“Fake” vesolje ali domnevno ozadje slovenskega osamosvajanja

Foto: STA

Komunistični režimi so se utrjevali in potrjevali s policijo, vendar tudi s propagando. Za ta namen so si postavili različne ustanove in komisije, kot so bili recimo partijski “oddelki za agitacijo in propagando”. Prizadevanja komunističnih in drugih avtoritarnih sistemov, da bi doma in predvsem v tujini veljali kot zmagoviti, uspešni, skratka idealni, so segala tudi na področje umetnosti. Zato so nacisti in fašisti preganjali “degenerirano” umetnost in sežigali nevšečne knjige. Komunisti so neposlušne avtorje preganjali in zapirali, podpirali pa “socialistični realizem”. Tako je bilo tudi v Jugoslaviji in v Sloveniji po “osvoboditvi” leta 1945. Neposlušni avtorji pa so kljub temu raziskovali in kritizirali socializem.

Najboljša umetniška dela so nastajala v sporu s komunističnimi oblastmi ali so bila do njih vsaj distancirana. Za svobodno ustvarjanje so značilne avtonomnost, kritičnost, celo brezobzirnost do aktualnih oblasti. V demokratičnih državah je financiranje umetnosti (kadar je to potrebno) urejeno z mehanizmi in postopki, ki so oddaljeni od države in oblasti. Takšno kulturno politiko smo zagovarjali in uveljavljali tudi po osamosvojitvi, torej po osvoboditvi od enopartijskega (avtoritarnega, nedemokratičnega, skrahiranega …) jugoslovanskega režima. Dokler je trajal, je bila (leposlovna, publicistična, novinarska) kritika socializma smiselna in upravičena. Ko se je poslovil, takšna kritika ni bila več smiselna. Po logiki stvari naj bi postala predmet kritike nova slovenska demokratična oblast.

Potem so se zadeve zapletle. Sledi tega zapletanja sem v teh dneh opazil v radijskem poročilu o filmskem festivalu, na katerem so prikazali najnovejši slovenski film, ki prikazuje – če sem dobro slišal – spor med dvema bratoma, ki sta si politično navzkriž zaradi dediščine po očetu “iz ozadja slovenskega osamosvajanja”. Dediščina naj bi vsebovala “nekaj milijonov pomanjkljivo opranega denarja” na švicarskem bančnem računu. Eden od bratov je – če sem prav slišal – levičar, ki je “zvest luzerskim socialističnim vrednotam” in začne razkrivati nečedno dediščino. Drugi brat – desničar, ki se je “pravočasno prilagodil družbenim spremembam” – bi sporni “ostanek tranzicijskega ožemanja narodovega bogastva” brez predsodkov uporabil za svoje kapitalistične načrte. Radijski komentator je svoje opazke o filmu sklenil z besedami, da “dežela, v kateri smo nekoč živeli” (mišljena je najbrž Jugoslavija), kljub vsemu ni bila tako slaba.

V Sloveniji vladajo levičarji, ki skušajo z vsemi sredstvi onemogočiti svoje konkurente
Stvar je, kot rečeno, zapletena, vendar značilna za politično in po vsem videzu tudi umetniško dogajanje v aktualni Sloveniji. Film vsebuje – če dobro razumem radijski povzetek – precej nazorno in preprosto politično sporočilo: levičarji so “luzerski” poštenjaki, ki razkrivajo, desničarji pa brezobzirni kriminalci, ki brez predsodkov prevzemajo “nečedno dediščino osamosvajanja” in nadaljujejo z “ožemanjem naroda”. V tem fake vesolju so se zbrali naslednji pojavi: dobra socialistična Jugoslavija, slaba kapitalistična Slovenija, pošteni levičarji in pokvarjeni desničarji. To fake vesolje – čeprav se vrti okrog fake analiz in fake informacij – ima nekakšno logiko. Problem je samo v tem, da v Sloveniji vladajo levičarji, ki skušajo z vsemi sredstvi onemogočiti svoje konkurente, ki jih v slogu analiz nekdanje jugoslovanske Udbe in kontra obveščevalne službe imenujejo desničarje. Levičarstvo ni bilo le uradna ideologija komunističnih Jugoslavije in Slovenije, ampak je predvsem značilno za teoretike in aktiviste, ki so od samega začetka nasprotovali osamosvojitvi in demokraciji.

