Cerarjev polom pred Sodiščem EU v zvezi z arbitražo bi morali kot primer predavati na pravnih fakultetah v poduk bodočim pravnikom

Foto: Demokracija

Vlak “Cerar po Cerarju” je z mnenjem generalnega pravobranilca Sodišča Evropske unije doživel še enega od hladnih tušev, ki jih doživlja na poti leta trajajočega nespametnega zunanjepolitičnega in strokovno napačnega ter neutemeljenega prenašanja reševanja meddržavne meje z našo južno sosedo na raven oziroma v okvir Evropske unije. 

Mnenje, ki ga je v primeru C-457/18 Republika Slovenija proti Republiki Hrvaški podal generalni pravobranilec Pikamae, me strokovno seveda ne preseneča in sem ga logično pričakoval, saj prav to, kar je nedvoumno in jasno zapisano v mnenju generalnega pravobranilca, predavam na fakultetah v okviru predmetov mednarodno pravo in evropsko pravo več kot četrt stoletja in sem na to pravno materijo tudi vseskozi opozarjal: problematika meddržavnih meja je v domeni mednarodnega prava in ni v pristojnosti (prava) Evropske unije.

Arbitraža nima pritožbene instance in prisilne izvršbe
Iz osnov mednarodnega prava in osnov poznavanja pravne ureditve Evropske unije jasno izhaja, da države vprašanja svoje ozemeljske suverenosti, med katera se uvršča tudi problematika mednarodnih meja in meddržavne razmejitve, torej enega izmed temeljnih elementov svoje državnosti, pač niso prenesle na Evropsko unijo. Prav tako, kar jasno izpostavlja mnenje generalnega pravobranilca, že iz osnovnega poznavanja temeljnih virov oziroma primarne zakonodaje prava Evropske unije in s tem povezano posledično tudi sodne prakse Sodišča Evropske unije jasno izhaja, da opredeljevanje državnega ozemlja članice ne sodi ne v pravno kompetenco ne v prevzete mednarodne obveznosti bruseljske integracije in tako seveda tudi ne v pristojnost njenega sodišča.

K šolskemu mnenju generalnega pravobranilca, ki lepo zaokroži razmerje med mednarodnim in evropskim pravom, bi morda za bralce dodal le še to, da mednarodna arbitraža že zaradi po definiciji izvirne horizontalne narave mednarodnega prava v mednarodnopravnem sistemu pač nima sodne ali druge pritožbene instance ter prav tako tudi ne zagotovljene prisilne izvršbe in je zato izvrševanje same arbitražne odločbe (kakršnakoli že je) v domeni zunanjepolitične presoje držav.

Pravni primer na slovenske fakultete v poduk bodočim pravnikom
Slovenijo že dolga leta pesti pomanjkanje ustreznega neodvisnega sistemskega pravnega znanja in pravnega razmisleka ter znotraj tega temeljitega poznavanja razmerij med mednarodnim pravom, pravom Evropske unije in domačim pravom. Tega se ne da reševati s preprostim sklicevanjem na “vladavino prava”, ker so razsežnosti koncepta “rule of law” v mednarodnem in evropskem pravu po mojem nekoliko drugačne, kot si jih predstavljajo Cerar in njegovi pravni strokovnjaki. Vsekakor predlagam, da se obravnavano mnenje pravobranilca in seveda še vsa gradiva, ki bodo na žalost sledila, v poduk bodočim slovenskim pravnikom uvrstijo v gradiva za vaje mednarodnega in evropskega prava na slovenskih pravnih fakultetah.

Miro Cerar si vladavino prava predstavlja drugače, kot ta pomeni po mednarodnem in evropskem  pravu. (Foto: STA)

Slovenija je imela dvakrat v svoji novejši zgodovini možnost pravno formalno zaključiti za našo državo in Slovence bistveno boljši in razumnejši potek meje z južno sosedo, ki bi ohranil izhod Slovenije na odprto morje in večino interesov na kopni meji. Prvič pred skoraj dvajsetimi leti ob sporazumu DrnovšekRačan, ki sem ga osebno parafiral po težkih pogajanjih. In drugič s še boljšim pogajalskim nastavkom in skorajšnjim rezultatom v pogajanjih v času vlade Janeza Janše pred desetimi leti, ki ga je prekinila tedanja nova leva vlada s svojo ponavljajočo se katastrofalno odločitvijo, da prenese stvari v Evropsko unijo.

