Minister za finance Andrej Šircelj: PKP7 bi lahko stopil v veljavo že s 1. januarjem!

Datum:

Odbor Državnega zbora za finance je danes obravnaval predlog že sedmega protikoronskega paketa, ki ga je pripravila strokovna komisija skupaj z vlado. S pomočjo sedmega protikoronskega paketa se bo v času epidemije koronavirusa zagotovila večja socialna varnost, dodatno pa želijo omejiti tudi posledice na področju gospodarstva. Omenjeni paket bo tako zagotovil prepotrebno pomoč socialno šibkim, zdravstvu, turizmu, prevoznikom ter socialnim in zdravstvenim delavcem, po oceni ministra za finance Andreja Širclja pa je zadnji paket pomoči težak nekje med 550 in 600 milijoni evrov. 

V okviru odbora Državnega zbora za finance, se bo danes obravnaval predlog že sedmega protikoronskega paketa, ki ga je pripravila vlada. S pomočjo PKP7 bo vlada zagotovila nujno potrebno pomoč socialno šibkim, zdravstvu, turizmu, prevoznikom ter socialnim in zdravstvenim delavcem. Z omenjenim paket si tako vlada želi doseči večjo socialno varnost.

Predlog zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije koronavirusa bo podobno, kot je to bilo storjeno že v prvem valu epidemije, ponovno prineslo izplačilo enkratnih solidarnostnih dodatkov za nekatere skupine prebivalstva. Po besedah ministra za finance Andreja Širclja bodo te pomoči deležni upokojenci, študentje, družine in zaposleni s plačami do dvakratnika minimalne plače. Upokojenci bodo tako lahko podobno kot že spomladi s prejeli solidarnostni dodatek, ki bo znašal največ 300 evrov, sorazmeren dodatek pa bodo prejeli upokojenci s pokojninami do 714 evrov.

S pomočjo PKP7 in na novo sprejetimi amandmaji je upravičenec do enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 50 evrov za otroka eden od staršev ali druga oseba za vsakega otroka, za katerega je upravičen do otroškega dodatka za mesec november 2020, doda se tudi, da se dodatek za nego otroka v času trajanja epidemije poveča za znesek sto evrov. Kdor ima tri otroke, bo prejel 100 evrov, kdor ima štiri ali več otrok, pa 200 evrov. Do enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence pa so upravičeni starši za otroka, rojenega od vključno 1. januarja 2020 do eno leto po koncu epidemije.

Foto: epa

S pomočjo sedmega protikoronskega paketa se bo podaljšalo tudi prejemanje temeljnega dohodka verskim uslužbencem, ki znaša 700 evrov, država pa jim bo krila tudi socialne prispevke. Za kmete z nizkimi prejemki, ki so starejši od 65 let, je predviden dodatek v višini 150 evrov. Glede na določbo o odpovedi zaposlitve tistim, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev zanika, da bi šlo za prisilno upokojevanje. Javnost je bila do te določbe sicer precej kritična, a kot kaže je Šircelj zaskrbljen nad stanjem na trgu dela. Po njegovih besedah bodo tako delodajalci pri tistih, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev še enkrat preverili, če jih potrebujejo. “Gre za to, da se da prostor mlajšim, ki iščejo zaposlitev,” je pojasnil.

Storitve dijaških in študentskih domov se ne bodo zaračunavale do 31. marca
“Posebne rešitve so predvidene za dijaške in študentske domove,” je še predstavil Šircelj. Med drugim se dodaja, da se dijaškim domovom, ki od 1. junija 2020 izvajajo storitve v omejenem obsegu zaradi izvajanja ukrepov za preprečitev širjenja okužb s koronavirusom in teh storitev uporabnikom ne zaračunavajo, do 31. marca 2021 iz proračuna Republike Slovenije krijejo stroški tekočega delovanja. Šircelj je med vrsto predlaganih ukrepov izpostavil še pomoč za prostovoljna gasilska društva, zvišanje deleža obračunane dohodnine za donacije na en odstotek, oprostitev hitrih antigenskih testov plačila DDV ter kritje stroškov cepljenja proti covidu-19 iz državnega proračuna.

Foto: STA

Zaposleni v zdravstvu in tisti, ki so zaposleni na področju socialnega varstva in delajo z bolniki s covidom-19, bodo imeli zaradi izpostavljenosti do konca leta 2021, zvišano urno postavko za 30 odstotkov. Tisti najbolj izpostavljeni pa bodo v času do preklica epidemije prejeli celo za 65 odstotkov višjo urno postavko.

S pomočjo PKP7 še bolj v podporo gospodarstvu
Predlog zakona predvideva tudi dodatne ukrepe za podjetja, ki jih je prizadela epidemija. Po besedah ministra Širclja, naj bi vlada namenila višji znesek za kritje fiksnih stroškov, kar je sicer bilo že uvedeno s šestim protikoronskim paketom. Pri delnem kritju fiksnih stroškov podjetij, ki ga je uveljavil PKP6, se povračilo teh stroškov lahko podvoji do dva tisoč evrov mesečno na zaposlenega.

Ker so gospodarstveniki v preteklosti že poudarjali, da je omenjen ukrep v sosednji Avstriji veliko hitrejši in učinkovitejši, je vlada gospodarstvu prišla nasproti tudi v tej smeri in jim bo zagotovila hitrejši prejem in večjo dostopnost pomoči. Mikro, mala in srednje velika podjetja bodo lahko dobila dodatne bančne garancije, podaljšujeta se pomoč izvajalcem cestnega prevoza potnikov ter možnost odloga odplačevanja posojil, posebni ukrepi so predvideni za podjetja na področju turizma in gostinstva, je še naštel Šircelj.

Po besedah ministra Širclja znaša vrednost ukrepov v sedmem protikoronskem paketu nekje med 550 in 600 milijoni evrov. Odbor za finance bo predlog zakona pripravil na potrditev na plenarni seji Državnega zbora, ki je sklicana v torek. Po načrtih vlade naj bi bil sedmi protikoronski paket že uveljavljen najpozneje 1. januarja, ko ga bodo poslanci potrdili v državnem zboru.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...