Gospod Pučnik in tovariš Kučan

Miro Petek.

V svoji novinarski karieri sem le enkrat govoril z dr. Jožetom Pučnikom. Bilo je nekje pred prvimi demokratičnimi volitvami, ko je obiskal Ravne na Koroškem, in v prepolni legendarni Kavarni na Čečovju je bilo toliko ljudi, da vsi niso mogli v dvorano in so Pučnikove vizionarske misli in napovedi poslušali pred vrati. Prisotna je bila energija, ki je kazala na zmago, na konec komunizma in samostojno državo. Tudi pri Korošcih, kjer je partija imela veliko vpliva in moči, in ljudje ob meji smo poznali tako rdeči teror na naši kot tudi svetlo prihodnost na drugi strani meje. 

Pučnik v glavnem mestu EU, ne pa tudi v glavnem mestu Slovenije
Pogovor s Pučnikom je bil kratek, le za kratko novinarsko izjavo, vendar je name naredil močan vtis. Nekaj sem vedel o njem, še zdaleč ne dovolj in še danes ne vem vsega. Predvsem pa se vsi skupaj ne zavedamo dovolj njegovega pomena za Slovenijo in Slovence. In se mu tudi ne bomo mogli nikoli dovolj dostojno oddolžiti. Poimenovanje konferenčne sobe v Evropskem parlamentu v Bruslju je zelo pomembna gesta. Toda pozor – spet so mu na simbolni ravni morali prej priznati njegovo veličino v Evropi oziroma glavnem mestu Evropske unije (po zaslugi dr. Milana Zvera) kot pa doma, kjer v Ljubljani kot glavnemu mestu države Slovenije, za katero je Pučnik med najbolj zaslužnimi, še vedno ni ulice ali trga, ki bi bila poimenovana po njem. Kaj šele kakšnega spomenika javnega značaja.

Tudi z Milanom Kučanom sem v svoji novinarski kariere govoril le enkrat, pri Najevski lipi na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem, ob tako imenovanem srečanju državnikov. Jutri je pod to najstarejšo lipo na Slovenskem ponovno to srečanje. Po naročilu urednika takrat še kar uglednega časopisa sem moral v tekstu zapisati tudi izjavo takratnega predsednika države. Ko sem stopil do Kučana in ga vljudno vprašal, če ga lahko za trenutek zmotim, je bil kratek: “Ste me že zmotili!” Dalje se ne spomnim, ne, kaj sem ga vprašal, ne, kaj mi je v odgovoru naložil, v spominu mi je ostala le ta aroganca. In Pučnik je zame vselej gospod z veliko začetnico, človek in politik evropskega formata, Kučan pa mali tovariš z malo začetnico.

Pučnik: “Jugoslavije ni več.” Kučan: “Mi iz Jugoslavije nočemo.”
Dr. Jože Pučnik je 23. decembra 1990, po uspešno izvedenem plebiscitu za samostojno Slovenijo, izrekel znameniti, danes gotovo zgodovinski stavek: “Jugoslavije ni več. Zdaj gre za Slovenijo.” Takrat smo namreč odgovarjali na plebiscitno vprašanje: “Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?” In bili smo za.

Foto: YouTube

Pri tem pa bi delali veliko  krivico Milanu Kučanu, če se ne bi spomnili tudi njegovih  izjav o  samostojni in neodvisni Sloveniji. Najprej te: ”Samostojna Slovenija bi bila najbolj črnogleda varianta … Vendar moramo narediti vse, da Jugoslavija bo.” ( Milan Kučan, 26. 10. 1988)  Leto dni kasneje Kučan pravi: ”Jasno je, da mi iz Jugoslavije nočemo in ne želimo, in da nas kljub takim amandmajem iz nje nihče nima pravice poditi.” (Milan Kučan v Beogradu, 28. 9. 1989)  Čez nekaj dni se še dopolni: ”Za nikakršen odhod in odcepitev iz Jugoslavije ne gre. Z dopolnili smo ustvarili pomembne pogoje za prihodnost, za socializem po meri ljudi.” (Milan Kučan, 2. 10. 1989) In še mu ni jasno: ”Naša opredelitev je nedvomno Jugoslavija. Mi razumemo in sprejemamo Jugoslavijo za svojo državo in si je ne pustimo vzeti.” (Milan Kučan v Beogradu, december 1989) O svoji intimni opciji Kučan spregovori leta 1990: ”O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti.” (Milan Kučan, 31. 1. 1990) Kučan je bil kritičen do politikov, ki so v Sloveniji govorili in razmišljali o samostojni državi Sloveniji: ”O odcepitveni poti nisem nikoli govoril, o njej pa so govorili mnogi politični ljudje v Sloveniji.” (Milan Kučan, 20. 4. 1990) In brez sramu je pred nekaj leti ponovno podčrtal: ”Očitajo mi, da sem bil proti odcepitvi. Še zdaj sem.” (Milan Kučan, 23. 12. 2015)

