Kako je angleški pek javnost razburil s spolno “nebinarnimi medenjaki”

Datum:

Angleško in svetovno javnost so razburili spolno nebinarni medenjaki lastnika pekarne Cottage Bakery Paula Cooka iz Blackpoola v Angliji. Kot je pojasnil, gre za šalo, ne politično agendo. 

Angleški lastnik pekarne Cottage Bakery Paul Cook že dvajset let prodaja svoje medenjake v Blackpoolu, vendar je pozornost javnosti zares pritegnil šele nedavno. Obtožen je bil namreč promoviranja prebujenstva oziroma woke agende. Toda lastnik pojasnjuje, da so ljudje potrebovali leta, preden so opazili kontroverzne etikete na njegovih medenjakih. Zadeva se je spremenila šele tedaj, ko je na Facebooku nekdo objavil fotografijo spornega medenjaka. Tukaj. Do glasne afere je prišlo v zadnjem tednu, ko so ljudje doumeli, da pekarna prodaja spolno nevtralne ingverjeve piškote v podobi spolno neidentificiranih človeških figur, poroča Daily Mail

“Novica” se je po spletu razširila kot požar, mnogi pa so izrazili prepričanje, da pekarna promovira kontroverzno ideologijo. Nekateri so prepričani, da gre za norost in da bo kmalu očitno sporno tudi poimenovanje medenjaki. Je pa lastnik pekarne pojasnil, da ni v ozadju politična korektnost in da so zadevo nekateri ljudje k sreči razumeli kot šalo. Kot je še pojasnil, so medenjake začeli etiketirati že pred izbuhom epidemije covida-19. Kupci so se pritoževali, da ne gre za moške figurice, kot je običajno. Ob tem mu je prijatelj predlagal, naj jih poimenuje za nebinarne.

Objava, ki je sprožila val kritik nebinarnih medenjakov. (Foto: Fb)

Etikete so se sicer pojavile šele leta 2019 po sprejetju posebnega zakona, ki je začel veljati oktobra 2021, od vseh podjetij pa zahteva, da je treba navesti vse sestavine in alergene v živilih, pakiranih za direktno prodajo. Zadeva je sledila tragični smrti najstnice Natashe Ednan-Laperouse zaradi alergične reakcije po zaužitju bagete. Oznaka nebinaren ni bila namenjena temu, da bi kogar koli užalila ali vznemirila. Kupci medenjakov dolgo časa sicer niso niti opazili etikete na hrbtni strani izdelka.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Multimilijonarska filmska zvezda se je označila za “srednji razred”

Filmska zvezda Cate Blanchett je na spletu pritegnila precej...

SDS slovenskim ribičem: “Niste sami!”

Slovenska demokratska stranka je vložila predlog spremembe zakona, s...

Politično klanje med “koalicijskima” Volkom in Brglezom zaradi Palestine

Do slovenskega priznanja Palestine še vedno ni prišlo. Radikalnejši...