Je čas volitev in je čas protestov

Miro Petek

Zelo radi ponavljamo, kako ta čas pač ni boljšega sistema, kot je parlamentarna demokracija, ki jo na papirju imamo tudi v Sloveniji, čeprav z neustavnim volilnim sistemom. V polju politične filozofije Hannah Arendt, priljubljena predvsem na levici, zagovarja, da prostor svobodne diskusije omogoča ravno parlamentarni sistem. Nekateri teoretiki, kot so Roger Berkowitz, Jacques Rancière in drugi, z Arendtovo ne soglašajo. Prave svobode ne vidijo v parlamentarnih institucijah in zbirokratiziranem državnem aparatu, temveč v protestih.

Res je, protesti na ulici so prinesli mnoge spremembe po svetu, študentska gibanja, nemire v vzhodnih socialističnih državah in padec berlinskega zidu, konec koncev tudi zborovanja v podporo JBTZ. V zadnjem času lahko dodamo arabsko pomlad, v ZDA čajanko in gibanje Okupirajmo Wall Street. Nekateri protesti so imeli več vpliva na družbene spremembe, drugi manj.

Tudi slovenska postkomunistična politična kontinuiteta, ki ima vraščen gen komunizma, dobro pozna moč ulice: leta 2012 je ulica v tako imenovanih mariborskih vstajah zamenjala župana Franca Kanglerja, kar je bila uvertura v zamenjavo druge Janševe vlade. Ko so protestniki po Sloveniji odložili granitne kocke, so sedli v demokratične ustanove in nevladne organizacije, zavladali in si začeli deliti. Postaja jasno, da jih po demokratični poti ni mogoče zamenjati, kljub porazom na volitvah namreč ostajajo na položajih. Zamenja jih lahko le protest, ulica, vstaja.

Mediji dušijo motivacijo za proteste
Za tak korak pa imamo ta čas velikanski motivacijski primanjkljaj. Leta 2012 je bil protest mogoč, ker je bila velika motivacija in interes za spremembo na oblasti, v ozadju pa tudi velik kapitalski vložek in medijska podpora. Danes hlapčevski mediji s svojo medijsko politiko tovrstno motivacijo ubijajo, hkrati pa oblast pripravlja novo medijsko zakonodajo, ki namerava še dodatno omejiti svobodo govora. Že doslej so potihoma, vendar zelo grobo posegli v socialna omrežja, saj so nastavili plačane cenzorje, ki selektivno brišejo in blokirajo po Facebooku in Twitterju. Ljudje so nezadovoljni, frustrirani in jezni, vendar svoje polje protesta in hkrati polje svobode iščejo na spletu, ki pa je v Sloveniji drastično omejen s posegi pod krinko sovražnega govora. Ta oblast je povsem okupirala državo, polje svobode je zožila, žal pa se večina Slovencev tega ne zaveda. Brez upora in protesta v Sloveniji ne bo svobode, in kot pravi Berkowitz, področje svobode niso volitve, temveč protest. Ljudje prihajajo s protestov bolj zadovoljni in vznemirjeni kot z nedeljskih volitev.

Foto: STA

Danes o pomembnih stvareh odločajo hišniki, kuharji, šivilje, natakarji in zabavljači 
Vlada Marjana Šarca je demokratični paradoks, če si dovolim uporabiti besedno zvezo Jacquesa Rancièra. Na volitvah stranka LMŠ ni zmagala, skupaj s skupino poraženih strank levega političnega pola pa vladajo in so iz participacije pri vodenju države izgnali stranko SDS, ki je dobila na volitvah daleč največ glasov. Zadnji dogodek z generalnim sekretarjem LMŠ Branetom Kraljem je pokazal, da aktualna vlada pod predstavniško demokracijo razume in predstavlja le sebe in svojo strankarsko mašinerijo, hitro so ustvarili privilegirane skupine na različnih ravneh, ki izključujejo večino državljanov, mlade preganjajo v tujino, na drugi strani pa so sprostili uvoz nezakonitih migrantov. Vendar se afere in škandali Šarčeve vlade ne primejo. Mnoge empirične raziskave po svetu kažejo, da v politiki ni toliko pomembno, ali se je neki škandal zgodil ali ne, temveč kaj in koliko o tem poročajo mediji. Pri nas pa dominantni mediji škandale vladajoče elite, ki so se dejansko zgodili, minimizirajo ali jih obrnejo sebi v prid. Tudi ta demokratični paradoks je mogoče razrešiti s protesti.