Poročilo o filmu (in po vsej verjetnosti niti film sam) ne pove, kateri ljudje “iz ozadja slovenskega osamosvajanja” naj bi prali in nalagali milijone v švicarskih bankah. Takšna zgodba po vsej verjetnosti niti ni namenjena osebam, ki so ustvarile državo, ampak osamosvojitvi in državi, torej njuni politični diskvalifikaciji. Pisec teh vrstic se mora ustaviti pri tej trditvi, za katero jamči; kajti za nasprotno trditev, da slovenski oligarhi in tajkuni izvirajo iz levičarskih (jugoslovanskih, balkanskih in socialističnih) krogov, nima stoodstotno zanesljivih dokazov in imen. Dokazljivo je seveda, da je bil jugoslovanski in slovenski novi razred sestavljen iz levičarjev.

V Sloveniji so 80 odstotkov časa po osamosvojitvi imeli vodilne oblastne položaje v rokah levičarji. Zgodovinarji, novinarji, pisatelji, scenaristi in režiserji, ki imajo v demokratičnih deželah običajno kritičen odnos do oblasti, bi najbrž morali ugotoviti, da Sloveniji z izjemo osamosvojitvenega časa 1990-1992 in v letih 2004-2008 vladajo leve, radikalno leve, levičarske in skrajno levičarske stranke, torej bi morali kritizirati levičarje in znamenite socialistične pridobitelje, katerih imena so splošno znana.

Mimogrede: izraz “desničarji” izvira iz dežel in jezikov, kjer desnica pomeni “pravilno” (right, recht) ali pač sedežni red z dolgo tradicijo; na Slovenskem pa ima desnica pomen, ki so ga ljudem zabijali v glavo komunistični apologeti in policijski analitiki, ki so ljudi, kot je pisec teh vrstic, označevali za “meščansko desnico”. Nekoč v Jugoslaviji je bilo levičarjem lepo, ker jim ni bilo treba skrbeti, da bi jim državljani oz. konkurenca ogrozili njihove privilegije. Bali so se samo dolge roke cekaja in njegovih samopašnih voditeljev, zato so bili skrajno poslušni, kar je za levičarje sploh značilno.

Dimitrij Rupel

 • Ivan Ivanovič

  Slovenska levica je koristolovska mafija, ki ji je zadnja skrb blagostanje ljudi. Ti so le delovna in molzna živinčeta, ki so toliko pomembna, kolikor se da iz njih iztisniti. In to ne na trgu, kot to počno kapitalisti v konkurenci drug z drugim, temveč s pomočjo davkov in državne prisile. Dokler nam bodo vladali čisti lopovi, ki državo in oblast zlorabljajo za svoje bogatenje, s prstom pa kažejo na kapitaliste, bomo vsak dan bliže Venezueli.

  • pedro

   To je bila že Titejeva šola. Tega ne pozabijo nadaljevat .

