Črnčec povsem omrežil Goloba, nekoč glasne nevladne organizacije pa zavite v molk

Datum:

V času vlade Marjana Šarca smo lahko poslušali, kako je bila tako imenovana “civilna družba” z levim polom na čelu izredno kritična do nekdanjega direktorja Sove Damirja Črnčeca. Še posebej kritična je bila predvsem Levica, ki se je na račun Črnčeca na vse kriplje upirala podpisu protokola, ki bi omogočal sodelovanje s tedanjo manjšinsko vlado. Zanje je bil ta namreč povsem nesprejemljiv. Kakorkoli, nato so se z imenovanjem Črnčeca vsi nekako sprijaznili, kaj veliko vika in krika pa ni bilo niti, ko je bil Črnčec v času vlade Roberta Goloba imenovan na mesto državnega sektarja na Ministrstvu za obrambo. Sedaj, ko na mesto novega ministra za notranje zadeve prihaja Boštjan Poklukar, ki velja za človeka iz ožjega kroga Damirja Črnčeca, je Črnčec še korak bližje prevzemu policijskih zadev. Vse bolj tako postaja jasno, da ima Črnčec res dobre sposobnosti, da omreži tistega, ki je na oblasti, da se dokoplje do želenega. V primeru Roberta Goloba mu je to nedvomno uspelo. 

                   

Ko je Damir Črnčec, nekdanji direktor Sove in Obveščevalno varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo, zasedel mesto državnega sekretarja za nacionalno varnost, kritik iz številnih strani ni manjkalo, saj Črnčec v preteklosti ni skrival svojega nezadovoljstva nad nezakonitimi migracijami, prav tako pa je znano, da je bil nekdaj v zelo dobrih odnosih s predsednikom SDS Janezom Janšo, ki gre levemu polu še posebej v nos. A kot kaže je Črnčec uspel Robertu Golobu zlesti pod kožo med njunim druženjem. Znano je namreč, da se je z njim dobival že pred volitvami in očitno uspel pridobiti njegovo zaupanje. Tako veliko, da sta skupaj zrušila ministrico Tatjano Bobnar, sedaj pa je na poti na njeno mesto Boštjan Poklukar.

Muki proti Muriju
Nevladna organizacija Danes je nov dan, ki se je v času Janševe vlade aktivno vključila v civilno iniciativo Glas ljudstva, ki je neumorno protestirala proti tedanji oblasti, je bila predstavnik tako imenovane “civilne družbe”, ki je bila še posebej kritična do Šarčevega imenovanja Črnčeca na mesto državnega sekretarja. Leta 2018 so v znak protesta sprožili celo peticijo, s katero so zahtevali odstranitev Črnčeca. “Imenovanje Damirja Črnčeca, ksenofoba, nestrpneža in promotorja sovražnega govora za državnega sekretarja in svetovalca za nacionalno varnost si zasluži rdeč karton,” so navajali.

V peticiji so poudarjali, da je Črnčec eden najbolj gorečih in glasnih promotorjev sovražne govorice do beguncev, muslimanov, islama in nevladnih organizacij. “Če ksenofobijo, nestrpnost in sovraštvo v zadnjih letih prepoznavamo kot najbolj dramatične izraze načrtnega zastrupljanja stanja duha in javnega prostora, se je v kabinetu g. Šarca zapovrh znašla oseba, ki je takšno stanje intenzivno soustvarjala. Javno objavljena stališča g. Črnčeca so splošno znana in jih je preveč, da bi jih navedli, zato le na kratko: muslimani so rakaste celice, zasejane po celi Evropi, po njegovem mnenju je deportacija beguncev “edino zdravilo” za “nezakonite migrante”, problematike pa ne bomo rešili tako dolgo, dokler iz Slovenije ne bomo nagnali zadnjega begunca,” so med drugim zapisali. Zanimivo pa je, da so z omenjeno peticijo soglašali tudi v Levici, kjer so prek Facebooka celo pozivali k njenemu podpisu. Peticijo je podpisalo več kot 3300 podpisnikov.

Vir: Facebook

V stranki Levica, ki je sicer iz opozicije podpirala Šarčevo manjšinsko vlado, so imenovanje Črnčeca označevali za nesprejemljivo. “Ne glede na to, ali mu je premier zdaj prepovedal tvitati, se človek čez noč ne more spremeniti. To za nas ostaja precej nerazumljivo in nesprejemljivo, tako da bomo v prihodnjih dneh morali razmisliti, ali to imenovanje morda pomeni kakšno konkretno spremembo vladne politike,” je dejal poslanec Levice Matej T. Vatovec. Med kritičnimi, ki so podpirali omenjeno peticijo, pa je bil tudi Inštitut 8. marec, katerega frontmanka je Nika Kovač.

