Brexit! Nekaterih nikoli ne izuči

Ivan Šokić

Prejšnji teden smo lahko bili priča zgodovinskemu trenutku. Zgodil se je Brexit. A dejstvo, da so Britanci po treh letih in pol tako bruseljskega kot domačega metanja polen pod noge le dočakali svojega Godota, ni bil zgodovinski trenutek, o katerem je govora. Zgodovinski trenutek, o katerem govorimo je, da je prvič v zgodovini Evropske unije prišlo do krčenja.

Mit o združeni Evropi je bil s tem docela razbit. Za EU bi to moral biti trenutek streznitve, a kakor kaže, je vodilnim v Bruslju moč že davno tega stopila v glavo. Njihov ponos jim ne dovoli, da bi priznali svoje napake, se posuli s pepelom, spokorili za svoje pretekle grehe in enkrat po dolgem času spet prisluhnili ljudstvu. Namesto tega so se bruseljski aparatčiki še trdneje vkopali v svoje okope in neumorno ponavljali mantro “Eno ljudstvo, ena država, en Bruselj”.

Labodji spev Evropski uniji, ki samo raste in se nikoli ne manjša, je pripadel nekdanjemu belgijskemu premierju in glavnemu pogajalcu EU za Brexit, Guyu Verhofstadtu.

Totalitarne težnje liberalca
Če je kdo naivno pričakoval, da bo izstop Velike Britanije iz EU za bruseljske samodržce trenutek streznitve, ob kateri se bodo zavedli svojih napak, se popravili in vrnili EU v tisto, kar je bila nekoč mišljena, bo razočaran. Verhofstadt je v svojem govoru pred simboličnim glasovanjem o predlogu o podpisu dogovora o izstopu Velike Britanije iz EU resda priznal napake. A napake, ki jih je našel, so državam članicam omogočale več svobode. “Lekcija, dragi kolegi, ni razkopavanje unije, kakor nekateri trdijo. Lekcija je, da potrebujemo korenito reformo unije. Da v prihajajočih letih ustvarimo pravo unijo,” je v svojem deset minut dolgem govoru robantil Verhofstadt. “To pomeni unijo, kjer ni izbire za da ali ne, rebat, izjem in predvsem, da ni pravil o enotnem glasovanju in pravic veto.

Guy Verhofstadt (Foto: epa)

Ob takih izjavah se lahko samo vprašamo, kaj točno je liberalnega pri belgijskem politiku. Njegove besede so besede totalitarista, vreščati že zna, pričeska je že polizana, manjkajo zgolj še brki.

Brexit je uničil podobo EU
A kaj to pomeni za prihodnost EU? Če upoštevamo, da je Verhofstadt dober model evrofila, hitro postane jasno, da Brexit ne bo zadnji -exit, s katerim se bo morala soočati EU v prihodnje. Stanje za ohranitev trenutnega števila 27 držav članic EU bo v prihodnje še toliko slabše, če Velika Britanija dokaže, da EU za gospodarski uspeh res ni potrebna. Na vzhodu EU je vedno večje število nezadovoljnih članic, ki so resda vezane na gospodarstvo v Nemčiji, a zato še niso pripravljene igrati servilne vloge. Nekatere države še premorejo hrbtenico. Nekatere države so se bruseljski norosti pripravljene postaviti po robu.

Britanski premier Boris Johnson. (Foto: epa)

Brexit je enkrat za vselej uničil podobo nedotakljivosti EU. Z Brexitom je EU postala ranljiva. Modri zmaj, ki se je še maloprej ponašal s sijočim oklepom iz zvezd, je zdaj izgubil eno od najsvetlejših. Njegova šibka točka je vidna vsem. To je tudi razlog, zakaj so se v zadnjih treh letih in pol, oziroma tistem delu tega obdobja, v katerem niso bili ravno britanski politiki tisti, ki so sabotirali pogajanja o Brexitu, evropski pogajalci kot levi borili za vsak cent, ki bi ga lahko iztisnili iz Velike Britanije – šlo je za ustrahovanje. Upali so, da če EU izstavi dovolj visok račun, da bodo Britanci klecnili in raje ostali del “evropske družine”.

Tako delovanje ne spominja na tradicionalno, temveč mafijsko družino. Kaj se je zgodilo z raznimi hvalospevi o svobodi, ki so jih vedno polna usta v Bruslju? Kaj se je zgodilo s floskulami, kako želimo dati več moči ljudem? Kaj se je zgodilo z vprašanjem svobodne izbire? Evropska unija je v primeru Brexit jasno dala vsem vedeti, nekaj kar bi lahko vedeli že ves čas. Evropska unija ceni svobodo dokler je to svoboda za EU, želi moč ljudem, dokler so ljudje to moč pripravljeni dati v roke EU in povzdiguje svobodno izbiro dokler je to svobodna izbira za EU. To smo lahko videli že ob prelomu stoletja, ko se je začelo s spodletelim eksperimentom imenovanim Evropska ustava. Kar se tiče EU, eno glasovanje ne pomeni nič, glasuje se namreč, dokler ljudstvo končno ne pride do rezultata, ki ustreza bruseljskemu babilonskemu stolpu. Če ne bomo mi sami ustrezno glasovali, pa nas lahko vedno zamenjajo z migranti, ki jih tako radi uvažajo v Evropo. Vse v imenu svobode in človekovih pravic.

