Javna sredstva za Arsenovičev zasebni hotel

Datum:

Aroganca vladajočih je dosegla nov nivo. Tokrat v Mariboru, kjer je župan Arsenović, po poročanju Požareporta, zakuhal nov škandal. Za gradnjo zasebnega hotela je počrpal skoraj dva milijona javnih sredstev, česar si ne privošči niti ljubljanski župan Zoran Janković. Sredstva mu časti Golobova vlada. 

Znano je, da je mariborski župan Saša Arsenovič septembra 2017 kupil mariborski Žički dvor za komaj 214 tisočakov. Gre za srednjeveško zgradbo, ki je bila do konca 14. stoletja v lasti kartuzijanskega samostana iz Žič in je locirana v neposredni bližini levega brega Drave. Sedaj pa postaja zasebni garni hotel v lasti Arsenoviča, ki je zgolj leto dni pozneje postal mariborski župan. Danes je prav tako jasno, da bo projekt sofinanciran iz davkoplačevalskih žepov, kar je prvovrstni škandal, poroča Požareport.

Novi dokumenti gospodarskega ministrstva namreč razkrivajo, da je med tistimi, ki so sredstva na javnem razpisu prejeli, tudi Žički dvor oziroma Galerija Gosposka, d. o. o., podjetje v 100-odstotnem lastništvu Arsenoviča, direktorica pa je žena Katja Arsenovič. Gre za milijon in 800 tisočakov evropskih nepovratnih sredstev oziroma davkoplačevalski denar, sicer namenjen spodbujanju razvoja lokalnega turizma. Odločitev glede sredstev je padla 28. avgusta. V zgodovini slovenskega podjetništva sicer ni primera, da bi bilo privatno podjetje kakšnega politika na oblasti neposredni prejemnik državnega denarja za privatni biznis, še manj pa za izgradnjo privatne hotelske nastanitve.

Mariborski župan Saša Arsenovič v družbi gospodarskega ministra Matjaža Hana in premierja Roberta Goloba. Han je vidni predstavnik Socialnih demokratov, ki so del Arsenovičeve neformalne koalicije v mariborskem mestnem svetu. (Foto: STA)

Tokrat pa gospodarski minister Matjaž Han in vlada Roberta Goloba tako rekoč poklanjata proračunska sredstva mariborskemu županu, ob čemer ne gre spregledati, da so Socialni demokrati (njihov vidni predstavnik je ravno Han) del Arsenovičeve (ne)formalne koalicije, ki vodi Maribor. Tako brezobzirne poteze si ne privošči niti ljubljanski župan Zoran Janković. V resnici je zadeva še bolj zaskrbljujoča. Propadajo namreč številni mariborski socialni transferji. Ukinja se denar za otroške športne dejavnosti, ni denarja za košnjo trave, štajerska prestolnica pa tako rekoč razpada.

Odgovor Ministrstva za gospodarstvo turizem in šport:

Spoštovani,

na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport glede sofinanciranja zadevnega projekta gospodarskega subjekta Galerija Gosposka na javnem razpisu za turistične namestitve poudarjamo, da je presoja kakovosti projektov na javnih razpisih naloga strokovne komisije, in sicer izključno na podlagi v naprej znanih in za vse enakih meril. Strokovna komisija sprejme vse ključne odločitve o podpori projektom v okviru javnih razpisov. Poudarjamo, da minister ne sme in ne more arbitrarno odrejati, koga je potrebno financirati in koga ne – to velja tudi za zadevni javni razpis. Za sredstva so lahko kandidirali vsi, ki so izpolnjevali razpisne pogoje.

Poudarjamo, da je bil javni razpis za sofinanciranje vlaganj v turistične nastanitve pripravljen in izveden skladno z evropskimi predpisi Sklada za okrevanje in odpornost ter nacionalno zakonodajo.

Minister Han je v izogib kakršnim koli dvomom o zakonitosti ali možnem konfliktu interesov v primeru sofinanciranja tega projekta, ki ga izvaja podjetje v lasti javnega funkcionarja, primer posredoval v obravnavo Komisiji za preprečevanje korupcije in jo zaprosil za mnenje glede dopustnosti takšnega sofinanciranja.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...