Kaj je umetnost? Tri dodatne Alenke Bratušek in ‘Migranten Raus’.

Foto: J. F./epa

Zadnja Prešernova proslava je bila za davkoplačevalce gotovo ena najdražjih, saj je prepir o cenzuri režiserjevih idej služil za dimno zaveso, za katero se je na vrhu NLB naše zamenjalo s še bolj našimi. V skladu z doktrino Orwellove Živalske farme – “Vse živali so enake, samo ene, prašiči, so enakejše.”

Umetniki v Sloveniji, predvsem tisti z vprašljivo kakovostjo, se pogosto poslužujejo provokacije, katere namen je večinoma vzbujanje pozornosti. Brezjanska Marija s podgano v naročju, zažig Strunjanskega križa ali pa obisk Laibacha v Severni Koreji. Če je odziv na provokacijo cenzura, je samopromocija še večja.

V Sloveniji je našim dovoljeno vse, ne-našim pa nič
V času prve vlade Janeza Janše so se režiser Emil Hrvatin, likovni umetnik Žiga Kariž in performer Davide Grassi preimenovali v Janeze Janše. Če bi bili v svojem delovanju dosledni, bi se z menjavo predsednikov vlad preimenovali v Boruta Pahorja, nato ponovno v Janeza Janšo, v mag. Alenko Bratušek in končno v dr. Mira Cerarja ml. Saj res: ko si spremeniš ime, ali ti pripada tudi znanstven naziv tvojega idola? Si predstavljate, da bi dobili tri dodatne Alenke Bratušek, z njenim malomarnim magisterijem vred?

V Sloveniji je našim dovoljeno vse, ne-našim pa nič. Ustvarjalci javnega mnenja in gospodarji asimetričnega medijskega prostora imajo dvojne vatle. Leta 1936 je v nacistični Nemčiji na police trgovin prišla namizna igra z naslovom Juden raus! (Žide ven!). Zmagovalec igre je bil tisti, ki je z metanjem igralnih kock prvi spravil svoje figurice, tj. Žide s koničastimi kapami, na prostor za deportacijo, ki se je nahajal izven mestnih vrat. Pet let kasneje se je začel holokavst, v katerem je bilo pomorjenih vsaj 5 milijonov Židov.

Leta 2008 je v Sloveniji izšla knjiga pisatelja Gorana Vojnovića Čefurji raus!; leto kasneje je režiser Marko Bulc na oder postavil istoimensko monokomedijo. Zveza združenja borcev za vrednote NOB Slovenije in njen predsednik Janez Stanovnik se nista oglasila. Pisatelj Vojnović je leta 2009 za knjigo dobil nagrado Prešernovega sklada. Režiser Bulc pa je leta 2016 režiral Prešernovo proslavo, na katero je po prvotni zamisli želel za scenski element uporabiti tudi bodečo žico. Morda sem čuden, ampak meni bodeča žica in beseda “raus” ne vzbujata kulturnih asociacij, ampak grozo. Enako kot besedne zveze nož, žica in Srebrenica.

Predstavljajte si, da se v nedominantnem mediju pojavi naslov Begunci ven!, morda kar v izvirni nemščini – torej Migranten raus!, da ostanemo aktualni in v stilu Laibacha. Zanima me, kako bi se samooklicani varuhi sebi prijaznega govora ali varuhi vrednot NOB ter antinacizma odzvali na to? Verjetno ne bi bili enako prijazni in sprejemljivi, kot so bili do knjige, monodrame in filma Čefurji raus!? Še več, film z nacističnim in rasističnim naslovom so izdatno podprli z javnim denarjem, saj sta bila pokrovitelja filma Mestna občina Ljubljana in RTV Slovenija, sofinancer pa Slovenski filmski center – javna agencija Republike Slovenije.

