Hrome race zahoda (in kako je z ohromljenostjo pri nas?)

Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel. (Foto: STA)

Politike ali vlade v času odhajanja, ko opravljajo samo tekoče zadeve, ob koncu neponovljivega mandata, ali ko so že znani njihovi nasledniki, imenujejo hroma raca (angleško “lame duck”). Ko voditelj postane hroma raca, nima niti pooblastil niti možnosti, da bi ukrenil kaj velikega ali prelomnega. Da je bil hroma raca, pripisujejo ameriškemu predsedniku Woodrowu Wilsonu, ki je pred stotimi leti v Versaillesu ustanovil Društvo narodov, vendar mu vanj ni uspelo vključiti ZDA, nakar je zbolel. V času stopnjevanja jugoslovanske krize in po izvolitvi Billa Clintona konec leta 1992 je bil hroma raca ameriški predsednik George Bush starejši. Hroma raca je bila nekaj mesecev tudi britanska prva ministrica Theresa May, največ ohromljenosti pa so doživeli Italijani. Trenutno to velja za predsednika vlade Giuseppeja Conteja, ki se je kljub domači negotovosti udeležil celo vrha G7 v Biarritzu.

Contejeva ohromljenost je po vsem videzu posledica nenavadne (nenaravne?) koalicije, še bolj pa italijanskega lanskega političnega preobrata. Italijanski volivci so se – podobno kot že nekoč v zgodovini – naveličali konvencionalne politike in tradicionalnih avtoritet. Svoje so k razočaranju gotovo prispevali spolni škandali in zlorabe v vladajočem razredu in celo v Katoliški cerkvi. Italijani so se torej odločili za alternativna omrežja in gibanja, kot je “gibanje petih zvezdic”, ki ga je ustanovil znani komik Beppe Grillo. Izbira je kljub resnim Grillovim spopadom z vladajočim razredom nenavadna. Komična oblast, ki zavrača strankarski sistem!? Izidi tekmovanja med – levimi, desnimi in sredinskimi – strankami so sicer negotovi, alternativa negotovosti pa so, kot je znano, množična gibanja, enostrankarski sistem, diktatura, samoupravljanje, politika “novih obrazov” ali kaj podobnega. Gibanju petih zvezd v opravičilo je treba povedati, da si je za predsednika vlade izbralo uglednega profesorja, povezanega z dvema elitnima univerzama (La Sapienza, Yale).

Ali se je vrha v Biarritzu udeležila še katera hroma raca? Bo britanski Boris Johnson preživel izstop iz Evropske unije? Mandat se bo kmalu – letos decembra – nehal Donaldu Tusku. Kaj pa Angela Merkel, ki je že zapustila mesto predsednice CDU in napovedala umik iz politike ob koncu tekočega mandata (2021)? Pol leta pred volitvami ankete slabo kažejo kanadskemu Justinu Trudeauju. Boljše možnosti za ponovno izvolitev ima – kljub trgovinskim vojnam in izstopanju iz mednarodnih pogodb – Donald Trump; če zanemarimo pariške rumene jopiče, pa je še najbolj trden položaj francoskega predsednika Macrona. Podobno stabilen je položaj japonskega Šinza Abeja.

G7 je organizacija najbogatejših (58 odstotkov svetovnega premoženja) in najmočnejših držav, ki jih povezujejo nekatere temeljne vrednote in sistemske značilnosti. Najbrž ni naključje, da gre za države t. i. zahodnjaške politične usmeritve oz. preprosto zahodnega sveta. Kljub temu, da je njen BDP več kot pol manjši od nemškega, je bila med letoma 1997 in 2014 na srečanja G7 vabljena tudi Rusija; medtem ko v najvišjo svetovno družbo kljub drugemu mestu na lestvici gospodarske moči (za ZDA) doslej ni bila vabljena Kitajska. Izključitev Rusije in nevključitev Kitajske dokazujeta, da G7 ni planetarni parlament, ampak politično opredeljeno planetarno vodstvo, ki predstavlja najmočnejše države moderne gospodarske in politične ureditve. Temu lahko ugovarjamo s stališčem, da so enako pomembne ali celo pomembnejše organizacije OZN, Nato ali Evropska unija, vendar je le za zadnji dve mogoče reči, da zastopata moderne gospodarske in politične vrednote. OZN je pomembna organizacija, vendar so v njej t. i. zahodne vrednote pogosto onemogočene po zaslugi Rusije, Kitajske in velike množice t. i. držav tretjega sveta oz. gibanja neuvrščenih. Ob tem, da se v G7 pojavljajo znaki ohromljenosti, je treba poudariti, da niti ruski Putin niti kitajski Ši Džinping nista hromi raci, ampak tako rekoč neomejena diktatorja.

