Kdo je sindikalist, ki manipulira s šolniki – bo ponovno kandidiral za poslanca Levice?

Datum:

Študija ugotavlja, da se sindikalno članstvo v Sloveniji giblje na polu od levega do levosredinskega. To še toliko bolj pride do izraza, ko ob stavki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) ugotovimo, da so se plače v javnem sektorju v zadnjih treh letih dvignile bolj kot v gospodarstvu. Glavni tajnik SVIZ-a, nekdanji Kučanov zet in kandidat Levice za poslanca, je predvolilni čas in kader v izobraževanju izkoristil za politično kampanjo. “Ubogi intelektualci, ki so člani njegovega sindikata, da ne spregledajo v njem političnega manipulanta,” je že pred časom opozoril Ivan Štuhec. 

                   

Slovensko gospodarstvo raste, brezposelnost se znižuje, plače v javnem sektorju pa so se v zadnjih letih zvišale, kar velja tudi za vzgojo in izobraževanje. Plače so se v javnem sektorju dvigovale hitreje od plač v gospodarstvu. Plače v javnem sektorju so se v obdobju med leti 2019 in 2021 v javnem sektorju dvignile za 14,8 odstotka, medtem pa so v istem obdobju v zasebnem sektorju zrasle le za 10,8 odstotka. Danes ne stavkajo le v vrtcih in osnovnih šolah po celi Sloveniji, temveč tudi v visokem šolstvu. So pa tudi izjeme, saj se vsi učitelji in vzgojitelji stavki niso pridružili.

Skratka, plače so se dvignile tudi v izobraževanju, zato se vladi v tem trenutku ob naraščajočem dolgu zdi neodgovorno, da bi dvignili plače na račun političnih točk. Vlada se je o reformi plačnega sistema in sistemskih rešitvah pripravljena pogovarjati po državnozborskih volitvah. Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) Branimir Štrukelj ni pripravljen počakati na naslednjo vlado, svoj mehanizem (sindikat) pa je spretno izkoristil za protivladno predvolilno kampanjo.

Foto: STA

Kako ne spregledajo manipulanta?
Študija mag. Žive Broder, narejena na Centru za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij na FDV nakazuje, da se sindikalno članstvo v Sloveniji giblje na polu od levega do levosredinskega, toda vedno ostaja na levem političnem polu. Podobno velja tudi Štruklja, ki stavko zaposlenih v vzgoji in šolstvu izkorišča v politične namene pred volitvami. “Ubogi intelektualci, ki so člani njegovega sindikata, da ne spregledajo v njem političnega manipulanta z dobrim izkoriščanjem kapitalističnih pogojev za dviganje lastne plače s sejninami v nadzornih organih in za dobro medijsko pokritost s solastništvom v osrednjem slovenskem postudbovskem glasilu Mladini,” je pred časom dejal Ivan Štuhec.

Kandidiral je na listi skrajne Levice
Štrukljevo levičarsko usmerjenost pa je prav tako mogoče povezati z njegovo zgodovino. Slednji je nekdanji mož Ane Kučan, hčere levičarskega botra Milana Kučana. Bori se predvsem za lastne privilegije, njegova plača pa je močno presegla povprečno slovensko plačo. Že leta namreč velja za enega najbolje plačanih funkcionarjev v državi, saj naj bi njegova plača štela več kot 5 tisoč evrov mesečno, seveda pa je treba k temu prišteti še razne honorarje, sejnine in podobno.

Branimir Štrukelj je bil tudi kandidat Levice na volitvah.

Povezava z levo politično sfero pa se pri Štruklju ne konča s Kučanom. Bil je tudi član nadzornega sveta tranzicijske Modre zavarovalnice. Prvi sindikalist učiteljev je tudi goreč podpornik Levice. Nenazadnje se je znašel tudi na kandidatni listi stranke Levica za prejšnje državnozborske volitve, a mu vloga poslanca ni bila usojena. Na SVIZ smo poslali novinarsko vprašanje, ali bo Štrukelj ponovno kandidiral za Levico ali katero koli drugo stranko tudi na prihajajočih volitvah. Ko odgovor prejmemo, ga bomo tudi objavili.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...