Tudi te izjave so zgodovinske, saj že površnemu bralcu kažejo razliko med Pučnikom in Kučanom. Za razliko od Pučnika bi Kučan lahko dobil spominsko sobo le v Beogradu. Vendar Jugoslavije ni več, tudi v nekdanjih sobanah Centralnega komiteja Zveze komunistov Jugoslavije si več ne želijo spominov in duha jugoslovanskega komunizma. Le v Sloveniji so še eksotični modeli, ki se jim toži po komunizmu in Jugoslaviji.

Miro Petek

 • večni srb

  Slovenije ni več, zdaj gre za slehernega slovenca.

 • Miro Jereb

  G. Petek…v zanosu ste pozabili…Gospod Pučnik ima že eno veliko obeležje v Sloveniji…že kar nekaj let…LETALIŠČE JOŽETA PUČNIKA. Verjamem, da tega niste namenoma izpustili. Lepo naprej. LP.

  Čistilno napravo v Zalogu pa bi lahko imenovali po Milanu Kučmanu da bo lahko počistil s svojimi idejami.

  • Franc Šink

   Tako je.

  • janko

   Naziv letališča je zadnja Janševa zasluga, preden ga je rdeči zmaj vrgel iz oblasti!

  • Tomi

   Kvečjemu kakšno gnojno jamo.

 • ptr

  V Ljubljani sicer od leta 2008 obstaja Pučnikova ulica. Je pa res, da gre za neko pasjo stezico brez hišnih številk v Zeleni jami.

  • dež

   Gre za veliko sramoto, pravzaprav za čisto navadno provokacijo. Za tiste, ki ne veste, gre za povezavo Šmartinske in Kavčičeve nasproti Žal, mimo Zidarjevih blokov.

 • Amerikanc

  Ostanejo mu še Dedinje. Tam je lepo. Veliki in mali titek skupaj !

 • Karlos

  Ja kakšnega obeležja ali celo sobe v glavne mestu EU ali še manj razen v Ljubljani kjer se ta družboslovna intelektualna elita samospoštuje samoocenjuje in samoobnavlja Kučan ali Brglez ne bo dočakal…

 • moat

  To je res in dejstvo, da je Kučan nasprotoval “odhodu” Slovenije iz Jugoslavije. Je pa tudi dejstvo, da je med vojno dobro krmaril in prihranil marsikatero žrtev. Po drugi strani je res in dejstvo, da je bil Pučnik spoštovan in zaupanja vreden politik. In je dejstvo, da je Janez Janša daleč od tega, res.

  • Amerikanc

   Mali titek je krmaril med osamosvojitvijo toliko, da je rešil svojo rdečo rit in riti svojih udbopartijskih kolegov – požigalcev slovenskih arhivov.

   • moat

    Torej vseeno velja, da je krmaril dobro, ne glede ali velja tvoja ali moja navedba.

  • resnicaboli

   Brez Kučana žrtv sploh nebi bilo tako da on je kriv za žrtve.

   • moat

    Temu ni tako, kot praviš. Imaš pač svoje mnenje, enako kot jaz. Če bi bil npr. predsednik Janša, bi se nam bolj slabo pisalo. Ta bi nas spravil v totalno vojno. Tako govorijo tudi zgodovinski viri. V vojni je namreč važna tudi diplomacija.

  • lojze

   Zakaj je Janša daleč od tega(čega)? Razloži!

   • elh.

    Tega pa ne zna. Kot vsi levaki, samo natolcuje.

   • moat

    Sem že velikokrat. Res čisto na kratko pa to pomeni, da zaradi veliko afer Janša pač ni verodostojen politik, za razliko od Pučnika, ki je bil dejansko car.

    • lojze

     Nič nisi razlozil, ne prej ne zdaj. Izmišljaš in izmišljije prodajaš kot dejstva. Argumentov nimaš.