 • RATATA

  Socialistična Republika Slovenija se je osamosvojila točno zato, da se v revoluciji po maju 45 ukradeno / zaplenjeno – podružbljeno premoženje in vse ustvarjeno v 45 letih elegantno podržavi in “lastninsko preoblikuje” – prihvatizira s strani tistih istih potomcem in naslednikov ter slavilcev komunistične revolucije in prejšnjega sistema (zsms-eLDeeS / zks-sdp-eSDe … ter derivati nastavljenih pokvarjencev v medsebojni spregi).
  Vse kar se dejansko dogaja in zgodi agitpropovski režimski mediji prikažejo točno tako, kot tem lopovom ustreza, saj jih v popolnosti obvladujejo … kakor obvladujejo šolstvo, policijo, sodstvo in “nevladnike” ter združenja in društva. Skratka popolnoma so prilagojeni in na odličnih temeljih utrjenih v prejšnjem sistemu.
  Režim se je le modificiral in prilagodil modernejši dobi, ni se pa spremenil.
  Saj, kdo pa je kaj obljubil(?), na lističu je bilo 23.12.1990 le vprašanje, če smo za to, da Slovenija postane samostojna in neodvisna in prav nič drugega!!
  kiićan je dovolil neke sanje le tistega danes, jutri bo pa nov dan in ta jutri traja že več kot 28 let ter je točno takšen, kot so si ga zamislili.
  Tudi osamosvojena socialistična Republika Slovenija je točno takšna kot so si jo zamislili…- po obliki kokoškasta kura, kot jo imajo na značkah slovenski miličarji – brez Istre in Medmurja, kar so “naši” šenkali mejakom iz zagrebške fejk države(!!), kar je v nasprotju s temeljno ustavno listino in je veleizdaja(!!) tako da ni bilo ukradeno le premoženje ampak tudi deli ozemlja in z ljudstvom vred, ki je bilo prikazano kot da pripada nezavisni hrvatski državi, kar ji ni pripadalo niti tedaj, ko jo je vodil poglavnik (meje so maja 41 priznali in se njih potek ni spremenil niti slučajno!!).
  Ko bi imeli kakšnega, ki bi se zastopil na državnost in na principe ter pravila internacionalnega prava bi bilo marsikaj mnogo boljše, ne pa da se nam stalno ponujajo neki sanjači, ki le škodujejo in škodujejo ter so iz fimferja naredili drobiž, slovenskemu narodu pa v popolnosti spremenili značaj / ga pobebavili z obljubami privilegijev plačevanih iz judenbank!!

  • pedro

   No, to ni čisto tako .
   “…. Slovenija se je osamosvojila točno zato, da se v revoluciji po maju 45 ukradeno / zaplenjeno – podružbljeno premoženje in vse ustvarjeno v 45 letih elegantno podržavi in “lastninsko preoblikuje” – prihvatizira ….. “
   Namen je bil POŠTENJE IN PRAVIČNOST ZA VSE, ampak “stara garda” je to zvito in prikrito postopoma vse speljala na “svoj mlin” in tako smo postali Socialistična Republika , da se nam še vrabci smejijo – osamosvojiteljem pa vsa čast.

   • RATATA

    Da se pokvarjencem prepreči zahrbtno delovanje ni treba bit pokvarjen, le predvideti je potrebno, kaj bi lahko pokvarjencem rojilo po glavi. Kdo je kaj in zakaj osamosvojil je še vedno ljudem zavito v celofan ustvarjalcev javnega mnenja.

    • pedro

     “Samo preko mojega trupla”, je takrat rekel nekdo, kajne ?
     No zdaj ima to možnost….. pa o mrtvih vse dobro, saj ni mogel vedeti, ali predvideti česa so zmožni – žal.
     Zdaj moramo paziti, kako naprej, da izidemo iz tega s čimmanj praskami.

     • RATATA

      no zdaj je krščanski socialist in knojevec ter panevropejec že truplo postal, že prej pa po rosvitino “oče naroda”, pa nič!

     • Nata

      Ali si prebral knjigo ? Mene strašno matra , da bi jo.

      Res ne razumem, kako je prišla do – očeta naroda ??

     • RATATA

      če si na javni hiši lahko prideš do marsičesa…
      ima pa tudi čisto svojega krta, prekopalca kosti in brenkača od fare, ki je objavljal že v zgodovinarskih strokovnih revijah v prejšnjem režimu.
      Od tod ni daleč do doktorata iz delanja očeta naroda.
      Je pa zanimivo in zame zelo strašno spoznanje dejstva, da je rosvitin oče naroda prijateljeval z Ottom von Habsburgom, ki se je goreče zavzemal za kalergijevo EUropo negroidov, kar bo, kot vse kaže uspelo po stotih letih od izdaje tiste knjige praktičnega idealismusa!!

     • Nata

      Drži. In zato moram knjigo prebrati. . .. .

     • RATATA

      Jaz bi pa rad prebral tista po latinsko napisana pisma, ki sta si jih v tistem času izmenjevala FB in BMZ!

     • Nata

      Uh, ta bo pa težka, saj vse izgine. BMZ je vseh muh poln gospod, čeprav ga jaz obrajtam.

     • Nata

      Bi pa od g. Ferenca pričakoval, da veliko ve. In nalije čistega vina.

      Saj vem, da je soditi kar povprek napačno, A, saj beseda ni konj. Vse. . . pa prav vse. . . .se da z lepo besedo in seveda argumenti razložiti.