Ko nekaj naročimo …
Pri naročenih umetniških delih naročnik oziroma plačnik postavljata pogoje, kakšen izdelek želi od izvajalca in ga bo plačal. Umetnik se lahko s pogoji strinja, lahko delo odkloni, ali pa izdela nekaj tretjega. Vendar mora v tem primeru prevzeti tveganje, da naročniku stvar ne bo všeč in je ne bo plačal. Nekateri umetniki lahko vse povedo v dvovrstični pesmi, nekateri pa isto naredijo v dolgi epski pesnitvi. Vendar če naročnik pričakuje dvovrstično pesem, pesnik pa mu spesni epsko pesnitev, bo enako razočaran, kot če pričakuje epsko pesnitev, pesnik pa mu napiše dvovrstično pesem.

Predstavljajte si, da pri slikarju naročite svoj portret, se z njim pogovorite, kaj želite in se pogodite o ceni. Slikar vam naslika kubistično abstrakcijo, ki je sicer lahko vrhunsko umetniško delo. Morda vam bo izdelek všeč in ga boste plačali. Če pa vam ne bo všeč, ker to ni to, kar ste naročili, ga ne boste plačali. Je potem to cenzura, če zavrnete slikarjev izdelek, ker ni naslikal tega, kar sta se dogovorila? Ko gre za nek soliden obrtniški izdelek, kar nekatera umetniška dela, na primer proslave, so, v principu ni razlike med umetnikom, kuharjem ali frizerjem. Ko naročite jed v restavraciji, pričakujete, da boste naročeno jed tudi dobili. Glede na to, da ima Prešernova proslava dokaj zakoličene smernice, ne vem, zakaj ne bi kar študentje AGRFT v sklopu svojega študija pripravili vsakoletne proslave Prešernovega dneva s podelitvami nagrad.

Potrebujemo pojočo travico
Da režiser vzame plačilo za delo, nato pa se pritožuje, da je bil cenzuriran, je nov doprinos k izvirni slovenski etiki. Če bi predsednik vlade dr. Miro Cerar ml. resno mislil z novo etiko, potem bi s pomočjo 35 poslancev, ali kolikor jih že ima njegova stranka, v parlamentu že zdavnaj sprejel ustrezno zakonodajo, da bi končno bila vsaka svinjarija kaznivo dejanje. Namesto tega pa deli odpustke ministrom, ki se pokesajo.

Lahko zato na eni od naslednjih tiskovnih konferenc pričakujemo premiera s pojočo travico? Obtoženi minister, sekretar ali funkcionar bo pihnil v travico, in če bo travica zaigrala, je ministru resnično žal in se kesa ter mu je odpuščeno. Zato še naprej uživa zaupanje predsednika vlade in lahko naprej ministruje. Poleg Pahorjevega semaforja reform bi si Cerarjeva motivacijski listek in pojoča travica gotovo zaslužila častno mesto v Muzeju slovenske blaznosti. Žal nismo še niti na polovici mandata.

Gal Kušar

 • noname

  USMILITE SE NAS IN NE OBJAVLJAJTE VEČ TE NAGNUSNE FACE NA PORTALU!

  • TomTom

   Amen!

  • KjeZivim?

   Ne pozabi ta portal je: “Prvi v službi resnice”. Ene resnice so resničnejše od drugih in zato bolj pogosto objavljene!

 • rubec

  Če kdo vidi bele miške, obstaja pomoč. Če kdo vidi tri šivilje tudi obstaja pomoč. Takoj zvrnite tri litre merlota.

 • čips

  Umetnost v Sloveniji jaz razumem nekako tako, da vse kar naredijo levi politiki naklonjeni umetniki je performans in izražanje medtem so pa desni nestrpni in ah in oh fobi

 • domovina mili dom

  Povprašat, kaj lepše gori rdeča zvezda ali križ, te levake.

 • viktorh

  No ja, če ne vreme, pa ti takšno navajanje pokvari vikend.
  Zakaj nas dražite?

 • Rožle

  Ona za svoje mlatanje prazne slame dobi plačo vsak mesec in to brez zamujanja …ne pozabt..!

 • Pevec

  V mojem opusu sonetov je venec posvečen pokojni CIMERMANEK VIDI in še 21 sonetov z akrostihi. Ker pa so me umestili na desno, mi je nek levi pesnik rekel, da moje pesnitve niso v kontekstu s časom.