Ivan Šokić

 • Ivan Ivanovič

  EU vodijo bruseljski fašiglobalisti, ki so se prodali raznoraznim sorosem. Izvajajo fašiglobalistično agendo, ker so za to (pod)plačani, pa ne od evropskih narodov, temveč od evropske globoke naddržave, ki je ugrabila Bruselj oziroma evropske institucije. Cilj fašiglobalistov je odprava evropskih narodov prek ekscesnih ilegalnih migracij ter oblikovanje anacionalne superdržave, Združenih držav Evrope, v katerih ne bo več evropskih narodov in njihovih nacionalnih držav.
  Smrt fašiglobalizmu! Svobodo evropskim narodom!

 • janko

  Višegrajska skupina +Orban+ Salvini + krščanstvo. To je prihodnost Evrope.
  Vse ostalo v sedanji EU so pa samomorilski levičarji, ki kličejo rablje mohamedance za srednjeveški pekel na stari celini. To je najhujši napad sil teme na Kristusovo Cerkev doslej – toda ne bo uspelo!

  • JANEZ GUS

   Samo ta maloumna rdeča zločinska golazen ne ve,da mohamedanci ne marajo ne vernikov,pedrov,…in bodo kmalu na vrsti sami rdečuhi.

   • janko

    Zagotovo. Kristjan se menda lahko odkupi, ateist in buzi pa ne.

 • Franc Šink

  Brez Anglije bo ostala Evropa lepša in manj domišljava.

  • janko

   Brez Anglije je EU žaba v musličevem kotlu.

   • Franc Šink

    Janko, bova kmalu videla kdo ima prav.

    • janko

     Velja.

 • xtc

  UE taka kot je sedaj je popolnoma zavožen projekt,ali popolna rekonstrkcija in zmanjšanje birokracije in mioči Brusljekratov in nazaj na izvirne temelje ali pa bolje razpad,kot da zadeva preide v diktaturo Burusljekratov in anarholiberalov in socialistov.
  Mislim pa ,da se je razpad že zaćel.

  • JANEZ GUS

   Če ima ljudska stranka še več ludih MIL,MORA RAZPAST.To rdeče govno na dveh nogah je prava SKOJEVKA,ki bo vničila tudi NSI.Zbrcajte jo do časa iz stranke,preden vam zapre vse poti za ponovev vstop v parlament.

 • marcel2m

  Hitlerijanski naci, fašistoiden kreten …in taki nas vodijo!
  No, mene ne. Mojega glasu nikoli ni imel (tudi, če bi ga lahko) in ga nikoli ne bo imel (tudi, če bi ga lahko).

 • Ros

  Brexit je velika izguba. Zgodil se je zato, ker se komunistični del EU ni želel modernizirati. Angleži so želeli poslovati in vplivati na razvoj demokracije in kulture v Evropi. Namesto tega so se Vzhodni Evropejci množično selili v Združeno kraljestvo. Zaradi “nacionalnega interesa”, bolje rečeno, zaradi ohranitve vpliva in interesov komunistov, v lastnih državah. Zato so ljudje izbrali Anglijo, namesto, da bi države sprejele angleški vpliv.
  Kakšne velikane imajo Angleži. Vsi se učimo o Newtonu, Darwinu, Shakespearu, cel svet pozna angleško kraljevo družino, igralce, filme, knjige ipd.
  Logično je, da se preobrazba družbe ni morala zgoditi čez noč. In da imajo vsi svoje interese. A svoboda in blagostanje so določene vrednote, ki imajo svoj pomen in vsebino. Ta boj strahu, izsiljevanja in nasilja nima smisla. Češ, preživetje najmočnejšega. Tega se še živali ne gredo.
  Demokracija in svoboda pomeni, da se nikogar ne izključuje. Drugače sledi kazen. Kazni in bede imamo dovolj.
  Nekateri bi pa kar ljudi preganjali in pobijali. To ni dovoljeno. Nikomer, ne komunistom ne drugim.
  Na levi komunistični strani so voditelji, ki imajo resnično krvave roke. Desnica jim je odpustila.
  Celo lustracije ni bilo.
  Jaz vas svarim, to se lahko uredi na bolj žalosten način. Glede na usodo Slovenije zadnjih sto let in zadnjih tisoč, si tega res ne želimo. Same vojne. Komu je tega treba.
  Ker ima vsaka palica dva konca. In ker bomo sedaj morali svoje probleme reševati brez Združenega Kraljestva, ki ima velike resurse, znanje, univerze, tradicijo, zveze na celem svetu. Angleži niso popolni, so pa zgled urejene družbe, znanja, znanosti, urejenosti in tradicije.