Berlinski zid, Kučan in dediščina komunizma

Miro Petek

Ali je kdo ob vseh medijskih zapisih ob jubileju padca berlinskega zidu zaznal odziv kakšnega prebivalca nekdanje Vzhodne Nemčije, kako je bilo včasih boljše? Prebirali smo lahko množico zapisov, kako so mnogi razočarani, ker so pričakovali več (najbrž preveč) ali pa so mislili, da se bo Vzhod prej izravnal z Zahodom. Razočarani, ker so tisti bolj vzhodno od Berlina še vedno drugorazredni. So pa tudi drugi, ki so prepričani, da je priključitev vzhoda Nemčije k Zvezni republiki Nemčiji terjala prevelik finančni davek. Brez Vzhodnjakov bi bil standard na Zahodu še boljši. Kakorkoli, vsaj jaz pa nisem zasledil, da bi kdo izjavil, kako je bilo nekoč, v komunistični Nemški demokratični republiki, ki je bila demokratična le v imenu, boljše, kot je danes v enotni Zvezni republiki Nemčiji.

Ni bilo slišati tistega značilnega vsenavzočega slovenskega jamranja, kako je bilo v nekdanji Jugoslaviji boljše, kot je danes v samostojni Sloveniji. Tri četrtine Nemcev je v neki anketi podčrtalo, da danes živijo bolje kot v času berlinskega zidu. Smo pa pri nas prebirali izlive novinarske revščine in primerjave tega zidu z današnjim zavarovanjem državnih meja zaradi nezakonitih migracij, češ da se vzpostavljajo novi »berlinskih zidovi« ali »železne zavese«, kar je seveda tipično nepoznavanje zgodovine in današnje družbene realnosti, predvsem pa puhlo medijsko nakladanje. Nenaravne tvorbe razpadejo. Nemce so razdružili in ločili v dve državi, Slovence pa na silo združili v skupno državo. Vse je na koncu razpadlo, žal v nekdanji Jugoslaviji krvavo.

Res pa je, da se že na daleč vidi, ko v Berlinu prestopiš virtualno mejo med vzhodnim in zahodnim delom Nemčije. Toda za to ne gre kriviti Zahodne Nemčije. Vse to je mogoče spremeniti, urediti, posodobiti, to kakopak terja svoj čas in denar, najbolj pomembno pa je, da se je z zidom zrušil tudi komunizem, ki je družbeno zlo. Enako kot nacizem, fašizem in stalinizem. In države s komunistično družbeno ureditvijo so totalitarne in zločinske države, kjer ne poznajo demokracije, ne spoštujejo človekovih pravic, kjer ni socialne enakosti in družbene blaginje. To smo živeli v Jugoslaviji, to so živeli v vzhodnem socialističnem bloku skupaj z Vzhodno Nemčijo, tak režim živijo še danes v Venezueli, na Kubi ali v Severni Koreji.

Milan Kučan – škodljivi ostanek
Ko so v Berlinu rušili berlinski zid kot simbol komunistične tiranije, so v Sloveniji na meji z Zahodom graničarji jugoslovanske vojske še streljali na ljudi, ki so hoteli v svobodo. Ob teh priložnostih se je vedno treba spomniti Branka Masleše, ki je bil kot mlad preiskovalni sodnik na terenu navdušen na natančnim strelom graničarja v glavo nesrečnega begunca. Spomniti zaradi tega, ker je Masleša nato postal predsednik vrhovnega sodišča, kar tudi kaže na to, da se še vedno nismo otresli ostankov prejšnjega režima. Eden od teh škodljivih ostankov je tudi Milan Kučan.

