Ko je Kučanov demanti popolna laž – tudi preko propagandnega glasila Delo ne more zanikati zgodovinskih dejstev in dokumentov!

Datum:

Nekdanji vodja komunistov Milan Kučan se očitno še ni privadil na nove čase, ko resnica na tak ali drugačen način pride na dan. V Petričevem tovarniškem glasilu je objavil odziv na navedbe predsednika SDS Janeza Janše, ki pa je bil poln laži. Janša ga je na laž postavil s tem, ko je predložil vojno napoved, za katero Kučan trdi, da naj je ne bi bilo. To je sicer prejel predsednik vlade Peterle in ne Kučan kot vrhovni poveljnik obrambnih sil, saj je ta po vsej verjetnosti za načrte JLA že vedel.

Zadnji šef slovenskih komunistov Milan Kučan se je v teh dneh odzval na navedbe predsednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janše glede dogajanja v času osamosvajanja. Odziv je bil objavljen v tovarniškem glasilu Delo v lasti Stojana Petriča, ustanovnega člana Kučanovega Foruma 21, v njem pa med drugim trdi, da se z generalom Konradom Kolškom ni sestajal, prav tako naj ne bi vedel, kje je imel general Ivan Dolničar vikend, grdo pa se je zlagal glede tega, da naj Jugoslovanska ljudska armada ne bi poslala vojne napovedi nikomur, ne Kučanu kot vrhovnemu poveljniku obrambnih sil ne predsedniku vlade Lojzetu Peterletu.

Foto: posnetek zaslona

Predsednik SDS Janša se je takoj odzval prek Twitterja in Kučana postavil na laž, predložil pa je tudi vojno napoved: “Spodaj si lahko ogledate vojno napoved, ki jo je general JLA Kolšek 27. 6. 1991 poslal Lojzetu Peterletu in za katero Kučan danes trdi, da je ni bilo. Laž ima kratke noge. Dobesedno.”

Kučan poskrbel, da se je Kolšek lahko vrnil v Slovenijo in prejemal pokojnino
Slovenija je 25. junija 1991 razglasila svojo samostojnost, že dan pozneje je Jugoslovanska ljudska armada (JLA) začela z agresijo nad novoustanovljeno državo, 27. junija pa je Kolšek, poveljnik 5. vojaškega območja, Sloveniji oziroma slovenski vladi tudi formalno napovedal vojno z zavzetjem mejnih prehodov in napovedjo bojne uporabe enot. Iz dokumenta je razvidno, da je Kolšek napovedal zasedbo vseh mejnih prehodov in da bodo nalogo brezpogojno izvršili, vsak odpor pa bodo zlomili. Slovenske sile so zaustavile napad jugo-vojske in dosegale vse več odmevnih uspehov, vojna pa je bila po zaslugi takratnega političnega vrha končana 6. julija 1991. Čeprav je bil Kolšek Slovenec in je izvedel agresijo nad lastnim narodom, se mu je po vojni uspelo vrniti v Slovenijo, poleg tega pa je prejel še slovensko pokojnino. Da se je Kolšek lahko vrnil v Slovenijo in si uredil status običajnega državljana, je kriv nihče drug kot Kučan, ki se je z njim in nekdanjim predsednikom zveze borcev Ivanom Dolničarjem ter generalom JLA Šehovićem pogovarjal o statusu in položaju jugo-oficirjev v Sloveniji, kar je leta 1993 v svojem poslanskem vprašanju izpostavil takratni poslanec Slovenske nacionalne desnice Sašo Lap.

Vojna napoved Sloveniji (Foto: Twitter)

Kučan se je sestajal s Kolškom na Dolničarjevem vikendu brez vednosti vlade
Na Dolničarjevem vikendu naj bi se Kučan prav tako sestajal s Kolškom brez vednosti vlade v tem času, prav zato je bila vojna napoved naslovljena na Peterleta kot predsednika vlade in ne na Kučana kot na predsednika predsedstva in vrhovnega poveljnika vojske. General Kolšek je dobil povrnjena tudi vsa najvišja državna odlikovanja. Proti Kolšku je sicer ministrstvo za obrambo leta 1993 vložilo kazensko ovadbo, da je storil kaznivo dejanje služenja sovražnikovi vojski, saj je bilo evidentno, da je kot Slovenec sodeloval v sovražni vojski, ki je izvedla agresijo na Slovenijo. Sodišče ga je opralo vseh obtožb z utemeljitvijo, “da Jugoslovanska ljudska armada v času poveljevanja Kolška ni bila sovražna armada” in da lahko o sovražniku govorimo šele po 18. oktobru 1991, ko se je iztekel trimesečni moratorij po slovenski neodvisnosti. Kolšek je umrl aprila 2009 v celjski bolnišnici.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

V berlinskih bazenih bo zaradi migrantov potrebna posebna aplikacija

Na zunanjih nemških bazenih bodo primorani prihajajočo poletno sezono...

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...