Kitajska komunistična partija nadaljuje s preganjanjem kristjanov: Tokrat s cerkva ponovno odstranjuje križe

Datum:

Na Kitajskem se nadaljuje agresivno preganjanje tamkajšnje krščanske skupnosti. V zadnjem času so namreč tamkajšnje oblasti s cerkvenih objektov odstranile več križev, tistim, ki so stvar želeli posneti, pa je pobrala mobilne telefone. Kitajski duhovniki se bojijo protestirati, saj bi partija utegnila še porušiti cerkve. Delovanje, uperjeno proti lokalnim kristjanom, pa se je okrepilo potem, ko so oblasti razglasile zmago nad epidemijo koronavirusa. 

                   

Kitajska komunistična partija nadaljuje z agresivnim preganjanjem tamkajšnje krščanske skupnosti. V zadnjem času so namreč državne oblasti s cerkvenih objektov odstranile več križev, tistim, ki so stvar želeli fotografirati, pa je pobrala mobilne telefone. Kitajski duhovniki se bojijo protestirati, saj se lahko zgodi, da bi komunistična partija pričela rušiti cerkve. Delovanje, uperjeno proti kitajskim kristjanom, pa se je okrepilo potem, ko so lokalne oblasti razglasile zmago nad epidemijo koronavirusa. Zaskrbljujoče novice se sicer nanašajo na pretekli teden, poroča Polonia Christiana.

V zadnjih dneh so kitajske oblasti snele križe z dveh katoliških cerkva, ki se nahajata v škofiji Anhui na kitajskem vzhodu. Prvi križ so odstranili s cerkve Gospe rožnega venca, ki se nahaja v župniji, ki je sicer uradno registrirana, vendar pa tam ni ne duhovnikov ne posvečenih sester. Potemtakem ni nikogar, ki se v skladu s kitajsko komunistično terminologijo “ukvarja s širjenjem verskih dejavnosti”. Za župnijo namreč skrbijo zgolj župljani. Prav zato pa še toliko bolj preseneča gorečnost državnih oblasti, ko gre za snemanje križev.

Foto: epa

Kitajske oblasti katoličane obveščajo, da bo v naslednjih dneh s cerkva odstranjenih še več križev
Pet dni po tem incidentu so se župljani obrnili na oblasti s prošnjo za obnovitev romarske hiše. Bili so zavrnjeni. Poleg tega so jih oblasti še obvestile, da bo v naslednjih dneh s katoliških cerkva odstranjenih še več križev. Drugi križ, z neke druge cerkve v Anhui, je bil odstranjen kar sredi belega dne ob pomoči policije. Policija je nemudoma pobrala mobilne telefone vsem, ki so škandalozni dogodek poskušali fotografirati. V zadnjih dveh letih je komunistična partija s cerkva sicer že odstranila na stotine križev. Lokalni duhovniki pa javno običajno ne protestirajo, da ne bi razjezili oblasti.

Upokojeni hongkonški kardinal je pred časom povedal, da dogovor med Kitajsko in Vatikanom, podpisan leta 2018, predstavlja pogubo za katoliško cerkev na Kitajskem. Papež Frančišek po njegovem ne razume komunistov. Dogovor se sicer nanaša na to, da se lahko posvetna oblast vmešava v imenovanje kitajskih škofov. “Ne zaveda se, kakšni preganjalci postanejo, ko pridejo na oblast, kakor je to uspelo komunistom na Kitajskem.”

Andrej Slapšak

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...