Slovenija neprimerljivo boljša izbira kot Jugoslavija
Nekaj pa nam mora biti jasno: tudi če imamo na oblasti škodljivce ali vaške zabavljače, od Kučana dalje pa do Šarca, je samostojna Slovenija neprimerno boljša izbira kot Jugoslavija, in kdor žaluje za tistimi časi, je ali idiot, pokvarjenec ali provokator. Seveda pa samostojna država Slovenija ni tisto, kar smo pričakovali, kar smo si želeli in kar bi si nemara tudi zaslužili. Da je tako, smo velikokrat krivi sami, ker pač imamo oblast, kakršno izvolimo. Ali kot temu obrabljeno rečemo, imamo oblast, kakršno si zaslužimo. Če je bilo prej bolje, potem je za Nemce na vzhodu nujno vprašanje, ali si spet želijo zid, pa vojake na meji, streljanje ob prehajanju meje, pomanjkanje kruha, politično policijo Stasi, zanič avtomobile. In enako vprašanje za armado jugonostalgikov: si znova želite Golega otoka, zaprtih mej, Udbe, splošnega pomanjkanja?

Jugoslovanske oblasti so v letih 1949–1956 na Golem otoku zaprle več kot 13.000 političnih nasprotnikov.

Po zrušitvi berlinskega zidu, koncu hladne vojne in padcu železne zavese so mnogi v Sloveniji še nekaj časa upali, da bo komunistični režim preživel. Res je, dokler bo Kučan živ, popolna razgradnja dediščine komunizma ne bo mogoča. Celo več, danes je vse več klicev po restavraciji komunizma, kjer zastavo nosi parlamentarna stranka Levica. To ne kaže le s simpatijami z diktatorskim režimom v Venezueli in sprevrženo ikonografijo, temveč tudi z mnogimi predlogi, ki so celo za nekatere prenovljene komuniste preveč ortodoksni. Toda odgovornost je njihova: tako so si želeli in take so vzgojili.

Miro Petek

 • Srbe na vrbe

  In države s komunistično družbeno ureditvijo so totalitarne in zločinske države, kjer ne poznajo demokracije, ne spoštujejo človekovih pravic, kjer ni socialne enakosti in družbene blaginje. To smo živeli v Jugoslaviji, to so živeli v vzhodnem socialističnem bloku skupaj z Vzhodno Nemčijo, tak režim živijo še danes v Venezueli, na Kubi ali v Severni Koreji.

  Miro, zakaj si izpustil Slovenijo?

  • janko

   Res je. Samo spremeni nick, lepo te prosim, res.

   • Tovariš Tito

    ti dam prav

   • Srbe na vrbe

    Zakaj, če nas razni Jankovići in Arsenovići uničujejo?

    • Tovariš Tito

     preklet fašist. sej huda jama se lahko se enkrat opre za take kot si ti

     • Steiermark

      Mislim, da se bo prej, ponovno odprla za takšne kot si ti – potomce klavcev slovenskega naroda in vas vse pogoltnila vase! Da se pa to vam nebi prehitro zgodilo, pa pristaši in oboževalci klavsko posiljevalskega komunistično socialističnega režima pedofila in klavca tita, zelo , zelo odlašajo s praznjenjem jame in dostojnim pokopom svojih žrtev!

  • Tovariš Tito

   ustaše zakaj maš ime srbe na vrbe

   • Steiermark

    Če je on za enega srbskega nebodigatreba, posnemalca tovariša pedofila in množičnega morilca, tovariša tita, ustaš, kaj si potem ti, ki se dičiš z imenom enega izmed 6 največjih množičnih morilcev, eno mesto pred Hitlerjem?

 • janko

  “…Slovenija neprimerljivo boljša izbira kot Jugoslavija… tudi če imamo na oblasti škodljivce … je samostojna Slovenija neprimerno boljša izbira kot Jugoslavija, in kdor žaluje za tistimi časi, je ali idiot, pokvarjenec ali provokator. Seveda pa samostojna država Slovenija ni tisto, kar smo pričakovali, kar smo si želeli in kar bi si nemara tudi zaslužili. Da je tako, smo velikokrat krivi sami, ker pač imamo oblast, kakršno izvolimo. Ali kot temu obrabljeno rečemo, imamo oblast, kakršno si zaslužimo. Če je bilo prej bolje, potem je za Nemce na vzhodu nujno vprašanje, ali si spet želijo zid, pa vojake na meji, streljanje ob prehajanju meje, pomanjkanje kruha, politično policijo Stasi, zanič avtomobile. In enako vprašanje za armado jugonostalgikov: si znova želite Golega otoka, zaprtih mej, Udbe, splošnega pomanjkanja?”

