Karl Erjavec in Miha Škerbinc zakopala bojno sekiro

Datum:

Po do sedaj zbranih podatkih kaže, da je bila poravnava med poveljnikom sil Slovenske vojske Miho Škerbincem in nekdanjim obrambnim ministrom Karlov Erjavcem podpisana. Datum javne objave sicer še ni znan. Škerbinca je namreč Erjavec na predlog Ermenčeve razrešil z mesta poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske, v začetku aprila 2019. Ovadbi, ki ju je zoper Škerbinca in Bojana Požarja podala generalmajorka Alenka Ermenc, naj bi takrat, med drugim, pomagali Erjavcu pri zagovoru na interpelaciji, ki je bila vložena zoper njega.

                   

Sredi septembra letos se je na Okrožnem sodišču v Ljubljani začelo zaslišanje prič v zadevi generalmajorke Alenke Ermenc proti Bojanu Požarju. Nekdanja načelnica Generalštaba slovenske vojske je novinarja ovadila zaradi objave novinarskega članka, v to pa naj bi jo prepričal takratni obrambni minister, Karl Erjavec. Sporni članek Požarja z naslovom “Neuradno: zlom generalmajorke. Nazaj bi imeli Dobrana Božiča!?” je govoril o tem, da naj bi članico malteškega viteškega reda izdalo zdravje. V članku je bilo navedeno, da se je generalmajorka po neuradnih informacijah dvanajst dni zdravila v Univerzitetni psihiatrični kliniki, v Ljubljani. Tam naj bi bila zaradi zloma. Požar je tudi zapisal, da naj bi se govorilo o zamenjavi Ermenčeve, zamenjal pa naj bi jo Dobran Božič, ki je na tem mestu bil že prej. Alenka Ermenc je ovadila tudi brigadirja Miho Škerbinca, ki pa je v odgovoru, zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja po 257. členu kazenskega zakonika, ovadil obrambnega ministra Karla Erjavca in šefa obveščevalne službe Dejana Matijeviča.

Ermenčeva je ovadbo zoper avtorja članka vložila ustno, na zapisnik, in sicer na sedežu vojaške policije. Čeprav je Požar seveda civilna oseba. Po Požarjevih besedah, naj bi bila omenjena ovadba posledica takratnih političnih dogodkov, ki so bili med drugim povezani z interpelacijo zoper Karla Erjavca. Sporna je bila tudi razrešitev tedanjega poveljnika sil Slovenske vojske, Mihe Škerbinca. Slednjega je Ermenčeva prav tako kazensko ovadila, ker naj bi s komentiranjem njenega zdravstvenega stanja, škodoval dobremu imenu generalmajorke. Prav on naj bi, po njenem mnenju in glede na določene indice, pričel s spornimi govoricami. Obe ovadbi naj bi Erjavcu prišli prav pri zagovarjanju na interpelaciji. Škerbinca je sicer Erjavec na predlog Ermenčeve razrešil z mesta poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske v začetku aprila 2019, razrešen pa je bil brez posebne obrazložitve. Je pa kasneje Erjavec med razlogi navedel nočno streljanje z najtežjimi kalibri, ki naj bi se odvijalo na vadišču na Počku. V interpelaciji, ki jo je v DZ vložila poslanska skupina SDS, so Erjavcu med drugim očitali, da je bila razrešitev Škerbinca nezakonita. Alenka Ermenc danes ni več poveljnica Slovenske vojske.

Na predlog sedanjega obrambnega ministra Mateja Tonina jo je vlada razrešila 14. marca letos. Kazensko ovadbo zoper Škerbinca, ki je sicer znova postal poveljnik sil Slovenske vojske, pa je že v začetku septembra 2019 umaknila. Za umik naj bi se odločila, ker je ocenila, da bo to pripomoglo k izboljšanju medsebojnih odnosov in k dvigu ravni organizacijske kulture. Ni pa umaknila tožbe zoper Požarja.

Foto: STA

Aprila 2019 se je Erjavčev stolček začenjal vedno bolj majati, saj je imel kar precejšnje težave pri pojasnjevanju zakonitosti zamenjave. Tudi resničnost njegovih trditev je bila na trhlih tleh, ministrstvo pa ni znalo natančno odgovoriti, ali je Škerbinc podal ugovor na razrešitev. Nenavadno je bilo, da so še februarja na ministrstvu imeli informacije o nočnem streljanju na Počku, ki naj bi potekalo v skladu z načrti. Marca je Mors celo predstavil vse načrtovane vaje na novinarski konferenci. Kasneje pa je Erjavec trdil, da sam ni vedel nič o tem, prav tako pa o tem ni bilo seznanjeno ministrstvo za obrambo. Še več, Škerbinc naj bi bil razrešen, ker je kršil navodila ministra Karla Erjavca, da se nočnega streljanja s težkim orožjem ne sme izvajati, čeprav je bilo iz dokumentov razvidno, da je Erjavec podpisal načrt o navedenih aktivnostih na vaji Sokol. Aktivnosti so bile opisane tudi v vseh načrtih SV.

Foto: STA

Miha Škerbinc je podal pisni ugovor na Odredbo 830-2/2019-35, na ugovor ni dobil nobenega odgovora. Na vprašanje o tem, so novinarji od ministrstva za obrambo prejeli odgovor, da pisnega ugovora sploh ni bilo. Na Morsu naj bi se odgovoru na vprašanje tudi izogibali in trdili, da so prejeli zgolj vlogo za uradni razgovor, ki pa je bil že opravljen. Po poročanju časopisa Delo, naj bi ministrstvo izkoristilo obveščevalno-varnostno službo (OVS), z namenom preverbe, od kje so prišle govorice o zdravstvenem stanju Ermenčeve, ki se je vedno redkeje pojavljala v javnosti. Ker je kazalo na to, da naj bi brigadir Škerbinc o zdravju Ermenčeve govoril na vojaškem postroju, so se po besedah Erjavca odločili, da zadevo bolj podrobno raziščejo. Sindikat vojakov Slovenije je kasneje trdil, da je omenjena preiskava pokazala, da Škerbinc ni povedal nič slabega. To spoznanje je na ministra še dodatno vrglo senco dvoma. Komisija za nadzor nad obveščevalnimi službami pa je ugotovila, da je Erjavec zlorabil svoj položaj in OVS, z namenom razrešitve Škerbinca z mesta poveljnika.

Foto: STA

Ker do sedaj vsa zgodba javno še ni dobila nekega epiloga, smo želeli dobiti informacije o tem, kaj točno se je do danes zgodilo. Vendar pa datum javne objave informacij še ni znan, zato nam je po neuradnih podatkih znano le to, da je bila poravnava med poveljnikom sil SV Miho Škerbincem in nekdanjim obrambnim ministrom Karlov Erjavcem podpisana.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Sukičeva vrača udarec: Kordiša je označila za kanibala v lastnih vrstah!

Dobrodošli v bizarnem svetu Levice. V svetu, v katerem...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Jedrska renesansa v svetu, Slovenija pa jo sabotira

Jedrska energija se na svetovnem nivoju vrača kot način...

Velika zmaga SDS; vladajoča koalicija doživela poraz

Za nami so evropske volitve, ki so pozitivno prevetrile...