Ne samo Putinova hčerka, tudi Putin in Lavrov sta obiskala Slovenijo po okupaciji Krima

Datum:

Portal Oštro soproge Francija Zavrla Anuške Delić, ki ga obširno povzema portal Siol.net, poroča, da je Slovenijo večkrat obiskala hči ruskega predsednika Vladimirja Putina Katerina Tihonova. V zgodbi manjka pomembna podrobnost. V obdobju, o katerem poročajo, je Slovenijo obiskal Putin sam, v državi je bil večkrat ruski zunanji minister Sergej Lavrov, obiskal nas je vrh ruskega pravosodja, nekdanjemu zunanjemu ministru Karlu Erjavcu pa so se kritiki posmehovali, da je bil več v Rusiji kot na sejah lastne vlade. Vsi ti obiski so bili po ruski okupaciji Krima.

                   

Delićeva in Siol.net poročata, kako je bila Putinova hči med leti 2014 in 2019 večkrat v Sloveniji. Torej po okupaciji Krima in v času vlad Mira Cerarja in Marjana Šarca. Putin je bil na obisku v Sloveniji leta 2016, ko je bil tudi na slovesnosti pri Ruski kapelici, s predsednikom Slovenije Borutom Pahorjem pa sta na ljubljanskih Žalah odkrila spomenik ruskim in sovjetskim vojakom, ki so umrli na slovenskih tleh. Na Vršiču in drugod so med prvo svetovno vojno umrli tudi številni zajeti vojaki iz Ukrajine, ki jih naša država s poimenovanjem kapelice in pokopališč razglaša za Ruse. Je pa Ukrajina kot država res nastala veliko po obeh vojnah. Pahor je obisk pozneje vrnil.

Katerina Tihonova (Foto: Facebook)

Zunanji minister Rusije Sergej Lavrov je bil na obisku v Sloveniji in Srbiji leta 2018 in potem v Sloveniji še leta 2019. Leta 2019 je bil v Ljubljani tudi vrh ruskega pravosodja, ljubljanski župan Zoran Janković se je tam pojavil v restavraciji Strelec na Ljubljanskem gradu, kjer so večerjali šef ruskega vrhovnega sodišča Vyacheslav Mikhailovich Lebedev, ruski veleposlanik Doku Gapurovič Zavgajev, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, podpredsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević, generalni državni tožilec Drago Šketa 

Jankoviću je ruski predsednik Vladimir Putin leta 2017 dodelil priznanje “Red prijateljstva”. Hkrati z Jankovićem je Putinovo nagrado dobila tudi nekdanja ministrica za delo Anja Kopač Mrak iz SD, ki je priznanje po napadu Rusije na Ukrajino vrnila. Janković tega ni storil. Konec leta 2019 je še premier Marjan Šarec odpotoval na obisk v Moskvo in tudi tam se je spet pojavil Janković. Šarec je kmalu za tem vrgel puško v koruzo in odstopil.

Neverjetne prijateljske povezave z Rusijo po ruski okupaciji Krima je pokazal tudi obisk generalnega državnega tožilca Draga Šketa v Moskvo, kjer je z vodjo ruskih tožilcev Igorjem Krasnovom podpisal program sodelovanja. Krasnov je bil v tistem času na spisku oseb, za katere so zaradi hudih kršitev in zlorab človekovih pravic v EU veljali omejevalni ukrepi. V Moskvi je bil Šketa na praznovanju ob 300-letnici ruskega tožilstva, katerega del je bil tudi sprejem pri predsedniku Vladimirju Putinu. Obisk je potekal v času hudih zaostritev, ker je Rusija nakopičila več kot sto tisoč vojakov na mejah Ukrajine in potem napadla.

Peter Jančič, Spletni časopis

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...