  Na volitve, vedno, vsi, vedno vsi!
  To je nujno, smo še vedno globoko v rdečem močvirju.
  To je nujno, dokler nas povsem ne uničijo, kot narod in domovino. Kot samostojna mala državica bomo hitro izginili! To so nas učili že v JLA, da manjše republike kot samostojne države ne bi preživele!

  • Tovariš Tito

   JEBO VAS KAPITALISTIČNI SISTEM. ZA TO STE GLASOVALI. TO JE SISTEM “OSAMOSVOJITELJEV” KUČANA, JANŠE…SISTEM KJER SE KRADE NE GLEDE NA POLITIČNO STRANKO. SMRT FAŠIZMU SVOBODA NARODU

   • janko

    Stvari niso take, sploh ne. Fašizem = socializem = komunizem = nacizem /VS/ svobodni, normalni, pošteni ljudje. To sta ta dva pola, kot jin in jang, kot tema in luč.

    • Tovariš Tito

     primi kašno knjigo od zgodovine. fašisti so tvoji janša in ostali nacionalisti. sds=fašizem. to je borba delavcev in bogatašev, ne političnih strank

    • Tovariš Tito

     fašizem je desnica ce ne veš. ta skrajna, kamor se danes očitno da vračamo

   • Steiermark

    tovariš tito, ti kar svojim fašistom želiš smrt? Jebo te car lazar!

    • Tovariš Tito

     mojim fašistom? si hodil v šolo? veš kaj je druga svetovna vojna? veš kdo so izdajalski domobranci in kako so bili sužnji okupatorja? veš kdo je osvobodil tvoje starše, da so lahko imeli tebe, da govoriš take neumnosti?

  • Steiermark

   Nas, avtohtone v Sloveniji tepe samo zaupanje v gnilo jugoudbovsko golazen, ki smo ji g a izkazali ob osamosvojitvi , da nismo vezali lustracije z osamosvojitvijo…… potem danes ne bi z nami ravnali ex udbaši in njihovi vodje, kot z nepotrebnimi smetmi! Je pa res, da bodo pač, za dobro naše dežele, morali “spregledati” tudi tisti zaslepljeni in leni volilci, ki ne razumejo, da so samo orodje v krempljih udbovske levaške golazni, ki jih prireja tako kot njim paše! Če bi izvedli takoj, lustracijo, bi dane Slovenija bila vsaj tako kot je Avstrija – čisto blizu Švicci in naši ljudje nebi rabili iskati ruha v Avstriji ali drugje na Zahodu ampak bi Švicarji in Avstrijci hodili, kot gastarbeiterji, k nam. Seveda tovariši titi in ostala provokatorska drhal, bi tudi poniknili ali izginili z obličja zemlje, če bi se vsaj delno zavedali kaj blebetajo in kaj delajo! Samo Janša ne……. današnje stanje pa je odraz tega!

  • Slovenec 33

   Slovenija je okupirana država, v kateri vladajo okupatorji in veleizdajalci slovenskega naroda.

   Nasledniki rdečih verskih blaznežev, ki so izvedli genocid nad slovenskimi rodoljubi, ki še vedno leže po več kot 600 moriščih po slovenski zemlji in so po koncu vojne izvedli največjo veleizdajo slovenskega naroda, ker so v Slovenijo pripeljali nove okupatorje , se jimudinjali in z njimi sodelovali kot VELEIZDAJALCI.
   Zato so po slovenski zemlji hodili oboroženi tuji vojaki, govorili tuj jezik in še s pisavo so nas posiljevali
   Njihovi nasledniki in potomci, združeni V “naprednih strankah” so rdečiklerikalci, ki so se nekajkrat preimenovali (ZKS, ZKS-SDP,ZLSD,
   SD) in ustanovili še “nove napredne” stanke (DESUS, SMC, LMŠ SAB) še sedaj vladajo v Sloveniji.
   Njihovo delo ima namen, ropati in zatirati slovenski narod.

