Kam po najugodnejši kredit za 10 tisoč evrov?

Datum:

Bi radi kupili nov avto, prenovili stanovanje ali šli na sanjske počitnice? Potrebovali boste vsaj 10 tisoč evrov, ki jih nimate. V Sloveniji pa je 15 različnih bank, ki vam – vsaka s svojimi zahtevami in pričakovanji – ponujajo potrošniški kredit.

                   

Pregledali smo ponudbo nekaterih bank za potrošniški kredit v višini 10 tisoč evrov, ki bi ga odplačevali 36 mesecev oziroma 3 leta. Izbrali smo fiksno obrestno mero, preverili pa smo tudi, ali se pogoji najema kredita spremenijo, v kolikor ste komitent banke ali ne.

(Foto: Bobo)
(Foto: Bobo)

Lahko kredit izberemo samo na podlagi številk?
Zdi se, da pod predstavljenimi pogoji za najbolj modro izbiro veljata Nova KBM in NLB. Letna nominalna obrestna mera se giblje med 5,20 oz. 5,60 odstotka, medtem ko skupni stroški kredita za 10 tisoč evrov, odplačanega v 3 letih, znašajo med 1.100 in 1.300 evrov. Pri tem velja dodati, da imamo davkoplačevalci vsaj nekaj koristi od nenehnega dokapitaliziranja in reševanja bančne luknje.

Na nekoliko višje stroške bomo naleteli pri Abanki in SKB, ki imata nominalno obrestno mero okrog 5,7 odstotka, stroški kredita pa znašajo od 1.300 do 1.400 evrov, medtem ko boste pri Sberbank pri nominalni obrestni meri 7,75 odstotka kredit preplačali za dobrih 1.700 evrov.

Posebna ugodnost ne prinese vedno ugodnejše ponudbe
Ugotovili smo, da imajo posamezne banke posebne ugodnosti, ki njihove ponudbe naredijo bolj privlačne. A pozor, po dejanskem izračunu stroškov kredita bistvene razlike skorajda ni. Včasih gre zgolj za trik.

Delavska hranilnica na prvi pogled ponuja najbolj ugodno opcijo, saj vas pritegne z najnižjimi stroški kredita. Vendar boste v primeru, da vzamete kredit v višini 10 tisoč evrov pri njih, na svoj TRR dobili le dobrih 9.600 evrov.

(Foto: Bobo)
(Foto: Bobo)

Z barantanjem do najbolj ugodnih pogojev
Pri iskanju prave izbire moramo pretehtati vse možnosti in videti celotno sliko ponudbe. Z vidika banke je zelo pomembno, ali ste njihov komitent in/oz. ali pri njih prejemate vaš mesečni dohodek – če ste, lahko prihranite nekaj 100 evrov, nekoliko manj pa prihranite tudi, če se odločite za namenski kredit.

Vse banke vas vabijo, da se oglasite v njihovih poslovalnicah in se pogovorite z njihovimi visoko usposobljenimi svetovalci. Dokažite jim, da znate biti tudi sami vljudni in “visoko usposobljeni” potrošniki.

J. F.

Sorodno

Zadnji prispevki

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...

[Poskus atentata] Trump: “Neverjetno je, da se kaj takega lahko zgodi v naši državi”

Včeraj popoldne je na Trumpovem volilnem shodu v Butlerju...