Kangler po nastopu na Tarči: “Poden od podna, so podaljšana roka globoke države!”

Datum:

“Težko je komentirati, ko si nacionalna televizija privošči fotomontaže, se norčuje iz dela na kmetiji in vseh ostalih stvari. To ni več podobno nacionalni televiziji, ampak je to bolj podaljšana roka globoke države,” je sinočnjo oddajo Tarča komentiral gost Franc Kangler. Na vprašanje, kaj meni, da je bil namen te oddaje, je Kangler odgovoril, da je očitno, da je v luči volitev, ki se približujejo nekomu, postal moteč. “Ker s sodiščem niso uspeli, z angažiranjem sodnikov, ki so bili tajni agenti SDV-ja Jugoslavije, so pa sedaj angažirali in vključili nacionalno televizijo, konkretno oddajo Tarča.” Po novem zdrsu Tarče so se pričeli celo pozivi k sankcioniranju odgovornih za skrajno neprofesionalno oddajo.

Kdor si je ogledal četrtkovo Tarčo na temo Dosje Kangler, kjer so si ustvarjalci zadali, da preiščejo 26 primerov, je lahko videl, da je vse skupaj izgledalo, kot da nekdanji mariborski župan Franc Kangler ne bi bil v vseh 26 primerih pravnomočno oproščen. Skratka, kot da se je na javni televiziji znašel pred tožilcem in sodnikom v eni osebi. Povrhu je bil v studiu povsem sam z voditeljico Eriko Žnidaršič. Srhljiva sporočila sinočnje Tarče. Čeprav v kazenskih zadevah že v začetku velja domneva nedolžnosti, kot eden osnovnih civilizacijskih standardov, smo videli nekaj drugega: čeprav 26x oproščen, je bil Franc Kangler predstavljen kot de facto kriv. Ker to je vzporedno sodišče,” je glede oddaje kritično komentiral odgovorni urednik informativnega programa na Planet TV Mirko Mayer“. Politolog dr. Miro Haček pa je oddajo Tarčo označil za dno slovenskega novinarstva.

Voditeljica oddaje Tarča Erika Žnidaršič je uvodoma poudarila, da se je v zvezi s Kanglerjem vse začelo s prisluhi pred 13 leti, sedaj pa so vse zadeve zaključene v Kanglerjevo korist. Zadnja, maja lani. Povedala je, da so preiskali 26 primerov, ki so vsi pravnomočno končani v njegovo korist. “Je bil Franc Kangler, danes državni sekretar na notranjem ministrstvu, kot trdi sam, res žrtev političnega preganjanja ali gre za poraz sistema, ki politiku kljub toliko sumom korupcije in celo prisluhom ni uspelo dokazati krivde?,” je izpostavila. Nato pa je sledil prispevek, kjer so po svoje predstavili, kako se je Kangler ujel v 26 primerov. “Spet smo priča ponovnemu dokazu, da to kar sem danes tukaj slišal (toliko laži) na nacionalni televiziji tega še komunisti po letu 1945 niso storili,” je kritično komentiral Kangler.

Tako se je pričelo “roastanje” Kanglerja
Na kritiko Kanglerja, da je šlo v njihovem prikazu dosjeja Kangler za navedbo kupa laži, je Žnidaršičeva odgovorila, da so predstavili le podatke iz uradne dokumentacije. “To so velike laži,” se ni pustil zmotiti Kangler. Na to je voditeljica odgovorila: “To pravite vi.” Kangler je glede svojega premoženja pojasnil, da je to zakonito. “Sodišče je ugotovilo, sodni izvedenec finančne stroke in sodna izvedenka kmetijske stroke sta potrdila moje navedbe, navedbe prič. Laži so bile, da je Kanglerjeva žena nalagala denar v trezor, da nisem mogel preživeti, ker sem skromno delal. Predstavili ste divje svinje, mene v kmetijski obleki, koze.” Poudaril je, da je očitno, da se norčujejo iz dela na kmetiji. “Jaz sem ponosen na to, da lahko delam na kmetiji,” je pojasnil in spomnil ter osvetlil, na kakšen način je potekalo zaslišanje s strani Klemenčiča na KPK.

