Kolikšna kazen bo doletela Luko Mesca zaradi zmerjanja s fašistom? In to v hramu demokracije!

Datum:

V četrtek je na seji državnega zbora nasprotnik sovražnega govora Luka Mesec sam postregel s sovražnim govorom. Ne le, da je na javni televiziji Bernarda Brščiča označil za fašista, pred občinstvom celotne države je izrekel tudi laž, saj je dejal, da je Brščič urejal portal Kavarna Hayek, čeprav ga nikoli ni. Če je pred leti Janez Janša “razburil” s tvitom o prostitutkah in je zato dobil 6.000 evrov kazni in 3 mesece pogojne, se sprašujemo, kakšna je cena oziroma kazen za sovražni govor Luke Mesca? Zanimivo pa je to, da se sedaj ne oglasi nihče od tako glasnih nasprotnikov sovražnega govora. Morda zato, ker je eden izmed njih. Očitno pa je, da takšno govorjenje in zmerjanje ne spadata v državni zbor.

                   

Zmerjanje s fašistom je šolski primer sovražnega govora, saj je fašizem eno najmračnejših poglavij človeške zgodovine, zato je neodgovorno z njim opletati, sploh pa v državnem zboru, ki je definicija demokracije. Danes se izraz rado izrablja za diskvalificiranje ljudi in idej, s katerimi se ne strinjajo, a to vsekakor ne spada med kulturne ljudi. Luka Mesec si je dovolil izraz uporabiti, ker očitno nima pravih argumentov za zagovarjanje svojih stališč in je zato potem poskušal s tovrstnimi “floskulami” diskreditirati Bernarda Brščiča. Dejal je, da je Brščič urejal portal Kavarna Hayek in da je ta, “nekoč radikalen neoliberalec, danes fašist”.

Kot so že mnogi ugledni pisatelji prej pisali, med njimi tudi George Orwell, fašist pomeni “pristaš  Hitlerja” in predstavlja, na grobo rečeno, nekaj krutega, brezobzirnega, arogantnega in proti delavskemu razredu, zmerjanje posameznika s tem izrazom pa je namenjeno predvsem diskvalifikaciji nasprotnika brez realne argumentacije. Luka Mesec pa je s tem izrazom označil Brščiča brez pomisleka in brez spoštovanja do žrtev tega gibanja.

Mnogi menijo, da bi moral Brščič Luko Mesca tožiti, da “vidimo to pošteno in neodvisno sodstvo”. Saj sta bili izrečeni tako laž kot žalitev na javni TV, pred občinstvom celotne države in v hramu demokracije.

Vprašanje, kako bo ukrepal zoper poslanca Luko Mesca, ki je v DZ v četrtek, 29. novembra 2018, napadel Bernarda Brščiča in ga zmerjal z nazivom fašist ter s tem zlorabil poslansko funkcijo, smo poslali predsedniku DZ Dejanu Židanu. V svojem stilu nam je sporočil: “Za red na seji Državnega zbora skrbi predsedujoči, ki tudi presodi, ali je v posamezni situaciji potreben njegov odziv. Sam sicer menim, da je Državni zbor naravni prostor za različna mnenja, a v duhu strpnosti, spoštljivosti in kulturnega dialoga.”

A. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...