Koliko resnice je v izjavi britanskega zunanjega ministra, da je bila Slovenija sovjetska vazalna republika?

Datum:

Britanski zunanji minister Hunt je ob svojem nedavnem obisku Slovenijo opisal kot nekdanjo sovjetsko vazalno državo, Cerar pa ob tem sploh ni reagiral, pač pa se je odzval šele s tridnevnim zamikom. Besede britanskega zunanjega ministra niso daleč od resnice, Cerar pa se je tokrat s svojo nekompetentnostjo osmešil pred svojimi ideološkimi somišljeniki.

                   

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je v četrtek prvič v tej vlogi obiskal Slovenijo in ob svojem obisku med drugim levičarje razburil z opazko, da je bila Slovenija sovjetska vazalna država, ko je dejal: “In res sem vesel, da sem tukaj, saj je Združeno kraljestvo kot sorodna evropska država zelo ponosna na preobrazbo, skozi katero je šla Slovenija v zadnjih 30 letih. Resnično presenetljivo preoblikovanje iz sovjetske vazalne države v moderno evropsko demokracijo, članico Evropske unije, članico Nata, v državo s cvetočim gospodarstvom, ki vsako leto beleži višji turistični obisk. To je resnično primer Evrope v najboljšem.” To seveda ni daleč od resnice, do spora med Josipom Brozom Titom in Josifom Stalinom je bila tudi Slovenija kot del SFRJ sovjetska vazalna država, po obdobju množičnih umorov po vojni pa je oblast hitela z implementacijo komunizma po sovjetskem vzoru. Po omenjenem sporu je ustanovila Gibanje neuvrščenih, a gospodarski sistem je bil še dalje komunističen, pravica do zasebne lastnine ni bila spoštovana, prav tako pa so bile kršene številne politične pravice.

V Jugoslaviji je bilo več političnih zapornikov kot v Češkoslovaški, Madžarski in Poljski skupaj
Glede na nekatere indikatorje je SFRJ v svoji totalitarnosti celo presegala nekatere izmed zvestejših držav takratnega vzhodnega bloka. Kot smo na Nova24TV že poročali, je bilo v poročilu Helsinškega odbora za človekove pravice, ki je opisovalo kršitve v 70-ih in 80-ih letih, navedeno, da je bilo v SFRJ več političnih zapornikov kot v Češkoslovaški, Madžarski in Poljski skupaj. Teh je bilo kar med 1.100 in 1.300, in sicer večina zaradi t. i. “verbalnih deliktov”. Kazenski zakonik SFRJ je namreč vseboval celo vrsto členov, ki so bili namenjeni izključno preganjanju drugače mislečih, po 133. členu je bilo tako prepovedano deliti sovražno propagando in predstavljati razmere v Jugoslaviji s slabimi nameni, po 134. členu je na primer bilo prepovedano spodbujanje nacionalnega, rasnega ali verskega sovraštva, po 136. členu sodelovanje v sovražnih aktivnostih in po 114. členu sodelovanje v protirevolucionarnih aktivnostih. Prav tako je eden izmed uporabnikov družbenega omrežja Twitter zapisal, da je SFRJ v Združenih narodih kar v 75 odstotkih primerov glasovala enako kot Sovjetska zveza, po Stalinovi smrti pa je prišlo tudi do kar nekaj srečanj med voditelji obeh totalitarnih držav, posebej lepo je bil na primer sprejet Leonid Brežnjev.

Josip Broz Tito in Leonid Brežnjev (Foto: Facebook)

Levičarji in jugonostalgiki razburjeni, Cerar se je odzval šele po treh dneh
Predsednik SMC in zunanji minister Miro Cerar pa je tokrat pokazal svojo nekompetentnost – ravno v dneh, ko pozornost ponovno vzbuja zloglasna maketa drugega tira. Cerar na sami tiskovni konferenci namreč sploh ni odreagiral in je to storil šele po treh dneh pritiskov in zgražanja levičarjev, marginalcev in jugonostalgikov. Na spletni strani stranke SMC so objavili sporočilo, kjer je zapisal: “Žal je pri oceni o sovjetskih vazalih šlo za neustrezen in napačen izraz. Obiskov britanskih voditeljev smo vedno veseli in jih bomo veseli tudi po brexitu in z britanskim kolegom bom ob prvi priložnosti, ob robu zasedanja ministrov EU, govoril tudi o tej zadevi in ga kolegialno podučil o naši preteklosti. In prepričan sem, da v prihodnje ne bo prihajalo do podobnih retoričnih nerodnosti.” Prav zanimivo bo gledati, kako bo podučeval Hunta, ki je s prvorazrednimi častmi diplomiral na Univerzi v Oxfordu. Cerar je po drugi strani privilegirani otrok komunističnega režima, izobraževal se je na režimski pravni fakulteti, vso svojo kredibilnost pa je izgubil, ko je vlada s 97 tisoč evri davkoplačevalskega denarja sodelovala v kampanji za referendum o drugem tiru, ki je moral biti ponovljen. Tudi legitimnosti ne uživa, na volitvah je njegova stranka namreč skoraj popolnoma pogorela, najnovejše raziskave javnega mnenja pa ji ne pripisujejo več niti možnosti ponovnega preboja v parlament.

Foto: STA

Levičarji skušajo rehabilitirati nekdanji totalitarni režim in tako upravičiti nadaljnje omejevanje političnih svoboščin
A če vse to postavimo v širši kontekst, postanejo jasni razlogi za zgražanje slovenskih levičarjev, marginalcev in jugonostalgikov nad Huntovo izjavo. Kot smo že na kratko opisali v prejšnjih odstavkih, SFRJ v svoji totalitarnosti ni dosti zaostajala za Sovjetsko zvezo, v nekaterih indikatorjih je bila celo hujša, rehabilitacija jugoslovanskega totalitarnega komunističnega režima, katerega uveljavitev je po nekaterih ocenah terjala celo milijon smrtnih žrtev, pa ima bolj praktičen namen. V tem času strici iz ozadja vse težje najdejo ustrezno kompetentne in vodljive “nove obraze”, s katerimi lahko nadaljujejo kontinuiteto prejšnjega režima, to pa se med drugim odraža tudi v vse krajšem roku njihovega trajanja. V svojem obupu se tako poleg poveličevanja SFRJ in NOB ter opravičevanja povojnih pobojev režim zateka celo k nekaterim nezaslišanim metodam, ki jih je jasno obelodanil zadnji šef slovenskih komunistov Milan Kučan, ki danes ni nič manj vpliven. Z namenom ohranjanja oblasti bodo tako ponovno pričeli kratiti politične pravice!

Foto: Združenje borcev za vrednote NOB Grosuplje

Javnost povedala svoje
Na to bizarno dogajanje pa se je burno odzvala tudi javnost prek družbenega omrežja Twitter, v nadaljevanju z vami delimo nekaj najbolj zanimivih objav.

J. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...