Generalni pravobranilec je v tožbi strokovno seveda zlahka zapazil prozorni “evropski” namen aktualne falange slovenskih vlad ter neutemeljenost in po mojem obžalovanja vredno strokovno nespretnost vložitve tožbe po 259. členu Pogodbe o ustanovitvi Evropske unije in jih je prav lepo natresel Cerarjevim strokovnjakom tudi glede očitkov, da naj zaradi neizvajanja arbitražne odločbe Slovenija ne bila zmožna izvajati evropske sekundarne zakonodaje.

Za razmislek je pomembna tudi strokovna ocena generalnega pravobranilca, da z vidika prava Evropske unije meja med obema članicama (še) ni določena. Po evropskem pravu seveda ni. In k temu dodajam – vsaj za tiste, ki se zavedamo katastrofalnega rezultata arbitraže, s katero je Slovenija zaradi nesposobnosti levih vlad in njihovih svetovalcev izgubila vse svoje prioritete v sporu s Hrvaško (od izhoda na odprto morje preko zaselkov do Trdinovega vrha itd.) – da pravno veljavno na srečo Slovencev ni dokončno določena niti po mednarodnem pravu.

“Strokovnjaki” padli na izpitu iz evropskega in mednarodnega prava
Mnenje generalnega pravobranilca Sodišča Evropske unije glede tožbe Slovenije potrjuje, da so vlada in njeni famozni pravni strokovnjaki ponovno padli na izpitu: to pot so padli na izpitu iz osnov prava Evropske unije in mednarodnega prava. Verjetno bodo vladi naklonjeni mediji izpostavljali presenečenje in razočaranje ob takšnem strokovnem stališču generalnega pravobranilca Sodišča Evropske unije in se morda v uteho sklicevali na mnenje kakšnega ali kakšne od “instant mednarodnih pravnih strokovnjakov in strokovnjakinj”, ki se v Sloveniji za potrebe režima oblikujejo čez noč. Ali pa kakšno mnenje iz ulice; saj se v Sloveniji pač na mednarodno pravo, vsaj tako se zdi, menda spoznamo vsi.

Predlagam, da vlada državljanom ne prodaja utvare, da bo Slovenija s tako politiko in stroko dobila potrditev pristojnosti Sodišča Evropske unije, kaj šele, da bi dobila tožbo v vsebinskem sporu. Iz analize sodne prakse in temeljnega poznavanja Evropske unije jasno izhaja, da bi bila to ne samo nezaslišana pravna akrobacija, ena izmed takšnih, ki jih morda poznamo v slovenskem pravosodju, temveč tudi precedens, ki ga Evropska unija ni ustvarila in ga tudi ne bo ustvarila, ker si ga (pa ne zaradi zadevnih dveh malih držav članic, temveč nasploh) tudi politično ne more privoščiti.

Sprašujem se, kdo za božjo voljo strokovno svetuje vladi in zunanjem ministrstvu ter pod kakšne “izdelke” še so se morda ti strokovnjaki podpisali ali so se pripravljeni podpisati – in koliko so za ta kontinuirani fiasko zaslužili. In ali jih bo kdo že enkrat imenoval z imenom in priimkom in jih poklical na odgovornost! Sprašujem pa se tudi, do kdaj nameravata vlada in zunanje ministrstvo za notranjepolitične oblastne namene pred mednarodnimi organi in telesi po mojem mnenju naravnost sramotiti slovensko pravno stroko in intelektualno podobo naše domovine.

Dr. Miha Pogačnik

 • rubec

  “Mama” je prva beseda, ki jo novorojenčki izgovorijo. Ta je rekel “janša” in to z malo začetnico. Že po temu se vidi, da je moten.

  • Peter

   “Je pa tud zloben takle Rubec, a nej reče maketa?”, je rekla Joži ko sem ji prebral tole tvoje, no.

   • rubec

    Pri Joži naroči rundo na moj račun. Da se razumemo, samo za Joži.

  • ROMAN Naprudnik

   komentiraj članek !

   • rubec

    Komentiram članek.