     • moat

      Argumenti so kazenske ovadbe proti Janši, nekatere tudi obsodilne in pravnomočne (razžalitve). Kakšen politik potem je to?

     • lojze

      Kazenske ovadbe niso argument, še posebej, če so instrument neke politike (kateri najbrž tudi ti pripadaš). Obsodba zaradi razžalitve pa je tako absurdna, da je v sramoto našemu pravosodju (in nam, Slovencem). Ko je na monitorjih na veliko pisalo za zbrano množico novinarjev, ki jih tudi midva plačujeva, SMRT JANŠIZMU ni bilo nobenega odziva. Situacija je shizofrena in najbrž so tudi novinarji shizofreni, pa Bog jim pomagaj.! Po tej logiki in pravosodnem črkobralstvu sva lahko midva hitro obsojena. Si to želiš?

     • moat

      Hja, če niso kazenske ovadbe in zasebne tožbe argument, potem pa res ne vem. V starejših zahodnih demokracijah so, pa ne samo ovadbe, te so itak. Že če kdo napravi kaj moralno ali etično spornega, je to lahko razlog za odstop politika, kaj šele za podane kazenske ovadbe, vložene obtožnice ali celo pravnomočne obsodbe. Menim, da se motiš, res. In če je zakonska dikcija takšna, da nekaj je kaznivo dejanje (tudi sovražni govor, pa razžalitve…), potem se je temu pač treba izogibati in te potem ne morejo za to ovaditi. A ti koga žališ, razžališ? Politik bi to moral vedeti še bolj kot midva, res.

     • lojze

      Kazenske ovadbe niso noben argument do pravnomočne obsodbe. V naših krajih še posebno ne, ker so motivi pri ovadbah politikov pogosto politični, poglej primer Kangler pa tudi Janša in poglej odsotnost primerov ovadb proti Jankoviću, ko so pomemben sum oškodovanja poverili policiji v Postojni, ki ni ne takrat in ne danes nič razumela in seveda nič odkrila. Glede zasebnih ovadb zaradi sovražnega govora ni problem zakonska dikcija temveč razumevanje, procedura in uresničevanje zakonskih predpisov. Dokler bo glavni argument: ta naš… pa ima nekaj v sebi in katoliško cerkev je potrebno preganjati in rdeča zvezda nas je s Titom rešila, je pač tako kot je. Janši lahko groziš s smrtjo, onim, ki nosijo trenirke pa tega ne smeš javno reči. Zdaj sva prišla že v diskurz moralnega, psihološkega stanja naroda in ne pravnega reda in (enako)pravnosti v naši državi. Nasvidenje v naslednji vojni.

     • moat

      Do neke mere imaš seveda prav. Je pa pravnomočna obsodba tisti argument, če že podana ovadba ni, ali celo moralno in etično sporno ravnanje, tako kot drugod. Če so zoper Kanglerja padle ovadbe, so padle na sodiščih, oziroma je o njih odločalo krivosodje, kot ga imenuje Janša. Toda tudi sodišča so za Janšo krivosodje samo takrat, ko ne dosodi v njegovo korist. Lej, imam svoje prepričanje, berem tudi druge spletne strani (ne brskam samo po naših portalih) in standardi verodostojnosti politikov so drugačni kot pri nas. In Janša zame ne bo nikoli verodostojen politik, za kar si je itak kriv sam. Ne more biti kriv nekdo drug.

  • sanguis sacrum

   Samo da so serpeninsek, pa ui DZS nid tajm, pa boli me dzoko, moralni etik in svinjska nogica spostovani in zaupanja vredni politiki, pa bo…

   • moat

    Bolj težko razumem tole, kar si mislil napisati. Toda, niti Serpentinšek, ali karkoli že je, niti Janša nista zaupanja vredna politika. Je pa med njima razlika. Medtem, ko Janša “prodaja meglo”, Serpentišek prodaja vsaj smeh, če že kaj drugega ne.

  • tohuvabohu

   No, ti brihtna buča, zaupaj nam, kdo je danes v Sloveniji spoštovan in zaupanja vreden politik? Da se še mi malo narežimo …

   • moat

    Zame nobeden. Si pozabil, da iščem politično alternativo? Zdaj pa kar, nasmeh do neba :).

    • tohuvabohu

     Kje pa iščeš alternativo? Med rdečimi gozdnimi opicami?

     • moat

      Primati so že preveč razviti, med osli pač :).