Aktualna skupina G7 je nekaj takega, kot je bila nekoč Sveta aliansa. Podobno, kot se je nekoč (1814) Sveta aliansa zbrala na Dunaju, da bi ukrotila Francijo (in revolucijo), se je tokrat sveta sedmerica (brez nekdanjih cesarskih zaveznic Avstrije in Rusije) zbrala v Franciji … zakaj že? Da bi ugotovila medsebojne razlike glede Irana, glede trgovinske vojne s Kitajsko in glede brexita? Američani in Angleži so utrjevali “posebne odnose”. Macron je izjavil, da se vsi strinjajo glede Irana in nevarnosti za stabilnost na Bližnjem vzhodu, nakar ga je demantiral Trump. Francoski predsednik je tudi zagrozil južnoameriškim državam, da bo zaradi amazonskega požara zaustavil dogovor EU z južnoameriškim združenjem Mercosur, nakar so Braziliji (ki je bogatejša od Italije, Kanade ali Rusije) ponudili gasilsko pomoč v višini dvajsetih milijonov dolarjev. Ameriški predsednik se gasilskega sestanka, ki je še najbolj odmeval v slovenskih medijih in pri nekaj deset aktivistih nevladnih organizacij, ni udeležil.

Ameriški predsednik Donald Trump na konferenci G7 v Franciji. (Foto: EPA)

In kako je z ohromljenostjo pri nas? Šarčeva vlada je po svoje podobna italijanski, le da ima slovenski komik slabši rezultat od italijanskega pa še osebno se je lotil vladanja. Slovenska koalicija je bolj nenavadna od italijanske, saj je sestavila manjšinsko vlado in ne vsebuje stranke z najboljšim volilnim rezultatom, poleg tega pa se povezuje s stranko, s kakršno si druge evropske vlade ne bi upale povezovati. Slovenska ohromljenost je zaznavna pri izbiri vodilnih ljudi na vseh mogočih področjih.

Slovenska vlada bi si prislužila naziv hrome race predvsem zaradi kriz, ki jih je povzročila v zdravstvu (čakalne vrste), šolstvu (zatiranje zasebnih šol), kmetijstvu (samoupravljanje volkov in medvedov), privatizaciji državnih podjetij in bank, pri vojski in policiji (migracije); čez rob ohromljenosti pa se je podala z gradbenimi projekti, kot sta drugi tir in karavanški predor. Edini področji, kjer ni znakov ohromljenosti, so plače in odpravnine direktorjev državnih podjetij in ustanov; in seveda zapravljanje davkoplačevalskega denarja za politične limuzine, ki spominjajo na avtomobilski park pokojnega maršala Tita.

Še nekaj o “dosežkih” slovenske zunanje politike. Na evropskem odru Sloveniji gotovo ne bodo zaupali kakšne glavne vloge in Slovenija sama najbrž ne more zaustaviti brexita oz. razkroja EU. Lahko bi – vendar v družbi srednjeevropskih držav in Hrvaške – prispevala inteligentne/duhovite predloge glede prihodnje ureditve EU; lahko bi poskrbela za svojo schengensko mejo in lahko bi prispevala sredstva za Nato v višini, za katero se je zavezala. Poseben “dosežek” so prepiri med slovenskim in hrvaškim zunanjim ministrom oz. zamrznjeni diplomatski odnosi, ki so najbrž vplivali na hrvaško odlašanje z agremanom za novega slovenskega veleposlanika. Obliže na slovenske zunanjepolitične rane – odkar je na mestu predsednika republike – prispeva Borut Pahor, ki mu za temeljitejše posege seveda primanjkuje pristojnosti. V Pahorjevi bližini je nastala Ljubljanska pobuda, tj. rokopis nove evropske ustave, katerega avtor je Peter Jambrek.

Dr. Dimitrij Rupel

 • Franjo Trojner

  Dol z zblojeno nevoljeno EU Bruseljsko dekadentno birokracijo. Dol z centralizacijo EU in čim dalje vstran od FRANCOSKO/NEMŠKEGA vlaka. Jebeš novo EU ustavo, mi se raje svoje USTAVE pikolovsko držimo, namesto, da dopuščamo, da jo leva Šarčeva vlada ignorira, hčije po njej kadarkoli si to zaželi. Izvršna, zakonodajna, sodna oblast je pri nas čisto izgubila kompas, štango jim pa drži četrta veja oblasti-mediji, ki so provladni, nemesto, da bi bili varuhi demokracije, vladavine prava, človekovih pravic in svonoščin in vladi v imenu državljanov gledali pod prste.
  NIČ ni ostalo od države, ki smo jo izborili leta 1991! Takšne zafurane države in za državo in državljane pogubne, nesposobne, nespodobne, za SLOVENSKI ROD pa pogubne oblasti, kot jo imamo danes si leta 1990 in 1991 ni zamišljal nihče, tudi v najhujših nočnih morah Ne.

