Desnosredinska vlada bi bila priložnost, da znova izrežemo rdečo zvezdo iz naše zastave

Mitja Iršič

23.maja 1991, v dnevih polnih upanja na novo, zahodnoevropsko normalnost so se otroci, danes že vsi gospodje srednjih let postavili pred vojašnico Slave Klavore v Mariboru, mahali s slovensko zastavo iz katere je bila izrezana zvezda in tankom jugoslovanske vojske preprečili, da bi zapustili vojašnico. Podobno simbolično gesto je nato ponovilo več odredov TO. Tisti simbolični izrez zvezde ni bil le upor proti srbski diktaturi, ampak proti družbeni, socialni in ekonomski ureditvi. Želeli smo biti evropski, želeli smo biti tržni. Kaže, da smo Slovenci, tudi s pomočjo komično naivnega Šarca zopet zelo blizu tega, da (drugič) izrežemo rdečo zvezdo iz naše zastave. A ne na ideološki način – ne bomo se pogovarjali katera stran je pred davnimi časi zaprisegla napačnemu diktatorju, ampak izključno o tem kako se bi dalo v Sloveniji bolje živeti – kolektivistično, kot so si to do zdaj predstavljale marionetne vlade, ali sodobno tržno kapitalistično, kot to počno na zahodu.

Da smo blizu drugemu rezu priča gromozanski odziv medijev in z izvršilno oblastjo povezanih institucij. Kaj so poudarki tega turbulentnega časa?

MEDIJI
Medijska pluralnost je fatamorgana, v puščavi podivjanega levega novinarskega aktivizma. Ko vidimo bombastične naslovnice, ki skušajo manipulirati resničnost tipa “večina volivcev SMC si želi na volitve”, ali pa just-in-time članke tipa “NPU začel preiskavo nedovoljenjega madžarskega financiranja SDS” lahko rečemo, v redu, mediji so pač v lasti države, katero je v sedmih letih preko svojih lutk povsem zasužnjila tranzicijska levica, ali pa so v lasti tajkunom blizu tranzicijski levici. A ko vidimo, da VSI mediji, od televizijskih, do tiskanih pišejo enake članke, z enakim udarnim novinarstva nevrednim tonom in jih vsi objavijo usklajeno na enkrat – potem postane jasno. Medijska singularnost je dosegla raven avtoritarnih držav s popolno kontrolo nad mediji.

Spletni portal Podčrto se je lotil raziskovanja našega medija, tednika Demokracije (Foto: Nova24TV)

Poznamo en sam medij – glasilo socialistične zveze delovnega ljudstva. Mediji izven kontrole glasila so marginalizirani ali demonizirani kot tuji fašistoidni elementi, ki bi radi od znotraj razbili socialistično bratstvo in enotnost. Iluzija pluralnosti medijev je zelo podobna Kitajski. Tam izhaja 2000 novičarskih časopisov. Njihove novice so raznolike. Razen tedaj, ko je treba potegniti partijsko linijo – takrat vsi postanejo enovito glasilo delovnega ljudstva, z istimi članki, ob istem času, z isto retoriko. Smejimo se kitajski ideološki medijski enotnosti, svojo pa imamo pred nosom. Le malce bolj prijazno zapakirana je še in z lično mašno iluzorne medijske avtonomije na paketu.

STISKA
Vsak dan kakšna nova afera, ad hoc preiskava, močni indici na zlorabo državnih institucij, pisma starih aparatčikov … Kaj nam vse to pove? Stiska interesnih lobijev oportunistično zbranih okrog leve politike je nepopisna. Kako bi drugače kdo uspel prepričati 75 akademikov, vse razen enega z doktorati, nekaj od njih celo ključnih v sestavi bivšega diktatorskega režima, da podpišejo pismo na ravni mladinskega socialističnega gibanja Antifa, ki bi ga komot napisala kakšna feministka z na roza prebarvanimi lasmi in majico “Fuck Trump”, le da bi tokrat pisalo “Fuck Janša”. Ne, dragi aktivisti, bivši avtoritarci, akademiki, intelektualci, socialno angažirani družbeni delavci, zasluženi borci in drugi zbrani; v stranki SDS niti v slovenskem desnem gibanju ne boste zaznali ne ksenofobije, ne rasizma, ne šovinizma in ne homofobije. Vse kar vam ni všeč se magično ne bo spremenilo v Adolfa Hitlerja.

Slavno romanje na magistrat oktobra leta 2011. (Foto: STA)

Takšna pisma bo sodila zgodovina. Tako kot je zgodovina sodila romarjem na magistrat. Ko se je čez nekaj let ravno sredi afere farmacevtka klicalo akterje tistega Kučanovega sramotnega pohoda Zoranu Jankoviću so se vsi otepali podpore politično propadlemu Jankoviću. Podpisniki se – to sem prepričan – tega zavedajo. Vedo, da je takšno pismo produkt svojega časa in da se bomo nekoč nad njim zgražali. A je bila antijanševska sla prevelika. Tisti, ki so ustvarili Jankovića, Bratuškovo, Cerarja in Šarca pa očitno še niso našli ustreznega novega obraza, ki bi bil dovolj naiven, dovolj ubogljiv in kljub temu dovolj aroganten in oblastniško narkomanski, kot sta bila zlata fanta Carar in Šarec. Morda – le morda pa se vendarle zavedajo, da je Šarec zadnji novi obraz na sceni, zdaj pa je čas, da odrasli prevzamejo krmilo. Stiska ni le posledica trenutnega vakuma. Stiska je posledica zavedanja, da je morda zgodbe novih obrazov nepreklicno konec. Zakaj?

IZKLJUČEVALCI SO POSTALI IZKLJUČENI
Ne glede na to ali je afera s prisluhi politikov resnična ali ne, je dejstvo tole: ni produkt SDS-ovega delovanja, ampak sumničavosti bivših koalicijskih partnerjev. V lesarski šoli tudi na popravnih izpitih niso jemali sledeče materije: ko ti nihče več ne zaupa, boš zelo težko z njimi ustvaril produktivno skupnost. Tak nauk bi bil koristen tudi v lesarskem poklicu, saj boš le zaupanja vrednim sodelavcem dovolil, da ti pomagajo pri delu s cirkularko, drugače si hitro ob prst. Če bi se te lekcije določeni manj pridni dijaki naučili, potem bi bila morda ihta po volitvah in – vsem na očeh – naklepnega izničenja preostalih liberalnih strank morda manjša. Lepe kolektivistične misli o veliki koaliciji delovnega ljudstva, LMŠ-SD-Levica so le mokre sanje preveč naivnih.

Luka Mesec in Marjan Šarec (Foto: STA)

KONČNA POTRDITEV, DA IMAMO SLOVENCI PRVO IN DRUGORAZREDNE
Če bi kdo še verjel Danilu Türku, da se mu je pri izjavi o prvo in drugorazrednih temah semantično nerodno zareklo (čeprav bi bila tudi to sramota za bivšega visokega predstavnika Združenih Narodov), pa so sodobni vojščaki ‘novoobrazne’ tranzicijske levice končno potrdili. Komaj v stiski identitete in ideološke izpraznjenosti množica govori tisto, kar si res misli. Tako je Brane Golubović iz stranke LMŠ povedal, da poznamo normalne novinarje in tiste, ki pišejo za desne medije. Jože P. Damjan se je ob pismu “desnih razumnikov” (namerno je dal besedno zvezo v citat) spraševal ali je sploh možno biti desni razumnik, saj naj bi desna (konzervativna) usmeritev de facto pomenila biti proti razvoju. Gre za razodetje o katerem se je do zdaj le šepetalo. Slovencem so se izrisali obrisi novega razreda po Milovanu Đilasu. Razreda, ki je nad običajnimi nazorsko in razvojno zaostalimi smrtniki. Le oni s svojimi modrimi vsedržavnimi ekonomskimi petletkami nas lahko peljejo iz mračne dobe poznega kapitalizma v nov čas izobilja in družbene solidarnosti. Samo oni so poklicani, da očistijo naš planet industrijskih grehov. Samo oni nam bodo povedali kako bomo organizirali osnovne celice naše družbe in kakšne oblike navad so sprejemljive, kakšne pa ne. Mi na desni bomo le čakali v upanju, da nas bodo modreci našega časa popeljali v prihodnost posejano z rdečimi zvezdami in drugimi totalitarnimi simboli. Drugorazredni zdaj torej vemo: ta država ni za nas, ampak za njih. Ne smemo pričakovati enake obravnave na sodiščih, pred upravnimi organi, v medijih ali pa tudi pred sosedi, someščani, prijatelji. Mi namreč ne razumemo..

Zdaj vemo vse. Kako torej naprej? Država je v pat poziciji iz katere ji lahko pomaga le operativna desna vlada. Zadnje zgodbe novih obrazov je dokončno konec, nove alternative pa ni na razpolago, sploh od afere Maketa naprej – tudi če zeleni Jure Leben ne bo obsojen, je njegova javna podoba vpričo tistih škandaloznih e-mailov dokončno zapečatena, socializem ceneči Čeferin pa si najbrž ne želi kratiti svoje mednarodne kariere. LMŠ, ki ni v vladi, pomeni LMŠ izven parlamenta leta 2022. Skupina na hitro zbobnanih posameznikov iz vseh vetrov, ki se komaj kaj oglašajo v parlamentu, ne bo nobena opozicija. Koliko poslancev LMŠ lahko naštejete? Kolikokrat ste videli, da bi se njihovi poslanci oglasili v bran vladnim predlogom ali vsaj v bran svojega šefa? Kolikokrat ste videli Šarca reči kaj konstruktivnega pri odgovarjanju na poslanska vprašanja? Po navadi so bila sestavljena iz dolgočasnih posploševanj in retoričnih napadov na največjo opozicijsko stranko, kot da smo sredi predvolilnih soočenj.

Dve leti desno-sredinske vlade lahko tako v slovenski prostor prinese ključno očiščenje – ko se politika ne bo več oblikovala v Dražgošah in na Osankarici ob spremljavi partizanskega zbora Pinko Tomažič, ampak na medresorskih usklajevanjih in na sejah vlade – tam od koder je zadnje leto in pol prišlo bore malo zakonskih predlogov, kaj šele strukturnih reform. Morebitna nova vlada lahko prinese tako potrebno normalnost. Ne bitke med partizani in domobranci, ne bitke med kolektivisti in kapitalisti, ampak skupni napor za čim bolj učinkovit spopad z mednarodnimi trgi. A to ni projekt za dve leti. To je projekt v katerega morajo ljudje verjeti na daljši rok. Tak projekt pa lahko uspe le, če se Slovencem pogumno dopove, da niso 2 milijonski otok sredi puščave. Brez meja in preprek lahko trgujemo s polmilijardnim trgom. Z nekaj poguma in iznajdljivosti pa tudi s 7 milijardnim. Leve vlade so se trudile, da tega ne izveste – trudile so se da Slovenija postane družbeni, politični in ekonomski zapor. Iluzija severnokorejske samozadostnosti, kjer lahko le socialno čuteča država poskrbi za svoje državljane, ne pa vsak posameznik s svojim delovanjem na trgu. A v skoraj desetletju socialno čuteče leve vlade niso zgradile niti enega doma za ostarele. Niti se niso spopadle z demografskim skladom. Na moč so se trudile, da ohranijo mafijski status quo v zdravstvu, namesto, da bi poskrbele za krajšanje čakalnih dob. Tako socialne so bile socialistične vlade – medtem ko so besedo podjetnik naredile skoraj za psovko, podjetništvo pa dojemale kot poceni vir sredstev za vse pravične domislice napajanja javnega sektorja in deljenja socialnih bombončkov. Pomembno je da nova vlada ne le racionalno vlada – ampak da ljudem pravilno predstavi kakšno mafijsko ponzi shemo se je na naših plečih šla leva elita in kako lahko izstopimo iz začaranega kroga večne relativne stagnacije, ki smo ji priča od leta 2009. Le tako bo to projekt za daljši čas. Le tako bomo še enkrat neideološko in pragmatično iztrgali rdečo zvezdo iz naše zastave.

Mitja Iršič

 • Miro Jereb

  G. Mitja…kapo dol. Hvala za lepo branje. Upam da bo zopet psijalo sonce Sloveniji.

 • Anton

  Glej zvezde pa ne damo! To je za nas svoboda, lahko okradeš in ubiješ kogar koli. Za nas ni Kristusa in luči na koncu tunela.

  • Kluki

   Prav si povedal.Vas čaka nekdo drug.

  • Simon Rožič

   …na rit si jo pripni in na čelo prilepi, če nimaš prenizkega! – in potuj po svetu, pa bomo
   videli, če boš prišel dalje od prve umobolnice !

 • Freiherr

  Kaj ko bi zacel pisati govore Jansi? Resno mislim. Dober in zelo smiselen ter resnicen clanek.
  Cestitam Shaman

  • jan Gedli

   Da je kolumna odlična se strinjam. Sicer pa mislim, da zna J. Janša odlično govoriti in pisati.

   • Simon Rožič

    JJ je več kot pismen! Kar napiše, tudi razum in za napisanim stoji s svojo
    osebnostjo!

 • VERZIFIKATOR

  Zvezdana Heineken

  DVE ZVEZDI

  Dve sta zvezdi, a tako različni,
  že po barvi, blišču in nastanku,
  ena vsa izginja v lastnem manku,
  po imenu zgolj sta zvezdi stični.

  V tem, da se ju zvezda imenuje,
  ena da je naša, druga vaša,
  kdor po njuni zvezdni moči vpraša,
  naj odgovor takšen pričakuje:

  Naša zvezda, zvezda astronomska,
  se prikaže v svojem vsem sijaju,
  v betlehemskem zvezdnatem migljaju,
  doba napove se z njo atomska.

  Naša zvezda svetlo je rumena,
  njen prihod se meri v tisočletjih,
  v množicah milijonskih z njo prevzetih,
  je preroška, večna, vedno ena.

  Vaša zvezda, zvezda iz tkanine,
  kakšnih sto let le po zemlji plava,
  rdeča, saj v osnovi je krvava,
  kot utrinek pride in spet mine.

  Paradira nekaj generacij,
  a samo v deželah zaostalih
  in udarja po nemočnih, malih,
  je v sramoto narodov in nacij.

  Saj na silo ljudstvo skupaj veže,
  dokler to se slednjič le ne zgane,
  jo pretrga, iz okovov vstane,
  iz zastav sredice jo izreže.

  Danes bledo vso, osramočeno,
  barvate ihtavo spet na rdeče,
  na vse kriplje kičasto, kričeče,
  kot priložnost zdavnaj izgubljeno.

  Le še na tkanini neuradni,
  ki se z njo nihče več ne ponaša,
  zvezdo rdečo se okrog prenaša,
  burk, burlesk simbol je to paradni.

  Naših zvezd na nebu brez števila,
  vse žarijo, svetijo rumeno,
  vaša, rdeča, pa osramočeno
  bi najraje kje v temí se skrila.

  Kje v temí, kjer čisto nič ne sveti,
  njena kjer rdečica se zakrije,
  utopi se, da preprosto ni je,
  želja ji edina je umreti.

  Ji nerodno revici je rdeči,
  ko okrog se s cunjo jo prenaša,
  prenašalce svoje zvezda vpraša,
  ali ni že skrajni čas izpreči.

  »Za tolažbo bom malikovalcem,«
  reče prav nemočno zvezda vaša,
  »vam svetíla kakor pivska flaša,
  Heinekenu, njega prodajalcem.«

 • Van Der Waals

  rdeče totalitariste, teroristi, zavezniki islama, ne demokrate, rasiste in še kaj brcniti z prestola!!!

  • Simon Rožič

   ….pa hitro! Razmnožujejo se kot Šarčevi zajci!

 • JANEZ GUS

  Na sliki klečeplazcev z magistrata je lahko najbolj sram Kožuhove.Oče se ji obrača v grobu.

 • JANEZ GUS

  To sliko klečeplazcev z magistrata je treba kazat skupaj s spiskom 75-ih slovenskih cokelj razvoja države.

 • Iva

  “IZKLJUČEVALCI SO POSTALI IZKLJUČENI”

  Vključili so se v “enotno” opozicijo, Šarčevo, Židanovo ali Mesečevo? No, pred Alenko bodo imeli mir.

  Agencije, ki opravljajo javnomnenjske ankete (Mediana&Co.) še niso, pa bi morale, čimprej v svojo anketo vključiti vprašanje: KAJ SIMBOLIZIRA RDEČA ZVEZDA z možnima odgovoroma:
  1. demokracija
  2. totalitarizem.

  Dokler 80% anketiranih ne bo obkrožilo totalitarizem, Slovenija ne bo normalna članica EU!

  • Freiherr

   Heineken pa se ta je za en kurac

   • TINE

    edina rdeča zvezda ki jo vidim rad

 • Ivan Ivanovič

  Ma kakšna desnosredinska vlada neki! To bo koalicija, ki je nastala zato, da poslanci obdržijo svoje stolčke. In so takoj povedali, da ne pristajajo na nikakršne ideološke teme. To bo nekaka pol-tehnična vlada ideološko zelo raznorodnih strank.
  Največje vprašanje pa je, kaj bo ta vlada počela. Si bodo ministri razdelili fevde in mirno pitali svojo klientelo naprej, ali bodo nemara imeli več dela organi pregona? V prvem primeru bodo volivci povedali svoje na naslednjih volitvah, v drugem primeru bo pa globoka država začela gugati ladjo kot v času prejšnje Janševe vlade, dokler je ne bo zalila voda.

  • jan Gedli

   Žal, je protiustaven volilni sistem prirejen na kožo “zdravim silam”, ki so okupirale Slovenijo in Jugoslavijo maja 195 in ki je lepotno transformirane ne izpustijo iz rok.

 • jan Gedli

  Gospod Iršič, iz vašega odličnega pisanja veje zdrav optimizem. Da bi vaša vizija meso postala.

 • if

  Skupaj komunistična rdeča zvezda in nacisitčna svastika, Rdeči trg, Moskva, 1. maj 1941. https://www.youtube.com/watch?v=jAfSrBMuXI8
  Javno dokazana vzajemost komunistične rdeče zvezde in nacistične svastike, 26 dni po napadu nacistične svastike na domovino kominternovcev rdečezvezdašev Tita in Kardelja in le 5 dni po ljubljanski tvorbi kominternovske rdečezvezdaške PIF zoper demokracije VB, Francije in ZDA.

  Komunistična rdeča zvezda na Osankarici, v Dražgošah, 1. avgusta 2014 na poti v parlament samostojne RS: https://beta.finance.si/pics/cache_zd/thumbs/600px-zdruzena_levica_zombi.20140801092519.jpg.c.600px.jpg.jpg
  Komunistična rdeča zvezda v parlamentu RS: https://nova24tv.si/wp-content/uploads/2019/07/cerar_tomi%C4%87.jpg

  Komunistična rdeča zvezda na kapi sodnice https://d33wubrfki0l68.cloudfront.net/075ca9e5ff7aea95ceef1e09cc060ca3f5ce60c5/2c727/img/p-2719-1.jpg

 • JANEZ GUS

  Za prebrati komentar Lojzeta Peterleta v zadnji družini,kako je zmagovalka Eme frapirala rdečuhe z omembo JEZUSA.To jih je popolnoma spravilio s tira in še danes niso prišli k sebi.