 • Srce

  Le diktatorjem se postavlja spomenike še za časa njihovega življenja, Tito si jih je dal postaviti veliko. Zoperstaviti se njegovim naslednikom mali Kučan nikoli ni zmogel. Pučnika so izgnali in vrnil se je še močnejši, da je vsem sporočil, da Slovenija ni Jugoslavija. Zdaj Slovenci mirno pustijo, da tisti od katerih smo odšli, še naprej teptajo našo samostojno domovino. To je tako, kot da bi se ženska ločila od moža, on pa pride v njeno novo stanovanje in jo tam nekaznovano še bolj maltretira. Mali Kučan to zna.

 • Caetano

  Vsa cast Pucniku. Slovence je znal navdusiti za demokracijo!

 • VERRZIFIKATOR

  VELIKAN IN PALČEK

  Običajno v pravljicah tako je,
  palček tisti je, ki modro zmaga,
  s trikom velikana ki premaga,
  ko pomerita se v boju v dvoje.

  Pač tako se v pravljicah dogaja,
  a življenje pravljica ni večna
  in dežela ni do konca srečna,
  kjer se palček z zmagami napaja.

  Zmaga mu zadostna ni nobena,
  zagrenjeno išče nove trike,
  vse bolj je ujetnik lastne klike,
  kreatura uboga, narejena

  Vedno znova palček išče zmago,
  zmage drugih s triki si prilašča,
  zloba se ga zmeraj bolj polašča,
  lastno čuti vedno bolj nesnago.

  Ena stvar zanj najbolj je boleča,
  da ne more zmagati pošteno,
  ne postane rdeče žal zeleno,
  da izmuzne se mu vsakič sreča.

  Biti velikan mu ne uspeva,
  niti v pravljici, še manj v resnici,
  majhen palček da je po krivici,
  pritožuje se, ob tla zadeva.

  Nikdar velik palček ne postane,
  naj vseh vrst se trikov poslužuje,
  z njim iz dneva v dan je le še huje,
  velik namreč velikan ostane.

  • bednick

   Madona, pa kje najdeš tolk cajta?
   A psa sploh še peleš kej vn?

  • Soave

   Oooooooooo, Verzifikator ?? Izjema potrjuje pravilo.
   Ta palček je postal ” velik ” .Splezal je na hrbte Naroda in ga od zgoraj tlači že veliko let !

 • althar

  Pravilno bi se moral naslov glasiti “Gospod Pučnik in tovariš kučan”

  • janko

   Ampak to bi bila že slovnična napaka:)

   • althar

    Ne, tukaj se pa motiš. V zadni izdaji SSKJ je zaukazano, da se milan kučan vedno piše z malo, ker nič ne sme biti večje od našega velikega precednika, niti njegovi začetnici.

 • Dillinger

  Jugoslavija je bila ječa narodov!

  • Vojteh Dovč

   Tako kot evropa zdej a ne

   • david23

    Kaj, če bi g. Macronu, g. Conteju in ge. Merkel kaj o tem rekel, da vseh ostalih niti ne naštevam? Misliš, da bi se strinjali s teboj glede tvojega vprašanja?

 • xtc

  Kučan= beograjski konjušar z ambicijami postati Novi Titek,ki so se mu sfižile,podobno si je skušal lažno prilastiti sedaj osamosvojiteljstvo,,kar se mu je dokončno sfižilo z poimenovanjem dvorane v EU po Očetu Slovenije J . Počniku in ga dokončno porinilo v drugo ligo balkanskih vojnih hujskačev in švercarja z orožjem in politika z nikakršno mednarodno težo,kar je tudi vedno bil.Bush mu je pred nosom zaloputnil vrata WH,kar je ponižanje,ki ga ni doživel še noben SLO politik. v mednarodnih odnosih.

 • bednick

  Petek ni politik.
  Kučan kot politik je moral v SFRJ- Beogradu taktizirat .
  V tem smislu njegove izjave, vzete iz političnega konteksta, lahko da ne odražajo dejanskega stanja njegovega duha.
  Kaj pravte?

  • tohuvabohu

   Kaka napaka. Kučan nikoli ni bil politik, ampak partijski aparatek, po razpadu socializma pa udbomafijski boter.

  • samotoje

   Pravimo, da njegove izjave, v kontekstu ali izven njega, odražajo dejansko stanje ZKS in seveda Kučanovega duha. Tako je bilo in tako je še danes.

