Kitajska: Parom dovoljeno imeti dva otroka

Datum:

Vladajoča komunistična partija se je odločila, da bodo odslej vsi pari lahko imeli dva otroka. Odločitev je sprejela zaradi staranja prebivalstva in upadanja števila delovno sposobnih prebivalcev.

                   

Nova družinska zakonodaja dovoljuje, da se v eni družini rodita do dva otroka, obenem pa ohranja omejitve glede rojstva več otrok znotraj ene družine, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navaja STA. Te spremembe v politiki omejevanja števila otrok je kitajska vlada sporočila že ob koncu oktobra preteklega leta.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Prebivalstvo Kitajske, ki šteje okrog 1,37 milijarde ljudi, se je v zadnjem desetletju začelo naglo starati, s tem pa se krči tudi delež prebivalstva, ki je delovno in opravilno sposoben. Med drugim je veliko nesorazmerje tudi po spolu, saj število moških nevarno presega število žensk.

Po zaslugi nove zakonodaje naj bi se v naslednjih petih letih vsako leto rodilo okoli tri milijone več otrok, s čimer se bo delovna sila do leta 2050 povečala za okoli 30 milijonov ljudi.

Strokovnjaki sicer menijo, da je do sprememb v politiki omejevanja otrok prišlo prepozno. Napovedi namreč kažejo, da je ta odgovor kitajske vlade za ustrezen odgovor na demografsko krizo države – prepozen. Nekateri izpostavljajo celo problematiko, da kitajski starši danes ne želijo več kot enega otroka zaradi stroškov, ki so s tem povezani. Kakšni bodo dejanski učinki sprememb, je torej zaenkrat še nejasno.

S politiko enega otroka preprečili okoli 400 milijonov rojstev
Do 29. oktobra 2015 je na Kitajskem veljala politika enega otroka. Za morebitne kršitelje so bile predvidene zelo stroge kazni. Dosedanjo politiko enega otroka ukinjajo zaradi staranja prebivalstva in krčenja delovne sile. V skoraj 40 letih so preprečili okoli 400 milijonov rojstev.

Politiko enega otroka je kitajska komunistična partija uvedla leta 1979 kot odgovor na prehitro naraščanje prebivalstva. S tem ukrepom je večini parov onemogočila imeti več kot enega otroka. Strokovnjaki ocenjujejo, da so s to politiko preprečili okoli 400 milijonov rojstev v vsem času izvajanja.

A. D., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...