Katastrofalni odzivi na Golobov primerjalnik cen: Kmetje trdijo, da ne bo ustavil draginje, trgovci, da je nepošten

Datum:

Včeraj je zaživel eden prvih projektov, ki si ga je vlada Roberta Goloba lotila po prihodu na oblast. Gre za spletno stran nasasuperhrana.si. Potrošnikom so hoteli predstaviti, pri katerem trgovcu so cene najugodnejše, naleteli pa so tako na odpor trgovcev kot kmetov. Kritike se kar vrstijo. Trgovci vladni projekt obtožujejo, da je nekorekten in lažniv, kmeti pa opozarjajo, če parafraziramo, da nima smisla. Spletni primerjalnik cen namreč ne pokaže, kje se dejansko generirajo visoke cene. Zagotovo ne pri kmetu, trdijo. 

Če (spremljanje cen) ne bo urejeno tako, da bo na embalaži razvidno, koliko ima kdo v tej verigi, se bojim, da bo brez vsakršnega učinka in bo lahko za kmeta škodljivo – postajali bomo vse bolj odvisni od uvoza vse bolj nekakovostne hrane iz trenutnih tržnih viškov,” je na novinarski konferenci povedal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Roman Žveglič.

Žveglič sicer podpira namero po ureditvi razmer znotraj verige s prehrano, a meni, da projekt ne bo dosegel zastavljenih ciljev “ker vključuje izdelke po končni, maloprodajni ceni,” in dodal, da je večje vprašanje, kako se bo gledalo na cene živil različnih dobaviteljev in proizvajalcev, odgovor nanj pa bodo morali poiskati tisti, ki so si projekt zamislili.

V tej zgodbi najbolj nastrada kmet
Predstavnik kmetov pa je bil jasen še glede nečesa, v draginji so najkrajšo potegnili ravno kmetje, saj trgovci nizkih cen nekaterih artiklov, ki jih oglašujejo, niso dosegli na račun svoje marže. Ravno nasprotno, Žveglič trdi, da trgovci pritiskajo na živilskopredelovalno industrijo in ji ne dovolijo zvišati cen, ta pa nato posledično pritiska tudi na kmete. Ob tem je Žveglič priznal, da so se odkupne cene sicer zvišale, a ne za toliko, da bi se te “izravnale” s povečanjem vhodnih stroškov.

Kje je Igor Hrovatič?
Kmetje pa pri vsem skupaj pogrešajo veliko aktivnejšo vlogo Igorja Hrovatiča, ki trenutno opravlja funkcijo varuha odnosov v verigi preskrbe s prehrano.

Vir: Facebook

Trgovci: Primerjalnik cen je nepošten!
Oglasili pa so se tudi trgovci, ki trdijo, da je projekt nenatančen in posledično nepošten. “Pri popisu so številne nepravilnosti, ki nas glede na vrednost košarice neustrezno umeščajo. Napake smo že sporočili izvajalcu popisa,” so zapisali v Hoferju, pri katerem so prepričani, da so najcenejši ponudniki živilskih izdelkov v Sloveniji, poroča Siol.

Pri Hoferju trdijo, da so popisovalci cen primerjali napačne izdelke. Na primer pri testeninah so uporabili ceno znamke Barilla namesto cenejše znamke, podobno so storili tudi pri izbiri masla. “Za testenine je bil narejen popis blagovne znamke Barilla po ceni 2,98 evra na kilogram, kar zagotovo ni najcenejša izbira. V ponudbi imamo polžke Cucina Nobile po ceni 1,19 evra na kilogram. Za maslo je bila popisana najdražja izbira (Maslo Irish butter po ceni 2,69 evra na 250 gramov), v ponudbi pa imamo tudi druge ugodnejše izbire, med drugim avstrijsko čajno maslo po ceni 2,39 evra na 250 gramov,” so zapisali. 

Spar: Težko sodimo o resnični uporabnosti za kupca
Pri Sparu so se prav tako odzvali na spletno stran, pri čemer so zapisali, da so se na draginjo odzvali že z več ukrepi, da pa je vprašljivo, kakšna je dejanska vrednost spletne strani za potrošnika. Prav tako so opozorili, da spletna stran ne upošteva akcij in popustov. Pri Sparu imajo vsak konec tedna posebno akcijo: “Pri nas imamo npr. 10-odstotni popust na ves nakup (tudi na znižane akcijske cene) vsak konec tedna, ki še dodatno poceni nakup. Menimo, da se bodo kupci o cenah najverjetneje še vedno primorani informirati iz letakov,” so zapisali.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Fico ni več v smrtni nevarnosti

Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti,...

[Ekskluzivno] Brutalne čistke Svobodnjakov: Doktorja kemijskih znanosti vrgli na cesto

Jutri bi se moral Zvone Čadež, odstavljeni direktor URI...

Prekršek za izmaličen obraz, obsodba za nekaj besed proti prvorazredni

"Zanimivo, da je fizični napad na nekoga lahko tudi...

Maribor: Jenull govoril pred praznim občinstvom

V Evropsko kampanjo se je očitno vključil tudi “polit...