Kitajsko gospodarstvo naj bi zaradi koronakrize prehitelo Ameriko še pred 2028, kakor so do sedaj napovedovali!

Datum:

Kitajsko gospodarstvo naj bi prehitelo ameriško hitreje kot so to sprva strokovnjaki napovedali. Medtem ko so se epidemije koronavirusa rešili mnogo hitreje na Kitajskem kot kjerkoli drugje po svetu, jim je to dalo priložnost za hitrejši ponoven zagon gospodarstva v času, ko se je preostali svet soočal z zaustavitvijo. Kitajci so zaprtje praktično celotnega gospodarstva dodobra izkoristili, pri čemer jim je pomagal velik notranji trg. Strokovnjaki svetovalne hiše ocenjujejo, da so Kitajci uspešno obvladali epidemijo pri tem pa so se usmerili v proizvodnjo naprednih tehnologij, kar jim je prineslo ogromen gospodarski uspeh. 

Epidemija koronavirusa je pustila težke posledice na gospodarstvu po celotnem svetu. Virus, ki je najprej pričel razsajati na Kitajskem se je razširil po celotnem svetu in poskrbel za zaprtje velikega dela dejavnosti. Medtem ko sta ZDA in Evropa pričeli gospodarsko nazadovati, pa je Kitajska epidemijo že pričela obvladovati. Zaprtje celotnega svetovnega gospodarstva v tem primeru ni škodila tako veliki velesili kot je Kitajska, ki je ena redkih, ki bo po napovedih svoj BDP v tem letu celo povečala.

Kitajsko gospodarstvo naj bi v tem tempu prehitelo ameriško hitreje kot so to sprva napovedali strokovnjaki. Kakor piše Bloomberg, naj bi Kitajsko gospodarstvo dohitelo ameriško že leta 2028, medtem ko so še pred letom dni strokovnjaki menili, da se bo to zgodilo šele pet let kasneje. Po navedbah v poročilu, bo ameriško gospodarstvo pričelo beležiti rast po pandemiji leta 2021 in bo med leti 2022 in 2024 raslo za približno 1,9 odstotka letno, nakar bi se rast upočasnila. V nasprotju z ameriškim pa bo kitajsko gospodarstvo letno rastlo nekje za 5,7 odstotka letno do leta 2025 in 4,5 odstotka letno od leta 2026 do leta 2030.

Zahodna gospodarstva so v času pandemije premalo pozornosti posvečala vzhodnim gospodarstvom

V tabeli, kjer so določene pozicije posameznih svetovnih gospodarstev je eno izmed svetovalnih podjetij izračunalo, da bo kitajsko gospodarstvo pričelo ustvarjati visoke prihodke že leta 2023. Svojo moč pa naj bi v tem času utrjevala tudi Indija, ki bi se lahko do konca desetletja uvrstila na tretje mesto po moči na svetovni gospodarski sceni. Trenutno so ZDA na tej lestvici še vodilne, na drugem mestu jim sledi Kitajska. Na tretjem mestu je trenutno Japonska, ki se bo zaradi vzpona Indije v naslednjem desetletju, uvrstila na četrto mesto. Podobno pa bo veljalo tudi za večja evropska gospodarstva, kot sta Nemčija (trenutno 4.)  in Velika Britanija (trenutno 5.), ki bosta zaradi Indije zdrsnili za eno mesto navzdol.

Kitajski predsednik Xi Jinping je prejšnji mesec dejal, da je “v celoti mogoče, da se njegovo gospodarstvo do leta 2035 podvoji po novem petletnem načrtu njegove vlade, katerega cilj je v 15 letih doseči moderni socializem”. V poročilu navajajo, da bi morale zahodne ekonomije ob izbruhu pandemije veliko več pozornosti namenjati vzhodnim gospodarstvom. Menijo, da so se zahodna gospodarstva vse preveč zgledovala po zahodu in tam iskala svoje primerjave, kar pa je posledično doprineslo k vzponu vzhodnega gospodarstva.

Foto: Pixabay

“Kitajskemu gospodarstvu ne koristi samo to, da je zgodaj nadzorovalo izbruh koronavirusa, ampak tudi agresivno oblikovanje politike, usmerjene v panoge, kot je napredna proizvodnja,” je dejal namestnik predsednika svetovalne hiše CEBR Douglas McWilliams. “Zdi se, da poskušajo imeti centraliziran nadzor na eni ravni, a na drugih področjih precej svobodno tržno gospodarstvo,” je dejal za BBC. Po njegovem mnenju je ravno prosti trg tisti, ki jim pomaga napredovati v gospodarstvu, zlasti na področju tehnologije. Ne glede na to, pa bo povprečen Kitajec finančno ostal precej revnejši od povprečnega Američana tudi potem, ko bo Kitajska postala največje svetovno gospodarstvo, saj je kitajsko prebivalstvo štirikrat večje od ameriškega.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...