Je leta 1918 Maribor osvobodila avstrijska vojska?

Prof. dr. Stane Granda

Slovence bolj kot ideologija razdvaja preteklost. To povečuje skušnjave zgodovinarjev in ji, kot hlapci politike, služijo kot podaljšek. Pri tem izjemno sodelujejo tako poklicni kot samooklicani zgodovinarji. Oboji so brez sramu in ljubezni do resnice. Po letu 1991 ima neprimerno bolj kot poprej glavno besedo nekdanja služinčad CK ZKS. Včasih so bili zgodovinarji zaradi sramu, ker niso smeli svobodno raziskovati in govoriti o “tabu” problematiki, vsaj tiho. Sedaj so nekateri na čelu njenega prikrojevanja. Zadnji tak primer so med njimi “jugoslovenarji”, ki jih druži prezir in sovraštvo do Jožeta Pučnika in njegove vloge v Demosu.

Ugotovitve: “Jugoslavije ni več,” dr. Jožetu Pučniku ne morejo oprostiti. Ker jim ni uspelo preprečiti simpozija o Pučniku, so pripravljeni sodelovati z vsakim, ki ga prezira in bi ga rad izrinil iz njegovega položaja in vloge v osamosvojitvenem procesu. V tej luči gre gledati tudi simpozij o dr. Francetu Bučarju ob 100-letnici njegovega rojstva. Ni dvoma, da je tako počastitev zaslužil. Ko pa to soočimo s knjigo Igorja Omerze iz zbirke Velikani slovenske osamosvojitve in Udba: France Bučar – Tikveš, in vlogo Kučanovega klana pri simpoziju, se odpirajo nova vprašanja. Zlasti ob financiranju in deležu ljudi Milana Kučana in njega osebno pri tem.

Preberite še:  Čigava si, Slovenija?

Ni skrivnost, da Pučnika kot nosilca demokratizacije Kučan ni samo sovražil in preziral, ampak ga želi zriniti z njegovega piadestala. Še za časa življenja se hoče postaviti na čelo osamosvojitve. Tudi s pogrebi, kot je bil Zemljaričev. Slovenija kot država v perspektivi prihodnosti vsekakor ni in ne bo v narodni, ampak tudi mednarodni zgodovini “enodnevnica”. Zato hoče biti Kučan na čelu tega zgodovinskega dosežka. Korak k temu je “detronizacija” Pučnika in začasna inštalacija kontroverznega Franceta Bučarja. Ne glede na to, da je njegova najboljša poznavalka dr. Rosvita Pesek ugotovila: “Bil je svojeglav, nepopustljiv, trmast, discipliniran in bojevit. Izvrsten mislec širokih obzorij. Taktik in analitik. Deloholik do zadnjega. Kristjan. Velik Slovenec in prepričan Evropejec.

Milan Kučan in dr. Jože Pučnik (Foto: jozepucnik.si)

Politika potvarja zgodovino
“Laž je nesmrtna duša komunizma,” je splošno sprejeta ocena tega družbenega pojava. Sedanja vlada uporablja laž in potvarjanje dejstev kot običajno obliko delovanja. Klasičen primer je sklicevanje na “stroko” in veteranski organizaciji v iskanju argumenta za ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve. Že prikrivanje tega dejstva, da ne gre za združitev, je velika laž. Vlada bi lahko bila vsaj toliko zvita, da bi mu priključila Muzej novejše zgodovine in se tako rešila dr. Jožeta Dežmana – zanjo je namreč veliko bolj moteč kot dr. Željko Oset. Zaradi njegovega deleža pri raziskovanju povojnih pobojev je nočna mora Kučanovega kroga v najširšem smislu besede. Tega trika ni zmogla zaradi smrtnega sovraštva, ki ga do dr. Dežmana goji državna sekretarka, članica kabineta Roberta Goloba in nekdanja direktorica Dežmanovega muzeja, ki je duša in glavna operativka pri uničevanju muzejskih vsebin, povezanih s slovensko osamosvojitvijo. Njeni nekdanji podrejeni radi spominjajo na njeno izjavo, da je slovenska osamosvojitev največja sramota za Slovenijo. Dejstvo, da je to hotela proslaviti z razstavo o izbrisanih kot osrednji ob 30. obletnici slovenske osamosvojitve, nam dovoljuje vero v verjetnost te izjave. O njenem strokovnem samoprecenjevanju in oholosti najbolj govori dejstvo, da izničuje vse tiste zgodovinarje, ki so njej nasprotnega mnenja.

Borut Pahor in dr. Jože Dežman (Foto: STA)

Vlada se sklicuje tudi na mnenje vodstev Lipičeve in Časove veteranske organizacije. Vsaj za prvo lahko trdim, da je bila iztrgana velikemu delu aktivnih udeležencev vojne za Slovenijo. Da ne izpostavljam tistih, ki so jo vodili in izpeljali. Znano je, da sta oba stala za poizkusom velikega ponarejanja 50-letnice nekdanje Teritorialne obrambe (TO). To je bila Kučanove ideja in neposredna pobuda. Predsednik Borut Pahor jo je spregledal in njim v obraz javno označil kot nedopustno ponarejanje zgodovine. Tudi zato je deležen njihovega dodatnega pogroma, ki ga izvaja njegova naslednica. Kot pripadnik TO vem, da je bila misel o slovenski samostojnosti v njej ena najbolj preganjanih. V času moje pripadnosti tej jugoslovanski sestavi so v njej zelo forsirali Neslovence. Že samo sum na takšno misel te je lahko pripeljal pred sodni tribunal. Nihče ne zanika deleža pripadnikov nekdanje TO v slovenski osamosvojitvi. Toda ta ni ista kot ona, ki je bila ustanovljena leta 1968. Med njima je organizacijska in idejna cezura, saj je bila osamosvojiteljska slovenska, ona iz 1968 pa del jugoslovanske Titove JLA. Med njima ni kontinuitete! Nismo imeli političnih komisarjev.

Ladislav Lipič, ZVVS, in Tomaž Čas, Združenje Sever (Foto: STA)

Nesmiselnost trditev Tomaža Časa in nesrečnega Ladislava Lipiča bi bila podobna oni, da so Maribor leta 1918 rešili Nemci oziroma Avstrijci. General Rudolf Maister je bil bivši avstrijski visok častnik, njegovi vojaki pripadniki iste armade, bili so v avstrijskih uniformah, vendar nihče niti ne pomisli, da bi jim očitali, da so bili zaradi tega neslovenski vojaki. Golobova vlada oziroma njena nadministrica – znano je, da ji je dejanska ministrica za kulturo totalno podrejena in je v primeru ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve njena žrtev – trdi v primeru sklicevanja na stroko in veteranske organizacije prav to. Ubogi Lipič in akademik dr. Čas torej ne moreta biti podlaga za sklicevanje. Vlada bi lahko vedela, da tat ni samo oni, ki krade, ampak tudi tisti, ki drži tatovom vrečo. Vsekakor bo morala vlada, ki bo nasledila Golobovo, kot enega prvih ukrepov poskrbeti, da bodo veteranski organizaciji iztrgali iz krempljev ljudi, ki prezirajo bistvo slovenske osamosvojitve: demokracijo.

Sodbi zgodovine se ni mogoče izogniti
Očitno se želi Golobova vlada zapisati v zgodovino ne samo kot ona, ki je sejala največ praznih obljub in svoje državljane najbolj okradla s svojo energetsko in prehrambeno politiko, ampak tudi kot ona, ki pooseblja laž in sovraštvo do vsega, kar osmišljuje slovenstvo.

Dr. Stane Granda