[Video] V Iranu vre! Protestniki se že tretji dan upirajo zatiralskemu režimu

Datum:

V Iranu vre. Vodja iranske moralne policije naj bi bil suspendiran s položaja, saj so Iran že tretji dan preplavili protesti zaradi umora 22-letne Kurdinje, ki jo je policija pridržala, potem ko je bila obtožena, da neustrezno nosi hidžab.

                   

Številni ugledni iranski tiskovni mediji so poročali, da je bil polkovnik Ahmed Mirzaei, vodja policije za moralno varnost širšega Teherana, suspendiran s svoje vloge po smrti Mahse Amini. Teheranska policija to zanika.

CT preiskava glave dekleta je pokazalo zlom kosti, krvavitev in možganski edem, kar potrjuje domneve, da je umrla zaradi udarca po glavi. Če bodo rezultati slikanja potrjeni, bodo hud obremenilni dokaz ne le za moralno, ampak tudi splošno teheransko policijo, saj je ta objavila prirejene videoposnetke njene aretacije in pridržanja v policijskem centru, ki prikazujejo, da je umrla zaradi bolezni srca ali epilepsije. Njen oče zanika njeno kakršno koli bolezen. Policijo obtožuje prikrivanja.

https://twitter.com/dariush_Zand/status/1571948804970262529

Predsednik Ebrahim Raisi, ki je od lanske izvolitve poostril uveljavljanje zakona o nošenju naglavnih rut, je v nedeljo po telefonu govoril z Aminijevo družino. “Vaša hči je kot moja lastna hči in čutim, kot da se je ta dogodek zgodil enemu od mojih domačih. Prosim, sprejmite moje sožalje,” so poročali državni mediji. Raisi bo v kratkem v New Yorku nagovoril generalno skupščino o prihodnosti jedrskega sporazuma z Zahodom. Naredil bo vse, da protesti zamrejo  pred govorom. A nemiri so vedno hujši – v ponedeljek zvečer so poročali o več smrtnih žrtvah v kurdskem mestu Saqez.

Več sto ljudi je v ponedeljek zvečer korakalo po osrednji ulici v Teheranu, vključno z ženskami, ki so slekle hidžab, poroča tiskovna agencija ISNA. Policija je odgovorila s palicami in solzivcem. Nekdanji iranski zunanji minister Džavad Zarif je dejal, da se sramuje ravnanja z dekletom.

Na tiskovni konferenci je policijski poveljnik širšega Teherana Hossein Rahimi dejal, da je Mahso Amini ustavila policija za moralo, znana kot Gasht-e Ershad med sprehodom po parku, ker je bil njen hidžab “neprimerno” nadet. Trdil je, da policija ni naredila napake in se zoperstavil “strahopetnim obtožbam”, ki so bile izrečene proti policistom.

Ni bilo malomarnosti, niti majhnega spodrsljaja; vse navedbe o vzroku smrti, objavljene na internetu, so čiste laži.” Rahimi je dejal, da med pridržanjem Aminijeve “ni bilo nobenega prepira ali odpora“, in trdil, da se je “celo šalila”, ko je bila v kombiju policije za moralo. Priznal je, da so “patruljni policisti opremljeni s telesnimi kamerami, vendar v tem primeru niso imeli kamere“. Zatrdil je, da Aminijeva ni utrpela nobenih telesnih poškodb in da je policija “naredila vse”, da jo ohrani pri življenju. “Ta incident je bil za nas žalosten in ne želimo biti več priča takim incidentom.”

Očividci so povedali, da so se protestniki spopadli z varnostnimi silami v središču Teherana, pri čemer so opazili številne ženske, ki so si odstranile naglavne rute. Protesti v severozahodni provinci Kurdistan se nadaljujejo do sobotnega pogreba Aminijeve.

V mestu Divandarreh so videoposnetki na družbenih medijih pokazali streljanje med varnostnimi silami in protestniki, medtem ko so podjetja v mestih po vsej regiji stavkala. Poročali so tudi o protestih v osrednjem mestu Isfahan, Raštu ob Kaspijskem morju, Mašhadu na severovzhodu in Karaju blizu prestolnice.

Celotni Iran je v krvi: od Kurdistana do Teherana,” so v ponedeljek vzklikali študenti tehnološke univerze Amirkabir v Teheranu. Drugi so kričali: “Da te ubijejo zaradi šalov? Kako dolgo bo trajalo to ponižanje?” Na univerzi v Teheranu so študenti vzklikali: “Ženske, življenje, svoboda.

“Kurdistan je zaprt, saj so ljudje še vedno besni zaradi tega, kar se je zgodilo njihovi nedolžni deklici,” je za Financial Times povedal kurdski aktivist. “Ali ne vidijo, da so Kurdinje zaradi nje slekle šale?”

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Pripadniki ISIS v ruskem zaporu zajeli dva paznika

Ruska tiskovna agencija TASS poroča o krizni situaciji v...

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

Na “mavrični maškaradi” tudi LGBTQ+ sekcija za Palestino

Včeraj se je s povorko po ulicah prestolnice zaključil...

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...