Foto: posnetek zaslona, STA

Marsikomu je jasno, da bo s Poklukarjem Črnčec znatno pridobil na vplivu
Zanimivo pa je, kako je kritika na račun Črnčeca izpuhtela, ko je bil ta imenovan na mesto državnega sekretarja na obrambnem ministrstvu. Komentator Peter Gregorčič, ki je prepričan, da je dvojica Golob-Črnčec vzpostavila odnos že v času volilne kampanje, je v eni izmed preteklih oddaj Ura moči razkril, da je Golob Črnčeca vzljubil, potem ko je ta predlagal KUL-ovcem in Gibanju Svoboda, naj se medsebojno ne napadata. Dejstvo pač je, da če bi bil Črnčec za Goloba kakorkoli moteč, ne bi nikoli zasedel mesta državnega sekretarja. Ker je jasno kot beli dan, da se Marjan Šarec, ki je zasedel mesto ministra, v primerjavi s Črnčecem na obrambo ne spozna kaj dosti, niso čudila tedanja opozorila, da bo Črnčec, ki je zasedel mesto njegovega državnega sekretarja, v resnici tisti, ki bo obvladoval vodenje ministrstva. Kot kaže pa si bo ta sedaj zagotovil vpliv na delovanje ministrstva za notranje zadeve, saj je ta v zelo dobrih odnosih s Poklukarjem, ki je v času Šarčeve vlade vodil ministrstvo za notranje zadeve. Sicer pa ima Črnčec tam že Tino Heferle, nekdanjo poslanko LMŠ, ki v Golobovi vlada zaseda mesto državne sekretarke, ki je pristojna za delovnopravne in organizacijske zadeve.

Ko je bil Boštjan Poklukar prvič notranji minister, je delo generalne direktorice policije opravljala prav Tatjana Bobnar. (Foto: STA)

Ker se v koaliciji še kako dobro zavedajo, do kakšne moči se bo z imenovanjem Poklukarja dokopal Črnčec, ne čudi, da ni bilo pretiranega navdušenja nad Golobovim predlogom naslednika Tatjane Bobnar. Kot smo nedavno poročali, nad Poklukarjem po naših informacijah niso naklonjeni v Levici. Na tem mestu si tako želijo nekoga drugega. Sicer pa ni za pozabiti, kako je Poklukar protipravno pridobival občutljive informacije za diskreditacijo političnih nasprotnikov, ko je bil še notranji minister. Prejemal je namreč neanonimizirana poročila Operativno komunikacijskega centra Policije, kar je nesporno ugotovila tudi Informacijska pooblaščenka.

Kot kaže pa ni samo Levica tista, ki se po naših informacijah, ne navdušuje nad Poklukarjem, ampak tudi nevladniki, ki so nedavno obrnili na Goloba s sporočilom, da Poklukar ni primeren za mesto ministra. Dnevnik namreč poroča, da je 17 nevladnih organizacij s področja varovanja človekovih pravic na Goloba naslovilo pismo, v katerem izražajo pričakovanja od novega vodstva ministrstva za notranje zadeve. Po besedah Katarine Bervar Sternad, direktorice Pravno informacijskega centra za varstvo človekovih pravic, Poklukar kot minister ni znal prisluhniti njihovim predlogom. “Glede na dosedanje izkušnje, ki jim imamo z njim, predvsem na področju kompetentnosti, in glede na to, na kaj vse opozarjamo v našem pismu, ocenjujemo, da Poklukar ni primeren za ministra za notranje zadeve,” je bila jasna. Tudi direktor Mirovnega inštituta Iztok Šori je prepričan, da sodelovanje ni bilo pretirano plodovito, ko je ministrstvo vodil Poklukar. “Ministrica Bobnar je ministrovanje pričela zelo obetavno, na ministrstvo je povabila tudi nekaj zelo kompetentnih ljudi, takoj je začela razreševati nekatere glavne probleme, in to v dialogu s civilno družbo,” je med drugim zatrdil Šori. Kot pravijo podpisniki, med katerimi je tudi Amnesty International Slovenija, od novega podpisnika pričakujejo odprtost in pripravljenost na dialog. Seveda ni za pričakovati, da se nam bo obetalo kakšno kolesarjenje, kot smo mu bili priča v času prejšnje vlade. Konec koncev so nevladniki tisti, ki so sami pomagali ustoličiti to vlado. Končni zmagovalec bo tako na koncu Črnčec, ki očitno pozna recept, kako omrežiti čudežnega dečka slovenske energetike. Kdor zna, zna.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Odprto pismo: Župan Braslovč samovoljno seli celotno naselje!

"Župan ima poimenski seznam oseb, ki so proti selitvi,...

Levica napadla Združenje sobodajalcev s sovražno propagando

Oddajanje nastanitev prek spletne platforme Airbnb ustvarja izobilje, viša...

Bo Črnčec ostal v Sloveniji po zaslugi Vukovićeve?

Minister za obrambo Marjan Šarec odhaja v Bruselj, kdo...

Finska bo zavračala nezakonite migrante kar na meji

Finski parlament je danes sprejel zakon, ki zaostruje azilno...