fbpx

Ko milijonar trdi, da je žrtev sistema

Odgovorni urednik televizijskega programa Nova24TV Aleksander Rant.

Bližajo se državnozborske volitve. In kot pred vsakimi do sedaj nam bo levica ponudila nov obraz. Nekaj svežega, ker za tiste prej vemo, da so nesposobni in da ne bodo dobili dovolj glasov. Četverica KUL je izpeta. V dveh letih jim kljub krizi, grožnjam poslancem koalicije in nenehnemu rušenju ukrepov ni uspelo zamenjati oblasti. Ni jim uspelo zamajati zaupanja med strankami, ki tvorijo vladno koalicijo. Strici so se zato odločili, da lansirajo nekoga novega – Roberta Goloba.

Robert Golob, večinoma neznan slovenski javnosti, pa ni neznanec politike. Ne gre za uspešnega direktorja, ki bo prišel iz gospodarstva in rešil državo. Gre za politično nastavljenega človeka iz državnega podjetja, ki prodaja elektriko iz državne elektrarne. Če ne veste, je bil Robert Golob podpredsednik Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. Nato je pristal v stranki SAB, ki je tudi zaslužna za njegovo umestitev na Gen-I. Tam so z “veliko muko” elektriko Jedrske elektrarne Krško prodajali naprej po višjih cenah in ustvarili minimalen dobiček kljub skoraj dvema milijardama prometa. Ker jim nihče ni gledal pod prste, so leta kršili zakonodajo in si izplačevali previsoke plače. Pa ne za nekaj evrov več, pač pa za kar 20 tisoč evrov preveč. Robert Golob je tako imel 45 tisoč evrov bruto plače na mesec. Osemkrat več kot predsednik vlade!? In nato mu uprava družbe lastnice ni podaljšala mandata direktorja.

Robert Golob je bil do trenutka, ko mu je potekel mandat, podpornik zdajšnje vlade. Če že ne podpornik, pa je vsaj ni kritiziral. Nekatere naložbe vlade v infrastrukturo in energetiko je celo javno pohvalil. Ko pa ni dobil novega mandata na čelu Gen-I, je začel videvati fašizem in fašiste. Njegova retorika je postala retorika krvoločnega revolucionarja, ki bi najraje vse, ki so mu storili krivico, kar pobil, ali kot se je sam izrazil, nagnal. Fašisti so bili takoj vsi, ki podpirajo to vlado ali so njen del. Vse je treba nagnati. Do tega trenutka smo nekako mislili, da je Golob velik blefer, a na tiskovni konferenci smo izvedeli, da je resnično popolnoma v svojem svetu. Če mu oprostimo govoričenje o sociali in dobrotništvu ter celo fašizmu, pa mu stavka, ki ga je izrekel na vprašanje našega novinarja, ne moremo.

Ljudem bi vračal, kar je njihovo
Vprašanje se je glasilo: “Zakaj ste do nedavnega podpirali to vlado, sedaj pa jo razglašate za fašistično. Čemu sprememba govorjenja?” Odgovor samooklicanega mesije ne bi mogel biti bolj grotesken. Robert Golob je spremenil svoje prepričanje v enem dnevu, ker je postal žrtev sistema. Žrtev? Ob 200 tisoč ljudeh, ki živijo pod mejo revščine, ob materah samohranilkah, ki komaj preživijo svoje otroke, ob kmeticah in kmetih ter invalidih z mizerno pokojnino, ob bolnih, ki leta čakajo na pregled pri zdravniku, ob delavcih, ki komajda plačujejo visoke najemnine, in mladih, ki odplačujejo kredite za stanovanja, je žrtev Robert Golob s 45 tisoč evri plače na mesec! Da, prav ste slišali. Golob ima sebe za žrtev!

Foto: STA

Poleg kompleksa žrtve je druga izjemna lastnost Roberta Goloba njegova “darežljivost”. Njegovi javni podobi je namreč nekoliko škodilo dejstvo, da si je poleg domnevno nezakonito visoke plače dal izplačati tudi 800 tisoč evrov nagrade za poslovno uspešnost. Skoraj milijon evrov za pičlih 15 milijonov evrov dobička. Ljudje tega niso najbolje sprejeli, zato so strici Golobu svetovali, naj se izkaže kot veliki filantrop. Javno je razglasil, da bo svojo nagrado podaril ljudem v stiski. Abotno. Zakaj? Ker to ni njegov denar, pač pa denar prav teh ljudi, ki bi jih on reševal. Ker gre za državno podjetje, je denar, ki se v to podjetje steka, denar davkoplačevalcev. Golob bo ljudstvu vrnil, kar je tako ali tako njihovo, in ljudje bodo ploskali.

Robert Golob je novi obraz volitev 2022. Po zdajšnjih podatkih bo prevzel stranko Z.Dej Jureta Lebna, pridružili pa naj bi se mu tudi stranki DeSUS in LIDE Igorja Zorčiča. Večji problem imajo strici s trmastimi predsedniki koalicije KUL. Bratuškova je bila Golobova šefica, zato se mu bo težko podredila. Šarcu ego ne bo dopustil, da bi bil kdo nad njim, medtem ko Fajonova še vedno upa, da jo bo rešil dobro naoljen propagandni stroj POP TV. Za Levico, ki razpada, pa bi bilo res čudno, če podprejo milijonarja, ki bi ga Miha Kordiš najbrž z bajonetom gnal v morje. Novega projekta na levici torej ne ogroža uspešnost zdajšnje vlade. Projekt je mrtev, še preden se je začel. Golob je preveč bogat in premalo znan, da bi ga ljudje sprejeli. Kandidiral bo s strankami, ki jih skoraj ni več ali pa so komaj nastale. Nato pa se bo moral uskladiti še s pripadniki KUL, kar je recept za katastrofo. Žal so si strici izbrali napačnega. Izbrali so človeka, ki ga bo na vsakem soočenju pokopalo eno vprašanje: Ste že vrnili preveč izplačane plače? Če bo odgovoril da, bodo ljudje vedeli, da je bil del nezakonitih praks. Če bo odgovoril ne, bodo ljudje vedeli, da je požrešen. Če ne bo odgovoril, pa bodo ljudje vedeli, da nekaj skriva. Bolje, da sploh ne gre v politiko, saj bo ne glede na ankete lahko pristal še niže kot Šarec.

Aleksander Rant