    • Andrej

     Glavni osamosvojitelji so vendar rdeča zvezda, srp, kladivo in YU zastava. Kdor zmaga v osamosvojitvi, tisti vlada. In kdo vlada danes? Resnični osamosvojitelji so bili le kanonfuter za komuniste, ki so se takrat potuhnili, iz ozadja škodili kolikor so mogli in ob prvi priložnosti prevzeli oblast. Še prej pa so v vse možne stranke infiltrirali svoje. Pucko.

     • RATATA

      yeste

   • Andrej

    Nameni so različni. Mi smo mislili kar smo, komunisti pa tudi. Ker ni bilo lustracije so izvedli točno to, kar je navedel RATATA. In točno to tudi imamo.

 • RATATA

  Kako fejkano je bilo osamosvajanje nečesa fejkanega se je mdr. pokazalo tudi v zadnjem primeru glede Reke in njene okupacije pod vodstvom tistega laškega poetičnega soldata.. .
  (člankek v Delu: Spomenik nesoglasja v Trstu),
  ki je zaradi kipa okupatorja Reke protestiral hrvaški državni vrh….

  To je le še en zunanji znak popolne državno pravne shizofrenije na ruševinah tisočletne zakonitosti in reda.
  Če bi kdo moral protestirati, bi morala vlada Republike Slovenije, ki je prevzela vsa državna pooblastila v vseh slovenskih deželah.
  Nobena hrvaška država nikoli ni upravljala območja Reke, ki je bilo najprej del Krajnske (poslanci so prihajali na zasedanja parlamenta v Ljubljano!), potem Primorske in po Poravnavi 1867 dokončno del Kraljevine Ogrske, kot avtonomna guvernatura (Kot mesto Trst!).
  Z Rapallom (in Rimom) je postalo del Kraljevine Italije. Po njeni kapitulaciji del nemške vojaške operativne cone Jadransko Primorje in z mirovnimi sporazumi po Drugi vojni dodeljeno Federativni Ljudski Republiki Jugoslaviji.
  Po osamosvojitvenih vojnah vse do danes ni prišlo do nobenega veljavnega meddržavnega sporazuma o poteku državne meje (niti arbitražna odločba ni uveljavljena in je zaradi laži v slovenskem memorandumu po vsej verjetnosti nična!), in trenutno velja status quo, ter z območjem Reke hrvaška država nima nič opraviti.

  Republika Slovenija se je takšna, kot je v Jugoslavijo vstopila, osamosvojila dne 26.6.1991, ko je bila Hrvatska še integralni del SFRJ (in seveda kot taka v okviru napada JLA tudi agresor na osamosvojeno Slovenijo!).
  Zadnja meddržavna pogodba, ki določa status območja Reke, pa je še danes v celoti veljavni Trianonski sporazum, ki o tem območju pravi, da se morajo o njem dogovoriti sosedje.
  Da sta (internacionalno pravno!) soseda območja Reke slovenski deželi Primorska in Krajnska (in do odmrtja Jugoslavija), ni nobenega dvoma – kakor ni nobenega dvoma, da je njuna upravičenja prevzela vlada v Ljubljani.
  Koliko pa je soseda tega območja tudi država Hrvatska, ostaja vprašanje, saj ob svoji odcepitvi (“raskid državnopravnih sveza sa bivšom državom” – vklesali so v kamen!) dne 8. oktobra 1991 Zagreb ni izpolnil osnovnega pogoja za mednarodno priznanje: ni priznal obstoječe državne meje s sosednjo državo Republiko Slovenijo, čeprav jo je v celoti – od Reke pa do sotočja Drave z Muro – priznal že maja 1941. (Resnici na ljubo te obstoječe in edine na terenu označene državne meje niti ne opazi, kaj šele prizna, tudi oblastna kamarila v Ljubljani!!!)
  Shizofreno pač!