Foto: Printscreen RTVS

Kangler je Žnidaršičevi pojasnil, da so lažnivi komentarji, citati pogovorov. “Ne obstaja, kar ste vi tukaj predstavili,” je poudaril.  Na to je Žnidaršičeva pojasnila, da so to prisluhi, ki so bili predstavljeni na sodišču. Kangler je še enkrat pojasnil, da teh prisluhov ni (to kar je govoril Pintar). “Policija je takrat, tudi na obravnavi, trdila, da ni bilo prisluha, vi pa ste ga tukaj citirali kot prisluh.”  Voditeljica je na povedano dejala, da je bila to izjava, na kar pa je Kangler pripomnil in jo opomnil, da je rekla, da gre za prisluh. “To ni prisluh, nimamo original prisluhov. To je bila izjava gospoda Pintarja,” je dejala Žnidaršičeva. Kangler je pojasnil, da to ne drži in da to predstavlja uradni zaznamek kriminalista, ki si je vse to skupaj izmislil. “Tukaj danes niste predstavili, da je sodni izvedenec ugotovil, da je policija sama sebi pisala anonimke, niste predstavili, da je sodnik podpisal odredbo, ki je ni podpisal in da je nekdo drug podpisal odredbo, niste predstavili mnenje Cirila Ribičiča,” je kritično glede oddaje zatrdil Kangler.

Kangler Žnidaršičevi: “Sploh vas ne zanima dogajanje na slovenskih sodiščih!”
Čeprav je kar 26 zadev padlo, ni voditeljica pomislila, da je bil Kangler žrtev političnega preganjanja, ampak se je vprašala, če lahko to lahko dosežejo tisti, ki imajo moč in denar. V oddaji je večkrat omenila tudi Jankovića in s tem poskušala ustvariti vtis, da so nekje vzporednice. Kangler je v oddaji med drugim kritično poudaril, da je resnično zanimivo, da se je znašel sam v studiu. “Zato, ker imamo zelo veliko stvari,” je na to odgovorila voditeljica. Kangler je na to dodal, da je očitno, da je bil njihov namen, da ga samega spravijo v studio in z njim obračunajo pred prihajajočimi volitvami. “Iste izjave smo poslušali od gospoda Jankovića ne dolgo nazaj,” je pristavila. Kangler pa Žnidaršičevi ni ostal dolžan in je brez dlake na jeziku dejal, da je očitno, da jih sploh ne zanima dogajanje na slovenskih sodiščih, ampak on osebno, ker pripada neki politični opciji, ki jim ni všeč. Glede tega je Žnidaršičeva dejala, da naj bi s to izjavo Kangler zavajal.

Voditeljica Tarče Erika Žnidaršič (Foto: RTV)

“Analiziramo 26 primerov, zanima nas, zakaj jih je bilo toliko, zakaj so se zaključili, kot so se. Veliko vaših primerov kot v zadevi Janković je padlo zaradi izločitve dokazov. Med primerov Farmacevtka in vašim so velike vzporednice,” je zatrdila voditeljica. Kangler je pojasnil, da v Mariboru po njegovo ni zaupanja v sodno vejo oblasti, glede na to, da je bil v vseh primerih vključen sodnik Janez Žirovnik. Na to je Žnidaršičeva odgovorila, da gre tukaj vendar za procesne zadeve. Dejstvo pa je, da so zadeve padle tudi na račun Žirovnika,  ki je izdal odredbe za prisluhe. Ko je bil Žirovnik pomočnik direktorja Sove, je bil Kangler poslanec in član parlamentarne Komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami. Kangler je poudaril, da so bili na sejah Knovsa konflikti osebne narave, kot sodnik je tako odločal pristransko. Žirovnik pa je trdil, da je šlo za poklicna nesoglasja. Smatral je, da po njegovo ni potrebe, da se izloči. Sicer je tudi profesor za ustavno pravo Ciril Ribičič pojasnil, da bi se moral sodnik izločiti. “Prehod nekoga s funkcije v obveščevalni agenciji na funkcijo sodnika je že sam po sebi močno problematičen in občutljiv,” je bil jasen.