 • Lux Ferre

  tako je to, če imaš šolanje šenkano

 • Boco

  Po kuloarjih krožijo govorice, kako je očetu odvetniku Miro Cerarju starejšemu, jezna stranka s pročelja zgradbe, kjer je imel tablo z napisom odvetnik Miro Cerar, to tablo izruvala. Stranka je bila jezna zaradi nespobnosti odvetnika Mira Cerarja starejšega.
  Kot izgleda drži stari slovenski pregovor, jabolko ne pade daleč od drevesa.
  Miro pa je na posnetku POPTVja celi Sloveniji obelodanil, da je za vse kriv Janša. Pa Orban skupaj z HDZ. Mogoče se Mirotu mlajšemu že blede. Me skrbi zanj!

 • Silos

  Repenčit se je pa naučil tale revček.

  • JANEZ GUS

   Cmerkotu s tako bogato politično karjero in tako podkovan z znanjem prava,so mu zdaj odprta vsa vrata na najboljših univerzah.HIK.

 • janko

  Popoln polom je pri vseh talevih strankah – vedno, pri vsaki stvari!!
  Še nikoli ni bilo drugače in nikoli tudi ne bo!

  • WISKY 1000

   Levaki imajo srečo da imajo na volitvah nerazsodne volivce,da volijo njih.

 • Ctrl Delete

  Miro Cerar: “Gospod Janša se igra z nacionalnim interesom, njegovo paktiranje z EPP, z Orbanovsko linijo in HDZ je tako očitno in tako v škodo Slovenije, da opozarjam, da je to lahko zelo zelo problematično in v nasprotju z nacionalnim interesom.”

  • Luiggi

   Ja Tunnek,odpravi se na pot iz haloz v Butaski capital city in zlezi postenemu Mirotu naravnost v tisti gazzu,ki je zadaj,saj ves kje ga ima Julika!

   • pesjanar

    Misliš tisto smrdljivo luknjo pod trtico??????

  • Beli Sneg

   Temu debilnemu nesposobnežu cmerkotu je spet JJ kriv da je nesposoben.

  • Oliva

   Zdaj bi rad vse, kar je zafural cerar zvalil na nekoga drugega, hm, kakšna ironija, na koga drugega kot na JJ. Res ste bolani v nulo vi levaki. Nesposoben šalabajzer zafura vse kar se da, krivi pa vsi drugi.

 • Ctrl Delete

  Miro Cerar: ”Če Hrvaška ne izvršuje odločb sodišč, je to najhujši udarec vladavini prava. Če bomo to dovolili, bo to na koncu pokopalo Evropsko unijo. Slovenija zato mora vztrajati in biti enotna.”

  • xtc

   Tunek ne se trudit SPUŠILI STE LEVI-Dobr smo vas mednarodno.In še pride.

 • RATATA

  Odločba je nična zaradi laži o datumu, pri UN deponrani sporazum o arbitraži pa velja in bo moral arbitražni Tribunal ponovno zasedati ter skladno z njegovo vsebino, torej po principih in pravilih internacionalnega prava ugotoviti kje poteka obstoječa meja med državama.
  Seveda bo potrebno Tribunalu poslati Nemorandum, ki bo vseboval relevantne dikumente, ki jih RS vsekakor ima oz. si v arhivih na Dunaju, v Parizu, Rimu, Belgradu, pri UN in še kje…. le relevantne dokumente…., ki imajo veljavo v meddržavnem – internacionalnem pravu.
  Seveda bo za kaj takega potrebno v Sloveniji zamenjati odločevalske glave z modrimi, izobraženimi in poštenimi!!!

 • Olga101

  Tudi njegov nastop na Hanzi je bil katastrofa! Vlada nima plana B ali
  C, ampak po njegovo MORAJO Hrvati spoštovati arbitražo! Po njegovem je treba spoštovati odločbe sodišč!??? Tako kot on in Šarec?!!! Ne spoštujejo odločb ustavnega sodišča, zlorabili so oblast in nezakonito podpisali Istanbulsko konvencijo, ne varujejo šengenske meje….
  Pa Slovenci moramo biti “enotni” (!?) v tej šlamastiki!??!! Tako “enotni” kot so oni v izločitvi zmagovalca volitev in tako “enotni” kot so oni v diskreditaciji volivcev največje opozicijske stranke?!!!

  • rubec

   Bravo olga. Se takoj vidi, da si tukaj tista taprava stoenka.

  • Peter

   Plan A pa je: samo da ostanemo na oblasti, no.

  • Ros

   Največji problem te “enotnosti” Slovencev je, da bi nam bilo bolje živeti v Italiji, Avstriji, Madžarski in Hrvaški. Te naši oblastniki bi nas napodili iz naših domov, kot so to počeli fašisti in nacisti. Enako komunisti, in te ljudje, ki tako pozivajo k enotnosti so komunisti, ki so, in še vedno, preganjajo Slovence iz svojih domov, jih uničujejo bolj zahrbtno in sistematično, kot so to počeli nacisti in fašisti. Kar poslušajte jih, če ti ni všeč izgini. To je njihov argument, če ti kaj ni všeč; crkni. Vse zato, da služijo zlu.
   Ta logika je takšna, kot, da bi se nekdo bolj sekiral za umor, ki se je zgodil v ZDA, o katerem ne ve nič. Kot če bi mu “enotni” komunistični Slovenci pobili družino, ga pohabili, pokradli in zlorabljali. In točno to komunisti delajo in predavajo. O groznih ZDA, ko pa komunisti pobijajo; Ja to je pa ja njihova “pravica”. Hja. NE NI!

 • Joško

  Dejstvo je, da Miro nebi bil nikoli dr prava, če nebi bil sin Zdenke in Mira Cerarja. Njegovo neznanje bo še dolgo čutil ves slovenski narod

  • Ros

   Jah no, sin dveh Slovenskih pravnikov je. Po svoje je pravo njegova družinska tradicija. To ima neko težo. Se je pa moral podrediti komunistični oblasti, že zato, da lahko “zlorabijo” njegovo ime in družinski status. Roko na srce, če bi bile okoliščine malo boljše, bi bil relativno dober pravnik. Verjetno bi lahko bil celo (zelo) dober politik, ki bi dejansko pomagal doseči enotnost Slovenije. To kar govori res verjame. Žal okoliščine in interesi komunistične linije ne stojijo za njim. Ampak delujejo proti njemu.
   Kdo bi mu zameril, da se trudi za boljšo državo. Ampak Miro je en. On ima le omejen vpliv na okolico. Okolica pa večjega nanj. Ma: meni ga je škoda. Se pa trudi in je plačan za to. Ne razumem pa njegovega nagibanja k Rusiji in diktaturam. Morda je tako pošten, da noče zavajati tujcev, ker bi izpadel bedak. Haha, ko bi bilo to res smešno.

   P.S. Miro. Obrni se na zahod. Če ne javno, pa na “privat”. To je tvoj mandat. Ti bodo oni vse zrihtali.
   Kaj vam bodo helikopterji, ko bo tu Jihad. In samo ena iskrica bo dovolj. So že prišli potipati teren. Imate več sreče kot pameti. Nehajte no izzivat, vse; prav vse okoli sebe. Takšnega boja ne more dobiti nihče na tem svetu.

 • Ros

  Saj Cerar predava že kakšnih 20 let. Morda imamo zato takšno stanje v pravosodju in na pravni fakulteti. Vem, da je ta izjava preveč cinična, ker Miro res ni neka pošast. Se je pa podredil komunistični liniji, kot vsi, ki so danes še živi, zdravi, ali vsaj zaposleni. Če ne kar v zaporu.

  Vsak dan ista zgodba. A žal resnična.

 • piko8

  Večjega pravnega BEDAKA, kot je miro cerar ml.(velike začetnice si ta idiot ne zasluži) ne najdeš niti z lučjo pri belem dnevu!!!
  Diplome in dr. mu je zrihtala mama z nogami na V.!!!
  Bilo bi pa tudi dobro videti, kateri pravni bedaki(strokovnjaki) so podpisani pod ta znanstveni naslov???
  V EU bavconovo naravno pravo ni vredno WC papirja!!!

 • tasilo

  V Gvineji Bissau takim do konca nesposobnim pravnikom rečejo štronco.

  Pri nas jim rečemo mirocerar.

 • von Rhein

  Mnenje dr. Mihe Pogačnika bi moralo biti objavljeno v vseh medijih,vse z namenom povedati Slovencem kdo uničuje vitalne dele države. Ne samo Cerar,takih “eminentnih”pravnikov imamo na zalogi in vedno rinejo ali jih potiskajo v ospredje,medtem,ko so tisti,ki obvladajo svoj poklic načrtno zapostavljeni.
  Na žalost bo ostalo pri “napihovanju” članov vlade,ki vsi skupaj niso sposobni normalnega delovanja v korist države.

  • marker

   Ta pravnik je veliko zaslužil pri arbitraži, kar smo plačali davkoplačevalci.

 • Skrajno Desni

  Na pravnih fakultetah zamenjat predavatelje v poduk bodočim pravnikom, da ne bodo ven prihajali taki idioti kot Cerar.

 • Amerikanc

  Cmerko se osmeši tisti trenutek, ko odpre papo. Joj, joj, ….kako daleč je padel sadež.

 • xtc

  Kaj to pove?
  Da je treba Bavcon-NOB pravo in “pravne strokovnjake” z njihovo miselnostjo vred nagnat iz pravne fakultete,ker s svojim gošarskim pojmovanjem prava-pasč z pravim nimajo nič skupnega
  Seveda so SLo levaki mislili,da se bodo preko EU prišlepali do zmage nad Hrčki,ki so njihovo neumnostin NOB pravo spretno izkoristili sebi v prid.
  Ne glede,kako Kočan partija na dan iz “klobukov vleče neke velike mednarodno pravne zajce” in se dere da je vsega kriv JJ so dejstva jasna,levaki so Arbitražo in mejo s Hrvaško zavozili do konca.
  Definitivno pa se kaže,da Cerar ni nikakršen pravni strokov njak marveč navaden blefer-po božje povzdignjen po partijskem pedigreju,drugače pa navaden bedak-kar kažejo vsi “njegovi VELIKI uspehi”,ob katerih bi se še največji kmet od sramu ugreznil v zemljo.

 • est

  Včeraj zvečer na konkurenčni komercialni televiziji ni bil ne ugleden pravnik in ne zunanji minister, ampak navadno trobilo.Spet je vsega kriv JJ, o osebi odgovornosti pa nič.

 • Ctrl Delete

  Čujte g. Janša, a se še spomnite svoje lastne “zgodovine”?…Naj vas spomnim: za dosego svojih strankarskih ciljev ste želeli blokirati vstop Hrvaške v Nato, nasprotovali ste vstopu Hrvaške v EU, za kar ste izkoriščali mejni spor. Šli ste tako daleč, da ste proti sosedom uporabljali vojaško retoriko, “mejo s Hrvaško je treba varovati z realno silo2 ste dejali, potem ko ste na mejo v Hotizo poslali policijske specialne enote. Tik pred volitvami leta 2004 ste se s tedanjim hrvaškim predsednikom pogovarjali o mejnih incidentih. Kot so razkrili mediji, ste mu dejali, “da SDS predvolilne ankete dobro kažejo in da incidenti niso potrebni.”

 • Ctrl Delete

  Čujte, Miro Cerar dobro ve, da Janša v javnosti širi sovražno, agresivno in nasilno retoriko. Njegovi kritiki so vedno znova diskreditirani kot komunistična kontinuiteta, tranzicijska levica, dediči zločina, ki so poškropljeni s krvjo. Že od osamosvojitve ločuje državljane Slovenije na nove in stare, na državljane srbskega rodu in Slovence. Kapish?

 • tromaž

  Dražgoše 1942, 48 Slovencev pobitih za komi svobodo – “Pravna država 2019” Adio Piran + 48 migrantov na dan – Kučan Go Home, poberi se

 • FORT WORTH

  “Cerarjev polom pred Sodiščem EU v zvezi z arbitražo bi morali kot primer predavati na pravnih fakultetah v poduk bodočim pravnikom”

  To je ze res, ampak Cerar mora se enkrat na studij ali pa vrniti licenco.
  Fake pravnik, pa zastopa interese drzave ??!!
  Ko mu spodleti je pa JJ kriv in vsi ostali v EU, ki imajo pravo v mezincu…
  Revez Cerar je pa, kar vse pomesal in zapakiral.

  Cerar, pa te res nic sram ??!!

  • tohuvabohu

   Kako ga naj bo sram, če je pa zaostal v razvoju in je mentalno na nivoju 11-letnega mulca? Sram naj bo tiste, ki so ga volili.

 • RATATA

  http://www.arhivyu.gov.rs/active/sr-latin/home/glavna_navigacija/leksikon_jugoslavije/konstitutivni_akti_jugoslavije/prvodecembarski_akt.html

  Me zanima, kateri je tisti pravni akt na isti ustavodajni osnovi anuliral tega ob “ujedinjenju” 01.12.1918, ki pravi takole:
  “Regent Aleksandar je proglasio ujedinjenje Srbije sa zemljama nezavisne države Slovenaca, Hrvata i Srba, a ne sa državom Slovenaca, Hrvata i Srba koja nije bila međunarodno priznata.” pa brez partizanceljskih in avnojskih sklepov prosim!!

 • milanček

  miro cerar, rojen idiot po materi, ki je bila četna fukara ter butastega očeta, kao pravnik, iz katerega so se delali norca vsa pravna množica! ta idiot se sploh ne zaveda, da je strokovno poden od podna, a žal ne samo strokovno, tudi kot človek je pokvarjen , da je nagravžen, prava gnusoba!

 • Peter

  Zakaj sploh imamo druge politike, če je vedno za vse kriv Janša, no.

 • M x

  Cerar ni slab človek ,tudi kot mandatar je bil ok ,kar se vodenja tiče .Proti Šarcu NE Bomo izgubljali besed.Polom.Žvepleni pač ni igral na pravo Kartico.OPA .Kaj pa mi SLOVENCI.

 • M x

  Sledi razpad žveplenovega sistema in Mirota je bilo škoda za to odisejado, ker je bil proti šarcu kapo dol.

 • šmentanamuha

  Kaj nej rečem … volili ste ga, no, pravzaprav ste volili njegovega očeta, tisti, ki ste ga volili. Olimpijska odličja očeta se žal niso preslikala na sina in v našo politiko.

 • M x

  Maslo Žveplenega ,da ga diskreditirajo.

 • JANEZ GUS

  Cmero,še za babe nisi pa ne da bi vodil diplomacijo.

 • hribovc

  vedno, ko zagledam njegovo fotko, me prešine; cela mama… bogi otrok !!

 • kokobily

  Ko OVI farba nas, motiv še nekako razumem – rit bi rad ohranil na toplem. Pomeni, to počne v lastnem imenu. Ko pa pravljice za domačo rabo (spoštovanje mednarodnega prava++++) prodaja zunaj – v EU, to pa postane problem vseh nas, ker jih prodaja v našem imenu (SLO). Vse nas predstavi kot notorne bebce nedorasle razumevanju osnov mednarodnih odnosov.
  Celotna zgodba o arbitraži je zgodba o EGOtih. Pahor (najslabši predsednik vlade, ki smo ga do tedaj imeli), se spomni, da bi se rad vpisal v zgodovino, zavrže ves trud, ki sta ga obe državi vložili v rešitev mejnega vprašanja in blokira POGAJANJA CRO in EU. POGAJANJA !!! Pazi, ni blokiral samo Hrvaško, blokiral je EU v opravljanju tekočega dela…
  EGO Cerar.. Jojjjjj !!! Iz vsakega stavka (Cmerar) puhti ven – “raaad bi bil pomemben mamka mi je rekla, če bom priden..” . Nihče me pa ne mara, jaz pa takooo pameten…
  Erjavec.. Jezus in Marija, raje ne…
  Židan ??? Nivo – teran, potica in klobase…
  Ujeti smo v privat zgodbe nedoraslih moških, ki so prilezli na položaje, ki jim niso kos.
  Bistvo EGA je v tem, da tega niso sposobni dojeti…
  Zato so jim za vse krivi “ta drugi – nagajivi”, Junkeri, Pikamae-ji, doma Janše, na koncu še ti, jaz vsi mi, ki ne razumemo njihoveha genija..
  PIH !!!!

 • Andrej

  “Sprašujem se, kdo za božjo voljo strokovno svetuje vladi in zunanjem ministrstvu ter pod kakšne “izdelke” “…
  To vam pa takoj povem. Svetuje jim CK ZKS.