 • tarantela

  Menim, da je na Ljubljano legel nek čuden duh, tak velik, brezobličen, ki se je zalezel v vse pore družbe; vpliva na presojo, spreminja pametno samostojno razmišljanje v množično odobravanje nečesa, kar sploh nima vrednosti in vrednot. Kot bi bili zadrogirani roboti. Ne vem, ali je kriva megla ali pa kakšno sevanje iz vesolja, Ljudje se ne morejo , ne znajo izviti iz tega začaranega kroga, tisti, ki bi se morda radi, nimajo moči. Bo treba pomagati iz okolice.

 • antimur

  Tako je pač s temi našimi levaki. Če bi imeli kaj poštenja, domoljubja, predvsem pa pameti, ne bi bili levaki. Žalostno je pa to, da se njihova hudobija, antislovenstvo in agresivnost stopnjujejo že skoraj do ultra stalinističnih razsežnosti.

 • sprehajalec

  Bravo Gal točno tako je. Del populacije, ki se šteje za dediče svetlih dosežkov ZZB NOVJ, Kidriča, Kardelja, Popita, Lidije Šentjurc, SZDL in ZSMS, Pionirske Zveze, Mladincev v rjavih srajcah smatra, da je bilo vse to ok, socialistično samoupravljanje pa je spravilo v sfero, kamor ga je lahko in to je javni sektor in v nekaj državnih firm. Z množico penzionerjev, ki so pomešali vse skupaj z nostalgijo, čvrsto držijo Slovensko kuro za vrat. In se veselo zadolžujejo, tako kot so se že v prejšnjem sistemu.

  Nekako tako, kot da bi po vojni 1945 ljudski delavski socialisti ostali na oblasti v Nemčiji. Le zastavo bi prebarvali na oranžno in pokojnemu Adolfu na slikah zbrisali brke. Socializem z kozmetičnimi popravki torej.

  • avtohtoni neandartalec

   Zakaj potem ne kritiziramo dosežkov ZZB NOVJ, Kidriča, Kardelja, Popita, Lidije Šentjurc, SZDL in ZSMS, Pionirske Zveze, Mladincev v rjavih srajcah, vse kar se povezano s tem dogaja? On i se nič ne zadolžujejo, oni zaslužijo, dolžni smo pa mi, tako pač delujejo javne finance.
   Po vojni, so v Nemčiji ostali na oblasti edino zavezniki in Rusi, ki so si tudi razdelili vojni plen in zahtevali od poražencev določeno kazen, enako kot se dogaja po vsaki vojni. Zmaga pomeni tudi, da si lastiš določen del premoženja in ozemlja sovražnika, zato smo recimo Slovenci izgubili kakšni dve tretjini nekdanjega nacionalnega in političnega prostora, v katerem smo živeli.

   • zuje

    Iz knjige Alaina Besancona Zlo stoletja (stran 120):
    Po svojem padcu nacistični režim ni doživel amnestije. Zločincem je bilo sojeno in so bili obsojeni. Vsa Nemčija je bila pozvana k ogromnemu izpraševanju vesti ter k odpovedi vsemu, kar je v njihovi zgodovini in misli lahko privedlo do takšne katastrofe.To se je lahko zgodilo le za ceno izkoreninjenja nemške duše in zatona njenih ustvarjalnih sposobnosti. Kako je to uničeno, zdesetkano, razdvojeno in osramočeno ljudstvo vzdržalo in se ni vdalo obupu ter je sprejelo kazen in se ponovno lotilo dela, je vredno občudovanja. Nemčija si je po letu 1945 hitro opomogla, Rusija pa po letu 1991 še vedno stagnira, kar ni brez povezave s ponižnostjo prve in ponosom druge.
    (Knjiga sicer primerja komunizem, nacizem in edinstvenost judovskega holokavsta.)

   • sprehajalec

    Neandertalec, ne razumem ravno najbolje kaj si hotel povedati.

