Politična stavka Cvetkovih policistov končana! Podpisan sporazum med Vlado Republike Slovenije in Policijskim sindikatom Slovenije

Datum:

Policisti ter zaposleni na notranjem ministrstvu z današnjim podpisom stavkovnega sporazuma med notranjim ministrom Alešem Hojsom in predsednikom policijskega sindikata Rokom Cvetkom lahko računajo na povišanje plač, ponovno izplačevanje schengenskega dodatka, pa tudi, da se bodo v roku enega leta začeli pogovori o sklenitvi kolektivne pogodbe.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs ter predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko sta danes slovesno podpisala stavkovni sporazum, ki je dejansko končal večmesečno stavko policistov, čeprav jo bodo uradno preklicali šele, ko bodo izpolnjene vse točke sporazuma. Oba sopodpisnika sta izrazila zadovoljstvo z dogovorom. “Sindikat je konstruktiven partner,” je ocenil Hojs, ob tem pa poudaril svoje prepričanje, da v vojski, policiji in drugih represivnih organih sindikati sploh ne bi smeli obstajati poroča STA.

Hojs je izpostavil, da je vlada popustila pri zahtevi sindikata po premiku časa ocenjevanja možnosti napredovanja. To bo sicer enkratno pomenilo večje odhodke iz proračuna, a že v letu in pol se bo vse izravnalo, ker bodo zato nekateri naslednjič napredovali kasneje, je pojasnil. Masa za plače sicer po pojasnilih Hojsa ostaja nespremenjena. Bodo pa določene prerazporeditve – tisti na terenu bodo dobili nekaj več od teh, “ki so zgolj v pisarni”, je ponazoril notranji minister sedanje vlade.

Vodja sindikata PSS Rok Cvetko vodil politično motivirano stavko s strani stranke LMŠ
Ena od točk sporazuma je prav povišanje plač zaposlenih v policiji, ki bo različno glede na karierne razrede. Tako bodo po pojasnilih Cvetka policisti, nadzorniki državne meje, upravičeni do 150 evrov bruto dodatka mesečno, višji policisti v operativi do 140 evrov mesečno, pomočniki komandirjev, kriminalisti na nivoju policijskih inšpektorjev do 130 evrov bruto dodatka k plači mesečno, višji policijski inšpektorji, višji kriminalistični inšpektorji ter policijski in kriminalistični svetniki pa do 100 evrov bruto mesečnega dodatka.

“Prvič nam je uspel nek resen preboj v skupnih pogajanjih, da se ustrezno ovrednotijo tudi specifike podpornih služb, torej strokovno tehničnega kadra v policiji, ki zagotovo ima zelo specifične naloge s podobnim kadrom v širšem javnem sektorju, pa tudi za del zaposlenih na MNZ, ki neposredno izvajajo te podporne naloge. Zanje dodatek na mesečni ravni znaša 100 evrov bruto,” je še pojasnil Cvetko.

S podpisanim sporazumom se je končala tudi stavka policistov iz Cvetkovega policijskega sindikata. V preteklosti smo v našem mediju veliko pisali, da je bila stavka politično motivirana s strani stranke LMŠ. Upajmo le, da bo šef PPS Rok Cvetko opravljati svoje delo v profesionalno, ne pa v politične namene določene leve opozicijske stranke.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki