Pazite se Čeferina in podobnih: Danes prihajajo po vašo pravico do svobode govora, jutri bodo prišli po vašo lastninsko pravico!

Mitja Iršič

Kot vse kaže, bomo dobili ustavnega sodnika, ki si je za eno od prioritet postavil pregon sovražnega govora. Pred slabim letom dni na omizju, ki ga je organiziral Borut Pahor, ni obsodil nedopustnih pozivov Marjana Šarca podjetjem v javni lasti, naj pazijo, v katerih medijih oglašujejo, kot bi moral storiti vsak svojega ugleda vreden pravnik. Premierjevo grožnjo je ne le upravičil, temveč celo konkretiziral (tega si Šarec sam ni upal). Neposredno je omenil Demokracijo in Nova24TV kot “tovarni sovražnega govora” in s tem zaključil Šarčev poziv s prav konkretnim imenovanjem tarče za cenzuro in vizijo tega, kako si globoka država predstavlja svobodo govora.

Pravi, da se bo moralo pravo prilagoditi družbenim spremembam, kar je vsekakor pogumna trditev za uglednega pravnika, ki bi moral vedeti, da lahko pravo živi in preživi le v moralno-etičnem vakuumu, če se želi obraniti pred despotskimi poskusi vsakokratnih vladarjev. Pravo se je “prilagodilo družbenim spremembam” s požarno uredbo Reichstaga leta 1933 pa z Nürnberškimi zakoni leta 1935. Ne nazadnje tudi pri nas z južno slovansko verzijo stalinistične ustave leta 1946, ki je prej zasebno lastnino prepovedala in ustvarila etatistično avtokracijo.

O katerih družbenih spremembah je sploh govor? O internetni revoluciji? O neposrednem konzumiranju nefiltriranih novic s socialnih omrežij? Internet je na eni stran rodil generacijo užaljenih, ki so prepričani, da je naloga države sankcioniranje tistih, ki žalijo, po možnosti še zaporna kazen in preprečitev nadaljnje komunikacije. Na drugi strani pa generacijo ljudi, ki niso sposobni razviti filtra informacij, ki bi jim z uporabo znanja, logike in primerjave virov omogočal pravilno dojemanje, kaj je res in kaj ne. No, edina rešitev za take zagate je, da užaljenim pustimo pravico biti užaljeni, neumne pa dovolj izobrazimo, da bodo znali brez mogočne roke dobre države razbrati, kaj je res in kaj ne (več zasebne pobude v šolstvu v tem pogledu ne bi škodilo). Edini drugi način, kako bi tako revolucijo lahko nadzorovali, je ideja mladega foruma Socialnih demokratov o spletni policiji, ki bi nadzirala in ovajala spletne prestopnike, ki so rekli kaj v nasprotju s … čem že? Morda novo medijsko zakonodajo? Morda z novim dekretom vlade o civiliziranem govoru, ki prepoveduje kritično presojo sodobnega vahabizma? Ja, tako tanka je linija med dobrimi nameni in 133. členom kazenskega zakonika jugoslovanske avtokracije. Kot država, ki je pol stoletja trpela pod represijo vseobsegajočega nadzora nad javnim in zasebnim diskurzom, moramo biti še posebej pozorni na podobne poskuse njihovih naslednikov.

Si predstavljate življenje brez pranja možganov?
Ankete kažejo, da generacija Y/millenials ne bere več tiskanih medijev. Zasebni internetni portali in socialna omrežja bodo leta 2030 osrednji vir informacij. Zato je jasno, da bo internet naslednje bojišče ideologov, ki si državo predstavljajo kot Orwellovo živalsko farmo – ti pa so skoraj izključno leve politične usmeritve. Si predstavljate tektonske spremembe v slovenskem javnem mnenju, potem ko dokončno propadejo Večer, Dnevnik, Delo in Mladina in ko nacionalno radio-televizijo dokončno napodimo na trg? Ko ne bi več bilo karikatur, kjer mamica pripoveduje pravljico otroku in pravi: “Bilo je nekoč, ko smo v Sloveniji še imeli svoje banke?” Pa ko ne bi bilo več zavajajočih našističnih oddaj tipa Brezno? Pa hujskaških člankov o elitnosti zasebnega šolstva, ki povzemajo komentarje spletnih aktivistov z naslovom “Največji zagovorniki zasebnega želijo, da jim država po socialistično financira šolstvo”.

Foto: STA

Generacija, ki se ravnokar odpravlja v pokoj, je odraščala v takšnem sistemskem nacional-interesnem pranju možganov. Boj za suverenost in neodvisnost interneta, ki poteka danes, je boj za njihove otroke. Si predstavljate medijsko krajino, kjer praznost Marjana Šarca napadejo intelektualci tako na levi kot na desni sredini in mu začnejo zastavljati kredibilna vprašanja, ki bodo res preizkusila njegove sposobnosti nadzora nad velikimi sistemi, kot je država? Si predstavljate izmenjavo mnenj, v kateri se lahko argumentirano pogovarjamo o nevarnosti vahabitskega islama za evropsko civilizacijo in vedno bolj očitnega sodelovanja davkoplačevalsko sponzoriranih nevladnih organizacij ter tihotapskih združb, ne da bi bili pri tem označeni za islamofobe in rasiste? V takšni družbi, v kakršni ne bi bilo tabu tem in bi lahko vsaka stvar postala stvar diskurza, bi komaj zares zaživeli.

Nihče ni nad kritiko
Da pa smo še daleč od tega dne, pa dokazuje zadnji incident s pretepeno sodnico. Še preden so policisti dobro začeli preiskovati brutalni pretep, so se že oglasili predstavniki tretje veje oblasti (ti naj bi se po pravilu oglašali izredno poredko, pa še to takrat, ko so vse okoliščine že razjasnjene) in trdo levičarski politiki – v pretresljivo usklajenih sporočilih. “… ob tem pa se sprašujemo, ali ni ta nasilni izpad tudi posledica dogajanj v zadnjih letih, ko so nespoštovanje sodniške funkcije ter neupravičeni verbalni napadi na sodstvo ter sodnike postali stalnica …” so sporočili iz piara vrhovnega sodišča iz istega kanala obveščanja, iz katerega so le nekaj mesecev pred tem povedali, da bodo spoštovali le tiste odločbe ESČP, ki so jim všeč. Prikimal jim je Mladi forum – radikalna izpostava SD, kjer so tvitnili: “Vse se začne pri besedah, ki so tokrat žal rezultirale k nasilju.” (Dodajam: javno šolstvo je zakon). Luka Mesec iz Mlademu forumu ideološko sorodne Levice je dodal: “Mislim, da je to še eden v vrsti dokazov, da se sovražne besede lahko hitro prelevijo v dejanja, in še ena od pobud, da moramo ostreje urediti določbe glede sovražnega govora.” Igor Zorčič iz kvaziALDE kadavra SMC pa še: “Ne moremo pa se izogniti občutku, da tudi politika prispeva k tovrstnim dejanjem.” Ubogi žrtvi niso še niti napeljali infuzije v žilo, pa so že pokonci planili glavni sodno-izvršili akterji gibanja, ki si želi natakniti nagobčnik kakršnikoli kritiki sodne veje oblasti in dogodek zraven še izkoristili za reinkarnacijo pregona svobode govora. Takšnih taktik izkoriščanja tragedij za promocijo političnih agend se rada poslužuje kitajska komunistična partija. Ko so v provinci Zhejiang prejšnje leto pretepli lokalnega uradnika, so Šijevi birokrati v Pekingu incident izkoristili za to, da ljudstvo poučijo, zakaj je vsaka kritika lokalnih in državnih oblasti tako nevarna – ker vzpodbuja nasilje, kaos in nered.

Napad na sodnico je bilo ogabno dejanje, ne glede nato, ali je bil razlog napada poklicne ali zasebne narave. A hkrati je enako ogabno, če oblastniki tragedijo izkoriščajo za dnevnopolitično agendo. V tem primeru gre spet za SFRJ-evsko razumevanje svobode govora in namensko vsegliharstvo, ki bi rado v javnost prešvercalo in legitimiralo idejo, da je vsaka kritika sodišča nevarna, ne glede na vsebinske in strokovne pomisleke do posameznih odločb, ne glede na to, če zadeve na višjih instancah padajo in če so celo sodniki zgroženi nad odločbami svojih kolegov iz nižjih instanc.

Ko pride z liberalnim nasmehom na obrazu ter nagobčnikom in lisicami za hrbtom …
Ko boste med vrsticami brali, kaj vam sporočajo, boste spoznali, da je vsaka kritika sodstva nevarna tako za vladavino prava, pravno državo in ustavni red kot tudi osebno varnost sodnikov. Sodniki so nad kritiko, pomisleki nad njihovim delom pa so napad na njihovo neodvisnost. Rek “Nepoznavanje prava škoduje” (ignoratia iuris nocet) bi zdaj dve veji oblasti radi prilagodili še v “kritika pravosodja škoduje”. Da pa ni tako, smo videli ob protestih Odbora 2014, ki se jih je udeležil tudi sedanji Šarčev maziljenec. Takrat so proteste pred sodiščem mediji, sodišča in pravni strokovnjaki razglašali za vulgarne, za napad na pravno državo, za politične pritiske na sodstvo. Na koncu je tudi ustavno sodišče potrdilo večino tez, ki so jih izpostavljali protestniki. Roko na srce, takrat je sodbo v zadevi Patria kritiziral tudi drugače povsem “liberalni” (tako se reče levi v Sloveniji) pravnik Matevž Krivic. Če takrat ne bi bilo javne diskusije o pomanjkanju strokovnosti in indicev politične pristranskosti, bi bil to signal za sodišča, da ni nič narobe, če sodijo s katastrofalnimi vsebinskimi napakami. V sodobnih liberalnih družbah je javni diskurz temelj legitimnosti pravne države in vladavine prava. Če se o tretji veji oblasti sploh ne smemo pogovarjati, ne da bi nas obsodili napada na neodvisnost sodišč, je to podoben absurd, kot da bi ob grajanju poslanca ta trdil, da skušamo na tak način rušiti legitimnost zakonodajne veje oblasti. Nihče ni nad kritiko javnosti. The king can do no wrong (Kralj se ne moti) – pravna maksima iz monarhij pa v sodobni liberalni demokraciji nima česa iskati. Si predstavljate, da ne bi smeli izražati javnega nelagodja nad tem, da se predstavniki vrhovnega sodišča srečujejo z visokimi predstavniki pravosodja ruske avtokracije, znane po tem, da so tam sodišča le podaljšek Putinove avtokratske roke? Pa da naša ministrica na povabilo ruskega generalnega tožilca hodi na srečanje z ruskimi pravosodnimi organi v Sankt Peterburg? S tem, da izražamo javne pomisleke ob takšnem prijateljskem pravosodnem pečanju z de facto diktaturo, oblast opozorimo, da v Sloveniji ne obstajajo le jugonostalgični, po avtokratskem socializmu hlepeči rusofili, ampak tudi normalni ljudje, ki bodo malce premislili, preden bodo tako imenovanim “liberalcem” znova zaupali svoje sredinske glasove.

Rok Čeferin (Foto: STA)

Torej, kaj naj si mislim, ko bodoči ustavni sodnik, predsednik vlade in celo samo vrhovno sodišče kot vrhovni arbitri državnega odločanja svobodo govora vidijo nelagodno blizu konceptu, kot so si ga zamišljali jugoslovanski komunisti? Le to, da je lov na osebne svoboščine odprt. Da bo še več medijev, ki bodo poročali po nareku reinkarnirane ZKS, da bo manj raznolikosti misli in idej, da bo manj kritike oblasti, manj odkritih pogovorov o begunskem problemu in več predrznosti pravosodja, da prevzame vzorce svoje ruske matere, s katero se zadnje čase tako intenzivno posvetuje. Ne vem, kaj boste storili vi, jaz pa se bom z vsemi štirimi boril, da jim ne uspe. Boj za svobodo danes ni nič manj intenziven kot tisti proti vojaški mašineriji JLA leta 1991. Ko ti pride sovražnik odvzet osnovne svoboščine s tankom, vsaj veš, kaj lahko pričakuješ. Ko pa pride z liberalnim nasmehom na obrazu ter nagobčnikom in lisicami za hrbtom, pa je potreben čas, preden sploh ugotoviš, da je sovražnik in po kaj je prišel. Zato se zavedajte. Danes prihajajo po vašo pravico do svobode govora. Jutri bodo prišli po vašo lastninsko pravico. Kot že enkrat 74 let nazaj.

Mitja Iršič

 • francelj3

  Hm. 39. člen ustave (svoboda izražanja) pravi:
  Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja.
  Vsakdo ima pravico dobiti informacijo javnega značaja, za katero ima v zakonu utemeljen pravni interes, razen v primerih, ki jih določa zakon.
  Me prav zanima, kje v tem členu bo tovariš Čeferin našel možnost omejevanja svobode govora in borbe proti “sovražnemu govoru”. Če bo to samo poskusil (kar je s svojimi izjavami že poskušal), bo samo dokazal, da je nepismen bosonogi “pravnik”.

  • Novakec1

   Amerosi imajo to na prvi strani.

  • Ehnaton

   Možnosti za omejevanje svobode govora bo podal zakon. Čeferinova naloga, ki jo bo z ostalimi ustavnimi sodniki brez težav oddelal, bo le ugotavljanje skladnosti zakona z ustavo. Sodnik Jaklič bo pri tem z ločenimi mnenji največkrat osamljen. In če boš zdaj še vprašal, kdo bo pripravil tak zakon pa brez zamere, ti ni pomoči.

   • francelj3

    Pozabljaš, da ta člen ustave ne daje nobene možnosti omejevanja svobode govora z zakonom, ampak velja sam po sebi in se uporablja neposredno. Noben zakon, ki omejuje svobodo govora, ne more biti v skladu z ustavo. Seveda dokler rdečkarji ne spremenijo tega člena ustave.

    • Ehnaton

     Da se razumemo, ne trudim se dokazovati, kako bo klika z nastavljenim Šarcem legalno delovala, ampak, kaj bodo pri tem uporabili. To bo brez dvoma 63. člen ustave, ki govori o sovražnem govoru. Glede na sestavo ustavnega sodišča, tu ne bo računati na pošteno odločitev. Evropske sodišče za človekove pravice? Mogoče. Zakon pa se že piše, samo še finese manjkajo.

    • SIMON ROZIC

     …no, pa smo tam!

    • dob

     francelj3, oprosti in ne zameri – ampak katera demokracija je odstranila diktatorja, da smo postali demokracija?

     Ne poznam namreč primera, ko bi nek narod ukinil diktaturo in pustil diktatorja, da jim vlada še naprej!
     Diktator je pa še kar naprej vlada in nam razlaga demokracijo.
     Kot da je diktatura lahko demokratiočna, če si jo ljudje sami izvolijo na svobodnih volitvah.
     Skratka, katera demokracija je odstranila diktatorja z oblasti, da se zdaj lahko imenujemo demokracija?

     Govoriš o ustavi, kot dabi ta bila kaj vredna. Če bi bila ustava kaj vredna, bi mafija bila v zaporu in mi bi imeli pravni sistem, ne pa magfiojo na oblasti. Mafija nam razlaga demokracijo, in ne spoštuje odločb ustavnega sodišča! Ko ji kaj ni všeč diktatura zamenja ustavo, samo da je po njeno. Poleg tega da ustave ne spoštuje. Za razlago posameznih členov se obrni na diktaturo.
     Medtem, ko ti ga bodo razlagali, ga bodo tudi spremenili.
     Potem se ga pa ne bodo držali. Delajo kar hočjo.

     • francelj3

      Dob, se strinjam, žalostno. Torej lahko upamo samo še, da bo kaj ukrenilo evropsko sodišče. To upanje je pa bolj tako tako.

     • dob

      Ne bo, ker so oni del iste zmote. Samo v detajlih so različni, recimo barva nogavic je različna, medtem ko so čevlji isti.

  • samotoje

   Ali si živel v socializmu in komunizme od leta 1945 do osamosvojitve? Če si, bi moral vedeti, da je partija poskrbela, da so pravo gnetli izključno preverjeni kadri. Zakoni so bili vedno v službi partije, tako ali drugače. Na prvi pogled in na zunaj morda ne, v resnici pa. Tudi slovenska ustava je taka. Na zunaj da, v resnici pa ne. Če bereš člene, lepo počasi, koliko se jih v resnici uresničuje- danes in zdaj?

   • ehnaton

    Največ truda so revolucionarni pravniki vložili v pravne predpise, ki so morali upoštevati sprejete mednarodne konvencije o človekovih svoboščinah in pravicah ter pri tem pustiti še ravno dovolj možnosti za discipliniranje včasih tudi nepredvidljivega ljudstva. Vedno je bil na voljo tudi tajni Uradni list ( vanj se je podpisal tudi Drnovšek, res pa ne prav z navdušenjem). Če pa še to ni bilo dovolj, je šlo po domače.

    • samotoje

     Zelo dobro vem, kako je šlo.

 • Novakec1

  Počasi se uvaja suženjstvo, pri nas pa z svetlobno hitrostjo. Za vsako rit palca raste, pa dva konca ima.

 • resnicaboli

  Čeferin Dimič Pahor vrstni red se lahko spremeni povezava ostane.

 • Anton

  Čeferini so kot lubenice, odvzven se prikazujejo kot eko, znotraj so pa trdeč, sicer pa Peter je bil udbovc in je dobr frend od palčka smuka, zatorej brez odvečnih skrbi, da Rokec nebi postal ustavni sodnik. ugrablejni držai ustrezajo taki ljudje, sploh pa taki kot je aktualni prvi minister vlade, ki hodi v nedeljo k sveti maši brati berila, popoldne pa na čajanko k ata smuku prenašat informacije.

  sarkazem press

 • Janez Kepic-Kern

  NE BO JIM USPELO – NAM VZETI – USTAVNIH PRAVIC
  – SVOBODE MISLI,
  SVOBODE GOVORA ITD.
  SAJ JE
  – TAKOJ ČEZ KARAVANKE – OK DRŽAVA – R. AVSTRIJA,
  KJER
  IMAJO TAKE STVARI – OK UREJENE.
  Oh
  – saj jih bo morda
  – “uboge revčke”
  v “TITO IN V PO-TITO” ŠOLAH”, KI ŠE TRAJAJO
  KOT “DR. PIKALO – ŠOLSTVO
  – čisto ” zavedene” itd.
  in
  jim bo – bo pa morda – tudi – IZTOK PUŠNIK,
  KI JE
  PO PREDNIKIH – NEMŠKEGA RODU – POVEDAL – IN JIH POTOLAŽIL
  ka je to
  “LEHRNEN IN HANDEL”
  in pa
  PRIVAT HAUSUNTERRICHT BILDUNG-S,
  OZ.
  KAJ JE TO

  WAS IST DAS – “H A U S U N T E R R I C H T” ?

  To je nekaj,
  česar verjetno nihče od nas – ni bil deležen – namreč !

  Tista nemška beseda pomeni – ŠOLANJE – NA DOMU
  S
  PLAČANIMI – UČITE LJI, PROFESORJI !
  V Avstriji je tak način šolanja otrok – možen in tradicionalen in ga imajo – še danes.
  Preprosto mu rečejo
  PRIVATISTIČNI, EXTERNISTIČNI NAČIN ŠOLANJA OTROK – NA DOMU OTROK.
  Starši
  tak način šolanja njih otrok – PRIJAVIJO ŠOLSKEMU SVETU,
  KI
  TAK NAČIN – PONAVADI – ODOBRI,če so starši dovolj bogati in izbrani učitelji na domu – dobri.
  Otrok ob rokih polaga izpite, ima preverjanje znanj itd.
  Skratka – TO JE AVSTRIJA !
  Vse
  več dokazov je,
  da je bil takega – “PRIVILEGIRANEGA” NAČINA – ŠOLSKEGA UČENJA NA DOMU
  VSAJ
  DO
  NJEGA 18.LETA DELEŽEN T.I. MARŠAL TITO.
  VEČ
  O TEM – MORDA JUTRI !
  ZAENKRAT PA PONOVIM – SPODNJE.

  Morda
  nam bo pa Ptujčan
  IZTOK PUŠNIK
  – KAJ – PRIPOMOGEL – PRi RAZKRIVANJU
  ČUDNIH
  STARIH ZBRK – NPR. OKROG OTROK – Marije JAVERŠEK-BROZ !?
  STARA
  NEMŠKA – PTUJČANA – brata Walter in Alfonz WANKMUELLER
  sta
  veliko povedala s tem, da sta javno v medijih –
  povedala,
  dda je bil – t.i. MARŠAL TITO – njun SOŠOLEC V KONVIKTU ST. PAUL V AVSTRIJI ”
  OSZALO
  NAM BO MORDA POVEDAL PTUJČAN – IZTOK PUŠNIK ?
  Morda ?
  Patudi, če nič od tega ne ve in ne izve – bodo pa – drugi !?
  MALO ODDIHA – OD TEŽKE TEME
  S
  ŠE TEŽJO TEMO.

  Malo – ODDIHA !

  ŠALA,
  KI JE TUDI – RESNO VPRAŠANJE !

  SLIŠI SE SMEŠNO: ampak – jaz, Janez Kepic_Kern – resmo – še vedno ne vem,
  katera
  ŽENSKA – ZA VRAGA – JE ZARES RODILA T.I. MARŠALA – TITA !
  Ali
  kdo od vas beročih – to ve?
  rojstna matična knjiga z – dunaja – jasno pove,
  da
  je – Marija BROZ-JAVERŠEK – leta 1892,
  na Dunaju
  rodilla fantka z imenom FRANZ BROZ !
  Torej?
  Istega – 1892. leta – v maju 1892 – NI MOGLA RODITI
  – niti
  Josipa BROZA – KOVINARJA, KI JE HODIL V VAJENIŠKO ŠOLOV SISKU,
  – NITI
  T.I. MARŠALA TITA, ki nikoli ni trdil, da bi bil rojen na Dunaju – kot – FRANZ BROZ !
  Čudno,
  ZELO ČUDNO – MAR NE ?
  Z
  MOJEGA E- PORTALA “SLOVENIANA” L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA
  P.S.
  “SLOVENIANA”

  https://sloveniana.si/ident
  Skrivnostni dokument, skrivnostnega rojstva Mariji Broz – otroka Franza Broza, leta 1892 na Dunaju.

  Citat vira: Momčilo JOKIĆ, TAJNI DOSIJE, Josip Broz” – Prva izdaja; Kragujevac, Nova svijetlost 1992, str.: 145

  Pojasnilo: Kopija izpisa iz knjige rojstev leta 1892 na Dunaju, se nahaja na 145. strani, citirane knjige.

  CITATNO vam vsem beročim iz knjige: “TAJNI DOSIJE, Josip Broz” – Prva izdaja; Kragujevac, Nova svijetlost 1992, kosovskega Srba, intelektualca in raziskovalca, gospoda Momčila JOKIĆA, podajam kopijo nenavadnega izpiska iz knjige rojenih na Dunaju, leta 1892.

  Na kopiji tega izpiska piše, da je 1892 leta na Dunaju Marija Broz rodila otroka z imenom Franz Broz.

  Iz raznih drugih virov je znano, da je Marija Broz – Javeršek po uradni verziji biografije Maršala J. B. TITA – Maršalova mati, hodila na Dunaj delati, kot delavka/služkinja k znanim delodajalcem. Ob pregledovanju kopije iz knjige rojenih na Dunaju se nam seveda poraja vprašanje “logistične” narave: KAKO JE MOGLA MARIJA BROZ JAVERŠEK POLEG TEGA, DA JE 1892. LETA NA DUNAJU RODILA OTROKA FRANZA BROZA – V KUMROVCU, MAJA 1892 (V ISTEM LETU) RODITI ŠE T.I. MARŠALA – JOSIPA BROZA?!

  Vprašanje ni šaljivo,

  ker je bil t.i. MARŠAL JOSIP BROZ TITO pomembna javna oseba trajnega pomena naj bo zgoraj navedena “zagonetka” – predlagam/o, da to zagonetko strokovno in verodostojno razrešijo kar uradne službe, države R. Slovenije pooblaščene za ugotavljanje identiteto oseb.

  L.R. Janez Kepic-Kern, odgovorni urednik in lastnik “SLOVENIANA” edicij.

  P.S.
  KONEC ŠALE,
  KI JE V OSNOVI – RESNO VPRAŠANJE.
  VIR,
  https://sloveniana.si/ident

 • macon

  Država in pravo že zdaj ne branita lastnine oziroma postopke tako razvlečeta, da je lastnik vedno oškodovan.

 • Desnoklik

  Svoboda je dokler ne poteptaš svobodo nekoga drugega. Sovražni govor se najde med komentarji, ne v člankih. Če ilegalci prihajajo v Slovenijo in teptajo naše pravice potem lepo prosim!!!

 • Janez Novak

  Pravo je tako kot zgodovina: raztegljivo kot žvečilka.

 • janko

  Socializem = komunizem = pekel = satanstvo = kuga človeštva!!
  Letos bo politika v EU prevesila usodo evropskih narodov: ali v uničenje ali morda v tlečo iskrico upanja na obstoj.

 • RATATA

  Izvolitev Čeferina za sodnika Ustavnega sodišča bo še eden izmed udarcev pravni državi.
  Pustimo ob strani dejstvo, da če odpreš konzervo iz nje skoči eden izmed članov družine Čeferin. Zanemarimo klientelistično mrežo, ki bo sedaj segala od odvetniške pisarne, Evropskega sodišča za človekove pravice do Beethovnove 10.
  Problem je, da Borut Pahor predlaga človeka, ki ne razume, da živimo v ustavni demokraciji in da nam Ustava zagotavlja svobodo misli, svobodo pisane besede in zlasti svobodo govora.
  In tak človek naj bi postal varuh ustave in branitelj v njej zapisanih svoboščin.

  Pokojni Justin Stanovnik je imel prav, Slovenci smo totalitarno poškodovan narod. Po skoraj treh desetletjih samostojnosti se zdi, da nismo na poti ozdravljenja. Nasprotno, vračamo se v preteklost, v obdobje pred letom 1991.

  Vseprisotni sta balkanoidna jugonostalgija in poizkusi rehabilitacije socializma.
  Da je položaj še slabši, je oboje v skladu z globalno modo nadgrajeno z ideologijo LGBT+P in multikulti kultom.
  Postajamo vedno bolj bolna družba, družba. kjer je abnormalnost postala nova normalnost.
  Družba, kjer so vse oblike izprijenosti postale kreposti. »Kreposti«, ki jih kmalu ne bo več dopustno kritizirati.
  Vzpostavlja se miselna glajhšaltunga, izrisujejo se obrisi mehkega totalitarizma, mokrih sanj izrojene levice po vzpostavitvi orwellovskega Ministrstva resnice.
  Eden od »ministrov resnice«, tj. sodnik Ustavnega sodišča RS, naj bi na predlog predsednika države Boruta Pahorja postal Rok Čeferin.
  Gre za enega najglasnejših zagovornikov omejevanja svobode govora in kriminalizacije sovražnega govora pri nas.
  Oznovskemu metuzalemu Ljubu Bavconu se mora smejati, bavconovstvo bo preživelo, Čeferin je zagotovilo za to.
  Če kdo želi vir, naj reče, pa ga dobi.

  • SIMON ROZIC

   …to je odlično razmišljanje ! Obnavljamo balkaniado !!!!! Bravo mi!

 • kralj matjaž

  Vprašanje za levičarje.
  A v nacizmu in fašizmu obstaja svoboda govora, ali pa je vsaka kritika režima bila oznčena za sovražni govor in so bili nasprotniki režima proglašeni za državne sovražnike, izdajalce in posledično upravičeno odstranjeni iz družbe?

  • večni srb

   Vse ostane v.državi, nič izven države, nič proti državi.
   Država, to je pri nas zadnji predsednik komunistov Pahor.

  • francelj3

   Pusti nacizem in fašizem pri miru. Že zdavnaj sta mrtva, od njiju ni ostalo nič (v nasprotju s komunizmom, ki se ga otepamo še zdaj). V primerjavi s komunizmom sta mačji kašelj.

 • xtc

  Kučanisti želijo nazaj vzpostaviti SFRJ z vsemi sredstvi-Čeferini pač sodijo v krog Milana Kučana,vendar,pa bi ob izjavah Čeferina o svobodi govora in ostalih čudnih stvarek in klientelističnih navezah Pahor moral tega umakniti pa ga ni.
  Skratka komunisti si želijo popolnoma podrediti US,zar pomeni le še več padlih sodb na ESČP in stroškov za davkoplačevalce.
  Že sami nekateri pravniki so Čeferina demantirali ,da ESČP izvaja prakso cenzure in lova na sovražni govor-to je tudi demantiral BMZ,ki je jasno povedal ,da je svoboda govora temeljna pravica iz katere izhaja praksa ESČP-torej je Čeferin zavestno lagal?
  Ustavni sodnik,ki še pred imenovanjem izkrivlja prakse ESČP?

  • večni srb

   Če ne ve kaj v resnici dela in ni sam kriv, da so ga posvečeni izbrali, se mu lahko kretenizem tudi odpusti.

  • SIMON ROZIC

   Kadija tuži, kadija sudi i zagovara….3 v enem (roku) ! Za veeeelik denar, seveda1

 • VERZIFIKATOR

  Cefizelj Fečurin jr.

  LE PAZITE SE

  Le pazite se Cefizlja in podobnih,
  svojčas glas je po Butalah krožil,
  tak poziv takoj je mnenje sprožil,
  da za tipa iz skupin gre robnih.

  Pa se, glej, podoben tip pojavi
  v znanih vsem Butalah nove dobe,
  poln mrkosti, zavisti, zlobe,
  za sodnika predlog ga postavi.

  Del Butalcev ga naprej poriva:
  »Rok je kratek, dajmo pohiteti,
  rok je nujno treba nam ujeti,«
  s Fečurinom fanta se naziva.

  Fečurin sodnik bo nad postavo,
  ta zares bo delal za Butalce,
  v roku pameti obdelal talce,
  se zaupa vaško mu ustavo.

  Ni potreben govor več svobodni,
  v kratkem roku se odpravi tega,
  in lastnina je samo nadlega,
  nje imetniki preveč nerodni.

  Naj zato Butalcem se jo vzame,
  Fečurin na to spozna se zgledno,
  kar v Butalah sploh še kaj je vredno
  v levi žep pospravljati brž jame.

  Fečurin zadeve bo urejal
  v roku vedno, se v Butalah sliši,
  zraven plešejo butalske miši,
  ki jim sproti glasbo bo prirejal.

  Fečurin zadeve bo urejal
  v roku vedno, se v Butalah čuje,
  vse preveč od njega pričakuje,
  da zakone sproti bo prirejal.

  Jasno je butalskemu otroku,
  kar odraslim zdaj še ne potegne,
  Fečurin če v kaj na silo dregne,
  bo po njem, in sicer v kratkem roku.

  Kratek rok mu dan bo za norčije,
  v roku kratkem jasno se pokaže,
  kakšne tale Fečurin je baže,
  brez skrbi, vse v roku se razkrije.

  Nikdar nad Butalci ne obupaj,
  pamet namreč je od njih močnejša,
  poleg tega vsak dan je modrejša,
  Fečurin in rok pa sta za skupaj.

 • RATATA

  Kandidat čefurin misli, da z gubami in podočnjaki izkazuje pravno znanje in mu pripada spoštovanje. Avtoritete vsekakor ne pridobiš z gubami in podočnjaki!

  • večni srb

   Tretjerazredni šalabajzer, iz katerega so skušali narediti uglednega strokovnjaka, da zgledamo bolj podobni razvitemu zahodu.

   • SIMON ROZIC

    …vse bolj podoben Cerarju? Torej, podoben največjemu kretenu
    naše Slovenije! Pravno neuravnovešeno teslo!

  • francelj3

   Portret tamle zgoraj je slika starejšega kroničnega alkoholika.

 • Vojvoda Šarec.

  Mitja še kar pri mami živi. V lastnini staršev.

  • Olga101

   Prosim za mnenje “ad rem” in ne “ad personam”!

   • Vojvoda Šarec.

    Najprej pred svojim pristranskim pragom popucaj.

    • Olga101

     Resnica je v pristojnosti levičarjev?!!

     • Vojvoda Šarec.

      Saj ti si levičarka. Samo spomnit te mora kdo.

 • Perkele

  Alt-fake novinarstvo in raziskovalni desničarji medtem ožajo zanko okoli vratu islamista, ki je zakuril Notre-Dame.

 • Olga101

  Smrt levemu fašizmu, svoboda govora!

 • Ehnaton

  Pa se z vsem napisanim glede dinastije Čeferin popolnoma strinjam. Še največja težava je v tem, da je dinastija zlizana z vsemi političnimi opcijami. Tak je bil tudi ves čas načrt ta starega.

 • Morala

  Adijo demokracija! Slovenski narod je že velikokrat pokleknil in dopustil, da mu jemljejo pravice!

 • Olga101

  Edini, ki širijo sovražni govor, so levičarji (prebarvani komunisti)! Spomnimo se mantre o “skrajni desnici” in izključevanjem s strani kućanovih lutk (od Šarca, Cerarja, Židana, Erjavca do Bratuškove, da o mesečnikih niti ne govorim)!

  • samotoje

   Tovariš Čeferin JE prišel iz te tovarne.

 • samotoje

  Jasna Murgel je jasno povedala, kako bo z ustavnim sodiščem. In tako tudi je.

 • večni srb

  Več sovražnega govora kot vsak dan spišejo totalitarna sodišča in njihovi fašistični organi, ni sposobem spraviti cel preosranek naroda skupaj.
  To je normalno v primitivmih družbah, kjer stereotipi, okultna mistika in ideologija nadomeščajo znanstveno metodo ugotavljanja dejstev, če se kakšen star fašist napije in vidi kaj grdega o sebi, potem je pa sploh takoj akcija in državni teroristi ne izbirajo sredstev.
  Ne more biti drugače, paranoidni šizofreniki imajo kriminalne ume, saj prihajajo iz zahojenih rovt in izrojenih družin. Od majhnega so jih učili, da je država kot hudobni bog, kdor se zameri vojski ali policiji, mu nihče na tem svetu ne more več pomagati.
  Odgovornosti za korupcijo in svinjarije ni pa nobene, EU sodišča lahko razveljavljajo in obsodijo kar hočejo, za par revežev ne bo nihče dvignil rit.

  Ja, tudi take fašistične, vojaško policijske džamaherije obstajajo na tem svetu. Čudno, da se pri nas to ne more zgoditi, ko pa smo v zadnjih 30 letih zavrgli vse civilizacijske norme in uvedli najhujše možne kazni v EU, medtem ko se postarami maneken na vrhu države še hvali z brutalnimi reformami, zaradi klaterih smo samo dno korupcije in je tisočem, popolnoma brez potrebe in na skrajno nagravžne načine, zapečatil usodo in jim uničil življenje. Koristi pa od agresivne norosti ni zaenkrat nobene. Pa se še vedno vrti.

 • večni srb

  Načelno zelo dobra kolumna, lepo zaokrožena materija, v smislu pragmatičnega moralnega okvirja, na katerega bi se dalo še marsikaj obesiti ter izpostaviti v kontekstu napisanega. Dejansko je Slovenija postala vse tisto kar smo nekoč učitali Jugoslaviji, ko smo se še morali bati, da ne bi zavozili smer samoupravljanja in bi lahko ohromili razvoj realističnega nacional socializma. Ker to, kar se zadnja desetletja dogaja pri nas, so vendar mokre sanje Adolfa Hitlerja. Le da v neki tehnokratski, sodobni preobleki, ko neposredno nasilje ni več racionalno, saj tudi ni več notranjega sovražnika, odkar smo izbrisali vse ščurke in podgane, ki so se potem stepli med sabo ter požrli ostanke krvave orgije.
  Ne pretiravam, naši nacional socialisti so šli skopirat celo Hitlerjev brutalni protikadilski zakon.

  Je zaradi kroničnih ekscesov in skrajne korupcije Slovenija postala fašistična dežela? Da in ne, odvisno, kakor kdaj in za koga, tudi prvorazredni včasih trpijo, vendar zgolj v primeru, če pride depeša iz tujine. Potem morajo zgledati normalni in nekaj narediti, sicer lahko gor v Bruslju še kaj posumijo in nas uvrstijo nekam med Kongo in Burundi. Zakaj potem tudi ne zgledamo tako, to je pa dobro vprašanje.

  Najprej se je treba zavedati, da v tipičnih fašističnih džamajerijah, ni problem samo v par državnih službah, kjer nori peščica nekih sadističnih psihopatov temveč so vse človeške aktivnosti popačene in vsi zmešani. Med fašisti in mafijo je ogromna, ključna razlika, saj kriminalci in teroristi ne poznajo koncepta totalnega in vseobsežnega, v totalizarizmih ni celostnega obravnavanja posameznika, samo končna rešitev je totalna, ne pa tudi poti do nje.
  Slovenija je dekansko brezpravna država, kjer so vse človekove pravice zgolj relativne, žrtve režima so prisiljene dokazovati svojo nedolžnost, smisel poljubnih interpretacij zakonov pa je karma. Ne meče me na hindu in se tudi nič ne šalim, komunistična karma je zelo resničen pojav, o katerem se stroka sploh ne pogovarja, saj bi zgledalo preveč noro. Kaj je karma… zahojene in zarukane oligarhije se ne morejo zanašati na etiko in razum, ker so del terorističnega aparata in resnica dela proti njim. Civilizacijske norme onemogočajo fašistične dejavnosti, saj so državljani zavarovani s številnimi pravicami, te.pa uresničuje socialna matrica aparata. Država včasih barabam ne more nič, skratka. Ni dokazov ali verodostojnih prič, premalo strokovnjakov nima časa, postopki so zavoženi že od začetka in podobne nevšečnosti, zato se pač ne kaznuje deset krivih, saj bi lahko nezakonito postopanje škodovalo enemu nedolžnemu, ki si tega ni zaslužil in ljudje bi začeli izgubljati zaupanje v pravno državo. Zakon je sicer zgrajen na nekem moralnem okvirju, vendar ne more presegati meja dokazljivega in neposrednega, tako preprosto pa to tudi ne gre.
  Zato karma, ker oligarhije na oblasti civilizacijske norme ne zanimajo ampak hočejo vedeti kakšni so ljudje od znotraj, v duši. Nismo vsi enaki, zato je tudi karma za vsakega različna. Dejansko gre za izredno sofisticirane in kompleksne postopke mučenja civilnih državljanov, v katerih sodeluje cel državni aparat in so vključeni skoraj vsi člani družbe, čeprav se večina dronov svoje vloge v fašistični maškeradi sploh ne zaveda. Tako stopnja skrajne izrojenosti lahko nadtane pele s časom, v kakšnih izoliranih območjih, kjer prebivalci nimajo stikov s tujimi kulturami in so v celoti odvisni od milosti totalitarnega aparata.
  Mogoče bi lahko sociačistično karmo opisal s preprostim primerom. Kadar hoče država očlovečiti posameznika, ga nekam zapre in omeji, potem pa paznike nič ne briga kaj si revež misli in sanja. Karma pa pomeni, da ni nobenih zidov temveč totalni nadzor omogoča aparatu celostno izživljanje, saj lahko natančno dledijo posamezniku in sproti korigirajo njegove navade oziroma vplivajo na miselne vzorce. Fašisti po cele dneve in noći ne delajo skoraj nič drugega kot to, zlorabljajo drćavna pooblastila in se izživljajo, kot eni taki debilni, zelo duševno moteni in neskončno pokvarjeni psihopati, ki si domišljajo, da jim je vse jasno in jim nihče nič ne more. Ne le, da skuša fašist resničnost nadomestiti s svojo fantazmo, skuša jo vsiljevati tudi nemočnim tretjerazrednim državljanom, pod posebno zaščito države, zato pri nas ne obstajajo ena resnica in laži ampak je vse zmešano, na več nivojih in se.zato tudi tako težko zavedamo, da.takšna.izrojenost sploh lahko obstaja. Pa je res.

  • večni srb

   Recimo, če kdo reče, da je nor, to ne pomeni, da je ubogi revež in trpi temveč, da so ga fašisti lobotomizirali in zdaj sodeluje v maškeradi.
   Če mi ne verjamete, poglejte kdo je zaprt v naših norišnicah, posebni oddelki so ja prazni, vse norce so rekrutirali in poslači nad neprilagojene. Zdravlheni psihopati nadzirajo zdrave državljane, ki bi jim rad fašistični aparat odvzel opravilno spospbnost oziroma klasificira tretjerazredne žrtve režima kot nezdravljene, potencialno (režimu) nevarne bolnike.

 • SIMON ROZIC

  Zakaj prav Čeferini v vsako poro naše države? Si ustvarjajo monopol, ali jim
  ga mi, državljani poklanjamo, da nas bojo po “čeferinsko” zategovali okoli vratu
  in pasu ? Družine, tudi mafijske se držijo samo enega pravila: “To smo mi, familly
  in vse kar nas obdaja, je naše! 100% naše! ” Živela tiha mafija, kdor ni z
  nami, je proti nam in naj mu Bog pomaga!

 • Tedo Medo

  Vsak premier si nabavi svojega ustavnega sodnika. Janša ima več kot enega, zato on ne more iti v nobenem primeru v zapor. On se vedno pritoži, na koncu na ustavnem sodišču, tam hekersko zbrišejo eno vejico v vseh kopijah obsodbe in rečejo, da je pravopisna napaka in s tem gre sojenje od začetka. Zaradi počasnega sojenja le-to zastara in potem Janša toži državo in zagotovo dobi kup milijonov. Tako je vedno pri njemu. Če bi bilo ustavno sodišče nevtralno in pošteno, bi bil Janša sigurno vsaj 2x v zaporu – ah, niti ne, zlagal bi se kot Bavčar, da je preveč bolan za zapor. Kakšno bedo imamo v vsem državnem.