    Na jugu imajo primeren izraz za tiste, ki nam vladajo in nas zadolžujejo, “deca komunista”. Skoncentrirana so ta deca pedvsem okoli energetike, pa zdravstva. Pa po bankah se jih najde.

 • tarantela

  Želim opozoriti vse, ki me bodo danes obiskali: razmetano stanovanje ne pomeni, da sem lena in se mi ne ljubi pospraviti, ampak je to umetniški performans in prosim, da to upoštevate. Če boste menili drugače, ste butli!

  • avtohtoni neandartalec

   Zakaj pa ne, saj si ti tam doma, ne gostje, ki prihajajo obiskat tebe, ne pa živet v tvojem stanovanju.

 • Bosta Bostic

  Ni lahko živeti brez možganov in uporabljat osnovno funkcijo kopi pejst…

  • baldeagle

   Očitno ti ne primanjkuje lastnih izkušenj na tem področju.

   • Bosta Bostic

    Povej več o kvalitetah Bratuškove !!

 • MEFISTO

  Takole je pred kako uro najbolj aktiven komentator na NOVI2TV, ki uporablja tudi množico psevdonmov, na SVET24 komentiral sklep, da se vojski podelijo policijska pooblastila:

  “pot v janševo diktaturo je tlakovana , sedaj lahko le še čakamo na njegovo ultranacionalistično nacionalno (Domobransko) gardo in seveda na izgradnjo ene par koncentracijskih taborišč”

  • Vera

   Prostovoljci niso nobena ” Janševa garda ” , temveč ” DOMOLJUBNA ” ! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   • avtohtoni neandartalec

    Zakaj tako misliš, v čem je razlika?

  • Nova24TV Mod 1

   Ne smetite s komentarji od drugod.

   • MEFISTO

    To je bil komentar najbolj akrtivnega komentatorja na tem blogu, ki tudi tukaj uporablja več psevdonimov in iim dodaja nove ter nove ki bi še kako svinjal tudi na tem portalu, pa si zaradi čuječnega Mefista ne upa.

    Boste videli, kaj bo počel, ko mu bodo popustli živci.

    Še na vseh portalih je počel to, in bo slej ali prej tudi na tem.

    Jaz sem vas opozoril!

    • Nova24TV Mod 1

     Zahvaljujem se Vam za čuječnost in opozorila.
     Upoštevajte tudi moje zgornje opozorilo.
     Držite se teme prispevka.

 • Ciro

  Nehal brati pri: ”Pet let kasneje se je začel holokavst, v katerem je bilo pomorjenih vsaj 5 milijonov Židov.”

 • Aton

  Najprej se pogleda, kdo reče “Čefurji raus”, nato pa se določi – je to umetnost ali fašizem!

 • zuje

  Komunisten raus!