  • Božidar Rodica

   Lepo napisano

 • Branislav Valter

  Le zakaj je Josip Broz imel neomejeno oblast?
  Zato ker je imel neomejeno podporo komunistov. Strik so mu drzali ugledni clani ZK kot JANSA, ZVER, GORENJAK, VASLE in drugi konvertiti…
  POSLE JEBANJA NEMA KAJANJA!

  • SIMON ROZIC

   …a je to tvoj slogan in ga boš uporabljal pri vseh člankih in kolumnah?
   Tito ne bi imel nikoli obla¨sti, če bi odprl meje za demokrate! Bi ga že drugi
   dan odnesli s prestola!

   • Branislav Valter

    In pri zapiranju demokracije so mu pomagali tovarisi JANSA, VASLE, GORENJAK, ZVER!!!
    POSLE JEBANJA NEMA KAJANJA!!!

 • RATATA

  Je morda EU subjekt internacionalnega prava? Ni!!
  EU je postalo eno samo izsiljevanje in predvsem velika priložnost za podrejanje evropskih nacionalnih držav. Ma kakšna ustava EU neki, lepo vas prosim in, da bi jo spisal direktor marxističnega centra …(?) …

 • Nata

  + + + + dobro branje. Mi pridejo na misel naši mrtvi racaki, ki so tik pred zdajci škodo državi naredili.
  Ampak mi smo vsekakor Unikum v EU skupnosti.
  Se vprašujem, zakaj za vraga nas še gledajo ???

  • SIMON ROZIC

   …saj nas samo opazujejo..Upam, da se še tega ne naveličajo, saj ni
   kaj pozitivnega videti !.

  • Felikss_AH

   Pomembni smo samo teritorialno… da se še dodatno ne prekida vez med Jugom EU… in tudi zagotovljena pot za Krimilantsko “imigracijo”

 • Jan Kovalski

  Gasilski sestanek,

  in samoupravljanje volkov in medvedov

 • SIMON ROZIC

  Bravo, g. Rupel, še vedno razmišljate diplomatsko, odlično!
  V naši ljubi Sloveniji pa ni biti dobro pameten, kar ste sami že
  tako ali tako že davno sami ugotovili in se tako na piedestalih
  pojavljajo “odpisani” klovni in nevrotične klovnese, dohtarji, ki bi
  jim morali dati eno “odrešilno” pa so pobegnili na boljše…Živjo
  Slovenija s čistim Balkanskim pedigrejem! “Nema nam spasa!”

 • RATATA

  In kako je s hromostjo pri nas?
  Ja, samo na dan razglasitve samostojnosti 26.06.1991 nismo bili hromi, ko je küćan dovolil sanje,
  takoj drugi dan smo ohromeli, sa je bil že jutri, ki traja vse do danes, že več kot 28 let!
  Ves čas smo hromi in osamosvojena socialistična Republika Slovenija je Hroma Raca navznotraj in navzven!
  Hvala tebi küćan!

  • Stane

   Dr. Rupel je bil v funkciji zun ministra od zacetka zapletanja nasih mejnih problemov s hrvasko pa tudi pozneje npr na brionskem sestanku, ko je slo odstopila od uveljavitve sporazuma Drnovsek_Racan. Ali ne cuti nobene odgovornosti za to,kar nam je zakuhal!!??

   • RATATA

    Sporazum o arbitraži je podpisal Pahor, Memorandum z dokumenti je pa poslala vlada pod vodstvom jj.
    V tej mapi ni bilo nič uporabnega! Niti en tak dokument ni bil vložen v mapo, ki bi imel vrednost v internacionalnem pravu in bi bil v korist Sloveniji! Celo zlagali so se, da sta se RS in RH osamosvojili hkrati, čeprav se je RH šele 08.10.1991!!!(takrat je “raskinula veze sa sfrj – odcepila se je…. in to zapisala v uradni list in na kamnito tablo!!!)
    In še več…., v času napada jna na osamosvojeno RS naslednji dan po razglasitvi samostojnosti 27.06.1991 je bila hrvatska del preostanka sfrj, ki so jo vodili hrvati (mesić je bil predsednik predsedstva, marković je bil predsednik vlade, minister za zunanje zadeve je bil lončar in šef udbe je bil mustać!!!!)!!!

 • Ryuk

  Ne skači v bazen, če nisi prepričan o globini vode.

