Kakšna perverzija: Tito vse do zadnjega užival življenje na visoki nogi, to dokazujejo astronomski računi za jedačo in pijačo v UKC Ljubljana!

Datum:

Nekdanji predsednik SFRJ Josip Broz Tito je znal uživati življenje. Dokumenti, ki so do še pred nekaj meseci samevali v notranjosti hodnikov ljubljanskega kliničnega centra, so namreč razkrili, da so si Tito in njegovo osebje, medtem ko je bil maršal nekaj mesecev na zdravljenju v Ljubljani, privoščili luksuzna naročila jedače in pijače. V enem mesecu so namreč plačali/pospravili kar 100 kilogramov svinskega mesa, 90 kilogramov konzervirane šunke, 31 kilogramov baby beefa, 18 kilogramov budžole in več kot 15 kilogramov pršuta. Na mesec pa so spili kar 100 litrov vina, 91 steklenic viskija, 20 steklenic ruma in 11 steklenic vodke. Partijski veljaki so tako uživali v enormnih količinah dobrin, ki za povprečnega prebivalca socialistične Jugoslavije niso bile dosegljive.

Vsebino dokumentov o luksuznem načinu življenja Tita, ki je 4. maja 1980 umrl v ljubljanskem kliničnem centru, so ekskluzivno razkrili na Svet na kanalu A. Pred tem so dokumenti samevali v podzemnih hodnikih kliničnega centra, dokler niso bili ti pred dvema mesecema najdeni v trezorju.

Hodniki kliničnega centra so bili do odkritja dokumentov, ki razkrivajo vse podrobnosti o njegovem zdravljenju in bivanju v Ljubljani, skriti pred očmi javnosti. V eni izmed tamkajšnjih sob so našli trezor, ki so vsa ta leta skrivali papirje, ki razkrivajo podrobnosti o zadnjih dneh luksuznega načina življenja Tita, ki pa ga je bilo deležno tudi njegovo spremljevalno osebje.

Obstajalo je prepričanje, da je vsa dokumentacija v zvezi z maršalovim zdravljenjem pristala v Beogradu, a očitno temu le ni tako. Ta oziroma saj delček te, je namreč sameval v ljubljanskih podzemnih hodnikih. Razkritje, da so v mesecu dni pojedli in spili oziroma plačali kar 100 kilogramov svinskega mesa, 90 kilogramov konzervirane šunke, 31 kilogramov baby beefa, 18 kilogramov budžole, več kot 15 kilogramov pršuta, 100 litrov vina, 91 steklenic viskija, 20 steklenic ruma in 11 steklenic vodke dokazuje, da Titu razmetavanje z denarjem ni bilo tuje. Če takšno razkritje ni po godu njegovim najbolj zvestim oboževalcem, pa je več navdušenja zaslediti pri zgodovinarjih in ostalih, ki so dojemljivi za zgodovinsko resnico.

Foto: STA

Nataša Strlič iz Muzeja novejše zgodovine je glede najdbe po poročanju 24ur povedala, da se je Tito v ljubljanskem UKC znašel zaradi gangrene na levi nogi. Za njegovo zdravljenje je bil zadolžen konzilij, ki je štel sedem članov. Med njimi so bili tudi trije slovenski zdravniki, vodja kozilija pa je bil dr. Brecelj. Kljub temu, da so mu zdravniki, ki so se konzultirali tudi z zdravnikom iz ZDA in Rusije, svetovali amputacijo, pa Tito očitno zanjo ni želel slišati. Kmalu je bilo jasno, da brez amputacije ne bo šlo, a je bilo že prepozno.

Visoki računi tudi, ko je bil Tito na infuziji
Dokler je Tito lahko sam jedel in pil, se je več kot očitno požvižgal na nasvete zdravnikov. Zanimivo pa je, da se visoki zneski niso končali niti, ko se je ta znašel na infuziji. Namreč iz tistega časa so našli enega izmed računov iz katerega je razvidno, da so plačali kar 700 kosov tort, 200 rolad, 200 krofov, 200 flancatov in 150 sirovih zavitkov. Več kot očitno je, da je tudi njegovemu osebju sedel luksuzni način življenja. Tito je svojih zadnjih 68 dni preživel v umetni komi. Po besedah vodje službe za korporativno varnost Matjaža Tavčarja je Slovenija krila stroške zdravljenja, ki so znašali kar dva milijona in sto tisoč dinarjev in jih mesec dni po smrti Tita nakazala na račun UKC Ljubljana.

Image
Povprečen prebivalec Jugoslavije, ki ni imel partijske knjižice, je moral pogosto čakati v vrstah za najosnovnejše dobrine.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...