   Ker niste šli na volitve še vedno z debilizmi vladajo rdeči klerikalci.

 • VERZIFIKATOR

  Erik Berlinar

  VRATA RAJA

  So vprašali ga, imaš papirje,
  jih imel je in jim jih pokazal,
  dobro, rekli so, si se izmazal,
  saj za tabo tekli so vsaj štirje.

  Vrata zdaj so za teboj zaprta,
  več poti nazaj ni, zdaj si tukaj
  in če hočeš, kar glasnó zaukaj,
  glava cela je, nikjer predrta.

  Po imenu zdaj so ga vprašali,
  Adam je, kot v dokumentu piše,
  jim pove besedo vsako tiše,
  se ozira, kam ga bodo dali.

  Marxson je priimek, ki ga nosi,
  Stasi sekundarna še oznaka,
  Adam onstran vrat zdaj komaj čaka,
  da naprej bi šel, organe prosi.

  Dragi Adam Marxson, kaj trepečeš,
  saj prestopil bil si raja vrata,
  raj za tabo ves rdeč ostaja,
  ni potrebe več, naprej da tečeš.

  Pritrdi jim Adam prav previdno,
  saj boji se rajske še puščice,
  v hrbet izstreljene, sliši klice,
  raj do smrti spremlja ga nevidno.

  • Tovariš Tito

   v 80 letih so nacionalisti (Milošević) začeli sesuvat jugoslavijo, v sodelovanju z domačimi izdajalci(kučan,janša) in tujimi(tuđman, izbetegović…). tak sistem kot je danes so si ga zamislili takrat. kjer oni lahko kradejo, mi se kregamo med sabo. kar so oni delali pa sigurno ni noben socializem. spod velike srbije pod veliko nemčijo

   • Steiermark

    Zvrni kakšen štamprli, da te nebo ubilo tvoje “pametno razmišljanje”, provokatorček!

    • Tovariš Tito

     ja pa neč druže. tko je blo, zdej pa in levi in desni mediji to provajo prekrit

 • Natjer

  Zakaj je toliko ljudi zaplankanih. Nimajo lastne pameti. Kar jim drugi nakladajo verjamejo ali pa se prilizujejo. Komu le?

 • ludvig

  …jugonostalgike bi poslal nazaj v Jugoslavijo na 400 eur plače, 300 eur pokojnine..na razpolago bi jim dal fičeka ali yugota( cena le teh bi bila 24.000 eur)…..po 5 minutah bi vsi pribežali nazaj kot, da jim bi bil hudič za petami..

  • Tovariš Tito

   sej bi dej. kdaj je jugo stal 24.000 eur. kdaj so gradbnici delali po 16 ur na dan in niti plače ne dobijo. kdaj je pršla droga v jugi. kje v jugoslaviji si videl reveže, ki živijo pod mostom medtem ko se mimo njih vozi limuzina z fašističnimi tajkuni

   • črnaovca

    Prenapihnjeni butci pišejo o nečem kar niso ne videli ne doživeli

    • Tovariš Tito

     ti mi samo odgovori na uprašanja prosim. al se desnica podre, takoj ko ji daš malo logičnih uprašanj

     • Steiermark

      tovariš tito, se vidi, da so tebi najprej crknili možgani ali pa jih nisi nikoli imel, ostalo pa je itak bilo vreča dreka!

     • Tovariš Tito

      whoa, a kar žalitve iz 2 razreda. kaj je za pričakovat od desničarjev, ko jim kdo da kontra

   • Steiermark

    Res je, pravi imaš, glede revežev, ki govorijo da so ostali brez vsega, potem ko so oropali slovenski narod in ga ropajo še naprej, medtem ko se njihovi pankrti vozakajo z najnovejšimi mercedezi, ki stanejo ca 100.000 evrov – to so fašistični – komunistični tajkuni!

    • Tovariš Tito

     kako to misliš reveži, ki so oropali narod? misliš tajkune ali dejanske reveže, ki so po prehodu v kapitalizem izgubili vse. razumem tudi da tajkunom na oblasti praviš komunisti, ker v bivši jugoslaviji so bili del zveze komunistov. a oni so bili v partiji, ne za to da bi pomagali narodu, ampak zato, ker je bila tam moč(janša je bil politični komisar). a če nisi opazil tudi jaz preklinjam bogataše tolko kot ti.

