Industrija NVO-jevskega bulšita ni zacementirana – lahko ga ukinemo

Kolumnist Mitja Iršič.

Na ministrstvu za kulturo smo v prejšnjem mandatu po naključju odkrili, da ministrstvo za javno upravo (MJU) nevladnim organizacijam (seveda predvsem levim in skrajno levim “bulšit” projektom) deli 5 milijonov evrov vašega neporazdeljenega denarja iz dohodnine. Do takrat je bilo videti, kot da gre za umazano družinsko skrivnost Cerarjeve vlade, saj večina ljudi ni imela pojma o tem, da gre njihov denar gre v takšne namene. Na ministrstvu za kulturo pa smo najprej doživeli celo nekaj uradniškega odpora, preden so nam na MJU povedali, kaj se res dogaja. Tudi ko sem poslal poziv kot piarovec ministrstva, nisem dobil odgovora – kot da ne bi želeli, da se o tem govori javno.  

Za kaj gre? Za bombonček, ki ga je Cerarjeva vlada tik pred svojim odhodom podelila svojim zvestim ideološkim sopotnikom v nevladnem sektorju. Tik preden se je Miro Cerar odselil na odpad izrabljenih novih obrazov, je njegov minister za javno upravo Boris Koprivnikar sprejel novelo zakona o nevladnih organizacijah (ZNOrg), ki je v 28. členu predvidela poseben sklad za razvoj nevladnih organizacij – te so že do takrat prek projektnih razpisov dobivale milijone, tako da je šlo izključno za iskanje dodatnih virov črpanja davkoplačevalskega denarja.

28. člen predvideva, da se ustanovi proračunski sklad za razvoj nevladnih organizacij, ki je namenjen financiranju projektov in programov. Glavni vir so sredstva dohodnine, ki jih davčni zavezanci niso namenili za financiranje splošnokoristnih namenov, za financiranje političnih strank ali reprezentativnih sindikatov, čeprav bi jih v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, lahko. Se pravi neporazdeljena dohodnina se je prenesla na dohodninsko postavko MJU, kjer so uradniki delili sredstva v skladu s podobnimi “formulami” in “strokovnimi presojami”, kot jih je trenutna ministrica za javno upravo (v odhodu) delila “prijateljskim” NVO. Se pravi milijoni so šli poklicnim mešalcem megle, ki so znali napisali 20 strani besedne solate, polne krepostnih terminov, kot so “vključevalnost”, “solidarnost” in “enakost”. Pred ustanovitvijo sklada je neporazdeljena dohodnina šla nazaj v proračun.

Ko smo odkrili, da se dohodnina steka v poseben sklad za NVO, sem se pogovarjal z mnogimi ljudmi. Prav nihče ni vedel, da njihova dohodnina (če je niso namenili specifičnemu prejemniku) ne gre nazaj v proračun tako kot pred letom 2018. Tudi poklicni uradniki in ljudje, ki se tudi sami ukvarjajo z razpisi, tega niso vedeli. Nihče ni vedel, kako je Cerarjev minister Koprivnikar tako pomembno spremembo pretihotapil mimo javnosti.

Sledila je levičarska sabotaža
Janševa vlada je videla, da gre groteskno sifoniranje sredstev mimo zavedanja javnosti jagodnemu izboru skrajno levičarske elite, pa tudi davčni strokovnjak in direktor FURS Ivan Simič je napisal mnenje, da ni nobenega dobrega razloga, zakaj se neporazdeljena dohodnina ne bi vrnila nazaj v fiskus tako kot pred novelo ZNorg. Zato se je pripravil predlog zakona, ki bi črtal ad hoc sklad za NVO, del dohodnine, ki jo lahko davkoplačevalci podarijo dobrodelnim organizacijam, pa se zviša z 0,5 odstotka na 1 odstotek. Tako bi ljudje razpolagali z več svojega denarja, ki bi ga lahko podelili, komur bi si sami želeli. Preostanek pa bi šel nazaj v proračun, tako kot je bilo pred ustanovitvijo sklada.

Kaj se je zgodilo? Tipična levičarska sabotaža. Trije skrajno levi poslanci SMC niso želeli podpreti zakona, brez njih pa ni bilo večine v parlamentu. Ostalo je določilo, da se prostovoljni del dohodnine zviša na 1 odstotek, a ostal je tudi sklad za NVO. Zato lahko danes levičarji svojim kolegom delijo 10 milijonov namesto 5, mama ministrice pa pomaga pisati razpisno dokumentacijo.

Razumite, da vam tega ni treba. RTV Slovenija ne moremo ukiniti, ker ga je na davkoplačevalsko denarnico zacementiralo ustavno sodišče. Nikjer pa ne piše, da smo prisiljeni plačevati več sto tisoč evrov za projekte, ki so videti, kot da jih je napisal generator generičnega teksta (“Priprava nacionalne strategije za uresničevanje načela skladnosti politik in trajnostni razvoj?” Kaj?! “Vzpostavitev učinkovitega okvirja za zagotavljanje dostopne, ustrezne in varne obravnave reproduktivnih pravic vseh posameznic in posameznikov”. Prosim?) Industrija NVO-jevskega “bulšita” se lahko prekine! V rokah davkoplačevalcev je, da jo skupaj prekinemo. Le eno stvar potrebujemo: prvo pravo desno koalicijo brez levih “liberalnih” podtaknjencev tipa DeSUS, DL in socialistična trojka SMC. Naslednje volitve volite z denarnico!

Mitja Iršič