 • Jožef

  V Nemčiji odmeva afera, ki jo je sprožil zvezdnik Nerbert Gruenemajer (naj mi bo oproščeno, če sem napačno napisal). Omenjeni gospod, bivajoč v V B je na svojem koncertu v Avstriji po vzoru JG pozival tisoč glavo množico v borbi proti desnici. Torej, kričaj je : niti za mm na desno, niti za mm.
  Kaj to pomeni v svetovni javnosti? Zatorej ima g. Rupel prav, kar piše v svojem članku.
  Ljudje, pripadanje k desnici se lahko spremeni iz svobode in enakosti v prepovedano in kaznivo politično pripadnost.

 • Okra tatoo

  Kot kaj se pa deklarira g. Rupel? Ali je začel veter zopet drugače pihati, pa je čas za spremembo in je to namen tega članka? Namreč dr. Rupel je bi v svojem življenju že vse, kar je v gornjem članku opisal. Katera stališča pa zastopa zdaj, pa ne ve niti sam, mi pa zato še manj, ker namenoma ne daje jasne razlage. Na koristolovskost nas spominja tista njegova vila na nabrežju Ljubljanice, ki si jo je kupil za bojda 40000 bagatelnih takratnih nemških mark, preračunano v tolarje (v bone). (cena enosobnega stanovanja nekje bogu za hrbtom v tistem času, če seveda ni odkupil po Jazbinškovem zakonu, kot Ljubljanski župan na neki imaginarni prednostni listi, ki si jo je sam sestavil) V Ljubljani in širše je takrat stanovanjsko gospodaril tudi neki Miha Jazbinšek. Njegove danes bogate sorodnike tudi, tako kot Ruplove, srečujemo v raznih elitnih toplicah, ovešene z zlatom in diamanti.

  • Amerikanc

   Se strinjam z vsem, bil je tudi zanič župan, kot tudi ostali dve levakinji. Moramo pa mu priznati, da je bil edini spoštovanja vreden zunanji minister, ki je bil v tujini bolj spoštovan kot doma. Rupel ima res veliko zaslug na svetovnem parketu, da sta nas EU in USA akceptirali. Ostali kekci, po Ruplu, niso vredni pol 3,14čke, ladne vode.

   • RATATA

    Če malo bolj pomislimo, smo bili nesporno, kot samostojna država (kar smo razglasili dne 26.06.1991) priznani “akceptirani” že na brionih 07.07.1991, saj je bila tam ob delegaciji preostanka sfrj in delegaciji evropske skupnosti, ki je sklicala in vodila pogovore tudi naša delegacija osamosvojene Republike Slovenije!! // država nastane z razglasitvijo !!! (btw.: delegacije kake hrvatske države na Brionih ni moglo biti, ker je svojo odcepitev /raskidanje svih veza sa sfrj razglasila šele po preteku 3 mesečnega moratorija… dne 08.10.1991!!)

 • Andrej

  Gospod Rupel, ali bi lahko malo natančneje razložili, kako je bilo z razbitjem DEMOSa, nelustracijo, prehodom k Drnovšku (CK ZKJ in predsedniku predsedstva Jugoslavije) in kakšna je vaša vloga pri tem?

  • pedro

   Lahko je biti po bitki general.

   • Andrej

    Zato ga pa prosim za njegovo razlago.

 • Nata

  ” Nekoč v Jugoslaviji je bilo levičarjem lepo, ker jim ni bilo treba
  skrbeti, da bi jim državljani oz. konkurenca ogrozili njihove
  privilegije.”
  Hja. . . . .sedaj jim je pa tudi lepo !! Zelo lepo !
  Čeprav tudi druga stran danes ni revna. Časi so se spremenili. A ne za vse !
  MI, SLOVENSKI NAROD SMO ŠE VEDNO ENE POHLEVNE, UBOŽNE OVČICE !!

 • Alberto

  Mimogrede: izraz “desničarji” izvira iz dežel in jezikov, kjer desnica pomeni “pravilno” (right, recht) ali pač sedežni red z dolgo tradicijo

  The political term right-wing was first used during the French Revolution, when liberal deputies of the Third Estate generally sat to the left of the president’s chair, a custom that began in the Estates General of 1789. The nobility, members of the Second Estate, generally sat to the right.
  Right-wing politics – Wikipedia

  https://en.wikipedia.org › wiki › Right-wing_politics

  • Alberto

   Ja, res je. Ste na strani grascka. :))

 • črnaovca

  Rupel že ve kaj piše je bil povsod zraven