 • avtohtoni neandartalec

  Lahko posnašem film, ki je povezan z nacistično monopoly verzijo, kjer na sredini table piše le, da je treba vseh 6 pajackov spravciti v Palestino, če hočeš zmagati. Nobenih nacističnih simbolov ni na tisti igri, film pa seveda ne moremo soditi po naslovu, ki je lahko ironija na pomen naslova, kar Čefurji raus zagotovo je.
  Propaganda ne deluje tako, razčlovečenje se začne, ko pametni ljudje utihnejo. Zakaj se nihče ne oglasi, kadar politika ali javne osebnosti širijo sovražno propagando in očitno lažejo, je pa druga stvar, mogoče se jim ne splača, odvisno tudi kje je bilo nekaj objavljeno, kdo sponzorira tiste medije ali za kako pomembno sporočilo pravzaprav sploh gre.
  Če kdo sovraži jude, je butast, ignorant, medtem ko so čefurji naš lokalni fenomen. Čefurjev se nismo hoteli znebiti ampak so jih še uvažali, nujno je bilo treba čim prej zapolniti strokovna delovna mesta, ki so jih zapustili odhajajoči Srbi, ki sicer niso bili čefurji, vendar so imeli svoje družine, med katerimi je bilo pa precej čefurjev, enako kot velja tudi za vse druge. Kdo je čefur, kaj je čefur, mogoče smo to jaz in vi, ne obstaja sovražna propaganda, ki bi se posvečala izključno njim. Provokativni naslov bi bil “Izbrisani raus”,ker je Slovenija obsojena za democid nad več kot 20.000 državljani, ki do danes ni rešen. Democid je zločin proti človeštvu.
  Kaj pa “Begunci raus”, če bi to mogoče šlo, dejansko s tem mislimo na ljudi, ki bežijo pred vojno, torej bi jim z izgonom delno celo pomagali, da se čim prej vrnejo nazaj, to je vendar njihova največja želja, problem je seveda v samem konceptu in v nasilnem pregonu, s katerim bi tako rešitev vsilili.
  Kje je torej razlika, Hitler je pripravil program za celostno obravnavanje judov, vse kar je bilo povezano z njimi, se je sistematično brisalo in zatiralo, judov ni hotel samo izgnati ampak jih je začel masovno pobijati,kar ne bi bilo mogoče, če ne bi država pripravila ustreznih zakonov, programov in metodologij. Zato so bili celo nacisti jezni na namizno igro, ker je naslov očitno razgaljla njihove zločinske namene, ljudje so se zavedli banalnosti takega razmišljanja, kar je ravno nasprotno od interesov sovražne vojaške propagande. Judom so se najprej smejali in jih omaloževali, isto kot se mi čefurjem, takih ljudi ne moreš kar sovražiti, če so pa pretežno neškodljivi in bi bilo pravzaprav dolgčas brez njih. SIcer pa so nam čefurji že zdavnaj vrnili milo za žajfo, najboljše komedije o Slovencih so pri nas napisali prav južnjaki.
  To kar delajo pri nas določene naveze in skupine, se je razraslo v pravi fašizem, z elementi nacizma, ki pa pri nas sploh ni bistven, ker nismo nobena čista rasa. Fašizem je vladavina oligarhij, ki si podrejajo državni aparat in poljubno tolmačijo zakone, državljane pa zatirajo z nasiljem in lažmi, pod izgovorom vsiljevanje lažnega reda in discipline oziroma oziroma ohranitvi iluzije o avtoritativnosti in moralnosti skrajno skorumpiranega javnega aparata, ki ga vodi močan in uspešen vodja, je kult čaščenja nasilja, s katerim prevladajo močnejši in bolje prilagojeni nad šibkejšimi in zatrtimi.

 • avtohtoni neandartalec

  Letošnja državna proslave je bila dobra, odražala je točno tisto kar je dananšnja Slovenska kultura, vključno ali še posebej v tistem delu, ki ga režiser ni izvedel. Kdo pravi, da je res hotel narediti kar trdi, mar ni že ideja del prireditve oziroma umetniškega sporočila?
  Slovenci smo izredno naiven narod, zapičimo se v malenkosti, ki ne vplivajo na nič, slona pred nosom pa ignoriramo, kar je pravzaprav normalno, če upoštevamo vso tisto represijo, propagando in pranje možganov. Sporočilo proslave sem dojel, kot da tako devolucijo in idiokracijo dojemamo kot popolnoma normalno, ljudje so dejansko vzburjeni kadar slišijo še več pozivov na mučenja in še hujši državni teror, medtem ko mimo frigidne javnosti neopazno odtekajo sporočila o svobodi, miru in sožitju.

  • Jovo Jamnica

   Pri nekaterih Hrvatih je Janez Janša očitno na slabem glasu. ;)
   —————————————–
   http://www.novilist.hr/Vijesti/Regija/node_1585/Maticni-ured-Opatija-prekrstio-u-Janeza-Jansu-pogresnog-Emila-Hrvatina
   —————————————–

   zamislite iznenađenje ovog drugog hrvatina kad dođe u doticaj sa hrv birokracijom. npr treba podići neke pare iz fine:

