Katar neizprosen do Irancev, ki izražajo podporo protestnemu gibanju v Islamski republiki

Datum:

Čeprav naj bi šport povezoval ljudi, se zdi, da nekatere SP v nogometu v Katarju bolj deli. Napetosti na tekmah Irana na svetovnem prvenstvu v nogometu rastejo, saj navijači, podporniki režima, nadlegujejo tiste, ki protestirajo proti njemu, varnostniki stadiona pa so zasegli zastave, majice in druge predmete, ki izražajo podporo protestnemu gibanju, ki je zajelo Islamsko republiko.

Nekaterim navijačem so varnostniki stadiona preprečili, da bi prinesli perzijske predrevolucionarne zastave na tekmo proti Walesu na stadionu Ahmad Bin Ali. Drugim, ki so nosili takšne zastave, so jim jih provladni iranski navijači iztrgali iz rok, prav tako so bili žaljivi in celo nasilni do navijačev, ki so nosili majice s sloganom protestnega gibanja, ki je zajelo državo, ženska, življenje, svoboda.

Prorežimski iranski navijači so lovili protivladne navijače in jih napadli pred stadionom v Katarju že v petek pred zmago njihove ekipe na svetovnem prvenstvu z 2:0 nad Walesom. Več političnih vprašanj je vrglo senco na turnir, pri čemer so nemiri med Iranci postali posebna pozornost med obema tekmama – proti Angliji v ponedeljek in Walesu. Za razliko od prve tekme z Anglijo so iranski igralci pred tekmo z Walesom bolj tiho prepevali svojo himno, nekateri navijači na stadionu pa so jokali.

Prišlo je do napetosti med zagovorniki iranskega teokratskega režima in borci za svobodo
Kar je pritegnilo še več pozornosti, pa je bilo dogajanje zunaj stadiona Ahmad Bin Ali, kjer so se odvijali prizori, ki so vidni na spodnjem videoposnetku. Provladni iranski navijači so navijačem, ki so vstopili na stadion, zaplenili perzijske predrevolucionarne iranske zastave. Prav tako so bili žaljivi do tistih, ki so nosili majice s sloganom protestnega gibanja v državi. Podporniki iranske vlade kričijo na Irance, ki nosijo majice #WomanLifeFreedom #USAvIRN @FIFAWorldCup”, je na Twitterju zapisal poleg posnetka dopisnik Rasmus Tanthold, ki je objavil več posnetkov iz dogajanja v Katarju.

https://twitter.com/jarnside777/status/1597805128790470658?s=20&t=SLHemCRHZ2mFjWO0N2CEeA

Pred varnostno kontrolno točko na stadionu je izbruhnilo vpitje med navijači, ki so vzklikali “ženske, življenje, svoboda'” in drugimi, ki so vzklikali “Islamska republika”. Številne ženske so bile vidno pretresene, ko so jih privrženci iranske vlade obdali z nacionalnimi zastavami in jih snemali z mobilnimi telefoni.

Iranski navijač (Foto: epa)

Nekateri protivladni navijači so na prvi tekmi Irana proti Angliji mahali z napisi v podporo protestnemu gibanju. Pred to tekmo so iranski igralci ob igranju njihove himne ostali tiho, vendar so tudi oni klonili domnevnim grožnjam režima in pred tekmo z Walesom sicer brez večjega navdušenja – zapeli. V sredo so poročali, da  so uradniki v Teheranu iranske nogometaše opozorili, da jim grozi maščevanje za njihovo “žaljivo” odločitev, če ne bodo zapeli svoje himne.

Njihova zavrnitev petja je bila izraz solidarnosti s protestniki v njihovi domovini, od katerih jih je bilo na stotine ubitih v spopadih z vladnimi varnostnimi službami zaradi smrti Mahse Amini – ženske, ki je umrla v priporu, potem ko jo je aretirala teheranska moralna policija.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...