Foto: STA

Hišniki, kuharji, šivilje, natakarji in zabavljači, ki danes v Sloveniji odločajo, na teh položajih niso po naključju, temveč zelo načrtovano, čeprav se sami tega ne zavedajo. Peta veja oblasti, ki nadzira vse druge veje skupaj z mediji, načrtno nastavlja takšen format ljudi. Od Bratuškove, Cerarja do Šarca in še niže v drugi in tretji ligi. Peta veja oblasti legitimitete ne išče na volitvah, vendar s svojo močjo in kapitalom vpliva na volitve, če se ji volitve ne izidejo, pa imajo v rezervi še kakšno prevaro. To je razvejena druščina potomcev tistih, ki so opravili krvavo revolucijo in jih demokratična preobrazba Slovenije ni odnesla na smetišče, v zapor ali na pokopališče. Le kratek čas so se potuhnili in danes plenijo po državi na drugačen način in z drugimi sredstvi.

Proti peti veji oblasti je nujen velik protest.

Miro Petek

 • Anton

  Pšššššššššššš! Da ne bo šel kdo protesrirat.

  • janko

   Tega se pa pri slovenceljnu ni za bati !

 • Novakec1

  In je čas idiotizma, trenutno je slolandija globoko v tem.

 • janko

  “……Tudi slovenska postkomunistična politična kontinuiteta, ki ima vraščen gen komunizma, dobro pozna moč ulice: leta 2012 je ulica v tako imenovanih mariborskih vstajah zamenjala župana Franca Kanglerja, kar je bila uvertura v zamenjavo druge Janševe vlade. Ko so protestniki po Sloveniji odložili granitne kocke, so sedli v demokratične ustanove in nevladne organizacije, zavladali in si začeli deliti. Postaja jasno, da jih po demokratični poti ni mogoče zamenjati, kljub porazom na volitvah namreč ostajajo na položajih. Zamenja jih lahko le protest, ulica, vstaja…”

  Odličen članek in zelo resničen!
  V naših glavah je še vse tako zelo kalno, da nas bodo lahko barbarski rdečkarji še dolgo okoli prinašali!

 • Franc Šink

  Če v Sloveniji nekoga počiš po gobcu, še nimaš pravice zahtevati da te preganjajo.

 • Slovenec

  Dosti Slovencev ne voli in tudi ne demonstrira. Veliko pa jih samo
  godrnja. Na tak način ne bo konca
  vladavine komunistov.