Po oddaji se je usul kup kritik na račun vodenja oddaje in pa konec koncev samega koncepta oddaje. “Tarča žal ostaja dno slovenskega novinarstva. Oddaja in njena voditeljica kot tožilec in sodnik v eni osebi. Gospod Kangler pa naiven, če je pričakoval korektno obravnavo,” je poudaril politolog dr. Miro Haček. Strokovnjak za komunikacijo Edvard Kadič upa, da bo vodstvo RTV Slovenija tokrat res ukrepalo proti ekipi Tarča. “Po 26-ih(!) oprostilnih sodbah v primeru Kangler, si javna RTV dovoli javno dvomiti o poštenosti postopkov, razsodbah, dokaznih postopkih… in iz tega naredi šov?!? To je naravnost bizarno,” je bil jasen. Odgovorni urednik Siola Peter Jančič je v odzivu na oddajo izpostavil, da je sodnik Žirovnik delal za tajno politično policijo prejšnjega režima, pozneje v Sovi in potem nenadoma postal sodnik. “Tarča je udbaštvo gladko zamolčala. Kaj to pove o javni televiziji? Je to televizija varuhov prejšnjega totalitarnega režima ali SD?,” je bil kritičen. Premier Janez Janša je poudaril, da v katerikoli drugi državi članici bi imeli odgovorni za takšno zlorabo samih temeljev vladavine prava danes zjutraj na svojih mizah kartonaste škatle in pospravljene pisarne.

Kangler meni, da je nekomu postal moteč pred volitvami
Ker je bilo kritik ogromno, smo se za mnenje okrog oddaje odločili povprašati Kanglerja. Ta nam je povedal, da človek težko komentira takšno oddajo glede na to, da je bila ta “poden od podna”. “Težko je komentirati, ko si nacionalna televizija privošči fotomontaže, se norčuje iz dela na kmetiji in vseh ostalih stvari. To ni več podobno nacionalni televiziji, ampak je to bolj podaljšana roka globoke države,” je prepričan Kangler. Na vprašanje, kaj meni, da je bil namen te oddaje je Kangler odgovoril, da je očitno, da je v luči volitev, ki se približujejo nekomu postal moteč. “Ker s sodiščem niso uspeli, z angažiranjem sodnikov, ki so bili tajni agenti SDV-ja Jugoslavije, so pa sedaj angažirali in vključili nacionalno televizijo, konkretno oddajo Tarča.”

Foto: Printscreen RTVS

Zanimalo nas je, kaj so mu ustvarjalci oddaje sploh dejali pred samo oddajo. Povedal je, da so mu rekli, da bodo predstavili problem pravosodja v Sloveniji v smislu ne transparentnosti delovanja posameznikov. “Tukaj so ploščo obrnili in namesto, da bi iskali krivdo v sodnikih, policiji  in tožilcih, ki so prirejali dokumente, ki so poskrili nekatere dokumente, ki so sami sebi pisali anonimke, so to izkoristili v drugo smer.” Kot je že v oddaji pojasnil, je tudi nam potrdil, da ne verjame, da jih sploh zanimajo problemi pravosodja. Kot smo uspeli izvedeti bo Odbor 2015 za človekove pravice, ki je bil prvotno ustanovljen zaradi zaporednih kršitev človekovih pravic nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju, protestiral pri programskem svetu, pri urednici, direktorju in varuhinji.  Vse skupaj je namreč šlo preko vsake meje dobrega okusa.

V nadaljevanju si lahko preberete še nekaj komentarjev na račun oddaje:

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Tina Gaber kljub Golobovim zagotovilom promovirala drago restavracijo

Spremljevalka predsednika vlade Tina Gaber je pričela znova oglaševati...

Aktivistični levičarski norci jih v ZDA končno dobivajo po grbi

Študentski "revolucionarji" v ZDA so jih začeli dobivati po...