 • Olga2345

  Kučan si zasluži le “sobo” v zaporu, do smrti!

 • Saša Gluvak

  Kučanu bi lahko sobo posvetili le v Beogradu, drugje bolj težko..

 • Vojteh Dovč

  Bilo je nekje pred prvimi demokratičnimi volitvami, ko je obiskal Ravne na Koroškem, TAKRAT SI TI BIL ŠE ČIST NAVADEN TOVARIŠ NOVINAR.
  -Tudi z Milanom Kučanom sem v svoji novinarski kariere govoril le enkrat-
  -IN TOLKO MAŠ ZA POVEDAT O NJEMU–.Pučnik: “Jugoslavije ni več.” Kučan: “Mi iz Jugoslavije nočemo.” ENO IN DRUGO JE 2 KK . KDAJ BOMO PA ŠVICA

  • david23

   Glede Švice – jah, pač retorično vprašanje, ne?

 • Soave

  + + + + + + +
  Ooooooo, spomini ! Sijajni dogodki tistih let. Le kdo bi pozabil nekaj takega?
  Škoda, da se je tako hitro pokazalo, kdo koga za nos vleče.
  Tiste predsedniške volitve imam še danes v spominu.Pa govoričenje neumnih ljudi o Pučniku. Sami niso prav nič vedeli, pa so vsevprek pljuvali.
  Ja, nevednost je bila in je še danes huda cokla Naroda, ki naseda ” resnicam ” komunista. . . . . prvega med prvimi.
  Kakšna ironija !

 • Rotar Jakob

  kurćan z udbomafijo in krivosodjem še vedno tepta kz slovenistan dokler ga ne odplakne kanalizacija!

 • Get Smart

  Politik je vsak, ki dela za POLITEJO.
  Vprašanje je vedno le, za KATERO POLITEJO = DRŽAVO.

  Petek in ostali pošteni ljudje v Sloveniji, ki delajo za POLITEJO SLOVENIJO,
  so SLOVENSKI POLITIKI,
  medtem pa so
  tovariš MILAN KUćAN in ostali SRBO RVACKO itd. kaviarŽIDO JUGOKOMUNISTIČNI politiki POLITEJE KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA pač
  JUGOKOMUNISTIČNI oz. KOMINTERNISTIČNI POLITIKI, saj poleg dela za POLITEJO KOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO delajo tudi za enovito politejo KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO.

  Razlika med ljudmi in KOMINTERN kreaturami se opazi predvsem po njihovih delih.
  Medtem ko ljudje pošteno delamo,
  MURGL JUGOKOMUNISTIČNE in KOMINTERNISTIČNE kreature
  LAŽEJO KRADEJO ROPAJO UNIČUJEJO POSILJUJEJO nastavljajo dupe gazdi in kar je še tipičnih kominternističnih oz.MURGL jugokomunističnih odlik.

  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica
  vas bo osvobodila.«

  • Get Smart

   SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
   seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
   vrednotami.
   Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
   ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
   — poštenost,
   — pravičnost,
   — resnicoljubnost,
   — prijateljstvo do ljudi,
   — domoljubnost,
   — rodoljubnost,
   — svobodoljubnost
   in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI
   podarili
   svetu..
   Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

   • Get Smart

    Nasprotje kulture življenja je “kultura smrti”.

    Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

    KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
    MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
    detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
    sviranje kurtzu, prodajanje magle
    skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …

    feminizem kretinizem drkalizem pasjejebizem vegizem socializem itd. = KOMUNIZEM
    tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM
    globalno pa kaviržido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM …
    (
    SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …
    pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
    gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
    i tako dalje do tokija …)

    vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
    delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

    »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«

 • Zoran Prijović

  Tolikokrat je obrnil hrbet Sloveniji, pa ga nekateri še vedno slavijo, občudujejo in mu verjamejo. Verjetno enaki pacienti kot je on sam.

 • Aster Celesti

  Oh, Petek, ali res ne znaš spraviti skupaj kaj bolj brihtnega ?

  • Anton

   Za vaše trde glave je še to preveč.

 • Bandit123

  Petek, oba sta zate velika gospoda, a ti si za ljubi kruhek v stanju tvojim čevlje čistit in obmetavat z blatom spoštovane ljudi.

 • Tomaž Draž

  Spominjam se izjave gospoda Petka na prijazno in kulturno vprašanje za komentar, novinarja Studia City:
  “Ne dam vam izjave!”