 • Janez Novak

  Nekoč smo verjeli, da je Zahod demokratičen. Ko smo postali del Zahoda, to je, ko smo vstopili v EU in Nato, pa smo spoznali, da je tudi zahodna demokracija le privid, utvara. Dejansko Zahodu vlada mednarodna globoka naddržava, ki jo tvorijo globalna multinacionalna podjetja, njihovo trdo jedro pa je evro-ameriški finančno-bančni kartel. Ta kartel želi združiti ves svet, ki naj dobi svetovno vlado (zametek OZN), svetovno vojsko (zametek Nato), svetovno valuto (zametek dolar). Svoj končni cilj želi finančni kartel doseči prek etapnih ciljev, kar pomeni prek regionalnih integracij.
  V Evropi je po oblikovanju EU nov etapni cilj kartela oblikovanje unitarne superdržave, Združenih držav Evrope, ZDE. To želi kartel doseči prek odprave evropskih narodov z intenzivnim uvažanjem migrantov iz Afrike in Azije. Nadaljnji cilj kartela so interkontinentalne integracije med Evropo, Afriko in Bližnjim vzhodom. Cilj kartela v Evropi je tudi sprememba režima v Rusiji. Namesto antiglobalista, nacionalista in suverenista Putina si kartel tam želi globalističnega internacionalista, ki bo vodil podobno poltiko raznorodovanja Rusije kot jo vodi večina evropskih voditeljev.
  V Ameriki je etapni cilj kartela integracija ZDA, Kanade in Mehike v Panameriško unijo, kar pa je vsaj začasno zaustavil Trump. Panameriški uniji bi sledile nadaljnje integracije med Severno in Južno Ameriko. Kartel ima podobne cilje regionalnega združevanja tudi drugod po svetu. Ko bo dosegel svoje na Zahodu, bo prišel na vrsto še Vzhod. To je seveda dolgotrajen projekt, ki ne bo uresničen čez noč, vendar ga globalisti vztrajno izpolnjujejo že desetletja in ga bodo tudi v prihodnosti.

  • Felikss_AH

   Zelo lepo napisano… manjka samo še nekaj – KDO točno so Globalisti… imena glavnih protagonistov, iz česar bi se dalo videti kdo pravzaprav vodi igro. Tisti ki to spremljamo vemo kdo so in od kod so… njihova imena štrlijo povsod… pripadajo samo enem izbranem plemenu. A se ti da še to enako lepo obdelati kot si že ta splošni del… namreč manjkajo še podrobnosti

   • Janez Novak

    Kdo so globalisti? Mislim, da tudi sam veš, o katerem plemenu govoriš. Žal pa je poleg članov vodilnega plemena veliko tudi njihovih pomagačev, kot so na primer Juncker, Merklova, Tusk, Macron … do našega Šarca …

    • Felikss_AH

     Drži… in ti pomagači so kot izdajalci še desetkrat hujši od same Kosher Ekipe… razen Merklove in Macrona ki pa sta iz tega rodovnika. Ko jaz pišem o Kosherjih se težko obvladam slediti umirjenem tonu… tvoj slog pa bi imel večji učinek… zato sem ti omenil še manjkajoče podrobnosti. Hudič je edino v temu da če ne portal, potem pa pogosto intervenira Disqus in spamira komentar ko njihov “robot” zazna omenjanje “problematičnih” imen. Zagotovo pa “opazujejo tudi dežurni lokalni osebki tega plemena in javijo “robotu”

 • IZBIRA

  Vlada Forum 21, tam so pa kar zadovoljni s svojimi dosežki v zdravstvu, šolstvu, mejnih zadevah, da ne govorim o gradbeništvu. Šarec in predhodniki so kante za pljuvanje in vladni blef, Partijska karavana gre dalje.

 • Slovenec 33

  Kaj je bil cmerko namenoma spregledana “hroma raca”, ki v času odhajanja podpisal marakeško veleizdajo civilizacije, samo vprašam?
  Tako zdrizastega ustavnega pravnika, človek nima možnosti spoznati niti v 1000 letih, ne vem, kako sem mogel imeti tako smolo.

  • RATATA

   Bravo!! Dimsi Rupsi je puzabu al pa ni opazu tega!!

   • Stane

    Ruplev problem je v njegovi neomajni veri v eu. Vse v stilu #poglobitev odnosov v eu# bo resilo to skupnost. Taksno dojemanje krize v nadnacionalni skupnosti me
    spominja na devetdeseta v jugi. Manjka samo se Kardeljeva ustava iz 1974′

 • RATATA

  V osamosvojeni socialistični Republiki Sloveniji to o hromih racah niti slučajno ne velja!
  Vsaka vlada, tudi tista predčasno odstopljena je imenovala na ključne položaje svoje pokvarjence s 5 letnim mandatom!
  Kar pomislimo malo bolj in bo vse jasno zakaj smo v takem dreku, da nam ni pomoči!! Pa še komunalna podjetja so sprivatizirana (lastninsko preoblikovana) kot npr.lublanska ali pa kamniška KPK, da niti slučajno te slovenske greznice ne mormo več izpraznit in prečrpat, saj je nočejo, ker drekci v takšni greznici najbolj uživajo!! To je njihov habitat!! FUJ!!!