipulacija Svobode, ki je nesprejemljiva tako za volivce kot z etičnega vidika, je nedopustna zloraba demokracije.

Svoboda in Levica sta med sejo namreč predlog z dopolnili preimenovali v predlog za razpis posvetovalnega referenduma o gojenju in pridelovanju konoplje za medicinske namene ter o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

Pa to še ni vse, postavili so dve vprašanji. Volivec se bo moral odločiti za ali proti obema vprašanjema hkrati. Razmislite, kako se bo odločil nekdo, ki podpira uporabo kanabisa za zdravljenje, je pa proti uporabi za zasebne namene. Lahko seveda ne odgovori, ker se dejansko ne strinja z drugim vprašanjem in se izgubi glas podpore za zdravljenje. Tako se bo zmanjšalo število volivcev, ki bodo podpirali medicinsko konopljo in lahko se zgodi to, kar je povedala poslanka Levice, da ne bo potrjena niti uporaba kanabisa v zdravstvene namene in bodo s tem zrušili vse dosedanje napore strokovnjakov in nevladnih organizacij, da smo vzpostavili vsaj pogoje za zdravljenje s kanabisom.

Je pa tudi mogoče, da volivec odgovori z da, čeprav se ne bo strinjal z uporabo za lastne namene – tedaj bodo volivci dali podporo tudi za uporabo konoplje za zasebne namene in tako bodo svobodnjaki peljali ljudi žejne preko vode in dobili bodo večji delež ljudi, ki bo podprl uporabo konoplje v zasebne namene, čeprav se s tem ne strinja.

Trenutno lahko torej govorimo o referendumu kar tako, ker ne bomo mogli verjeti rezultatom referenduma. Leva opcija pa bo dobila dodatno kvoto volivcev na volišče, ki bodo volili njihove kandidate za evropske poslance in bodo tako dosegli svoj dejanski cilj. Na področju kanabisa in konoplje bomo po zaslugi Gibanja Svobode in Levice imeli dodatno komedijo zmešnjav, kajti za predlog so glasovali samo poslanci Svobode in Levice, ostali pa so dvorano globoko razočarani in molče zapustili – in imeli so prav. Tako oblikovano vprašanje je podprla samo koalicija, ki naj tudi nosi odgovornost za zmešnjavo, ki jo je hote ali nehote naredila v parlamentu.

Dr. Milan Krek

Sorodno

Zadnji prispevki

Pokojnine – stvari so blizu vrelišča

"Ne vem, kako bodo prihodnjo zimo preživeli naši upokojenci....

Po infarktu je na helikopter čakal kar uro in pol

Osebo, ki jo je zadel srčni infarkt je kar...

[Video] Iranske oblasti potrdile smrt “teheranskega mesarja”

Iranski mediji so potrdili smrt iranskega predsednika Ebrahima Raisija...

49 – letni motorist umrl na kraju nesreče

Včeraj okoli 13.30 je bila policija obveščena o prometni...