   ExHrvatin: Dobar dan, ja sam došao po pare. Oib mi je ….
   Fina: Vaše ime?
   ExHrvatin: Emil Hrvatin
   Fina: Ne, vi ste Janez Janša.
   ExHrvatin: Molim??? Čuj ti glupačo, nemoj me vrijeđati. Ja sam Hrvat i zovem se Hrvatin.
   Fina: Ne gospodine, kompjuter po oib-u kaže da ste vi Janez Janša.
   ExHrvatin: Gospođo, valjda znam tko sam i što sam??? Jel to vi mene..?
   Fina: gospodine, kompjuter kaže to što kaže i ja tu ništa ne mogu

   I ExHrvatin ulazi u odiseju ploveći morem rvacke birokracije, tkošeći lovu koju nema da bi dokazao kompjuteru da je on onaj za kojeg se predstavlja. 50 biljega za potvrdu lijevu, 100 kuna za potvrdu desnu, dan godišnjeg za ovo i dan godišnjeg za ono… :)))

 • Čakija Noris

  Pozanimajte se, koliko denarja so potegnili, režiser Emil Hrvatin, likovni umetnik Žiga Kariž in performer Davide Grassi iz proračuna.
  Verjemite mi, da bi se vi preimenovali v samega Adolfa, za takšne vsote.
  Sicer pa..Kakšne umetnine so pa poleg tega, da se norćujejo iz politika Janše naredili?

  • macon

   Tukaj je zadaj zanimiva perverzija postmoderne umetniške taktike apropriacije nečesa, v tem primeru imena politika. V levem kulturniškem sistemu in nasploh ob levičarski sistemski prevladi, ki je pri nas tako močna, da več nima zveze z demokracijo, temveč z režimsko strukturo (ali z mehkim totalitarnim sistemom brez avtoritarnega vodje in z demokratičnimi paravani), je bila gesta posega v za režim motečega opozicijskega politika seveda bogato nagrajena.

   Levi režim operira s simbolnim in vsemu prebivalstvu propagira in vsiljuje leve kulturne produkte. Tile trije so en od bolj izrazitih primerov (naslednji je recimo sistemski uspeh Vojnovića). Janša se je pametno odzval z molkom, ker bi se drugače hitro zapletel v močvaro kulturniškega diskurza, prepričan sem, da so na to komaj čakali, ker bi dobili zastonj reklamo. NSK je simbolno ogromno profitiral od tega, da se je socialistični sistem zaletaval vanje, ampak NSK niso bili takoj sistemski kulturniški ljubljenčki.

   Do sedaj nisem videl enega njihovega dogodka ali izdelka, ki bi mi predstavljal presežek (recimo njihove parafraze OHO-ja). Na Supervizorju so verjetno pretežno pod Zavod Aksioma, ki so od države dobili 1.4 milijona Eurov. Kak del odpade na Janše ne vem, verjetno zajeten.

   • Čakija Noris

    Macon, Lepo si napisal. A boš drugič poskusil pisat brez nepotrebnega afnanja, ki mu eni pravijo akademski jezik?
    Drugače, pa…Koliko kulture smo dobili za 1,5 milijona €? Jezusmarija, saj bi lahko zgradili vsaj 4 kulturne domove na podeželju, ki bi res bili koristni za kulturo Slovencev.

 • alojz

  Umetnost je danes politična kategorija. Prave umetnine so se ustvarjale pred komunizmom.

 • mona lisa

  Ja Alenka je res “umetnost” matere narave.

  • zoro

   alenka je čudo tehnike.

   • mona lisa

    Žal je večina naših politikov čudo od neumnosti.

 • Iza Demos

  Spoštovani g. Kušar pisatelj ni tako zapisal kot pišete v članku, zato ni prav, da je prevedeno/zapisano kot citat iz knjige

  • baldeagle

   Ti je kdo stopil na rdeč rep, da tako cviliš?

   • Iza Demos

    Ne ampak imam narejena dva letnika angleščine na filo faksu. In sem kot falirana študentka na prevode bolj občutljiva. Si ne morem pomagat……….

 • tramal

  Tej babi bi rekel da je prava kobila pa ne smem ker bom zbrisan

 • Aton

  Pa tovariši Emil Hrvatin, Žiga Kariž in Davide Grassi plačajo avtorske pravice JJ?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!