     • Steiermark

      Jeli ti tito ne umeš slovenački? Ali si samo, kot večina balkancev polupismen? Jaz ne preklinjam nikogar, še manj pa bogataše, kateri so si zaslužili in ne naropali denar! Pri nas so vse kapitaliste ali premožnejše sloje ljudi, tudi žide, po 45 letu, poklali pesjanarji, tovariša pedofila in množičnega morilca tita in ti sploh ne razumeš o čem razglabljaš! Pojdi raje spit kozarček rakije in se naspi, ko boš pa prišel (če boš, ker ponavadi imajo takšni kot si ti, mentalni deficit in se jim stanje kot po pijanosti, nikoli ne izboljša) k sebi, boš pa , mogoče, tudi kaj razumel in videl iz pravilnega kota!

    • Tovariš Tito

     in še vedno čakam da mi bo nekdo odgovoril na vprašanja ki sem jih zastavil

     • Steiermark

      Odgovore ti bo prinesel , pravgotovo, dedek mraz, z rdečo zvezdo! Sanjaj in pričakuj “nagrado” za svojo vztrajnost v svoji zablodi.

   • ludvig

    ..na začetku je stal 50 plač (1955-60), na koncu proizvodnje pa “le” še15 plač…475.000 dinarjev … pa preračunaj..https://www.dnevnik.si/1042725619

    • Tovariš Tito

     a dej. vrjetno ga je zato imela vsaka druga družina. ker je bil tolko drag

     • ludvig

      ..proizvedli so jih samo 923.487….v 50 letih je oče dal za kolo 3 plače..

     • Tovariš Tito

      mmm to si bom pogledal. in to je miljon avtov za 20 miljonov ljudi. saj niso vsi imeli jugota. stanovanje je bilo zastonj, tako kot šola, zdravstvo, sociala…

     • ludvig

      podatke so za fičota ….glede “zastonj..” dobival si za 1000 eur manjšo plačo kot na zahodu, in v 40 letih se je nabralo za 600.000 eur manj denarja…

     • Tovariš Tito

      misliš da na zahodu so plače pravične? misliš da je tako kot je po televiziji? lahko dobijo 1000 evrov več, ampak jih gre 2000 za osnovno zdravstvo, 100.000 za faks, vse je dražje. pri nas se je dobilo vse za vsakega

     • ludvig

      ..v 80. letih ko sem jaz dobival 400 eur plače je moj sorodnik v Avstriji dobil 25.000 šilingov plače (5 krat več) za približno isto delovno mesto…..osnovno zdravstvo+šolstvo+socijalo so imeli bolje poskrbljeno …ok faks so morali sofinancirati ampak se jih velika večina ni odločila za šolanje, ker so bile plače dobre brez faxa… izogibali so se “luksuzu” ki je bil drag..

   • Tovariš Tito

    čakam da mi odgovorite

  • Steiermark

   V jugoslaviji – srbiji ali še kje drugje, če bi dobili 400 evvrov plače in 300 pokojnine, bi bili srečni, ker tam so številke prepolovljene!

 • črnaovca

  Marsikateri vzhodni nemec reče da je bilo včasih bolje le da tega nihče ne napiše, saj tudi pri nas ne boš našel novinarja ki bi to napisla, prebereš lahko samo tam kjer kaj napišejo preprosti ljudje

  • Tovariš Tito

   ooooooooooola vam je povedu

  • Steiermark

   “včasih” je res bilo boljše, vendar samo nekaterim, vam, ritoliznikom in izkoriščevalcem sistema, sicer pa če bi čarovnica poznala realnost takšne blaznosti nebi metala na portal……. Komunizem je vedno bil in ostal gnojišče za reveže, več komunizma – socializma, več revščine, manj svobode itd. Sicer pa, čarovnica, zdi se mi da izhajaš iz jugovine – balkana, zakaj torej se ne vrneš domov u “otačbino”?