 • xtc

  Tule se z Petkom ne strinjam;tudi veliko pomembnih politikov ni imelo velike izobrazbe,pa so stvari dobro vodili-za to ni nujno ravno neka visoka izobrazba,pač pa poznavanje zgodovine,intuicija ter predsem zdrav razum in sorazmerno visok IQ.
  Da njegovim trditvam ni tako llahko vidimo v Magistrih Cerarjih,AB jkah,Nemcih in kupu levih “visoko šolanih” idiotov,ki vedrijo po JS in državnih firmak in politiki,katerim povprečen podjetnik nebi zaupal niti pometanja delavnic ali hal kaj šele kaj drugega.
  In nadalje komunistov in socialistov z oblasti ne spraviš nikoli z demokracijo,kajti ,ko se ti zalezejo in zabarikadirajo nanjo z prevarami in s svojim mafijskimi lovkami oklenejo jih demontira samo sila,ne protesti in ne volitve,da je temu tako vidite ob prekuclijah na Švedskem,kjer so socialisti zopet spravili skupaj manjšinsko vlado z prevarami in blatenju zmagovalcev,v Belgiji-čeprav so obe državi že praktično spravili v kaos a še ne odnehajo in vidite v UK,kjer hočejo socialisti na vsak način izigrati voljo ljudstva izraženo na referendumu po Brexitu izmišljujejo si vse sorte prevar intrig kako izigrati voljo naroda,sevedapa po drugi strani nočejo velč volitev ,ker se bojijo še hujših porazov in zbrcanja.
  Skratka,protesti niso nikakršna rešitev,ker socialistične manjšinske vlade sebe razglašajo za večino in voljo ljudstva s tem pa se sklicujejo na pravico do oblasti in obrambe le te z represivnimi organi-proti tem anomalnim zlorabam se narod lahko bori le kot se je to zgodilo v Čilu in Španiji in še kje ko zadeve prevzame v roke desno krilo vojske in preprosto opravi tisto,kar demokracija zaradi mafijskih izgravanj socialistov le te ni zmogla.
  Če sp Poljaki,Čehi in večina Višegrajcev to v pravem času uspeli izgnat od oblastnih vzvodov,so Slovenclji naredili kup napak,ko so pustili ,da so vodilni SFRJ komunisti za SLO postali nedotakljivi in niso postali zaporniki zaradi zločinov,zlorab,kršenja človekovih pravic,lišeni penzij,privilegijev in javnih nastopov,udeležb na volitvah inprivilegijev.
  Sedaj čaka Slovenclje,kot tudi nekatere EU države popravni izpit,sleje kot preje se bodo zaradi nevzdržnih razmer zgodili vjaški udari, ravno zato socialisti širom EU tako obupno skušajo demontirati vojske ali jih onesposobiti,saj vedo ,da je to edina stvar,ki jih demontira v sodelovanju z narodom z oblasti,vendaar pa te stvari prihajajo in bodo kmalu tu saj so neizbežne zaradi zavožene EU politike,sploh pa SLO.
  Zagotovo pa lahko kmalu pričakujete po EU vzpone Francov in pinochetov,ki bodo posledica ponorelih socialistov in anarholiberalov,ki jih je narod vse bolj sit in jih bo podprl ravno samo zato,da bo norosti konec ne glede na ceno,kot je to bilo že v zgodovini.
  Očitno Petek slabo obvlada zgodovino-zakaj se pojavijo take stvari.
  Kajti očitno Petek slabo razume,da socialisti demokracijo razumejo samo takrat,ko jim ta pomaga z raznimi lažnimi in še kakimi obljubami na oblast,ko pa tja pridejo pa so za ohranjanje le te dovoljena vsa sredstva od zlorabe le te,mdo nje izkrivljanja,ponarejanja izigravanja itd.

 • if

  V RS so volitve kičast okras fatamorganske demokracije!

  Demokracije ni, zato pridevnik fatamorganske.
  Volitve so, rezultat ni uveljavljen, zato pridevnik kičast.

  Kdo je torej volilec v RS?
  Prvič!
  Politika, ki vnaprej pove, da volitev ne bo upoštevala, ker je to njen program.Gregor Golobič za Odmeve v končnici predvolilnega časa 2018: “Ne gremo v koalicijo z JJ. To je naš program.”
  Drugič!
  Politika, ki vnaprej ne pove, da bo rezulat volitev zrušila z vstajami zoper umeščeno oblast, ki so ji volitve dale mandat.
  Tretjič!
  Politika, ki je dedinja: komunizma, povojnih pobojev, preganjanja podjetnikov, kmetov, intelektualcev, preganjanja dosežkov demokracij v katere bežijo ljudje, ki v RS ne najdejo dela, vzdrževanja OF laži, skozi uvažanje tujih kultur na slovensko goljiteljica sovraštva do slovenskega naroda …

 • Iva

  Petek: ” … leta 2012 je ulica v tako imenovanih mariborskih vstajah zamenjala župana Franca Kanglerja, kar je bila uvertura v zamenjavo druge Janševe vlade.
  Ko so protestniki po Sloveniji odložili granitne kocke, so sedli v demokratične ustanove in nevladne organizacije, zavladali in si začeli deliti.
  Postaja jasno, da jih po demokratični poti ni mogoče zamenjati, kljub porazom na volitvah namreč ostajajo na položajih. Zamenja jih lahko le protest, ulica, vstaja.”

  Točno tako.
  Vendar pa o protestih pišejo oz. jih komentirajo(!) mainstream mediji (F571), ki … (indoktrinacija)
  Preostane le čakanje na gospodarsko krizo?

 • Rotar Jakob

  KURĆANIZEM V VENEZUELSKEM STILU!